• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#571152  autor: Vieslav
 30 lip 2012, 11:39
W mojej okolicy T-Mobile jest siecią idealną. Korzystam z trzech i T-Mobile (Heyah) najlepiej się sprawuje.
Orange - mocno obciążone. Internet potrafi działać z predkością 4mb/s a za chwilę spada do 200kb/s na zasięgu 3G. Na EDGE nie miałem dawno więcej niż 50kb/s. Głos wydaje się jakby podwójnie skompresowany. Słyszę wyraźną różnicę, gdy wykonuje połączenie Orange-->Orange i Orange-->inna sieć.
Play - sytuacja z soboty: od 20:00 do północy telefon zamilkł. Zasięg na telefonie był, jednak nie można było się dodzwonić ani nie dochodziły smsy (tak jakby był wyłączony). Wychodzące również nie działały. Nie pomagała zmiana 2G/3G, Plus nie wpuszczał do siebie (komunikat "sieć niedostępna"), po wybraniu Orange telefon rejestrował się bez końca.
Plusa dogłębnie nie sprawdzałem.
Mam nadzieję, że moje odpowiedzi będą pomocne. Starałem się przedstawić jasno sytuacje bo nie mogę czytać odpowiedzi typu "słaby zasięg" albo "wysokie rachunki".
Tak się składa, że w wyższych abonamentach zarówno w Play jak i w Orange masz nielimitowane połączenia wewnątrz sieci, więc możesz wybrać pod kątem zasięgu/jakości.

#571329  autor: Adriano
 30 lip 2012, 23:35
Dobra Panowie dzięki, odświeżę temat na przełomie września/października jak już będę robił konkretne kroki w celu podpisania jakiejś umowy, w bo w listopadzie mi się kończy umowa dokładnie 20. Dzięki póki co.

#571454  autor: ciekawy
 31 lip 2012, 14:25
Adriano pisze:Widzę, że nawet na forum innym ludzie doradzają Play jakoś bardziej. Nie wiem sam mam dziwny jakiś uraz do Play, nie wiem czemu, że to nowa sieć i nie tak rozwinięta i dobra jak np. Orange. Znajomi w pracy mają w Orange i jakoś tak odradzają Play, że zły zasięg i dopłacać trzeba do wszystkiego tam.
odradzają Play bo mogą myśleć egoistycznie,że po minutach z abonamentu będą mieć do ciebie drożej, tylko, że to jest ich poblem,że sobie wybrali gorszą ofertę,jesli tak to ty też masz mieć gorszą ofertę,żeby im było dobrze ? ja zmieniłem sieć na Play parę lat.temu licząc tylko czy mi się to opłaca bo sam płacę swoje rachunki,znajomi mi nie płacą rachunków,dlatego czy im się to podoba nie zastanawiałem się bo jestem zwolennikiem podejścia,że każdy powinien dbać siebie,a nie o to co powiedzą inni, od.kąd jestem w Play to bardziej opłaca się korzystać z telefonu na zasięgu 3G,wcześniej miałem tylko zasięg 2G w tych samych miejscach gdzie Play ma 3Gznajomi sami później aktywowali się w Play,inni zostali w swoich starych sieciach,ci,którym brakuje odwagi albo chęci,żeby zmienić coś na lepsze. jk czytałem to co pisaleś to sie zastanawiam z czym masz problem,sieć można zmienić,to żaden problem,wystarczy przenieść numer z wypowiedzeniem umowy,która się kończy i po problemie,najgorzej się tak w nieskończoność zastanawiać czy zmiemić sieć,tylko po co masz być w starej sieci skoro jako nowy klient masz w Play od razu lepsze.warunki,a jak się wahasz to wygrzeb swój stary telefon po wcześniejszej umowie,kup starter w Play z taryfą gdzie ladujesz 50 zl na 100 dni i masz rozmowy w Play i smsy bez limitu przez te 100 dni,tak możesz sprawdzić jak działa Play normalnie używając telefonu,tylko zanim napiszesz,że Play źle działa zwroc uwage czy ten telefon obsługuje u900, 2100 bo starsze tel obsługujące tylko 900 i 1800 mogą skakać z zasięgiem na Plus czy Orange bo nie obsłużą nowszych zasiegow Play.

[ Dodano: 2012-07-31, 14:28 ]
Karlos20 pisze:Adriano, to proste: SUK to Sekcja Utrzymania Klienta. To specjalni konsultanci, którzy przedstawiają oferty (już wcześniej przygotowane przez operatora w różnych wariantach z możliwością ich modyfikacji przez pracownika SUK), aby klienci zostali u obecnego operatora.
tylko z ciekawości zapytam kwesti formalnej
trzeba złożyć wypowiedzenie umowy,żeby ci z SUK mogli przedsyawić ofertę ?

#571546  autor: T-mati1
 31 lip 2012, 21:59
tak

THUNDER UP!!!

#571565  autor: markoz7874
 01 sie 2012, 00:33
ciekawy pisze:.. ja zmieniłem sieć na Play parę lat.temu licząc tylko czy mi się to opłaca bo sam płacę swoje rachunki,znajomi mi nie płacą rachunków,dlatego czy im się to podoba nie zastanawiałem się bo jestem zwolennikiem podejścia,że każdy powinien dbać siebie,a nie o to co powiedzą inni..
Mam podobne podejscie. Dodatkowo zaleta wyzszych kosztow do play z innej sieci jest taka, ze jezeli ktos dzwoni, to nie pepla o pierdolach tylko sie streszcza. A jezeli komus za drogo i nie dzwoni, to widocznie nie mial nic sensownego do przekazania. ;)

#571575  autor: NokiaUser
 01 sie 2012, 08:16
markoz7874 pisze:Dodatkowo zaleta wyzszych kosztow do play z innej sieci jest taka, ze jezeli ktos dzwoni, to nie pepla o pierdolach tylko sie streszcza. A jezeli komus za drogo i nie dzwoni, to widocznie nie mial nic sensownego do przekazania. ;)
Z drugiej strony to też nie tak dobrze, bo nabijesz sobie przez to mało minut w ramach Zbieraj minuty. :P

#579049  autor: Adriano
 31 sie 2012, 16:15
Wracam z tym tematem. Po powrocie z urlopu 27 września planuje już coś robić w temacie nowej umowy na telefon, która się kończy w T-Mobile dla mnie 8 listopada i w związku z tym muszę już myśleć co zrobić. Zastanawiam się nad zostaniem w TM lub przejściem do Play + do tego jakiś smartfon z dopłatą maksymalnie 300zł. Jak wygląda przedłużenie umowy w Play? Pytam na zaś, bo w styczniu dziewczynie się kończy tam abonament i czy dostała by naprawdę jeszcze lepsze oferty niż ja zostając po 5 latach w TM? Ktoś pisał o TM, że staż nie ma tu nic do rzeczy i nie ważne czy jesteś 2 czy 7 lat, przedłużenie umowy to takie same warunki do wszystkich, a jak z tym jest w Play? Nie chce jej namawiać na przejście do innej sieci, bo ma rodzine i znajomych w Play też, chce tak rozwiązać sytuacje abyśmy mogli do siebie dzwonić i pisać bez przepłacania.

[ Dodano: 2012-09-01, 11:38 ]
Proszę o pomoc. I takie jeszcze jedno pytanie - skoro umowa kończy się w listopadzie z TM, jakbym zdecydował się na inną sieć, kiedy przenosić numer można już? Czy jakaś opłata karna z tego wynika?

#579371  autor: banderas
 01 wrz 2012, 21:29
odnosnie przenosin do innej sieci nalezy poczekac do daty ktora wspomniales czyli koniec wrzesnia
odnosnie przedluzania umowy w play poczytaj ofert Replay jest to standartowa oferta przedluzeniowa, lecz wszyscy polecaja w play wyslać wnioske o rozwiazanie i mozna wtdy dostac lepsza oferta
w t-mobile hmm troche kiepciachne sa te umowy ale z SUK mozna cos tam wynegocjować
powracajac do dzialu utrzymania klinta w obydwoch sieciach nieznam procedury by sie polaczyc z tym dzialem

banderassso

#579481  autor: Adriano
 02 wrz 2012, 12:28
A co powiecie o przenosinach do Orange w mojej sytuacji?

#579654  autor: ciekawy
 03 wrz 2012, 00:59
Adriano pisze:Tak? Ja słyszałem, że w Play właśnie jest słaby zasięg ogólnie i za wszystko się potem dopłaca po paru miesiącach. Teraz już nie wiem...
A jak tam dzwonienie z Play do innych sieci i odwrotnie jak ktoś zadzwoni do mnie to przepłaci? Drogie połączenia są poza siecią?
w każdej sieci możesz dopłacać jeśli ci aktywuje usługi, którye aktywuje na początku albo w jakiejś promocji i sam musisz dopilnować, żeby zgłosić, że chcesz coś tam wyłączyć np. muzyke na czekanie czy jak to się nazywa i jeśli jest włączone, poza PLAY płacisz normalnie standardową cenę za minute, masz w taryfach dodatkowe pakiety które obniżają koszty minuty do każdej sieci, same miuty z abonamentu też wypadają taniej niż normalna stawka 29 gr, a jak masz dziewczynę w PLAY to stan darmowy byłby idealny na dłuższe rozmowy, żeby się nie stresować czy minuty się skończą i kiedy czy nie dopłacisz za duzo, w ogóle stan darmowy masz w PLAY na wszystkie numery w sieci PLAY, a nie tak jak w innych sieciach na najwyżej parę wybranych numerów tylko do całej sieci.

widać po tym co piszesz, że na siłę nie chcesz być w PLAY, skoro uważasz, że możesz wybierać tylko między starymi sieciami to możesz tak wybierać, tylko ciekawe czy po tym jak już będziesz miał umowę w starej sieci czy będziesz zadowolony z warunków.

przeczytaj temat przedłużania umów np. w PLAY, w T-Mobile to przekonasz się jakie warunki dla stałych klientów ma PLAY, jakie T-Mobile. w PLAY dużo ludzi pisało, że ma 20 zł upustu na abonament, w tym więcej minut niż dają w ofercie stare sieci za wyższą cene z mniejszym limitem netowym.

w ogóle to kup sobie na początek starter PLAY, włóż ten starter do telefonu obsługującego zasięg 2100 bo w starszym telefonie obsługującym 900 i 1800 może być problem, że PLAY sie przełacza na inny zasięg i będziesz potem pisał, że PLAY ma zły zasięg, dlatego testuj PLAY starter na karte na telefonie obsługującym 2100, doładuj numer, dzwoń, odbieraj połączenia i przekonasz się, że PLAY jest normalną siecią jak te sieci które działają od dawna.

[ Dodano: 2012-09-03, 01:07 ]
Adriano pisze:A co powiecie o przenosinach do Orange w mojej sytuacji?
Orange, kompresja internetu, zapychanie się sieci, gorszy zasięg 2G 900 od Plus i T-Mobile, ta sieć to duży kolos, jak źle naliczy rachunek sam się musisz upomnieć, jak złożysz reklamacje to raczej szybko nie rozwiążą.

Plus, ktoś założył temat, że rachunek jest za wysoki i wyszło, że streaming może być w Plusie dodatkowo płatny czyli np. youtube, mapy,GPS, wiedziałem, że tak jest w karcie w Plusie, nie wiedziałem, że też w abonamencie.

[ Dodano: 2012-09-03, 01:23 ]
Adriano pisze:Jeśli chodzi o dziewczynę to owszem czasem są zakłócenia, szumy, ale nie wiemy czy to nie wina jej telefonu może, ale tak to nie narzeka.

Tak na spokojnie teraz jakie oferty dają mi poszczególne sieci:
1. TM w której jestem - przedłużenie umowy i za 79zł 400 minut do wszystkich wymiennych na sms + pakiet 1000 sms za 5zł.

2. Play - za 69 zł przez 3 miesiące-potem dochodzi 14zł miesięcznie. Play za darmo zawsze, do innych 600 minut i 1047 wymiennych smsów.

3. Orange 79zł - 265 minut + 5 prezentów w taryfie delfin lub 69zł taryfie pelikan.

Wszystko z telefonem jakimś i z tym samym numerem. Jak widać ciężki orzech do zgryzienia.

[ Dodano: 2012-07-28, 22:50 ]
T-mati1 pisze:
Nic nie kosztuje.Zaplacisz za aktywacje w nowej sieci. 3miesiace przed koncem umowy mozna przeniesc numer. do jakiej kwoty chcialbys miec abonament?
Do 80zł.
Jeśli te szumy są w T to ja też kiedyś byłem w T i szumy w telefonie występowały, zmieniłem sieć (niestety po zbyt długim czasie i żałuję, że nie wcześniej) i żadne szumy nie występowały wtedy na Plus ani na Orange, PLAY wtedy nie było, a szumy w T występuja do dziś, wystarczy przetestować w ofercie na kartę, żeby się o tym przekonać.

Ad 1. To nie lepiej wziąć ofertę nielimitowanych rozmów w takim abonamencie i kupić sobie telefon na wolnym rynku niż zastanawiać się nad tą ofertą ?

Ad 2. Za co dochodzi te 14 zł w PLAY ? Nie znam takiiej oferty PLAY gdzie dochodzi 14 zł, znam normalne oferty PLAY z abonamentami np. 1GB limitu w standardzie + najwięcej minut względem innych sieci wymienne na sms-y, z pakietami sms ilościowym i nielimitowanym, ze stanem darmowym i pakietami minut dodatkowymi do wszystkich sieci obniżającymi koszty bo minuta wychodzi po jakieś 10 gr w tych pakietach i to do wszystkich sieci.
Jestem w sieci PLAY i nic nie wiem o żadnych dodatkowych 14 zł niewiadomo za co, PLAY nalicza mi rachunki poprawnie, do tej pory żadnej sytuacji złego naliczenia rachunków w PLAY nie było, więc kompletnie nie wiem o co ci chodzi z tymi 14 zł.

#579995  autor: Adriano
 04 wrz 2012, 16:29
Już przeszedłem do Orange. Taryfa Pantera II za 69.90 z telefonem Xperia Arc S za 299zł.

Zależało mi na telefonie i teraz ta patrze Play spuściło z ceny, w Play ten telefon mogę mieć za 329 zł i dużo więcej minut hehe ale narobiłem. Śmiało mogłem brać w Play ten telefon z abonamentem 65 lub 75 zł. Jak zamówiłem przeniesienie numeru z Orange i jutro spodziewam się kuriera z dokumentami ( telefon ma przyjść tydzień potem), to jak nie podpiszę dokumentów przeniesienia numeru i nowej umowy to to się zdezaktywuje normalnie? Czy miałbym karę za ten bałagan?

#580085  autor: Wiola_K
 04 wrz 2012, 21:44
Jak zamówione przez kuriera to do 10 dni nawet po podpisaniu umowy można się wycofać.

#580136  autor: Adriano
 05 wrz 2012, 08:24
Mam takie pytanie do osób będących w Play. Skoro wziąłem abonement All Inclusive Max 75, to po 3 miesiącach włączają się usługi dodatkowe:
po 7 zł nielimitowane rozmowy i coś tam jeszcze też za 7 zł. Czy po tych 3 miesiącach nie będzie problemu z wyłączeniem ich? Czy jak zadzwonię do Biura Obsługi nie powiedzą mi coś w stylu, że tak widniało na umowie, że te usługi się włączą i nie może Pan nic z tym zrobić? Czy zadzwonię po prostu i mi wyłączą przed upływem tych 3 miesięcy za 0zł?

#580166  autor: banderas
 05 wrz 2012, 12:21
Adriano pisze:Mam takie pytanie do osób będących w Play. Skoro wziąłem abonement All Inclusive Max 75, to po 3 miesiącach włączają się usługi dodatkowe:
po 7 zł nielimitowane rozmowy i coś tam jeszcze też za 7 zł. Czy po tych 3 miesiącach nie będzie problemu z wyłączeniem ich? Czy jak zadzwonię do Biura Obsługi nie powiedzą mi coś w stylu, że tak widniało na umowie, że te usługi się włączą i nie może Pan nic z tym zrobić? Czy zadzwonię po prostu i mi wyłączą przed upływem tych 3 miesięcy za 0zł?
sa 2 elementy tej taryfy
element nie wylaczalny tj pakiet 1 GB
i lementy wylaczalny tj pakiety takie jak nielimi pol na stacjonarne i nielim sms
te dwie opcje mozna wylaczyc z poziomu play24 oczywiscie po zakonczeniu prmocji

banderassso