• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 3 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

#355058  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 21:36
mariusz9a pisze:zasięg 3G potrafi wylecieć w Bielsku-Białej, między Bielskiem a Pszczyną nie ma wcale 3G,
To tak rok temu było aktualne.
Sorry,ale ja tam mieszkam,i codziennie jezdzę "jedynką" do Tychów.

[ Dodano: 2009-08-25, 21:39 ]
A mogę wiedzieć jak to stwierdzasz?
Łącząc się z Internetem za pomocą terminala 7.2/HSUPA (Huawei E230),i próbując ściągnąć wiele plików z szybkich zródeł w godzinach pozaszczytowych.
Wystarczy ? :)

#355060  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 21:40
Patryk_ pisze:
mariusz9a pisze:zasięg 3G potrafi wylecieć w Bielsku-Białej, między Bielskiem a Pszczyną nie ma wcale 3G,
To tak rok temu było aktualne.
W Lipcu byliśmy - Wisła, Ustroń, Żywiec (z większych miejscowości). A ja uwielbiam sie gapić w telefony ;-) Zwłaszcza że na pokładzie mamy 4ch operatorów ;-)

#355062  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 21:40
mariusz9a pisze:miedzy Pszczyną a Tychami też nie ma wcale 3G
Wyraźnie to zaznaczyłem.

[ Dodano: 2009-08-25, 21:42 ]
mariusz9a pisze:A ja uwielbiam sie gapić w telefony
Z wymuszonym UMTSem nic nie wylatuje.
Jest w najgorszym wypadku poniżej -100 dBm,ale dane płyną bez zarzutu,co najmiej 128 kbps.

#355064  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 21:43
Patryk_ pisze:Łącząc się z Internetem za pomocą terminala 7.2/HSUPA (Huawei E230),i próbując ściągnąć wiele plików z szybkich zródeł w godzinach pozaszczytowych.
Wystarczy ?
Nie, ponieważ na tej podstawie nie dowiesz się jakiej prędkości stacja ma wgrane HSDPA ;-) Jest to po prostu niemożliwe ;-)
Stosując taki model badania sieci, musiałbym stwierdzić że u mnie na osiedlu Plus ma HSDPA 1,8Mb/s a HSUPA wcale co jest bzdurą!

#355066  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 21:49
mariusz9a pisze:Stosując taki model badania sieci, musiałbym stwierdzić że u mnie na osiedlu Plus ma HSDPA 1,8Mb/s a HSUPA wcale co jest bzdurą!
Czyli co,u Ciebie stacja 7.2 o godzinie 6:00 lub 23:00 chodzi jak 1.8 ?
Współczuję...ja w takich godzinach testuję sieć.

Poza tym - transmisja danych nawet na obciążonej stacji 7.2 wygląda zgoła inaczej,niż na 1.8 - nie każdy ciągnie non stop,i na wykresie transferu widać chwile,gdy "idzie" powyżej 3.2 Mbps (i nie myślę tu o tzw.pikach,szpilkach),czego nie ma na 1.8/3.6.

A co do HSUPA,to o obecnośći lub nieobecności tej technologii daje znać modem - czyżby netmonitor kłamał ? :lol:

#355070  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 21:58
Patryk_ pisze:A co do HSUPA,to o obecnośći lub nieobecności tej technologii daje znać modem - czyżby netmonitor kłamał ?
Czasami ciągnie 0,5; 0,8Mb/s - ale to bardzo rzadko :-]
Patryk_ pisze:Czyli co,u Ciebie stacja 7.2 o godzinie 6:00 lub 23:00 chodzi jak 1.8 ?
Współczuję...ja w takich godzinach testuję sieć.
O 6 rano to ja na pociąg do pracy biegam a nie testuje sieć ;-) Ale w nocy, nawet o 2 max co ostatnio się wyciąga to 2,5Mb/s przy sygnale ok -98dBm - tak mam skonstruowane osiedle, że z 3G raczej słabo niż dobrze - wyjątek stanowi tylko Era.
Np chyba w 2007 (albo 2008) roku (są testy tu na forum) transfer podchodził pod 3,5Mb/s i to wcale nie w nocy czy rano. Wszystko siadło po dołożeniu 3G do jednego nadajnika, od tamtej pory jest jak jest - a stacja ma 7,2/1,2 :-/

#355072  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 22:01
mariusz9a pisze:O 6 rano to ja na pociąg do pracy biegam a nie testuje sieć
Ja to robię w wolne dni - zamiast do baru ;) jadę z netmonitorem i laptopem - takie hobby.
Oczywiście testy prędkości (które olałem już z braku czasu...)- żeby nie było - tylko przy rozsądnym poziomie sygnału (co najmniej -70) lub pełnej widoczności.

[ Dodano: 2009-08-25, 22:05 ]
mariusz9a pisze:Ale w nocy, nawet o 2 max co ostatnio się wyciąga to 2,5Mb/s przy sygnale ok -98dBm
Słaby sygnał,odbicia (jak to na osiedlu)...i tak dobrze Ci działa ;)

[ Dodano: 2009-08-25, 22:08 ]
mariusz9a pisze:Czasami ciągnie 0,5; 0,8Mb/s - ale to bardzo rzadko :-]
HSUPA jest bardzo wrażliwa na warunki transmisji - u mnie w domu nie mogę stosować modemu z tą technologią,bo upload jest bardzo niestabilny,i potrafi zerwać połączenie.
Na HSDPA/UMTS - jak skała.
No ale warunki mam ciężke (ok.-95 dBm z dużą anteną 15 dBi,trudny teren),a mimo to download jest piękny.

#355075  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 22:10
Patryk_ pisze:
mariusz9a pisze:O 6 rano to ja na pociąg do pracy biegam a nie testuje sieć
Ja to robię w wolne dni - zamiast do baru ;) jadę z netmonitorem i laptopem - takie hobby.
Oczywiście testy prędkości (które olałem już z braku czasu...)- żeby nie było - tylko przy rozsądnym poziomie sygnału (co najmniej -70) lub pełnej widoczności.
Jeszcze nie ustawiaj na sztywno 3G, bo to strasznie naciąga zasięg a nikt normalny będąc w podróży tak nie będzie robił. Poza tym zakłamuje zachowanie sieci. W Erze zasięg 3G jest olbrzymi gdy ustawimy go na sztywno, na pracy dualnej jest gorzej niż do .... ;-)
Może kiedyś podejdę pod nadajnik to wyciągnie zapewne sporo, ale w miejscu zamieszkania są potworne odbicia i tłumienia (osiedle ma gęsto postawione bloki, sygnał Orange i Plusa musi się przebić przez tony betonu zanim dojdzie do mojego mieszkania ;-) – także chodzi to jak chodzi a poziom sygnału jest słaby, mimo niewielkiej odległości nadajników ok 400m i sektory u Orange i Plusa ustawione w kierunku mojego bloku).

#355079  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 22:18
mariusz9a pisze:Jeszcze nie ustawiaj na sztywno 3G, bo to strasznie naciąga zasięg a nikt normalny będąc w podróży tak nie będzie robił. Poza tym zakłamuje zachowanie sieci.
Zgadza się ;),ale ja chciałem wycisnąć maksimum z sieci.
Poza tym - nawet w tradycyjnym porównaniu na tych dwóch trasach aktualnie wygra w cuglach Orange,przed Playem.
I w GOPie jako całości także.

Co do Ery - nie wiem,dla mnie ta sieć nie istnieje...

#355089  autor: tesla
 25 sie 2009, 22:39
Poza tym - nawet w tradycyjnym porównaniu na tych dwóch trasach aktualnie wygra w cuglach Orange,przed Playem.
I w GOPie jako całości także.
zobacz czy już Ci za takie słowa na forum szyb w samochodzie nie powybijali :mrgreen: :wink:

Wg mnie informacje o przepływności LR w wykazie UKE nie są aktualizowane. Pojawiają się tylko te, które są aktualne podczas uruchomienia stacji - bo... np. rozszerzenie w zakresie 2 do 4 E1 nie niesie za sobą zmian w parametrach radiowych. Poza tym sama ilość transmisji per site, dla UKE nie powinna mieć znaczenia. :roll:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#355096  autor: prezeswk
 25 sie 2009, 22:48
rogmaniek pisze:
Patryk_ pisze:.a może po prostu play znowu dziadostwo odstawia - celuje sektorami w ziemię.
Być może! Żeby nie było, ostatnio byłem w Rzeszowie i okolicach oraz w Częstochowie. Z ciekawości wymusiłem sieć 2G Playa. No i co? Szok. Zasięg stabilny, akurat tak się złożyło. że w miejscach gdzie mieszkałem lepszy niż 2G Plusa i Orange. Jakość rozmów bardzo dobra, nawet podczas przemieszczania się po mieście samochodem.
Niestety dziś w Poznaniu, znów musiałem wymusić Plusa, bo kodowanie HR i jakieś metaliczne trzaski podczas rozmowy nie są dla mnie do zaakceptowania.
I coś jeszcze. UKE mogłoby zacząć interesować się czy stacje Playa pracują zgodnie z otrzymanymi pozwoleniami radiowymi. Nie jestem pewien, ale takie dane jak azymut anten, tilt, zysk, moc to wszystko musi być w pozwoleniu radiowym określone. Pozwoliłoby to pewną weryfikacje, czy stacja dmucha w ziemię, czy w niebo. A, że fuszerkę robią - coż - u mnie na osiedlu odpalili noda Playa, tylko, że coś było nie tak z konfiguracją z RNC, bo chociaż telefon widział nośną, to żadnego połączenia nie dało się wykonać. Sprawę zgłosiłem w BOK, ale oczywiście w odpowiedzi wysyłali mi znany Wam szablonik, dopiero chyba za 5 razem odpisali, ze sprawdzą.

#355136  autor: Patryk_
 26 sie 2009, 09:03
Patryk_ pisze:zobacz czy już Ci za takie słowa na forum szyb w samochodzie nie powybijal
Na forum to (jeszcze) względnie bezpiecznie jest,za to w komentarzach pod newsami trzeba uważać :lol: :lol: :-D

[ Dodano: 2009-08-26, 09:06 ]
tesla pisze:Wg mnie informacje o przepływności LR w wykazie UKE nie są aktualizowane.
Wiesz - fachowcem od sieci nie jestem,tylko można rzec - obserwującym użytkownikiem ;)
Mam zaznaczonych kilkanaście bliskich mi lokalizacji,które obserwuję pod kątem zmian,zarówno fizycznych,jak i tego,co widać w wykazach.
I czasami się jednak coś zmienia - jednak jakiś powód musi być...

[ Dodano: 2009-08-26, 09:15 ]
tesla pisze:np. rozszerzenie w zakresie 2 do 4 E1 nie niesie za sobą zmian w parametrach radiowych.
Dobrze - to na jakiej płaszczyźnie odbywa się zwiększenie przepływności ?
Pewnie polega na zmianie modulacji,np.z 16QAM na 64QAM (co daje dwukrotny wzrost wydajności),ale to wymaga polepszenia bilansu mocy - zwiększenia TXp,lub wymiany anten na model o większym zysku,czym już się UKE powinien zainteresować.
No chyba,że już te kilka lat temu,kiedy łącze było zestawiane,projektant pomyślał o przyszłym upgradzie,i zostawił solidną rezerwę nie tylko na "rain fading",ale i na moc wymaganą do zmiany modulacji - może tak to wygląda...?

#355149  autor: darnok
 26 sie 2009, 09:55
prezeswk pisze:A, że fuszerkę robią - coż - u mnie na osiedlu odpalili noda Playa, tylko, że coś było nie tak z konfiguracją z RNC, bo chociaż telefon widział nośną, to żadnego połączenia nie dało się wykonać. Sprawę zgłosiłem w BOK, ale oczywiście w odpowiedzi wysyłali mi znany Wam szablonik, dopiero chyba za 5 razem odpisali, ze sprawdzą.
Obawiam sie ze twoja interpretacja jest mylna. Raczej stacja zostala wlaczana i zostala zalozona restrykcja na dostep do stacji tylko dla specjalnych kart SIM. Tak jest zawsze po integracji, po to zeby najpierw wykonac pomiary i drivetesty, a dopiero po pelnej akceptacji zdjac restrykcje i udostepnic stacje klientom.
Taka stacja jest widoczna - widac nosna i SC, ma wykreowanych sasiadow, ale nie da sie do niej zalogowac zwykla karta SIM kliencka. W BOKu nie masz o to co pytac, bo tam siedza najczesciej ludzie nie majacy pojecia o niczym.
W to ze no UserPlane byl "nieskonczony" troche watpie, bo akurat obowiazkiem integratorow jest wykonanie test calli i raczej zostaloby to natychmiast wyłapane.

#355155  autor: prezeswk
 26 sie 2009, 10:12
darnok pisze: Obawiam sie ze twoja interpretacja jest mylna. Raczej stacja zostala wlaczana i zostala zalozona restrykcja na dostep do stacji tylko dla specjalnych kart SIM. Tak jest zawsze po integracji, po to zeby najpierw wykonac pomiary i drivetesty, a dopiero po pelnej akceptacji zdjac restrykcje i udostepnic stacje klientom.
Taka stacja jest widoczna - widac nosna i SC, ma wykreowanych sasiadow, ale nie da sie do niej zalogowac zwykla karta SIM kliencka. W BOKu nie masz o to co pytac, bo tam siedza najczesciej ludzie nie majacy pojecia o niczym.
W to ze no UserPlane byl "nieskonczony" troche watpie, bo akurat obowiazkiem integratorow jest wykonanie test calli i raczej zostaloby to natychmiast wyłapane.
Sęk w tym, że do stacji logowały się normalne karty klienckie, jednak zadnego połączenia wychodzącego, ani przychodzącego nie dało się zrealizować.

#355190  autor: Patryk_
 26 sie 2009, 12:25
darnok pisze: Obawiam sie ze twoja interpretacja jest mylna. Raczej stacja zostala wlaczana i zostala zalozona restrykcja na dostep do stacji tylko dla specjalnych kart SIM. Tak jest zawsze po integracji, po to zeby najpierw wykonac pomiary i drivetesty, a dopiero po pelnej akceptacji zdjac restrykcje i udostepnic stacje klientom.
A co powiesz na sytuację,w której Play odpala stację GSM,telefony na nią z automatu wskakują,ale są "ograniczone usługi sieci" ?
I to przez 3 dni.
Nie wszyscy są świadomymi userami i wiedzą,że w razie problemów mają ręcznie wybrać Plusa - ci mniej świadomi zostają bez telefonu.
Tylko jeden operator tak olewa klientów.

#355205  autor: prezeswk
 26 sie 2009, 12:47
Patryk_ pisze:A co powiesz na sytuację,w której Play odpala stację GSM,telefony na nią z automatu wskakują,ale są "ograniczone usługi sieci" ?
I to przez 3 dni. Nie wszyscy są świadomymi userami i wiedzą,że w razie problemów mają ręcznie wybrać Plusa - ci mniej świadomi zostają bez telefonu.
Tylko jeden operator tak olewa klientów.
To była właśnie taka sytuacja. Sprawę zgłosiłem do OK Playa, gdzie tak jak pisalem najpierw spotkała mnie totalna olewka. Stacja ponad tydzien w ten sposób działała, potem ją wyłączyli w ogóle i włączyli za kilka dni już sprawną. Niestety większość userów ma ustawiony automatyczny wybór sieci i jeśli mieli telefon 3G, to nic poza obejrzeniem full zasięgu nie mogli zrobić.

#355319  autor: tesla
 26 sie 2009, 18:00
Patryk_ pisze:na jakiej płaszczyźnie odbywa się zwiększenie przepływności ?
w mniejszym zakresie przepływności o jakim tu piszemy, w planie radiowym nie zmienia się nic, ani szerokość ani modulacja. Tak jest przynajmniej w LR z którymi mam do czynienia. Dopiero skok z 8 do 16 E1 wymusza poszerzenia pasma. I tu się zgodzę że taka operacja może wymagać odpowiedniej zgody/licencji/pozwolenia- zwała jak zwał.
darnok pisze:Raczej stacja zostala wlaczana i zostala zalozona restrykcja na dostep do stacji tylko dla specjalnych kart SIM.
spotkałeś się w Polsce u któregoś opa z takim działaniem? Bo ja nie :) Prawda jest taka że każda stacja która da się zintegrować od razu staje się komercyjna, oczywiście pod warunkiem że posiada WSZYSTKIE niezbędne pozwolenia. Być może ten NodeB jest zalockowany w taki dziwny sposób, albo fachury z fioletowej zarazy nie dograli odpowiedniej licencji, może ATM jest źle skonfigurowany, może, może... HujaWei go wie :-D

#355351  autor: darnok
 26 sie 2009, 19:33
tesla pisze:
darnok pisze:Raczej stacja zostala wlaczana i zostala zalozona restrykcja na dostep do stacji tylko dla specjalnych kart SIM.
spotkałeś się w Polsce u któregoś opa z takim działaniem? Bo ja nie :) Prawda jest taka że każda stacja która da się zintegrować od razu staje się komercyjna, oczywiście pod warunkiem że posiada WSZYSTKIE niezbędne pozwolenia. Być może ten NodeB jest zalockowany w taki dziwny sposób, albo fachury z fioletowej zarazy nie dograli odpowiedniej licencji, może ATM jest źle skonfigurowany, może, może... HujaWei go wie :-D
Oczywiscie ze ta metoda jest stosowana w Play. Wrecz integratorzy maja obowiazek zostawic stacje zaBARowana w GSM lub z restrykcjami dostepowymi w UMTS.
Inna sprawa ze odbior wstepny i drivetesty zwykle sie odbywaja w ciagu kilku godzin po zgloszeniu gotowosci. Czesto sie to niestety konczy tym ze slabo przetestowana stacja leci w powietrze...
Co do licencji... jak zapewne wiesz kazdy nod dostaje z defaultu licencje na. Co najwyzej moga byc dropy przy zbyt duzym ruchu z tego powodu ze z defaultu jest malutko CE, ale nawet bez stalej licencji bedzie dzialal.
A jak ATM zle skonfigurowany (userplane szczegolnie) to albo nic nie bedzie dzialac albo brak bedzie np HSDPA.

#355358  autor: tesla
 26 sie 2009, 19:55
darnok pisze:nic nie bedzie dzialac albo brak bedzie np HSDPA.
no i tak jest w tym opisywanym przypadku :twisted:
Ale nie o tym temat. Prawda jest taka (wg mojej najlepszej wiedzy) że PLAY nie ma do tej pory żadnej optymalizacji, to przy 25 kanałach EGSM daje takie efekty jak dropy, przydźwięki i całe cholerstwo na które narzekają abonenci P4.

Możliwości są następujące, ta żenująca czyli wymuszenie działania na infrastrukturze Polkomtela, zmiana operatora, zaciśnięcie pośladów i udawanie że problem nie istnieje. *Niepotrzebne skreślić.

[ Dodano: 2009-08-26, 19:59 ]
darnok pisze:Wrecz integratorzy maja obowiazek zostawic stacje zaBARowana w GSM
a czemu ma to służyć? przecież po godzinie pracy takiej stacji- zakładając że dropuje- masz do dyspozycji masę statystyk. Na pewno jest to lepszy sposób niż 10 testcall`i wykonanych przez osobę puszczającą stację do ruchu.
No tak zapomniałem że ktoś musiał by mieć odpowiednie narzędzia do analizy radia.

#355594  autor: Szalony
 27 sie 2009, 17:29
Co do Plusa i predkosci w hsdpa to chyba glownym czynnikiem ograniczajacym predkosc nie jest sam nodeB a a przepustowosc RNC :?: - moze dlatego czesc uzytkownikow Playonline ma ok predkosci a inni niestety nie .W Lodzi juz chyba wiekszosc nodeB ( powyzej 90%) ma hsdpa 7,2 z hsupa - niestety nie wiem jakiej predkosci na modemach do 2mb/s max to 1,21mb/s udalo mi sie wysylac ... Pingi sa na poziomie 90-120ms. Co do Play to " moze" cos robia bo dwa nodeB najblizej mnie od ponad dwoch tygodni sa wylaczone i wlaczane na chwile ...

[ Dodano: 2009-09-14, 18:03 ]
Po testach te dwa nodeB zostaly juz chyba na stale wlaczone , niestety tak naprawde nic nie poprawili i szczegolnie stacja w Aleksabdrowie Lodzkim w centrum - w Kosciele ma ustawienia wiazek fatalne - bije w ziemie ze 500metrow od niej w terenie otwartym " ginie " - co ciekawe widac jak na dloni ze stacja nie miala byc " lokalna" gdyz sektory nodeB maja wygenerowane do kilkunastu " sasiadow " - na zrzutach np psc 63 ma ich 17 ale przez zbyt duze ztiltowanie tak naprawde skorzysta tylko z okolo 5 !!! Z gsm jest podobnie 10 metrow od kosciola sygnal -30-40dBm a 500metrow dalej -90-100dBm ... Rece opadaja... Nieche mi sie pisac juz ale inna stacja gsm/3G na Spadkowej w Lodzi takze jest " fatalnie ustawiona " :( jak widze jak do jest zrobione to odechciewa mi sie korzystac z Play ... http://www.megaupload.com/?d=U0D4BF9B

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
  • Strona 3 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5