• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem

#552629  autor: Vieslav
 07 maja 2012, 20:55
Zrobiłem reboot i tak go zostawiłem. Nie widać żadnych zmian:
Obrazek
Wrzucam jeszcze screeny z uruchomionych usług. Jak dla mnie nie ma nic podejrzanego:
Obrazek Obrazek Obrazek
Battery widget i My Profiles mam od początku. Smooth Calendar mam również od dawna, owszem, on powodował minimalnie większe konsumowanie energii, ale nie aż tak. Advanced Wifi Lock również mam od początku (rozwiązuje problem z wifi przy uśpionym telefonie - bez tego czasem się nie budzi).

#552635  autor: babeo
 07 maja 2012, 21:09
Vieslav, a na jaki tryb sieci masz ustawiony telefon? 2G? 3G? automatycznie? U mnie jest kolosalna różnica w używaniu na 2G.

#552640  autor: Vieslav
 07 maja 2012, 21:24
Nigdy nie zmieniałem trybu. Nawet nie zaglądam w te opcje. Poza tym w mieszkaniu telefon i tak zawsze loguje się na 2G (szczątkowy zasięg 3G).

#552645  autor: babeo
 07 maja 2012, 21:30
To może włącz mu wymuszone 2G, a jak to nie pomoże to ja bym poszedł na wojnę z aplikacjami i poświęciłbym wszystkie poza standardowymi.

#552649  autor: Vieslav
 07 maja 2012, 21:39
To nie ma znaczenia. W miejscu, w którym obecnie przebywam nie ma 3G. Nigdy nie przełączałem go ręcznie na 2G nawet będąc w mieście więc to nie powinno być przyczyną. Właśnie tak się zastanawiam, czy robić wipe i znowu konfigurować go przez pół roku :lol: czy kupić nową baterię.

#552653  autor: Mordrag
 07 maja 2012, 21:43
Błędne koło nowa bateria nic nie da, coś nadal będzie działać w tle, telefon nadal będzie zjadać baterię. Coś zjada procesor cały czas i nie pozwala na przejście w deep sleep.

babeo, wymuszone 2G nic tu nie pomoże, nie na tym ten problem polega. Tą aplikację do Voip odinstalowałeś czy wyłączyłeś ? Trzeba było odinstalować

[ Dodano: 2012-05-07, 21:44 ]
Vieslav pisze: W miejscu, w którym obecnie przebywam nie ma 3G
może i nie być, ale telefon nadal będzie szukał zasięgu 3G przez co też trochę baterii zjada.

Po prostu użyj aplikacji better battery status i dowiesz się przez jaką aplikację zjada tak baterię, a jak nie chcesz piracić zakupić to zacznij od wywalania aplikacji, które działają lub mogą działać w tle.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#552800  autor: Vieslav
 08 maja 2012, 16:54
Mordrag pisze:
może i nie być, ale telefon nadal będzie szukał zasięgu 3G przez co też trochę baterii zjada.
Pierwsze słyszę, przecież on i tak cały czas skanuje eter więc co za różnica, czy zobaczy sieci 3G czy nie.
Głupie pytanie, ale wolę się upewnić - czy przed robieniem wipe muszę naładować do pełna baterię? W sumie to nie wiem na co czekam, przecież to system operacyjny, a one nie działają "wiecznie".

#552819  autor: Mordrag
 08 maja 2012, 18:58
Vieslav, WiFi podczas skanowania też pobiera prąd mimo iż nie jest połączony z żadną siecią. Wipe baterii nic nie da. Wipe data tak, bo to jakaś aplikacja w tle, a nie bateria. Przywrócenie ustawień fabrycznych powinno pomóc

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#552839  autor: Vieslav
 08 maja 2012, 20:04
Wiem, jestem zdecydowany na wipe data, tylko pytam czy bateria musi być naładowana do pełna zanim zrobię wipe :P . Przy flashowaniu to ma znaczenie.

#552866  autor: Mordrag
 08 maja 2012, 21:52
Wipe nigdy nie robiłem, ale wydaje mi się, że trwa znacznie krócej i te 30% powinno wystarczyć, przy flashowaniu tyle wystarcza. Skoro robisz już wipe data, to nie lepiej od razu cały system sflashować ?

#552875  autor: babeo
 08 maja 2012, 22:12
Vieslav pisze:Pierwsze słyszę, przecież on i tak cały czas skanuje eter więc co za różnica, czy zobaczy sieci 3G czy nie.
Zrobiłem test. Jestem na pograniczu zasięgu 2g i 3g. Użytkując normalnie na trybie automatycznym bateria wystarczała na 2 doby, przy włączonym stale 2G (jak potrzebuje do netu to włączam tylko 3g) trzyma około 3,5 doby. Może akurat taki przypadek, ale zobaczymy w dalszych testach.
Wiem, jestem zdecydowany na wipe data, tylko pytam czy bateria musi być naładowana do pełna zanim zrobię wipe :P . Przy flashowaniu to ma znaczenie.
A to się robi tak, że wchodzimy w ustawienia -> prywatność - ustawienia fabryczne?

#552880  autor: Vieslav
 08 maja 2012, 22:26
Skoro robisz już wipe data, to nie lepiej od razu cały system sflashować
A gwarancja? Nawet nie wiem co ja mam za telefon, niby z Orange ale bez brandu i bez simlocka. W sumie to nie jest głupi pomysł, teraz chciałem na czystym systemie go "zrootować" żeby ładować wszystko na kartę pamięci i wrzucić mu flasha :twisted: , no bo sorry, ale 190MB pamięci wbudowanej to jest kilka aplikacji. Tylko nie wiem jak zrobić full backup telefonu (tzn tak jakby obraz) żeby w razie czego przywrócić. Koleżanka jak swój flashowała to coś wspominała o jakimś Odinie, bo aplikacje z marketu wymagają roota a w tym, co mam obecnie nie chcę grzebać.
babeo pisze: Zrobiłem test. Jestem na pograniczu zasięgu 2g i 3g. Użytkując normalnie na trybie automatycznym bateria wystarczała na 2 doby, przy włączonym stale 2G (jak potrzebuje do netu to włączam tylko 3g) trzyma około 3,5 doby. Może akurat taki przypadek, ale zobaczymy w dalszych testach.
To żadna nowość, że na 2G dłużej bateria trzyma.
 #552913  autor: markoz7874
 09 maja 2012, 00:27
Vieslav pisze:.. Teraz niezależnie od baterii jest to około 4 godziny czuwania lub jakieś 15 minut używania..
Zadna aplikacja nie jest az tak pradozerna, aby po 15min padla bateria.
Masz uszkodzony telefon lub baterie.

P.S. jaka jest temperatura baterii?

#552928  autor: Mordrag
 09 maja 2012, 08:07
Vieslav, Można użyć KIES. Gwarancji wtedy na pewno nie stracisz. Z resztą na twoim miejscu nie przejmowałbym się tą gwarancją. Samsung uznaje nawet gdy wgrasz niebrandowane, na twoim miejscu wgrałbym oryginalne producenta, bo te żółte pomarańczowe obleśne firmware może mieć jakiś syf w systemie. markoz7874, sprawa z baterią wyjaśniła się
Obrazek

#552966  autor: Vieslav
 09 maja 2012, 11:38
Ok, telefon zwipe'owany i zrootowany. Na pierwszy ogień poszedł CPU Spy. Rzeczywiście, teraz pojawił się pasek przy "Deep Sleep". Będę po kolei instalował appy i sprawdzał co tak namieszało (zapomniałem, że całą historię mam w markecie, więc nie będzie problemu z szukaniem). Podejrzany jest My Profiles, ostatnio sporo aktualizacji tego było więc pewnie coś namieszali.

#552970  autor: Mordrag
 09 maja 2012, 12:31
Daj znać jak z baterią

#553568  autor: Vieslav
 12 maja 2012, 09:56
Po kilku dniach mogę wydać werdykt. Zainstalowałem wszystkie aplikacje które miałem, skonfigurowałem prawie identycznie ale winowajcy nie znalazłem. Telefon ładnie wchodzi w deep sleep. Co prawda bateria jest już mocno zajeżdżona (40 minut ciągłej pracy wyświetlacza na 50% podświetlenia i pada), ale jest już tak jak powinno być. Dorzucam screeny. Zanim podłączyłem ładowarkę było 53% baterii, co jak na prawie 13 godzin normalnego używania jest dobrym wynikiem.
Obrazek Obrazek Obrazek