matek451 pisze:Panel routera cię nie interesuje, Hmanager jest podstawowym narzędziem do zarządzania pasmami na B525 i to z niego korzystasz tak jak na komputerze z LTEWatchH. Można w nim wymusić samo LTE180, samo LTE800 oraz LTE1800+800( odhaczając w HManagerze obydwa na raz). Nie ma gwarancji że u ciebie zadziała. Trzeba szukać miejsca gdzie to LTE1800 miało RSRP-117dBm, to było z BTS-a Brzezie( CID37be8-02 w HEX lub 58451970 w DEC) . Wczoraj pokazałeś też screena gdzie z Brzeziem połączyłeś się na LTE800( CID 58451985 w DEC lub 37BE8-11) a więc działa na nim LTE1800+800. Może uda się z niej skorzystać. Będzie to pewnie agregacja LTE800 jako pasmo podstawowe i do niego doagregowane LTE1800. Co to daje w teorii? Na LTE800 T-Mobile ma 10MHz pasma w MIMO 2x2 i DL/UL 75/25Mb/s , na LTE1800 wspólne z Orange 15MHz w MIMO2x2 i DL /UL 112/37Mb/s. w przypadku agregacji LTE800+1800 w teorii pozwala to na DL do 187Mb/s a UL pozostanie taki jak na LTE800 czyli do 25Mb/s bo UL się nie agreguje. agregacja tylko z tego samego BTS-a. W praktyce zależy od wielu czynników( zasięg, obciążenie pasm) ale z reguły poprawia DL. A co do wejścia na dach to jak jest stromy to przy kominie powinien być właz ze strychu i do testów wystarczy wystawić telefon przez niego na zewnątrz.To samo można zrobić z B525 o ile na strychu jest prąd. No i rób to wszystko z głową , bez szaleństw. Wycieczki zrobisz w czasie wolnym, kiedy możesz , parcia nie ma. Pewnie cię to wszystko przeraża ale taka jest u ciebie sytuacja. Tylko na mapach zasięgu operatorów wszystko jest jasno i kolorowo, tak jak w zapewnieniach konsultantów w salonach. rzeczywistość szybko je weryfikuje. Ale za bardzo nie masz wyjścia, trzeba próbować wycisnąć wszystko co możliwe z LTE T-Mobile.
Te wszystkie połaczenia z agregacją, tzn sprawdzałem po danych które mi podałeś, że udostępniłem na zdjęciach czy w postach. To były z routera który stoi 2 pokoje dalej i nigdy nie był ruszany. Generalnie jest on na wysokości komina tylko jakies 4-5m pod nim

Z mojego urządzenia, o ile dobrze przeleciałem wszystkie moje posty to ani u mnie w pokoju, ani na parapecie, ani z tarasu nie połączyłem się z żadna wymienioną przez ciebie jednostką "cid" Rano pobawię się tym programem zrobie te same testy, i dam tutaj wyniki. w niedzielę odwiedzę wolice a w poniedziałek gdów. Co do wejścia na dach, rozpracuje to, nie jest to łatwe zadanie, bo to domek parterowy i wejście na strych jest od dworu a moja drabina nawet nie sięga do tego wejścia. Nigdy nie byłem na tym strychu, wiem tylko ze niedawno współlokator był tam i izolował stłuczone okno przez jakąś gałąź po burzy niczym macgyver za pomocą tasm izolacyjnych, co by nam nie przeciakała woda

także jakieś okno tam jest, ale czy da się nim wejść na ten dach, i w ogóle jakoś utrzymać, poruszać po nim. Jeszcze tego nie wiem

Ale to się ustali.