• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#730550  autor: f0ku5-old
 06 lip 2014, 11:48
Na aneksie mam kwote ulgi 2200, ale z tego juz dwa abonamenty zaplacilem. Nie wiem, moze w Playu jest inaczej.

#730553  autor: darase
 06 lip 2014, 11:57
Mi Play za sam internet bez sprzętu w umowie na 12miesięcy chciał 600zł kary :D

eCoal i nie ma problemu :-)

#730554  autor: bazooka
 06 lip 2014, 12:02
f0ku5 pisze: Co do pre-paida to ja z kolei nie chce nic innego, niz abonament. Bawienie sie w kody, pilnowanie pakietow - na to mialem czas, jak mialem 15 lat. Teraz nie mam
Hehe, nie podajesz nigdzie swojego wieku, ale 15lat temu może trzeba było pilnować kodów by się opłacało... teraz żeby było taniej niż w abo wystarczy dobrze dobrać ofertę pod swoje preferencje, a "pilnowanie kodów" robi się gdy się pedantycznie oszczędza, jak ja :) ...ale wcale nie trzeba - jeśli nie obce Ci obsługiwanie aplikacji dedykowanej przez operatora nawet na stronie nie musiałbyś się logować...
Ale jak piszą przedmówcy popieram dokładne sprawdzenie kary i odpalenie kalkulatora, bo coś to za pięknie brzmi - gdyby tak było - opłacało by się każdemu abo zrywać - "Oni" nie mogą tracić na takim zerwaniu...wątpię.

#730559  autor: f0ku5-old
 06 lip 2014, 12:12
No to spytam, zeby sie upewnic w 100% - czy kwota ulgi na aneksie jest kwota calkowita?

#730565  autor: perdos1
 06 lip 2014, 12:36
Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, ale moim zdaniem każą ci jeszcze oddać hajs za telefon, cenę salonową oczywiście. Co do zasięgu, próbowałeś ustawić na sztywno zasięg T-Mobile? Przetestuj takie ustawienie bo może nie ma sensu w ogóle się w to bawić. A jak dalej będzie źle to zadzwoń do BOK (najlepiej parę razy) i poproś żeby ci wyliczyli całkowitą karę za zerwanie.

#730566  autor: Niezgodna7
 06 lip 2014, 12:39
Mi się wydaje, że ta ulga będzie x2, czyli kara z 5 tys.
PS. Pogadaj z kimś w plaj, oni Ci wyliczą dokładnie karę.
A na umowie - też powinna być napisana kara, poza ulgą.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#730568  autor: f0ku5-old
 06 lip 2014, 12:42
Czemu mam oddawac hajs za telefon i czemu kara ma byc x2?
Zawsze na forum Playa jak ktos sie o to pyta to pisza, zeby od kwoty ulgi odjac wartosc zaplaconych juz faktur i tyle :) Ale jutro sie dokladnie dowiem.

[ Dodano: 2014-07-06, 12:43 ]
perdos1 pisze:Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, ale moim zdaniem każą ci jeszcze oddać hajs za telefon, cenę salonową oczywiście. Co do zasięgu, próbowałeś ustawić na sztywno zasięg T-Mobile? Przetestuj takie ustawienie bo może nie ma sensu w ogóle się w to bawić. A jak dalej będzie źle to zadzwoń do BOK (najlepiej parę razy) i poproś żeby ci wyliczyli całkowitą karę za zerwanie.
Pisalem wczesniej, ze zasieg T-M mnie nie interesuje, bo trace LTE. Poza tym na pierwszym miejscu powodow checi zmiany jest kwota abonamentu, zasieg jest na drugim ;)

#730570  autor: saleen
 06 lip 2014, 12:50
f0ku5 pisze:Pisalem wczesniej, ze zasieg T-M mnie nie interesuje, bo trace LTE. Poza tym na pierwszym miejscu powodow checi zmiany jest kwota abonamentu, zasieg jest na drugim ;)
Tak w istocie to nie jest kwota abonamentu za usługi, tylko raty za telefon który jak sam piszesz dawno sprzedałeś.
Dziwne manewry...

#730571  autor: f0ku5-old
 06 lip 2014, 12:55
Dobra, odpowiedzi juz w sumie dostalem, wiec nie ma chyba co dalej ciagnac tematu. Nie wiem co jest dziwnego w tym, ze chce placic 90 zl przez 2 lata zamiast 130 przez 3 ;)

#730577  autor: Niezgodna7
 06 lip 2014, 13:38
Fokus.
Odpowiedź da Ci jedynie Twój własny operator z którym związałeś się umową.
Czekamy, aż jutro Nam napiszesz ile realnie będzie wynosić ta kara.
Hej.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#730578  autor: sebaa
 06 lip 2014, 13:42
To jest w tym dziwne, ze praktycznie niemozliwym jest wyjsc tu na zysk. 2200 zl kary za 3 letnia umowe z abo 130 zl tez jest jakies za niskie. Kary za zerwanie sa z reguly ~abonament x dlugosc umowy. A gdyby nawet, to jaki tel z Orange wezmiesz w abo 90 zl? W tym przedziale wezmiesz sluchawke za ktora dostaniesz okolo 1000 zl. Dalej jestes drugie tyle w plecy, z tym ze tansze abo.

Dopytaj sie dobrze, zeby pozniej nie bylo zdziwienia jak przyjdzie z Playa pisemko z podziekowaniem za umowe, nr konta i kwota na 3-4 tys i terminem platnosci mniej niz 2 tygodnie...

#730579  autor: perdos1
 06 lip 2014, 13:42
f0ku5 pisze:Nie wiem co jest dziwnego w tym, ze chce placic 90 zl przez 2 lata zamiast 130 przez 3 ;)
Nie ma w tym nic dziwnego, ale z reguły ciężko ogarnąć to tak, żeby się opłacało. Napisz ile naliczą ci kary bo sam jestem ciekawy.

#730584  autor: mariusz.dytko
 06 lip 2014, 14:31
Wszyscy starają się w miarę możliwości dobrze Ci doradzić. Jak uda Ci się to co planujesz to super. Ja napisałem wcześniej abyś dobrze to skalkulował i był pewien swoich racji na 100%.
Piszę to dlatego, że kolega jakiś czas temu podobnie kombinował był pewny swego i w końcu.... zapłacił karę prawie 4 tysiące złotych...
To tak ku przestrodze. Operator zawsze chce wyjść na swoje a nie dopłacać do interesu.
Powodzenia!

Było - Nokia 1610 (1997r.), Nokia 5110, Nokia 3210, Nokia 3410, Nokia 6100, Nokia 6030, Nokia 6310i, SE K750i, SE K800i, Samsung Wave GT-S8500, Samsung Galaxy SIII, Samsung Galaxy SIII LTE, Meizu MX4. Jest Nokia 6310i, Xiaomi Redmi Note 4 (snapdragon).

#730585  autor: bazooka
 06 lip 2014, 14:44
Tak w istocie to nie jest kwota abonamentu za usługi, tylko raty za telefon który jak sam piszesz dawno sprzedałeś.
Zapewne taka będzie prawda... ulgą nie jest abonament za usługi, chyba, że masz coś w umowie wymienione jako GRATIS - ulgą jest to, że nie musisz płacić za telefon, za który dałeś operatorowi symboliczną złotówkę.
Niecierpliwie czekamy na info o wysokości kary...
pozdro
Wszyscy Pomocni

#730587  autor: KA
 06 lip 2014, 15:02
Tak bezsensownie kombinujesz, jakbyś teraz miał 15 lat, a nie dawno temu.
Bez żadnych dodatkowych wyliczeń powiem Ci (jak wróżka), że BARDZO przepłacisz takimi bzdurnymi kombinacjami.
Tak przy okazji: zrezygnować i tak nie możesz z dnia na dzień, tylko od kolejnego pełnego okresu rozliczeniowego, czyli między 31 a 62 dni.

#730592  autor: f0ku5-old
 06 lip 2014, 15:24
KA pisze:Tak bezsensownie kombinujesz, jakbyś teraz miał 15 lat, a nie dawno temu.
Bez żadnych dodatkowych wyliczeń powiem Ci (jak wróżka), że BARDZO przepłacisz takimi bzdurnymi kombinacjami.
Tak przy okazji: zrezygnować i tak nie możesz z dnia na dzień, tylko od kolejnego pełnego okresu rozliczeniowego, czyli między 31 a 62 dni.
Nieprawda, moge z dnia na dzien. Natomiast ktos tam wyzej pytal o telefon - Lumia 930 byla za zlotowke w tym abonamencie.

#730596  autor: Alabama89
 06 lip 2014, 15:44
Chyba 925? 930 wchodzi dopiero na rynek i kosztuje majątek

#730627  autor: myk6414
 06 lip 2014, 18:37
f0ku5 pisze:No to spytam, zeby sie upewnic w 100% - czy kwota ulgi na aneksie jest kwota calkowita?
Kara karą - a co z ratami za telefon? Masz na fakturze dodatkową pozycję "rata za sprzęt" ? Zdajesz sobie sprawę, że jeżeli tak, to kara nie zawiera w sobie tych rat?

jaką masz dokładnie ofertę?

#730634  autor: pakierhakierxd
 06 lip 2014, 19:48
Możesz zrezygnować dnia na dzień ale abonament 1 i tak już zapłacisz :P ,ja jak miałem mixa w Orange i rezygnowałem to musiałem opłacić 60zł i jakaś tam faktura przyszła jak pamiętam.
Lepiej się dowiedz dokładnie z tą karą ,wziałeś wysoki abo i do tego z drogim Iphonem nie wierzę że tylko taka kwota.Ja jak brałem jakiś czas temu abo to przy 60zł mies. miałem 2500 -

Pozdrawiam :)

#730845  autor: thonka
 07 lip 2014, 17:30
1. Zadzwoń i sprawdź dobrze kwotę kary. Skoro przedłużyłeś czas trwania umowy w trakcie poprzedniej to najprawdopodobniej na aneksie masz "karę" tylko za sam aneks, a gdzie jeszcze rok poprzedniej umowy? Myślisz, że ktoś Ci to podaruje?
2200zł to kara za niska jak na taki abonament.

Po za tym kwota ulg, które stanowią karę do zapłacenia to nie to co w aneksie minus to co zapłaciłeś. W regulaminach jest mowa o proporcjonalności w czasie, a nie różnicy między ulgami a zapłaconymi fakturami.

2. Jeżeli masz raty - jak wspomina myk6414, lepiej popytaj co z nimi po zakończeniu umowy, żebyś nie wyszedł na tym tak, że 40zł to była kwota za usługi od których jest wyliczona ulga, a 90zł to rata za sprzęt, która i tak będzie do spłacenia tak jakbyś zawarł zupełnie dwie oddzielne umowy i zerwał tylko tą z usługami...

Dla przykładu oferta promocyjna z iPhonem w Play, którą teraz mam przed oczami ma w pierwszych 18 miesiącach 37zł raty za urządzenie przy 24 miesiącach abonamentu za 134zł. Jeżeli miałeś coś podobnego to miał byś do spłaty po za ulgami z poprzedniej umowy i z aneksu jeszcze dodatkowo ok. 600zł rat za telefon.

I takie luźne przemyślenia - nie wiem jaki telefon masz na oku, ale na żadnym nie zarobisz więcej niż 800 góra 1000zł przy bardzo dobrej okazji. Taka średnia wartość zarobku przy sprzedaży telefonu prosto od operatora przy niezbyt wysokim abonamencie to ok. 600-700zł. A gdzie reszta?

W twoim przypadku zamiast celować w abonamenty po 90zł licząc na nie wiadomo jakie zyski ze sprzedaży telefonu raczej ograniczyłbym wydatki i zbierał na spłatę kary z Play'a...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet