- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Pojęcie handover z tego co wiem tyczy się tylko rozmowy. A co do trybu tylko 3G to nie wiem, ale jak chcesz to mogę sprawdzić co się dziej gdy w trybie tylko UMTS niknie UMTS2100 a zostaje 900 bo mam podejrzenia że może być rozmowa zerwana bo nie wszystko z tym Aero2 jest jeszcze dopieszczona.
Na Aero2 działa głos tak jak wspomniano ale także video-rozmowy.
To w sumie pełnoprawna sieć 3G.
U mnie handovery A2>Plus (tylko 3G na automacie nie sprawdzałem) nie działają. Trzyma się stacji to zerwania i dopiero przeloguje
To w sumie pełnoprawna sieć 3G.
U mnie handovery A2>Plus (tylko 3G na automacie nie sprawdzałem) nie działają. Trzyma się stacji to zerwania i dopiero przeloguje
Są nadal niezależne skoro nie ma płynnego przejścia pomiędzy nimi. Baa, mają MNC własny. Podmioty też są de facto oddzielne. To, że właściciel jeden to inna sprawa.
To czy karta pokazuje tak a nie inaczej to zależy od tego co operator wrzucił na kartę SIM i jak sieć "gada".
To czy karta pokazuje tak a nie inaczej to zależy od tego co operator wrzucił na kartę SIM i jak sieć "gada".
Działa. Hanbdover podczas rozmowy jest możliwy tylko z 3G Plus na 2G Plus lub z 3G Aero2 na 2G Plus. Handovery 3G Plus do 3G Aero2 i odwrotnie nie ma i raczej nie będzie (tak samo jak nie ma handoveru z 2G Plus do 3G Plus podczas rozmowy).ja.michal pisze:Czy ktoś z użytkowników wie czy głos też działa po sieci Aero2 w Plusie?
mariusz9a, po Twoim poście sprawdziłem dokładnie zachowanie telefonu w trybie UMTS+GSM oraz w samym trybie UMTS. Mam w mieszkaniu miejsce gdzie ginie UMTS2100 i zostaje Aero2 (dla docieklowych: w kiblu
)
W trybie GSM+UMTS terminal zalogowany "na siłę" do Aero2 po 15 sekundach wraca na UMTS2100 Plusa. Podczas rozmowy i zaniku UMTS2100 zrzuca do GSM.
W trybie tylko UMTS po zaniku zasięgu najpierw znika głos (na kilka sekund a rozmowę można jednak wznowić wychodząc z kibelka bez rozłączenia) ale po kilku sekundach następuje całkowite zerwanie połączenia i od razu wejście na Aero2. Tak więc handover... nie działa za bardzo.
dopisek: Ale zejście UMTS2100 -> UMTS900 działa bardzo sprawnie w wypadku transmisji danych i nie powoduje zerwania połączenia!

W trybie GSM+UMTS terminal zalogowany "na siłę" do Aero2 po 15 sekundach wraca na UMTS2100 Plusa. Podczas rozmowy i zaniku UMTS2100 zrzuca do GSM.
W trybie tylko UMTS po zaniku zasięgu najpierw znika głos (na kilka sekund a rozmowę można jednak wznowić wychodząc z kibelka bez rozłączenia) ale po kilku sekundach następuje całkowite zerwanie połączenia i od razu wejście na Aero2. Tak więc handover... nie działa za bardzo.
dopisek: Ale zejście UMTS2100 -> UMTS900 działa bardzo sprawnie w wypadku transmisji danych i nie powoduje zerwania połączenia!
drcox, czyli wszystko się zgadza z tym co pisałem
Poplątałem tylko z handoverem z Aero2 na 3G Plusa, które działać powinno, ale odwrotnie już nie.

Wydaje mi się iż mając Nokię C3-01 działającą automatycznie na wszystkich "zasięgach" plusa a więc także na u900 czyli aero2, telefon w trakcie rozmowy przełącza się między sieciami,mimo że to normalny abonament Plusa. Czy to możliwe? Jeśli tak to należałoby się zacząć śmiać z Plusa tak samo jak niektórzy śmieją się z Playa, że szuka zasięgu i przeskakuje w trakcie rozmowy. Od jakiegoś czasu właśnie rozmowy na N3-01 są przerywane na max.1s tak jakby rzeczywiście telefon zmieniał sieć. I to ma być Plus? Mam ręcznie wybrać zasięg Plusa? Pokazuje mi zasięg sieci 2/3G Plusa oraz 3G PL17.Do PL17 zalogować się nie mogę.. W mojej poczciwej N73 zasięgu u900 nie znajdę na szczęście i spokojnie w Playu na manualnym zasięgu plusa pogadam, a w Plusie jakieś dziwy się zaczęły od czasów aero2. Toż to sam Solorz chyba nie ogarnie tych wszystkich częstotliwości, technologii, przełączania między jednym a drugim na voice/data itp.
Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli w nim jestem..
[ Dodano: 2012-03-30, 21:45 ]

[ Dodano: 2012-03-30, 21:45 ]
Nie powiedziałbym że płynny jest handover 3G Plus-3G Aero2 w trakcie rozmowy w abo Plusie na N3-01 w moim przypadku., Patrz mój post wyżej..drcox pisze:Handover jest raczej płynny. Czasami bez powodu zrzuca do GSM ale - jest i tak 5 razy lepiej niż w Playu.
Solorz nie jest od zasięgów tylko od mamony.
Jak ostatnio sprawdzałem to nie ma handoveru głosowego z Plusa do Aero2. Jest ewentualnie z Aero2 (jeżeli rozmowa została na nim rozpoczęta) do GSM Plusa i to jest całkowicie płynne. Ale prawdą jest że od czasu połączenia tego całego burdelu Aero2+Plus jakość sieci się pogorszyła na wielu płaszczyznach.
Jak ostatnio sprawdzałem to nie ma handoveru głosowego z Plusa do Aero2. Jest ewentualnie z Aero2 (jeżeli rozmowa została na nim rozpoczęta) do GSM Plusa i to jest całkowicie płynne. Ale prawdą jest że od czasu połączenia tego całego burdelu Aero2+Plus jakość sieci się pogorszyła na wielu płaszczyznach.
Dzięki, drcox, uświadomiłeś mnie dzisiaj że trzeba przełączyć telefon na technologię 2G z końca XX wieku:) Nie ma co bawić się w 3G w której to będzie mi skakało między Plusem a Aero. Świetny ten Plus. Gratuluję !
Własnie priorytet będzie inny: u2100/u900. Poczytaj sobie ten tematagaak pisze:Ciekawe jak to NetWorks! zrobi, logiczne wydaje się ustawienie priorytetu:
u9/21/gsm9/18.
Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!
Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2
Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2