pan.tadeusz, jeśli chodzi o
unifikację jako kafle tu i tam - pomysł kompletnie nietrafiony, wszyscy nagle nie przerzucą się na tablety, rezygnując z komputra jako maszyny do pracy, a mimo pulpitu, Win8 nie jest już taki fajny bez obsługi dotyku. M.in. dlatego na nowsze Windowsy niż XP nie chcę się przerzucać - bajery ponad funkcjonalność.
Kiedy mowa o
płynności - owszem, zauważyłem - przy 4 otwartych kartach w IE, w tym 2 ogłoszenia motoryzacyjne z allegro z masą grafiki, telefon zwalnia przy przewijaniu czy skakaniu między aplikacjami (w mndż zadań karty masz jako osobne okna programów). Lepiej też nie mieć losowego zdjęcia jako tła aplikacji Zdjęcia (chyba, że to kolejny problem z moją kartą pamięci - która o dziwo jest sprawna tylko 8S jej nie lubi;)), coby system wychodził z niej szybciej.
Ale co do
aplikacji w androidzie się nie zgodzę - wolę mniej ale dobrych (w działaniu, wiem, że bywają okrojone) niż dużo i to zaawansowanych ale ciągle takich beta, niedorobionych i każda innego wyglądu. Do mniejszej ilości programów na WP przyjdzie się chyba przyzwyczaić, ale nie jest to znowu trudne, bo na co dzień w zasadzie wszystko jest.
No i powrócę do
zabawkowości - nie każdy WPkowiec jest świetnie wykonany, ale to, ile androidowców (w tym z
najwyższej półki*) wykonanych jest przeciętnie, to już przesada.
* Szczególnie, jakby wyrazić to procentowo (tak lubisz statystyki) na tle wszystkich sprzedanych telefonów z tym systemem.
EDIT:
Ciąg dalszy rozmowy kontynuujemy przez PW.