• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#550406  autor: Maniek99
 26 kwie 2012, 14:10
W Orange 40Mb + nielimitowane stacjonarne po VoIP kosztują 119zł/m-c + 99zł aktywacja.
Patrząc na samo tłumienie pójdzie, ale nie wiadomo czemu szumy takie wysokie, więc może być obcięta. To 110zł w Netii pewnie dałoby się do 99zł zbić.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2012, 14:24 przez Maniek99, łącznie zmieniany 2 razy.

#550408  autor: SerXer
 26 kwie 2012, 14:15
Orange oferuje mi usługi w tp za 99zł 10mb nie żadne VoIP tylko standardowo jak i numer pozostaje.

#550409  autor: Maniek99
 26 kwie 2012, 14:19
@SerXer
Zamów, to zobaczysz kto ma rację ;) a numer oczywiście zostaje stary.
Nielimitowane minuty w Orange są tylko w VoIP.

#550417  autor: SerXer
 26 kwie 2012, 14:35
Oni upierają się, że nie. Pytałem chyba z 10 razy ;d Konsultanta i mówi, że ten pakiet jest w telekomunikacji Polskiej połączonej z orange a nie w samym orange gdzie występuje taka opcja VoIP u mnie ma być tak jak jest aktualnie w netii czyli telefon tak jak jest podpięty jak będzie bez żadnego VoIP.

#550419  autor: Maniek99
 26 kwie 2012, 14:41
@SerXer
No to niech Ci ten konsultant poda linka do oferty i wszystko będzie jasne.
Nawijają Ci makaron na uszy, a ty się dajesz.
Za ~99zł możesz mieć prawdziwy telefon ale w planie startowym + Neo 10Mb (34+64zł).
Ale tam wszystkie połączenia są dodatkowo płatne.

#550422  autor: nowy57
 26 kwie 2012, 14:54
nie zastanawiaj sie przechodz na no fiber
ja wlasnie ucieklem z netii bo ONI TWIERDZILI ZE POJDZIE TYLKO 20Mb
a TP dala od razu 40Mb/4Mb
ciesze sie transferem 4,8MB/s stabilnym ...
no i ten uplad 4Mb tez mi sie bardzooo podoba . .
jesli zalezy ci na dobrym necie to NEO FIBER RULEZ !

pozdro !

#550428  autor: Vieslav
 26 kwie 2012, 15:13
Maniek99, jakich szumów ty się czepiłeś? Tłumienie wskazuje na +- kilometr linii, 40mb/s na tym odpali. Jeśli chodzi ci o niski SNR to jest spowodowany trybem G.DMT, po przełączeniu na ADSL2+ dość znacznie by wzrósł. Jeśli masz możliwość 40mb/s to nawet się nie zastanawiaj tylko bierz. Przeglądając fora natknąłem się na większość negatywnych opinii o "do 20mb/s" Netii na BSA (czyli tak jak ty masz teraz). Zwykle dają 6mb/s i twierdzą, że więcej się nie da. Tylko jak już wspomniałem - upewnij się, że zachowasz swój numer stacjonarny!

#550436  autor: SerXer
 26 kwie 2012, 15:39
Maniek99 pisze:@SerXer
No to niech Ci ten konsultant poda linka do oferty i wszystko będzie jasne.
Nawijają Ci makaron na uszy, a ty się dajesz.
Za ~99zł możesz mieć prawdziwy telefon ale w planie startowym + Neo 10Mb (34+64zł).
Ale tam wszystkie połączenia są dodatkowo płatne.
http://www.orange.pl/kid,4002268607,id, ... ticle.html

Zakładka "ile to kosztuje" i tam jest 10mb to właśnie to usługa łączona żadnych kosztów mam nie ponieść tylko za aktywację e-faktura 19,99.

#550439  autor: RRRR
 26 kwie 2012, 15:49
Zgadza się, Maniek próbuje Ci po prostu powiedzieć, że będziesz miał telefon w VOIPie, a nie na POTS jak obecnie.

#550444  autor: SerXer
 26 kwie 2012, 15:59
To kurcze nie wiem sam pytałem jak dzwonili, pisałem i twierdzą, że będzie tak jak jest teraz, że jak internetu nie będzie to i tak telefon będzie dostępny bo to oferta z Tp, które przyłączyło się do orange.

Jak na razie zgodziłem się by przesłali umowę także jeszcze będą miał czas na zastanowienie bo od razu zgadzać się nie muszę bo to, że prześlą nie znaczy, że już na 100% do nich dołączę.

Numer pozostaje taki jaki jest bo pierwotnie ten numer powstał w TP. I jak mi mówili jak bym miał założony w netii to bym musiał zmieniać a że wszystko pierwotnie jest z tp kable i numer to tak zostanie.

#550456  autor: Maniek99
 26 kwie 2012, 16:42
W TP nigdy nie było oferty z nie limitowanymi stacjonarnymi przez zwykły telefon, a w Orange nigdy wcześniej nie było VoIP, ani jakiejkolwiek oferty nielimitowanej.

Jeszcze z tą opcja "Neostrada + Nielimitowane rozmowy" jest ten problem że VoIP aktywują po pewnym czasie od aktywacji Neo. Czyli jak już klient się kapnie że to VoIP i musi podłączyć telefon pod LB, to już jest zwykle po tych ustawowych 10dniach na rezygnację.

@Vieslav
Czepiłem się zaniżonego synchro na 6Mb, które podał wcześniej.

#550468  autor: Vieslav
 26 kwie 2012, 17:44
Maniek99 pisze: @Vieslav
Czepiłem się zaniżonego synchro na 6Mb, które podał wcześniej.
Albo jestem ślepy albo nie wiem co, żadnego synchro nigdzie nie widzę.
SerXer, właśnie stałeś się ofiarą marketingowego bełkotu konsultantów. Na szczęście nic straconego - możesz odstąpić od umowy do 10 dni od daty podpisania, czyli jeszcze zdążymy się z tym zapoznać.

#550474  autor: RRRR
 26 kwie 2012, 17:57
Vieslaw bełkot bełkotem, ale tu go jawnie próbowali naciągnąć. Sam pracowałem w TP w call center, wiadomo,są różne sztuczki, ale nigdy nikogo nie okłamywałem. A SerXer padł ofiarą oszustwa - oczywiście - jeżeli faktycznie powiedzieli mu,że telefon będzie na linii analogowej, a nie na VOIPie

#550475  autor: pakierhakierxd
 26 kwie 2012, 18:02
Ja bym został w netii sam ostatnio przedłużyłem umowę na takich warunkach
Telefon z nielimitowanymi rozmowami na stacjonarne + internet tyle ile wyciśnie łącze czyli ok. 16-18 mb/s ,dostałem 4 mc-e po 2zł potem 109,90 wg mnie to jest dobra oferta w orange nie podoba mi się ten telefon na voipie.

Pozdrawiam :)

#550477  autor: Maniek99
 26 kwie 2012, 18:05
@Vieslav
Chyba wziąłem dane z innego wątku i się taki mix zrobił ;)
Także kwestię zaniżenia synchro odwołuje, choć nie zostało podane i trzeba by to też zweryfikować. Czyli jeżeli teraz jest ~7456kbps, to może pełne 40Mb będzie, bo widmo gładkie.

#550480  autor: tiger93
 26 kwie 2012, 18:13
Ten router Pirelli jest naprawdę dziwny. Żeby to nie pokazywał w panelu danych ADSL. Próbowałem będąc w kontakcie wejść na panel od strony WAN, gdy SerXer włączył mi dostęp panel logowania miałem, ale hasło i login domyślny który u niego działał u mnie już nie chciał. Nie wiem czy to jeszcze aktualne ale mógłbyś wrzucić jeszcze kompletny wynik jednego polecenia które wyślesz przez DMT. Jak chcesz napisz a dokładnie wytłumaczę co i jak :)

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#550487  autor: Vieslav
 26 kwie 2012, 18:39
pakierhakierxd pisze:w orange nie podoba mi się ten telefon na voipie.
Netia LLU to też VoIP (podobno).
pakierhakierxd, masz BSA czy LLU?
RRRR, właśnie to miałem na myśli. Z jednej strony dobrze się stało, bo będziemy wiedzieć jak w praktyce wygląda i czy w ogóle jest możliwe przeniesienie numeru z WLR do VoIPa Orange.

#550488  autor: pakierhakierxd
 26 kwie 2012, 18:43
Bsa,to lipa jak w netii na llu też voip w tp nie chcę na voipie z powodu tego że trzeba używać ich liveboxa a ja mam bardzo dobrego tp linka a na routerach tp,netii już się przejechałem mam właśnie netia spota za którego zapłaciłem 100zł (opłata za wcześniejsze wzięcie routera niż przed końcem umowy) wydałem na swojego tp linka 160zł i jestem o wiele bardziej zadowolony i nie mam z nim żadnych problemów.

Pozdrawiam :)

#550490  autor: Maniek99
 26 kwie 2012, 18:54
W aktualnych zamówieniach na LLU Netii niema już VoIP-a, a przynajmniej nie w klasycznej formie.
Tzn. teraz (od kilku lat) bramka montowana jest na centrali, więc od strony klienta wygląda to jak zwykły POTS.
Jak jeszcze był dostęp do tego lepszego skantarka, z tego co pamiętam wyświetlało się to jako LLU2.

#550491  autor: SerXer
 26 kwie 2012, 19:09
Jak na razie przez telefon się zgodziłem by przesłali umowę także jeszcze nic straconego? jak kurier przyjdzie to mogę mu nadzwyczajnie w świecie przekazać informację iż jednak nie podpisuje czy w tym momencie w którym się zgodziłem by przesłali oni zaczynają proces wypowiadania umowy z netią? i już zawaliłem sprawę czy jeżeli zadzwonię także do nich i powiem, że się jednak rozmyśliłem oni mogą mi powiedzieć, że już za późno ?

kurcze mam zadzwonić do innego konsultanta i zapytać o to VoIP?