• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 17 z 179
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 179
 #992865  autor: piotrzet
 10 maja 2018, 20:40
Jak komuś potrzebny telefon w jednej lokalizacji to niech sobie kupi stacjonarny. Głownym zadaniem sieci komórkowej jest zapewnic zasięg wszędzie żeby można było przynajmniej rozmawiać czy wysłać SMS o necie już nie mówię.

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #992868  autor: iphoneski
 10 maja 2018, 20:49
@piotrzet Ale przecież ja względem tych wszystkich testów uważam dokładnie tak samo, są nie miarodajne. Dałem tylko przykład konkretnej lokalizacji, którą byłem w stanie sam dogłębnie sprawdzić i stwierdzam, że akurat tutaj się Pokrywa. Co do trasy Warszawa Kraków to jak może być lte cały czas, skoro nawet w wątku o N pisali o miejscach za Warszawą gdzie spada czasem nawet do edge. A np ja ostatnio jechałem z Bydgoszczy do Gdańska i na całej trasie było play lte, oglądałem YouTube i działało. W jednym miejscu byl słaby sygnał, ale tam stacja jest już składana i czeka na start.
 #992872  autor: marcin19883
 10 maja 2018, 21:07
piotrzet pisze:Jak komuś potrzebny telefon w jednej lokalizacji to niech sobie kupi stacjonarny
Miejsce zamieszkania to obszar w którym krążysz, załatwiasz sprawy, jeżdzisz do pracy, na zakupy czy rodziny. To nie siedzenie w jednym miejscu. I znów zaślepiony jesteś w T-mobile..
 #992876  autor: piotrzet
 10 maja 2018, 21:24
iphoneski
Zwróć uwagę na temat wątku. Raczej chodzi o cały kraj a nie lokalizacje. A z tym się nie możesz nie zgodzić że patrząc na cały kraj najlepiej wypada N.
marcin19883
Czym zaślepiony? Bo napisałem że sieć komórkowa to sieć mobilna a nie stacjonarna? Jaki to ma związek z T-Mobile no chyba tylko taki że razem z Orange mają najlepszy zasięg.

#992879  autor: marcin19883
 10 maja 2018, 21:41
piotrzet pisze: Czym zaślepiony? Bo napisałem że sieć komórkowa to sieć mobilna a nie stacjonarna? Jaki to ma związek z T-Mobile no chyba tylko taki że razem z Orange mają najlepszy zasięg.
Jeśli mówisz o nalepszym zasięgu, to tak jest, ale tylko 2g/3g. LTE1800 leży i kwiczy w N! Brakuje go w wielu miejscach. Napewno lte800 nie załatwia sprawy, bo szybko się zapycha.
 #992885  autor: iphoneski
 10 maja 2018, 21:57
piotrzet pisze:iphoneski
Zwróć uwagę na temat wątku. Raczej chodzi o cały kraj a nie lokalizacje. A z tym się nie możesz nie zgodzić że patrząc na cały kraj najlepiej wypada N.
Ale ja nigdy nie napisałem, że t-m to zła sieć. Ale jednak są miejsca gdzie zasięgu nie ma i dla mnie tu lepiej wypada np play, bo mogę włączyć plusa i zasięg mam. Pojechaliśmy kiedyś nad jezioro z grupą znajomych. Ci z N nie mogli nawet smsa wysłać. Jeśli ktoś chce zasługiwać na miano najlepszej sieci to jak dla mnie taka sytuacja jest niedopuszczalna. I nie chodziło o agregowane lte do ściągania, ale żeby chociaż użyteczny zasięg był. Dla przykładu ja na zasięgu plusa włączyłem muzykę z tidal, wysłałem fotki, z dziewczyną na skype pogadaliśmy, po prostu uzywałem telefonu. A ostatnio w innym miejscu był tylko zasięg N, o plusie zapomnij. No i znowu zasięg miałem ja. Dlatego moim zdaniem nie ma w Polsce sieci o krajowym zasięgu, bo ja przez zasięg ogólnokrajowy rozumiem to, że nieważne gdzie pojadę, w jakim lesie zachce mi się spędzać moje wolne wakacje będę miał zasięg. Gdy t-m zapewni taki zasięg to mogą mianować się najlepszą siecią w Polsce, ale do póki bedą miejsca, gdzie będę musial iść do drogi żeby zadzwonić to na pewno nie powiem, że są najlepszą siecią.
I to jest chyba coś, czego albo nie możesz, albo nie chcesz zrozumieć. Nieważne jakie są testy, czy ktoś wyciąga 100 Mb czy nie, ważne jest to, by w każdych warunkach można było skorzystać z telefonu. A moim zdaniem T-Mobile czegoś takiego nie zapewnia, co pokazują moje własne doświadczenia.
 #992894  autor: Pabloeq
 10 maja 2018, 23:56
iphoneski pisze: A moim zdaniem T-Mobile czegoś takiego nie zapewnia, co pokazują moje własne doświadczenia.
A plus i plej oczywiście ci to wszędzie zapewniają :lol:
 #992901  autor: piotrzet
 11 maja 2018, 06:29
iphoneski
W takim razie nie rozumiesz słowa "najlepsza sieć". Może podam ci przykład to zrozumiesz. Są 3 sieci w Polsce. Sieć A ma pokrycie LTE 10% sieć B 12% sieć C 15%. Sieć C także działa też tak że nie raz nie można połączyć czy coś ale w porównaniu do konkurencji jest lepiej. I tak samo w tym wypadku T-Mobile nie jest wszędzie ale w porównaniu do konkurencji jest lepsze, a wiec po prostu najlepsze. Nie ma czegoś takiego jak pokrycie w 100% całego kraju czy braku problemów jakichkolwiek, bo to jest sieć mobilna. Co do RK w play każdy wie jak to działa i owszem pozwala to na korzystanie tam gdzie inni nie mają ale kosztem baterii, prędkości i jakości. Gdybym owszem działało to idealnie jak sieć macierzysta w większości wypadków nie byłoby problemu a tak RK ma marginalne znaczenie trochę ratuje sytuacje ale ogólnie to nie zbyt dobre.

#992937  autor: marcin19883
 11 maja 2018, 12:56
Pokrycie to jedno, ale dynamiczne przełączenie między pasmami to drugie. W N! nadal to leży i kwiczy. A nie będę w telefonie bawił się w blokowanie jednego pasma, żeby zostało na innym, bo jest mniej obciążone.
 #992941  autor: dt
 11 maja 2018, 13:13
To dynamiczne przełączanie też mi się podoba ale takie pytanie co to będzie warte za 2-3 lata gdy będzie mnóstwo terminali z agregacją?
 #992944  autor: iphoneski
 11 maja 2018, 13:46
@piotrzet wiem co to znaczy najlepsza, próbowałem ci tylko ukazać wady tej najlepszej sieci. Wady RK które wymieniłeś są tylko na automacie jak telefon skacze po sieciach, ja zwykle gdy nie mam zasięgu play sprawdzam każdą po kolei i zostawiam najlepszą. Tryb auto to faktycznie jakiś żart, możesz stać obok nadajnika play i siedzieć w roamimgu, też może dlatego ludzie myślą, że play to nigdzie nie ma zasięgu, bo nie wraca do siebie tylko siedzi w RK. Ja kiedyś na auto wyjeżdżałem z podziemnego parkingu i wpadłem w roaming, przez cały dzień w domu siedziało w Orange, dopiero ręcznie musiałem wyprowadzić telefon do play.
 #992958  autor: marcin19883
 11 maja 2018, 14:58
dt pisze:To dynamiczne przełączanie też mi się podoba ale takie pytanie co to będzie warte za 2-3 lata gdy będzie mnóstwo terminali z agregacją?
Do agregacji też dynamiczne zarządzanie jest potrzebne, bo jedno pasmo jest jako główne a drugie "pomocnicze" Tak kiedyś czytałem tu na forum.
 #992973  autor: spotify
 11 maja 2018, 17:00
Pawrzes pisze:Halset, Boże... To mam się być zły, że powstają nowe stacje i koło mnie powstaje kolejna?
A kto powiedział, że masz być zły? To dobrze, że w końcu się wzięli za porządne inwestowanie. Bo ile można się obijać?
Ja przemilczam wady? Boli cię obiektywizm?
Mnie nie boli obiektywizm. Ale najpierw trzeba być obiektywnym. Niestety ale każdy z nas raczej jest subiektywny.
Znam wady Play i ich nie ukrywam
Chodziło mi to, że jak Play postawi stacje lub zrobisz speedtesty i wychodzi dobrze - to się cieszysz. Ale o wadach tej sieci nie piszesz. Natomiast w temacie N! tylko wytykasz wady przeciążonego Orange.
Nie musieli tego wprowadzić ale chcieli a klienci doceniają w działaniu.
Nie musieli? A spełnienie przetargu na LTE800? A to, że ludzie mają dość roamingu i chcą pełnego LTE, którego Play poza miastami nie gwarantuje? Właśnie MUSIELI, bo sami napędzili 4G Ultra Hiper czy jak oni to nazywają a teraz musieli za to zapłacić. Muszą bo nie mają wyjścia.
Wyobrażasz sobie teraz, co zrobili by ludzie, gdyby nie mieli dostępu do LTE w roamingu? Lawinowo by opuszczali sieć.
Chociaż i tak wiele odchodzi, Przynajmniej z moich znajomych uciekają, bo jeszcze "wady" P4 akceptowali jak było to opłacalne finansowo. Dzisiaj każda siec jest na podobnym poziomie cenowy,
Powiedz klientom N! w mniejszych miastach gdzie jest nadal LTE jest tylko na wspólnym przeciążonym 1800 a wyspowo dodane 800 w znikomym stopniu odciąża sieć że operator nic nie musi...
Po co mam mówić, jak jestem w Orange. Nie odczuwam obciążenia jeszcze. Zawsze mi net chodzi i z komfortem mi wystarcza na oglądanie nawet YT. Widzę tylko w speedtestach że prędkości spadają po równi pochyłej i w dłuższej perspektywie będzie coraz gorzej. W miastach nie odczuwam braku LTE, poza miastami siatka LTE800 też nie jest najgorsza. Tego o Play niestety nie mogę powiedzieć.
Ale najważniejsze, że się w końcu wzięli za inwestycje i jest duża szansa na dużą poprawę.
Natomiast N! ma również wiele wad o których nie raz w temacie N! wypisywałem. Orange na wszystkim oszczędza. TMobile podejmuje złe decyzje (najpierw największy błąd - dać Play roaming czy też zgody na oszczędności na które naciska sieć z Francji). Teraz znowu mają burdel na stacjach i pewnie potrwa to z 2 lata kiedy dojdą do porządku. Najpierw dali roaming Play, na którym Play stał się największą siecią w Polsce a teraz - mając sieć ogólnopolską nie mogą znowu wykorzystać szansy bo sieć jest "spierniczona" konfiguracyjnie. I zanim to naprawią, Play będzie miał już zasięg w całej Polsce albo prawie w całej Polsce.
Play buduje i powieksza zasieg. N! się dzieli i bardzo dobrze. Mocno na tym TMobile zyska. Tylko trzeba poczekać bo kalkulator w Orange się pali, bo muszą znowu wyłożyć kasę. Ale chytry dwa razy traci. Jak również teraz dogadywanie odnośnie pasm, dzielenia itd bo Orange boi się zostać z reką w nocniku, mając jeszcze na barach Play.
iphoneski pisze: @spotify nie wiem co robiłeś w 2008 roku ale ja wtedy byłem abonentem ery i dostałem od nich płytkę z reklamami. Możesz mi wierzyć albo nie, ale 12 lat po starcie era miała o wiele gorszy zasięg niż play teraz.
Ale co ma piernik do wiatraka? Ile ludzi do 2008r posiadało telefon komórkowy? A ile dzisiaj?
Ile stacji postawił Play w 2-5 latach swojej działalności a ile przez kolejne lata? Jest przepaść. Rozstawili się w miastach a na resztę położyli przysłowiową lachę. Więc kolejny argument bez sensu.
Mam telefon komórkowy od 1997r, więc dobrze pamiętam czasy płytek od Idei czy Ery czy nawet specjalne mapki.
Poza tym mapki wiadomo jedno a praktyka drugie. Kiedyś w miarę prawdziwe te mapki były, dzisiaj każda sieć przegina z tym zasięgiem. I Plus i Era zapewniały zasięg o wiele większy niż Play bo przynajmniej było można jeździć po Polsce z tymi sieciami. Orange/Idea była słaba i dopiero N! dał im kopa. Dzięki N! oni najwięcej zyskali a TMobile jak zwykle - zła decyzja i stracili przewagę.
marcin19883 pisze: A nie będę w telefonie bawił się w blokowanie jednego pasma, żeby zostało na innym, bo jest mniej obciążone.
Kolejny argument śmieszny.
Jakoś ludziom w Play od 2007r nie przeszkadza zabawa:
1) W wymuszaniu operatora roamingowego
2) Wymuszanie powrotu do sieci macierzystej
3) Ograniczenie prędkość w roamingu
4) Odświeżanie karty
5) Przypisywanie SIMu do nadajnika (masz problem z gadaniem w domu, zadzwoń do BOK, to Ci SIM do nadajnika najbliższego przypiszą)
6) Przeciążenie stacji (wszystkie sieci mają obciążenie ale Play najmocniej puchnie)
i kolejne 100 innych wad i rzeczy, które trzeba robić aby ta sieć działała.
iphoneski pisze: A np ja ostatnio jechałem z Bydgoszczy do Gdańska i na całej trasie było play lte, oglądałem YouTube i działało. W jednym miejscu byl słaby sygnał, ale tam stacja jest już składana i czeka na start.
Po pierwsze zasięg LTE jest fajnie ale nie pogadasz na tym odcinku komfortowo. A1 odcinek ok 88KM i zapomnij o komfortowej rozmowie. Zresztą chyba UWAGA tylko Orange daje komfort gadania na tym odcinku. Plus i TMobile równiez potrafi uklęknąć. VoLTE ratuje dopiero TMobile.

Dopisałem kilka zdań do wątku ale nie mam zamiaru już uczestniczyć w tym temacie, bo schodzi już na takie tory, że stał sie po prostu śmieszny.

EDIT
TMobile ich nie wykiwał :twisted: Przestańcie powtarzać te bzdury. Sam się Play wykiwał, bo nie spełniał warunków umowy. A lament był ze strony Play, bo im się grunt pod nogami zapalił.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2018, 19:02 przez spotify, łącznie zmieniany 5 razy.
 #992978  autor: iphoneski
 11 maja 2018, 17:40
@spotify No jak co ma piernik do wiatraka? Sam nie wiem co ma, ale to ty napisałeś, że inni po 10 latach mieli o wiele lepszy zasięg od play co nie jest prawdą. Wcześniej zrobili miasta i dali se spokój, ale też wtedy były inne potrzeby ludzi, bo w miastach zasięg zrobili żeby nie płacić za RK bo w miastach jest dużo ludzi i dużo by płacili. I tak płacili bo zasięg niby był ale i tak nie działało to dobrze i poza miastem wskakiwał roaming, więc i tak każdy wybierał jakiegoś partnera i tak korzystał. Ale mało kto mógł przewidzieć, że w przeciągu kilku lat każdy będzie miał w kieszeni mały komputer zwany dalej smartfonem i każdy będzie z tego sprzętu wysyłał fotki do chmury, na Facebooka, oglądał filmy hd itp. Gdy play planował sieć telefon służył do rozmawiania i SMS, a do tego RK wystarczało. Właśnie dlatego mogli mieć śmiesznie niskie ceny, bo nie ponosili kosztów utrzymania sieci. Nawet prezes nokii wyśmiał wtedy smartfony, bo jak telefon na palec bez klawisza, jest jeszcze na YouTube ten wywiad. A teraz zużycie internetu rośnie o 100% rok do roku, roaming przestał się opłacać, do tego t-m ich wykiwał no i teraz muszą budować. Szkoda tylko, że tak późno to się stało.
PS. O co chodzi z przypisaniem karty do nadajnika?
 #992991  autor: Pawrzes
 11 maja 2018, 19:01
spotify pisze:A kto powiedział, że masz być zły? To dobrze, że w końcu się wzięli za porządne inwestowanie. Bo ile można się obijać?

To po co się mnie czepiasz, że zamieszam posty zgodne z tematem wątku. Inwestowali co roku (tylko w jednym rozbudowa była wstrzymana) ale obecnie inwestycją więcej co było dużo wcześniej zaplanowane i szczególnie na koniec tego roku będzie widać efekty.
spotify pisze:Chodziło mi to, że jak Play postawi stacje lub zrobisz speedtesty i wychodzi dobrze - to się cieszysz. Ale o wadach tej sieci nie piszesz. Natomiast w temacie N! tylko wytykasz wady przeciążonego Orange.

Speedtesty robię wszędzie niezależnie kiedy stacja powstała, pokazywałem też lokalne padaki i to nie raz. Wady zna każdy i nie trzeba ich 100 razy powtarzać. Mam narzekać na sieć która dobrze i bezawaryjnie działa od kiedy w niej jestem? Nie wytykam przeciążonego Orange tylko pokazuję jak działa w danym miejscu co każdy może potwierdzić. Jeśli będzie poprawa to jak to odnotuję i pochwalę. W mojej okolicy w Warszawie sieć Orange od kiedy każda stacja została rozbudowana nie jest obecnie przeciążona w LTE. Nigdy nie uogólniam jak ty i piotrzet, że np. Play jest przeciążony a T-Mobile takie ponoć szybkie... Żadne zbiorcze rankingi mnie nie interesują.
spotify pisze:Nie musieli? A spełnienie przetargu na LTE800? A to, że ludzie mają dość roamingu i chcą pełnego LTE, którego Play poza miastami nie gwarantuje? Właśnie MUSIELI, bo sami napędzili 4G Ultra Hiper czy jak oni to nazywają a teraz musieli za to zapłacić. Muszą bo nie mają wyjścia.
Wyobrażasz sobie teraz, co zrobili by ludzie, gdyby nie mieli dostępu do LTE w roamingu? Lawinowo by opuszczali sieć.
Chociaż i tak wiele odchodzi, Przynajmniej z moich znajomych uciekają, bo jeszcze "wady" P4 akceptowali jak było to opłacalne finansowo. Dzisiaj każda siec jest na podobnym poziomie cenowy,

To dotyczyło dynamicznego przydzielania pasm przez stację do urządzenia. Do przetargu na 800 startowali wiedząc jakie są jego warunki. Tia, a sam piszesz, że to sieć mieszczuchów... 5% ruchu data obecnie nie oznaczało by lawinowych odejść. Nie każdemu LTE jest potrzebne do szczęścia a setki miejscowości nie jest w zasięgu tej technologii.
spotify pisze:Po co mam mówić, jak jestem w Orange. Nie odczuwam obciążenia jeszcze. Zawsze mi net chodzi i z komfortem mi wystarcza na oglądanie nawet YT. Widzę tylko w speedtestach że prędkości spadają po równi pochyłej i w dłuższej perspektywie będzie coraz gorzej.

Ale inni odczuwają. Ja niestety w Orange nie mogę skorzystać z np. YT w ciągu dnia 35 km od centrum stolicy, również zerwane połączenia i brak możliwości dodzwonienia się to norma ale niestety obaj operatorzy N! nie planują poprawy pojemności ani zasięgu... Gdybym miał uciekać z Play to tylko do Plusa ale z drugiej strony Plus najgorzej wypada w innych miejscach gdzie bywam... Dlatego najlepiej się sprawdza sieć Play z backupem/rezerwą 3 sieci choć z miesiąca na miesiąc miejsc gdzie trzeba się ratować roamingiem jest coraz mniej :-)

Pozdrawiam
 #992995  autor: spotify
 11 maja 2018, 19:43
Pawrzes pisze:Inwestowali co roku (tylko w jednym rozbudowa była wstrzymana) ale obecnie inwestycją więcej co było dużo wcześniej zaplanowane i szczególnie na koniec tego roku będzie widać efekty
Każda sieć co roku inwestuje. Jakby nie spojrzeć, ciągle coś się dzieje. Play po prostu po agresywnym starcie olał sprawę a teraz nadrabia bo musi.
Nigdy nie uogólniam jak ty i piotrzet, że np. Play jest przeciążony a T-Mobile takie ponoć szybkie... Żadne zbiorcze rankingi mnie nie interesują.
Nie wypowiadam się za piotrzet. Jeśli zyje na tym świecie wiele lat i mam wielu znajomych praktycznie w całej Polsce (studia, szkoły, rózne prace, obecny charakter pracy gdzie się poruszam po całej Polsce i praktycznie każdy dzień to nowe znajomości) to dość często sie rozmawia na temat sieci, bo się dużo korzysta z telefonu do rozmów. I zgadnij na którą najwięcej narzekają? W których sieciach mają problem z połączeniami, z zamuleniem neta?
No właśnie - Play i Orange. W okolicach mojego mieszkania mam 8 nadajników obecnie róznych sieci. Do domu dociera najmocniej z LTE Play ale co z tego jak w chacie na Play nie idzie gadać. Co z tego że dociera Play najmocniejszym sygnałem, jak po 19 mam prędkości do 3-4 Mb/s. Orange niewiele lepiej - ratuje mnie WoWifi. Co ciekawe - ani TMobile ani Plus problemów nie mają. Dlatego traktuje sieci globalnie. Ponieważ mając w Orange praktycznie wszędzie gdzie jestem, jestem w stanie skorzystać z neta w miarę komfortowo (oczywiście są miejsca gdzie Orange już dawno klękło ale jak ktoś ma telefon z LTE Cat co najmniej 9 jeszcze jakoś sobie z tym poradzi), to w TMobile na pewno będzie jeszcze lepiej. A dlaczego? Bo jak tylko przeniosłem numer do Orange, to poczułem się jakby ktoś na mnie wylał zimną wodę na głowę. Plus jest dobrą siecią ale w moich okolicach ma za dużo dziur zasięgowych i nawet z 2G jest problem. Ale poza tym Plus zła siecią nie jest i są miejsca, gdzie nawet N! z "20 stacjami" nie daje rady.
A co do Playa mam informację z pierwszej ręki. Moja obecna dziewczyna ma prywatnie - jeszcze....
Nie oceniam sieci wokół komina. Oceniam sieci globalnie bo używam telefonu globalnie - po całej Polsce.
Do przetargu na 800 startowali wiedząc jakie są jego warunki.
Jasne, że wiedzieli. Jasne, że próbowali się dogadać z innymi. Feletion Witka również czytałem. To są sprawy logiczne. Gdy nie znaleźli innej drogi, musieli się wziąć za budowę sieci tzn rozbudowe. Jasne, ze mieli to jako plan awaryjny, przecież budżet musiał być na to przygotowany. Ale panika niezła. Walić stację za stacją, robić apel do użytkowników tej sieci aby im działki udostępnili itd. Wybacz, gdyby budowali swoją sieć regularnie, takiego cyrku nie musieli by odstawiać
Tia, a sam piszesz, że to sieć mieszczuchów... 5% ruchu data obecnie nie oznaczało by lawinowych odejść. Nie każdemu LTE jest potrzebne do szczęścia a setki miejscowości nie jest w zasięgu tej technologii.
Sieć mieszczuchów ale mieszczuchy też poza miasto ruszają swoje litery.
Na pewno jest więcej niż 5% jakie Play podaje. Oni czas twierdzą, że im się zasięg zwiększa a jakoś % jeśli chodzi o data i voice się nie zmniejszają.
LTE niepotrzebne? A na czym tego neta mieli by używać? Na zapchanym w N! U900 przez 3 operatorów czy na swoich wybrakowanych zasobach 3G, bo większość już dawno na LTE przenieśli?
A na czym gadać? LTE800 sięga w Play dalej niż ich zasięg voice. Roaming pozwala na rozmowy i co najciekawsze często nawet w miastach - dużych miastach.
Ale inni odczuwają. Ja niestety w Orange nie mogę skorzystać z np. YT w ciągu dnia 35 km od centrum stolicy, również zerwane połączenia i brak możliwości dodzwonienia się to norma ale niestety obaj operatorzy N! nie planują poprawy pojemności ani zasięgu...
Mnie Orange również zaczyna wkurzać. Ale forum telepolis to głownie zlot "fanów" Orange i Play. I weź co napisz?
Przeciąża się sieć coraz bardziej, coraz więcej problemów z połączeniami itd.
A że mam Orange, a moi znajomi Play, łącznie z drugą połową - tych sieci w ogóle nie biorę pod uwagę. Nawet wolę TMobile na kartę z przyciętą prędkością, niż podpisywać umowę w P4 czy też przedłużać umowę z Orange :-)
Play buduje sieć ale niewiele się lepiej zmieni. Data nadal rośnie i tak będą ciągle przeciążeni. Niestety - tak jest z ssaczami zarówno tu jak i u pomarańczowych. Dasz im palec, wezmą całą rękę. A dwa - dzisiaj komplet anten musi Play stosować aby działało to komfortowo i przyzwoicie. N! a zwłaszcza Plus mają jeszcze Duuuużżży zapas mocy przerobowych.

PS Z Tobą to można rozmawiać przynajmniej na argumenty. I dlatego odpisałem.
Mnie osobiście Play kojarzy się ze starą Ideą. Zawsze braki w zasięgu w porównaniu do konkurencji i przeważnie najbardziej obciążona.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2018, 19:54 przez spotify, łącznie zmieniany 2 razy.
 #992996  autor: iphoneski
 11 maja 2018, 19:44
dt pisze:To dynamiczne przełączanie też mi się podoba ale takie pytanie co to będzie warte za 2-3 lata gdy będzie mnóstwo terminali z agregacją?
Bedą telefony, ale modemy i routery zostaną takie jakie są, ludzie rzadko to wymieniają bo dla zwykłego człowieka lte to lte i tyle, a abonament bez routera jest tańszy, nie mówiąc o cenach routerów w przypadku prepaida, zwłaszcza z agregacją. A np ja telefonu dla samej agregacji wymieniał nie będę, działa już 2 lata i jeszcze z 2 mógłby pociągnąć :)
  • Strona 17 z 179
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 179
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17