• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#728067  autor: babeo
 27 cze 2014, 09:12
orson_dzi pisze:O co w tym wszystkim chodzi? Jak zawsze o pieniądze. Rolnik za wszelką cenę chce mieć kable puszczone pod ziemią. Trzeba mu będzie rozkopać łąkę i za to oczywiście zapłacić. O to jest ten cały cyrk, a sytuacja w mediach wygląda kolorowo.
Według mnie mijasz się z prawdą, lub przekazujesz jej fragment wygodny dla Orange. Zajmuję się podobnymi tematami w energetyce, więc pewnie działacie na podstawie tych samych przepisów. Mam następujące pytania i wątpliwości.

1) wątpię by Orange był chętny płacić za skablowanie. Poważnie, tacy chętni jesteście?

2) czy przypadkiem nie jest tak, że rolnik ma partycypować w kosztach skablowania lub w ogóle wziąć 100% ich na siebie?

3) załóżmy, że jednak Orange zapłaci za skablowanie, to dlaczego:

3.1) nie możecie spisać porozumienia, że po zakończeniu prac teren zostanie przywrócony do stanu pierwotnego?

3.2) jeżeli bardo chce odszkodowanie, to dlaczego nie, ale z ustanowieniem służebności na 30 lat

3.3) czy obok działki jest droga gminna? nie można rozwiązać problemu raz na zawsze?

Czekam na odpowiedzi, to pogadamy dalej.

#728267  autor: orson_dzi
 27 cze 2014, 22:06
Odpowiadając na wszystkie pytania - nie mam pojęcia.

Siedzę za biurkiem i bazuje na tym, co mam wpisane w zgłoszeniach i co słyszę w rozmowach.
Dziurę kopie firma X, słup stawia firma Y, zakopuje go firma Z. Jak to zwykle w takim przypadkach bywa.

Jedyne co można zrobić z pozycji mojego miejsca pracy, to wysłać i pogonić kogoś do roboty na polu. Reszta to jest to, co zostanie przekazane w odpowiedzi na zgłoszenie.

Prawdy jest trochę pewnie po obu stronach, ale na pewno gdyby chodziło tylko o to, że ma problem z koszeniem trawy, bo mu słupy leżą, to sprawa już dawno byłaby załatwiona.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)