Jestem już po pierwszym teście T-Mobile w pierwszym miejscu, mianowicie Basznia Dolna, okolice os. Sportowego, ul. Sportowej.
Przed wyłączeniem 3G w pomieszczeniu trzymało 3G cały czas. Teraz albo 2G, albo L800 z dalszych BTSów (odległość od nich odpowiednio 6.9 i 9.4km), a sygnał kiepski (ok. -120dBm). Do
tego BTSa 2.4km, widoczność niego w miarę dobra. Jak się z nim połączy, to wartości sygnału wahają się między -105 a -110dBm (dla L1800 i L2100). 2G też z tej stacji było. Ogólnie w Baszni problemy z zasięgiem są mniej więcej na części ul. Sportowej, dopiero
tu jest dopiero widoczny BTS, później to drzewa zasłaniają widok, Tak samo jest z ul. Wiejską, nie sprawdzałem akurat, ale od skrzyżowania z DW867 LTE trzymało przez pewien czas "na oparach", później było 3G. Same azymuty anten na BTSie też są średnie i średnio ten obszar jest pokryty LTE, co przytoczyłem, drugi i trzeci sektor na azymutach 160 i 280, terminal skacze między 2 a 3 sektorem. EIRP na tych 3 antenach to 14556W, dla ciekawskich
tutaj sprawozdanie z tego obiektu.
Druga rzecz to rozmowy, też jest kiepsko, akurat ktoś się skarżył, że albo nie może nawiązać połączenia, bo jest rozłączane z automatu, albo osoba po drugiej stronie nie słyszy rozmówcy, albo przerywa itp. Pewnie jest to spowodowane przeskokami z 2G na LTE i na odwrót, albo samo prowadzenie rozmów przez 2G. Uruchomiłem WiFi Calling tej osobie, zobaczymy co dalej.
Jak przytoczyłem wyżej, jest kiepsko, dobry zasięg w tej okolicy ma Plus i Play, albo dla desperatów Orange na 3G

. Wątpię, żeby N! coś zrobił z tym, jakoś nie przewiduję rozwiązania problemu na najbliższy czas. W mojej opinii albo musieliby poprawić azymuty anten (chociaż też by pewien obszar ucierpiał na tym), albo dostawić 4 sektor na ten obszar, co średnio jest pokryty LTE, albo zrobić dowieszkę na maszcie Plusa lub Playa, ew. postawić własny maszt obok tych dwóch opów i zlikwidować ten w Tymcach (albo i nie), takie jest moje zdanie.
Jak przytoczyłem, pewnie trzeba poczekać długi czas, aż coś z tym zrobią. Do rozmów trzeba ratować się WiFi Calling (o ile ktoś ma internet w domu). A z internetem mobilnym w tych okolicach? No cóż, trzeba jeździć w poszukiwaniu LTE, trzeciej drogi nie widzę ¯\_(ツ)_/¯.
PS. Wiem, że spora część osób z forum tam nie była, wrzucę mapkę dla zobrazowania sytuacji
o tutaj.