• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #1162414  autor: kozien70
 31 gru 2023, 11:00
@IC_Current ma rację. 99.999% użytkowników telefonów nie ma pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak VoLTE i po co im ta ikonka? Zabiera tylko miejsce w belce powiadomień, które może być wykorzystane na powiadomienia z aplikacji.
Co innego np. ikona LTE albo 5G. Tutaj operatorzy trąbią w reklamach o szybkości 5G itd i taka ikonka już ma dla istotnej grupy osób znaczenie.
Tak, zgadzam się - tworzysz dziwne teorie spiskowe.
 #1181354  autor: wiertolot
 16 paź 2024, 05:49
Czemu dla Orange oraz nju mobile nie wyświetla wcale na wyświetlacz smartfon u góry ikona VoLTE? Mam tak na Oppo i Huawei na EMUI 12 i.t.p. Dla inne sieci komórkowe jest ta ikona, a dla Orange i nju, brak, czemu? Dodam smartfony co sprawdzałem obsługują te VoLTE dla Orange, sprawdzałem w wykazie są, a ikony tej czemuś brak u nich.............jeszcze dodam na EMUI 12 nie wyświetla wcale loga ani Fakt Mobile, ani Virgin Mobile, jest tylko czemuś też samo Play. Proszę pomoc, porady w te kwestie i poprawę tego w miarę możliwości.
 #1181365  autor: Pabloz
 16 paź 2024, 14:06
W Orange ikona VoLTE się nie wyświetla, wynika to z ustawień operatora. Nic z tym nie zrobisz.

Lista telefonów z obsługą WiFi Calling (VoWiFi) i VoLTE w Polsce: https://wificalling-volte.pl/
 #1181371  autor: babciagienia1p
 16 paź 2024, 15:22
wiertolot pisze:
16 paź 2024, 05:49
...jeszcze dodam na EMUI 12 nie wyświetla wcale loga ani Fakt Mobile, ani Virgin Mobile, jest tylko czemuś też samo Play...

Według mnie, wyświetlanie etykietki zależy od karty SIM.
Testowałam osiem kart (wszystkie w taryfie Fakt, ale po przejściach) na smartfonie Huawei z dualSIM. Wkładałam po dwie. Wyświetlało w cały świat. Fakt, Fakt Mobile, Play, Red Bull Mobile, PL06 w różnych kombinacjach. Cały czas byłam w zasięgu tego samego BTS-a.
 #1181379  autor: wiertolot
 16 paź 2024, 18:11
@babciagienia1p,
Na EMUI 12 sprawdź, bo dajmy na EMUI 8.2.0 jest dobrze i poprawnie,a na EMUI 12 już nie.......
Orginalna karta SIM Virgin Mobile ze startera Virgion, a nie Play, smartfon Huawei , EMUI 12 i wyświetla Play.........podobnie mam w Fakt Mobile.
@Pabloz,
Ktoś to powinien pilnie do Orange zgłosić, żeby to poprawili i wyświetlało u nich też poprawnie ta ikona VoLTE na wyświetlacz smartfon w Orange, nju mobile, bo to tak nie może być.
Ja zgłaszałem u nich jeden wniosek widocznie to za mało, żeby to poprawili i nadal nie ma ta ikona VoLTE tylko u nich!
 #1181381  autor: Pabloz
 16 paź 2024, 19:17
Ale to nie jest żaden błąd. Po prostu zadecydowali, że ikony nie będzie, i tak to już działa u nich od wielu lat (od początku kiedy tylko działa VoLTE).

Lista telefonów z obsługą WiFi Calling (VoWiFi) i VoLTE w Polsce: https://wificalling-volte.pl/
 #1181382  autor: wiertolot
 16 paź 2024, 19:56
@Pabloz,
Czyli na złość abonentom robią w Orange z te VoLTE, czy jak? Bo moim zdaniem powinna być ta ikonka jak w inne sieci komórkowe, bo nie wiadomo czy to działa i jest poprawnie ustawione i jak brak tej ikonki u nich i jest inaczej. Mogą przez takie coś potracić abonentów i nie powinni tak robić inaczej jak u innych.
 #1181383  autor: KC-KARLOS
 16 paź 2024, 20:19
wiertolot: litości... ile razy będziesz płakał, że gdzieś tego nie ma, a w Orange nie ma ikony VoLTE? Nie ma i koniec. Była o tym mowa wielokrotnie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1181394  autor: kozien70
 16 paź 2024, 22:53
Powiem więcej: jest to standard narzucony przez korporację, a nie widzimisię polskiego oddziału Orange i brak ikony VoLTE u tego operatora jest również w innych krajach.
 #1181396  autor: kozien70
 16 paź 2024, 23:57
Zakładając, że ma się włączoną transmisję danych to prościej jest spojrzeć, czy w trakcie rozmowy wyświetla się ikona LTE. Jest to równoznaczne z działaniem VoLTE.
 #1181632  autor: wiertolot
 21 paź 2024, 17:51
@kozien70,
To w Virgin Mobile i Fakt Mobile też zadecydowali, jak w Orange (tam,że nie będzie ikony wcale) a tu ,że ich nie będzie i będzie Play tylko na EMUI 12? Bo na EMUI 11, EMUI 10 i EMUI 8 dobrze są te nazwy Virgin Mobile i Fakt Mobile i nie ma Play.

Modele modelami tu dochodzi widać jeszcze wersja oprogramowania dla obsługi te VoLTE na danym smartfonie. Dajmy a tym samym modelu smartfona wskazanym jako wspierany i obsługiwany przez wszystkich operatorów, oprogramowanie trochę starsze i już nie działa wcale te VoLTE wcale dla niektórych operatorów. Tak jest robione.

Dodam jeszcze, proszę połączyć , te oprogramowanie zmienia co pół roku w te smartfony, czasami częściej i jak tak na tym samym smartfonie te VoLTE będzie działać na jednym oprogramowaniu, a na drugim starszym troszkę lub nie wiem nawet najnowszym co wyszło już nie, z jakiegoś powodu? Powyżej dałem przykład jak z tym jest. Takie kontrowersje wynikają, że jeszcze sporo zależy też nie tylko od danego operatora, nie wystarczy, że wspiera dany model, ale też od producenta danego smartfona i dodatkowo od wersji oprogramowania do danego modelu smartfona. I wynika z tego na jednym działa poprawnie tym oprogramowaniu w danej sieci, a na innym starszym lub najnowszym może już wcale nie działać dla danego operatora. Więc ciężko z obsługą te VoLTE, zwłaszcza przy wyłączeniu całego UMTS i przy tylu modelach smartfonów, producentów oraz różnych dajmy co miesiąc innych wersjach tego oprogramowania.
 #1181663  autor: matias55
 22 paź 2024, 10:36
Myślę, że temat jest już na tyle wyczerpany i dostałeś odpowiedzi. Konfiguracja VoLTE zależy od IMS u operatora, czyli im bardziej uniwersalny on jest tym większa szansa, że twój telefon się do niego zaloguje. Druga sprawa to odpowiednia konfiguracja w telefonie. Z uwagi na fakt, że nie ma jednej wspólnej platformy IMS u wszystkich operatorów, to niezbędna jst współpraca producentów telefonów z każdą siecią często z osobna.
Część telefonów jak moja Nokia ma wgrane generyczne ustawienia, które były utworzone uniwersalnie w momencie testów standardu. Konfiguracja nie jest aktywna bez roota. Masz telefon, który nie wspiera VoLTE? Spróbuj zrobić root-a, a może uda ci się uruchomić VoLTE chociaż dla jednego dostawcy.

Wszystkie obecne nowe sprzęty dostępne w sklepach mają już chyba VoLTE.
 #1181670  autor: wiertolot
 22 paź 2024, 12:30
@matias55,
Mam smartfon Huawei Mate 20, teraz na EMUI 12 w nim wspiera te VoLTE i działa w sieci Plus, a po przeinstalowaniu na nim na trochę strasze EMUI 11 do niego już nie wspiera te VoLTE w sieci Plus i nie działa na nim. I jak mi to wytłumaczysz?

Podobna sytuacja Huawei P30, Huawei P Smart i.t.p
Wszystkie te smartfony są wykazach u wszystkich polskich operatorów i obsługują te VoLTE, więc nie wiem co Ty mi tu piszesz........
Jest w IMS to powinien logować zarówno tak samo jak EMUI 12 i tak samo EMUI 11, czy EMUI 10.

Dodam, wszystkie obecne nowe sprzęty dostępne w sklepach mają już chyba VoLTE jak napisałeś zgadza się, tylko nie na każdym działa jak powinno, nie u wszystkich operatorów i producentów oraz na większości nie działa to poprawnie lub wcale i po to jest ten temat.
 #1181703  autor: IC_Current
 22 paź 2024, 21:47
@wiertolot
JPD. Czego nie rozumiesz. Telefon z nowszym EMUI wspiera VoLTE, bo ma nowsze oprogramowanie, do którego producent wgrał odpowiednie ustawienia od operatora.
Jak powiedzmy przykładowo operator w 2023 roku wykonał pewną zmianę konfiguracji, to jak producent telefonu mógł to uwzglednić sofcie z 2022 roku.