• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#240318  autor: darnok
 18 gru 2007, 15:02
TimeSlot pisze:
darnok pisze:Bo tam to intra-network handovery sa
No widzisz nie do końca. Z takim zonkiem można było się spotkać w miastach gdzie wykonywany był swap Alcatel > HuaWei. Oba RNC działały u tego samego operatora, pomimo tego nie można było przełączyć się pomiędzy nimi. Szczególnie zauważalne podczas przejazdu samochodem pomiędzy obszarami tychże RNC.
Hmm, niemniej jednak ten RBS to jedyny jakiego spotkałem. Trudno do końca powiedzieć. Musiałby się wypowiedzieć ktoś z Polkomtela :wink:
Skomentuje to tak - w przydanku "normalnych" dostawcow takie cos nie stanowi zadnego problemu. Jedna z sieci jest tego najlepszym dowodem. Niestety Alcatel jest niechlubnym wyjatkiem. I to ze w przypadku jego 3G tak bylo mnie nie dziwi, bo w przypadku 2G tez tak czesciowo bylo (moze i nadal jest - nie miam jak sprawdzic empirycznie).

#240320  autor: tesla
 18 gru 2007, 15:08
darnok pisze:w przydanku "normalnych" dostawcow takie cos nie stanowi zadnego problemu.
nic się nie martw, w ciągu najbliższych 2 lat, wszyscy operatorzy przejdą na HuaWei albo innego "chińczyka". Ich sprzęt + system rozproszony = sssstraszne oszczędności dla operatorów. Jeszce jak Polska otworzy rynki pracy, to implementacja i utrzymanie też będzie chińskie.

A my?

Norwegia :-D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#240332  autor: darnok
 18 gru 2007, 16:19
TimeSlot pisze:
darnok pisze:w przydanku "normalnych" dostawcow takie cos nie stanowi zadnego problemu.
nic się nie martw, w ciągu najbliższych 2 lat, wszyscy operatorzy przejdą na HuaWei albo innego "chińczyka". Ich sprzęt + system rozproszony = sssstraszne oszczędności dla operatorów. Jeszce jak Polska otworzy rynki pracy, to implementacja i utrzymanie też będzie chińskie.
systemy rozproszone? Masz na mysli SSRW ;-) czyli wszystkie oparte na rozpraszaniu widma i szerokopasmowosci - UMTS na przyklad?
TimeSlot pisze:A my?

Norwegia :-D
zimno :smt009

#240346  autor: tesla
 18 gru 2007, 17:26
systemy rozproszone?
nie, chodzi o montowanie części radiowej NodeB zaraz koło anteny. Dzięki temu odpada koszt fidera, także straty na nim. A jaki to koszt, sam sobie zdajesz sprawę. Mam gdzieś zdjęcie z tym że b. kiepskiej jakości.
Obrazek

[ Dodano: 2007-12-18, 17:28 ]
darnok pisze:zimno
ale do Mikołaja bliżej, no i fiordy, kobiety o szerokich biodrach... zapędziłem się :-D

#240426  autor: darnok
 18 gru 2007, 21:40
TimeSlot pisze:
darnok pisze:zimno
ale do Mikołaja bliżej, no i fiordy, kobiety o szerokich biodrach... zapędziłem się :-D
O fiordy... fiordy to mi z reki jadly :D

#240438  autor: tymis
 18 gru 2007, 22:22
TimeSlot pisze:chodzi o montowanie części radiowej NodeB zaraz koło anteny
Zwróciłem uwagę na te elementy pod każdą anteną, teraz będę wiedział co to jest.
W tej akurat lokalizacji anteny są bardzo nisko, jakieś 8-10 metrów nad ulicą.
Może znawcy mi wybaczą ale swoją drogą to cała konstrukcja wygląda jak by większy wiatr miał ją zwiać z dachu ;-)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#240444  autor: tesla
 18 gru 2007, 22:37
tymis pisze:Zwróciłem uwagę na te elementy pod każdą anteną, teraz będę wiedział co to jest.
z tym że nie do końca :D Że wisi koło anteny to za mało. Moduł o którym pisałem jest wielkości... skrzynki na owoce. Zapewne to co widziałeś było sporo mniejsze. Czyli moduł do regulacji pochyleń anteny lub sumator. Jak masz zdjęcie to możemy jasno stwierdzić. :)

#240449  autor: tymis
 18 gru 2007, 22:45
TimeSlot pisze:Moduł o którym pisałem jest wielkości... skrzynki na owoce
:-D
TimeSlot pisze:Zapewne to co widziałeś było sporo mniejsze
Zdecydowanie tak :D
TimeSlot pisze:Czyli moduł do regulacji pochyleń anteny lub sumator
No, to może chociaż teraz już wiem ;-) Zdjęcia nie mam i dlatego przestaję tworzyć :-)

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#246856  autor: user_delete10
 21 sty 2008, 18:18
Od czego zależy natężenie sygnału 3G?Dziwnie, bo patrząć na podstawie 2 fonów, obecnego i porzedniego widzę że różnie odbierają sygnał 3G.Np.będąc w budynku na parterze mam ze 3 kreski,wejdę na ostatnie piętro są wszystkie 5.Dalej wchodzę do Empiku,gdzieś na drugi oniec sklepu i patrzę mam zwykłe 2G,wcześniej było pełne 3G.W nastepnym sklepie stoje za drzwiami i ledow mam 1 kreskę 3G.A w spożywczym jak się zakręcę głęboko w sklep mam nawet tylko kreski zasięgu 2G,podczas gdy wcześniej na V3xx miałem też pełne 3G.Od czego to zależy, że w tych samych zabudowaniach jest całkowicie różny poziom zasięgu?Chyba niema takich ogromnych rozbierzności w antenie, zwłaszcza że skoro jak wiadomo z Z8 po raz pierwszy na świecie dodzwoniono się z Mount Everestu,więc chyba niema tak źle z jego anteną..... :P :wink:

#246862  autor: tesla
 21 sty 2008, 18:25
fenix189 pisze:Od czego zależy natężenie sygnału 3G?
tylko i wyłącznie od odległości telefon <> antena stacji bazowej. Jeżeli chcesz wykonywać pomiar sygnału to używaj aplikacji takich jak NetMonitor, pokazujących sygnał w dB. "Kreski" są całkowicie niemiarodajne. Sytuacja którą opisujesz, no cóż, za mało informacji. Nie wiem np czy w tym sklepie jest wewnętrzna instalacja antenowa.

#246871  autor: user_delete10
 21 sty 2008, 18:48
Tego niemam pojęcia, czy jest instalacja antenowa,nie dziwi mnie nawet ilość kresek bo wiem, że to czasem w pełni nie odzwirciedla prawdziwego sygnału, lecz to że w tych samych miejscach, na V3xx miałem 3G a na obecnym modelu mam tylko 2G.

#247058  autor: yagi
 22 sty 2008, 20:41
Poki mam mozliwosc zrobilem testy HSDPA Orange w Tarnowie Motorola Q9h i oto rezultaty:

Download minimum: 314 kbit/s

Download maximum: 915 kbit/s

Download srednio z 9 testow: 573 kbit/s

Upload minimum 47 kbit/s

Upload maximum: 338 kbit/s

Upload srednio z 9 pomiarow: 285 kbit/s

To bylo kilka dni temu. Plus w tym samym czasie wyciagal 1,44 Mbit/s w identycznym tescie.

W tej chwili download to ok 80 kbit/s a upload 100 kbit/s. Jak dla mnie tragedia... :(

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#247196  autor: tomi81
 23 sty 2008, 18:11
Witajcie,

W dniu dzisiejszym Orange uruchomiło 3G w Białymstoku. Na razie działają tylko 2 Node B, jednakże większość btsów jest już zmodernizowanych i czekają wyłącznie na odpalenie. Pozdrowienia