• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
  • Strona 12 z 18
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
 #936065  autor: adziu82
 02 lip 2017, 16:29
Panowie, mówiłem sobie, że jak wrócę z Holandii do kraju ( już jestem ) to zadzwonię na infolinię.
Minęło ponad 2 tyg od RLaH, więc może mają więcej informacji.

Więc tak, od dwóch osób mam potwierdzenie z Orange, że jest to ciąg 60 dni (a dokładnie dwóch miesięcy, Play,T-M i Plus mają sumę 60 dni) czyli jeżeli ktoś jest co tydzień, co miesiąc w kraju i loguje się do naszego nadajnika, to nie będzie założony FUP.
Do tego, oba FUP-y muszą być spełnione, aby otrzymać dopłatę. Czyli być więcej jak 2 miesiące w roamingu i mieć większe wykorzystanie w roamingu jak w kraju.
Czyli jeżeli ktoś jest co 3 miesiące w kraju, już jeden FUP zrobił, ale może nadrobić to wykorzystując ( w zależności co używał, czyli np ktoś tylko korzystał z internetu ) więcej w kraju. Załóżmy, że zużył 2 GB w roamingu, to musi wykorzystać ze 3 GB w kraju i FP nie powinien obowiązywać, czyli nie dostanie dopłaty.
Jak to będzie w rzeczywistości, zobaczymy.

Jak będę wracał co weekend do PL, to nie będę miał większego wykorzystania w kraju jak w roamingu ( po prostu nie potrzebuję aż tyle tego w kraju i nie korzystam za dużo, ale można zrobić sztuczny ruch i nadrobić dane/sms-y/rozmowy)
Ale chyba zaryzykuję i nie będę robił tego, po prostu sprawdzę ten FUP czasowy, jestem co weekend w domu, niby nie powinienem mieć FUP-a.

RawStyle
 #936084  autor: adziu82
 02 lip 2017, 17:41
Sam będę sprawdzał pre-paida Orange za około 2-3 tygodnie, jak przeniosę numer.
Ale myślę, że będzie to samo co na abonamencie, grać on-line da się, prędkości różne w zależności od dnia i od widzi misie chyba operatorów, ale jakoś da się korzystać na telefonie.

RawStyle
 #936137  autor: kaspeed
 02 lip 2017, 20:42
Mi chodzi o dostep do sieci wewnętrznej firmy ( nadzór) zeby w miarę dało się dostać.A nie jak tu mowią 1,5mega lejki.

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #936435  autor: kaspeed
 04 lip 2017, 09:19
A widzisz czyli potwierdza sie 0zl :)Nie chciało mi sie wierzyć ale to wychodzi w kazdej abo ze tak będzie no limit

#936951  autor: Majek7
 06 lip 2017, 14:07
Chciałem tylko potwierdzić nolimit w orange w ofercie prepaidowej zarówno przy transmisji danych jak i rozmów - smsów. Aktywowałem przed wyjazdem na 10 dni na Węgry pakiet za 28zł no limit w orange rozmowy sms i 8Gb neta, nie zabrało mi za internet nawet złotówki, prowadziłem również dużo rozmów etc i również stan konta nie uległ zmianie. Neta nie wykorzystałem pewnie dużo powyżej te 1,3-1,4Gb, natomiast prędkość była porównywalna do tej w kraju, łączyłem się za pośrednictwem Telekom HU bodaj. Polecam więc opcje z orangw jak ktoś nie lubi się cyrografami z operatorami na lata wiązać z czasem ofertami absurdalnie drogimi, tu za 28zł wszystko free jak w kraju :)
 #936970  autor: adziu82
 06 lip 2017, 15:35
Tak informacyjnie, korzystam z Orange abo LTE dla Domu ( 150 GB plus 20 GB ) gra on-line chodzi dobrze, aczkolwiek nie to co na krajowym LTE, gdzie ping mam lekko poniżej 40, tutaj muszę korzystać z Telekoma, na LTE mam ping lekko powyżej 100.
Ale działa to w miarę dobrze ( raz wywaliło i kilka razy lekko przycinało) karta w tablecie.
A w telefonie, Play, podłączony do E-Plusa, w nocy dziś sprawdzałem test, i nawet dochodziło do 15 Mb/s, więc nie jest źle na 3G.

RawStyle
 #936991  autor: kaspeed
 06 lip 2017, 16:49
:) Już 10tego okolo 15 powinienem być zameldowany w Pradze. Firmowa 4,07 idzie razem ze mną+ 3prepaid 2x Orange POP ( jeden z dodatkowym pakietem za 12zl 2gb) I jedna karta z 1,76 gb bez dodatkowych pakietów. I Raz Tmobile Frii za 25zł+9zl za 3gb:) łącznie 34zł= 1,76gb. Brałbym a2mobila ale nie mam juz kasy na doładowanie;)

#937360  autor: muchakk
 07 lip 2017, 21:03
No tak, ale SMSy od zawsze były darmowe jeżeli chodzi o odbieranie. W przypadku MMSów dla mnie to trochę szok :)... bo zrobili darmowe odbieranie w każdej strefie czyli na całym świecie tak na prawdę. W innych sieciach trzeba za to płacić...
 #937383  autor: aquick
 07 lip 2017, 22:34
Aktywowałem sobie dzisiaj przez aplikację Můj Vodafone darmowy pakiet 2GB neta z lejkiem na wakacje, który działa także w roamingu (taka promocja ala Play) :-) no i przeprowadziłem test sieci w Tesco we Wrześni (NodeB koło Maka, NodeB na kościele na wrzesińskim "Mankowie" i NodeB na kominie PECu.

na samym środku Tesco ogólnie kiepsko z zasięgiem, poza tym najlepiej Play - ponad 7Mbps (NodeB na wieży kościoła), potem Orange - ponad 4Mbps, Plus i T-Mobile koło 2Mbps.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te 3 niskie parametry koło 18 licząc od dołu to testy "na samym markecie".

Jeszcze podczas wakacji planuje nabyć "coś" z LTE i wyskoczyć do Czech wymienić kartę SIM działającą w LTE i "podusić" trochę polskich opów :-)

Jak na razie może się "cieszyć" T-Mobile PL - od 22 czerwca grubo ponad 1GB przetransferowany przez ich sieć w roamingu :-)

Obrazek

CIEKAWOSTKA - Vodafone CZ z końcem wakacji likwiduje w większości pakietów internetowych "lejek" - zamiast lejka można nabyć kolejne MB z pełną prędkością w promocyjnej cenie. Koszty RLAH jakoś trzeba pokryć :-).

Obrazek
 #937385  autor: Remington
 07 lip 2017, 22:36
muchakk pisze:No tak, ale SMSy od zawsze były darmowe jeżeli chodzi o odbieranie.
To raczej od krótkiego zawsze. Były sieci w Czechach i Irlandii, które liczyły sobie za przychodzące SMS-y, w czasach przed Eurotaryfą, gdy były dla każdego operatora roamingowego inne.
  • Strona 12 z 18
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 18
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12