• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#491843  autor: MK_
 24 lip 2011, 23:01
Ja bym nawet zaryzykował stwierdzenie, że spora część klientów Playa nie ma zasięgu 3g a dominująca większość nie ma telefonu 3g.
Co w Playu nie jest zbyt wygodne, bo sieć E-GSM Playa ma mało kanałów, mało stacji, jest zapchana i ogólnie jest do kitu. UMTS w Playu jest znacznie lepszy.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#491846  autor: rogmaniek
 24 lip 2011, 23:17
Karlos20 pisze: w drugą stronę zasięg Plusa czasem trzyma tak mocno, że powrót do zasięgu macierzystego też może potrwać
I tego nie mogę zrozumieć, dlaczego P4 nic z tym nie robi. Tym bardziej, że przelogowanie na zasięg Polkomtela nie następuje od razu. Dlaczego więc, pozwalają, aby telefon tak długo był zalogowany do zasięgu operatora Plusa, gdy ma dostępny maksymalny zasięg sieci macierzystej?
słoneczny pisze:Trzeba by dodać że zasięg też zależy od telefonu jakim się posługujemy. Żeby tu nie robić reklamy, napiszę tylko że na niektórych modelach wygląda on mizernie, na innych doskonale.
Jak najbardziej racja. Gdybyś Mógł mi jeszcze wskazać nowsze telefony, które mają dobrą czułość radiową na zasięg (takie z 3G) :smt047
Ruben pisze:W przypadku Play nie zawsze zasięg Plusa jest lekarstwem na wszystko.
Jak nie raz pisano, sam znam miejsca, gdzie P4 ma już lepszy zasięg od Polkomtela. W tym moja rodzinna miejscowość, bo stacje nie są na obrzeżach, a prawie w centrum. Nawet w POZnaniu*, są osiedla, gdzie operator PLAY, ma lepszy zasięg od Plusa.
MK_ pisze:Wszelkie mieszańce typu przełączanie Play->Plus są do kitu, bo sieci komórkowe w Polsce chyba nie są przystosowane do takich skoro cały czas ludzie płaczą, że nie działa handover Play->Plus czy telefon zbyt długo przełącza sieci.
Nie do końca się zgodzę. Czasami warto mieć automatyczny wybór operatora (i oczywiście tryb podwójny wyboru sieci). Niestety, w samym POZnaniu*, pod Rondem Kaponiera, P4 nie ma tam zasięgu w niektórych miejscach. A telefon, dość szybko, loguje się do sieci Polkomtela. Także mam ustawiony automat :smt047

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#491847  autor: playonline
 24 lip 2011, 23:17
MK_ pisze:Co w Playu nie jest zbyt wygodne, bo sieć E-GSM Playa ma mało kanałów, mało stacji, jest zapchana i ogólnie jest do kitu. UMTS w Playu jest znacznie lepszy.
Zgadzam sie. Od momentu kiedy pojawil sie EGSM mam klopoty z przelogowaniem telefonu. Sam UMTS jest swietny jezeli chodzi o Play i jezeli jest.
MK_ pisze:co mi z tego skoro gdzie bym nie pojechał to Plus nie ma 3G a Play ma...
Moglbym w tym przypadku zaspiewac "ty jedna na milion" [miejscowosc]. ;)
Karlos20 pisze:I nie byłoby również 6 mln działających numerów w tej sieci...
Chyba sobie zartujesz? ;) 6 mln? Cieszylbym sie gdyby to byl stan faktyczny. Chociaz z drugiej strony ktore stacje obsluzylyby te 6 milionow? ;) Jezeli wiesz co mam na mysli.
Karlos20 pisze:Też miałem z nimi problemy, ale od jakiegoś czasu jest bardzo elegancko - żadnych problemów.
Ja wrecz przeciwnie... Od momentu gdy mam Play bylem zadowolony az do tego marca jakos.
Prawdziwą liczbą użytkowników wszystkich sieci moglibyśmy poznać tylko, gdyby UKE (bądź inna instytucja) określiła konkretne wytyczne, np., że za aktywną kartę SIM uważa się taką, która w ciągu ostatnich 30 dni generowała dowolny ruch telekomunikacyjny.
..

W pelni popieram!

#491851  autor: MK_
 24 lip 2011, 23:24
Moglbym w tym przypadku zaspiewac "ty jedna na milion" [miejscowosc].
Dużo jest takich miejsc, choćby ze względu na UMTS900. Z tym, że jeżeli w danym miejscu jest UMTS900 to jego zasięg jest dosyć duży i nie ma z nim większych problemów. Jednak jeżeli jest UMTS900+UMTS2100 to różnie to działa, czasami jest nawet tragicznie. Play jest w głupim położeniu, bo znajdujemy się w czasach gdzie GSM900 to staroć, ale nie aż taka żeby ją porzucić na rzecz UMTS900, które z kolei jest za młode i nieobsługiwane przez dużą ilość telefonów :lol:

#491853  autor: rogmaniek
 24 lip 2011, 23:25
playonline pisze:nie ponosi odpowiedzialnosci za jakosc czy w ogole brak swiadczenia uslug u partnerow roamingowych. O ile da sie to przyjac w pewnym stopniu jezeli chodzi o roaming miedzynarodowy to nie do przyjecia jest jezeli chodzi o roaming krajowy - czyli wlasnie Plus.
Tu się z Tobą zgodzę. Gdyby jeszcze P4 budował sieć tak szybko, jak to było choćby w 2008 czy 2009r. Niestety, ale obecnie nowe stacje są odpalane bardzo wolno. Nie ma więc, w niektórych miejscowościach, ani zasięgu macierzystego, ani dobrego Polkomtela. A jak jest, to sieć operatora Plusa, może nie wyrabiać z ruchem Klientów Polkomtela i P4 :smt042
MK_ pisze:bo sieć E-GSM Playa ma mało kanałów, mało stacji, jest zapchana i ogólnie jest do kitu. UMTS w Playu jest znacznie lepszy
Tak, ale sami jeszcze ten E-GSM ograniczają. Żeby tak mieli pasmo GSM/DCS 1800MHz, to byłoby super. Albo niech już zrezygnują całkowicie z 2G, budując porządne 3G, o czym nie raz już pisałem :smt042

O2 - Together is better!

#491854  autor: playonline
 24 lip 2011, 23:26
rogmaniek pisze:Dlaczego więc, pozwalają, aby telefon tak długo był zalogowany do zasięgu operatora Plusa, gdy ma dostępny maksymalny zasięg sieci macierzystej?
Wiesz, ze nie wszedzie jest handover dostepny... Moim zdaniem to moze byc jednym z powodow choc nie musi. Lepiej wiec aby telefon dluzej trzymal sie Plusa i nie zerwalo rozmowy anizeli ciagle zrywania polaczen mialy by wystepowac... Telefon wtedy logowalby sie naprzemian...
rogmaniek pisze:Jak najbardziej racja. Gdybyś Mógł mi jeszcze wskazać nowsze telefony, które mają dobrą czułość radiową na zasięg (takie z 3G) :smt047
Z tych nowych to moge powiedziec, ze I9100 pozytywnie mnie zaskoczyl i najnowsza zabawka P7500. :) Porownywalem z innymi modelami. :) Ze starych to oczywiscie SE (moj C702) i Xperia arc / Xperia 10. :) Fony fajne tyle, ze tak cienkie, ze strach je trzymac. ;)
rogmaniek pisze:P4 ma już lepszy zasięg od Polkomtela. W tym moja rodzinna miejscowość, bo stacje nie są na obrzeżach, a prawie w centrum. Nawet w POZnaniu*, są osiedla, gdzie operator PLAY, ma lepszy zasięg od Plusa.
Sam znam taka miejscowosc. :) Np moja rodzinna. :)

[ Dodano: 2011-07-24, 23:28 ]
rogmaniek pisze:A jak jest, to sieć operatora Plusa, może nie wyrabiać z ruchem Klientów Polkomtela i P4 :smt042
I to wlasnie mialem na mysli piszac o tym, ze gdyby bylo faktycznie te 6 mln klientow to siec by sie bardziej zapchala... A co za tym idzie - wiecej informacji na wyswietlaczach "siec zajeta"... ;)

[ Dodano: 2011-07-24, 23:29 ]
rogmaniek pisze:Albo niech już zrezygnują całkowicie z 2G, budując porządne 3G, o czym nie raz już pisałem :smt042
Nie zrezygnuja bo za duzo ludzi ma telefony 2G... :)

#491855  autor: Quetzal
 24 lip 2011, 23:32
playonline pisze:
MK_ pisze:co mi z tego skoro gdzie bym nie pojechał to Plus nie ma 3G a Play ma...
Moglbym w tym przypadku zaspiewac "ty jedna na milion" [miejscowosc]. ;)
To już możesz śpiewać od dwóch ;)
A tak poważnie playonline, chyba grubo przesadza - ja też znam miejsca gdzie Era, znaczy T-mobile łapie trzy kreski przy oknie, Plus ma dobre 2g, a Play ma pełne 3g. Ale nie che rozwijać tego wątku bo nie ma sensu licytować się zasięgiem.
MK_ pisze: Play jest w głupim położeniu, bo znajdujemy się w czasach gdzie GSM900 to staroć, ale nie aż taka żeby ją porzucić na rzecz UMTS900, które z kolei jest za młode i nieobsługiwane przez dużą ilość telefonów :lol:
Jakby jakikolwiek operator porzucił GSM900 to podejrzewam, że straciłby 70% abonentów.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2011, 23:33 przez Quetzal, łącznie zmieniany 1 raz.

#491856  autor: rogmaniek
 24 lip 2011, 23:33
MK_ pisze:Z tym, że jeżeli w danym miejscu jest UMTS900 to jego zasięg jest dosyć duży i nie ma z nim większych problemów.
Jeszcze nie obserwowałem zasięgu stacji, gdzie jest tylko E-GSM 900 i UMTS 900MHz. Ciekawe, czy z każdej takiej lokalizacji 3G tak bardzo sieje. Myślałem, że właśnie przez okrojony GSM, tak przyciszają NodeB 900MHz.
MK_ pisze:Jednak jeżeli jest UMTS900+UMTS2100 to różnie to działa, czasami jest nawet tragicznie.
Nawet jest tak, że UMTS 900MHz, ma prawie taki sam zasięg, jak UMTS 2100MHz. To gdzie tu sens odpalania NodeB 900. To lepiej, moim zdaniem, aby postawili pełny E-GSM i daleko siejące NodeB 2100MHz :smt042
MK_ pisze:Play jest w głupim położeniu, bo znajdujemy się w czasach gdzie GSM900 to staroć, ale nie aż taka żeby ją porzucić na rzecz UMTS900, które z kolei jest za młode i nieobsługiwane przez dużą ilość telefonów
Słuszna uwaga. Zaznaczę jednak jeszcze raz, że sami są sobie winni. Bo mogli mieć 50 kanałów E-GSM i/lub pasmo GSM/DCS 1800MHz.

O2 - Together is better!

#491857  autor: nowy57
 24 lip 2011, 23:34
no dobrze reasumujac ..
warto przechodzic do playa na abonament ?

#491859  autor: rogmaniek
 24 lip 2011, 23:35
playonline pisze: Lepiej wiec aby telefon dluzej trzymal sie Plusa i nie zerwalo rozmowy anizeli ciagle zrywania polaczen mialy by wystepowac... Telefon wtedy logowalby sie naprzemian...
Tak, ale choćby w samym POZnaniu*, gdzie już w Swarzędzu mam maksymalny zasieg P4. A pół godziny później, będąc w centrum miasta, dalej telefon siedzi na Polkomtelu. I gdzie tu sens? Bo ja tego nie rozumiem?

O2 - Together is better!

#491862  autor: słoneczny
 24 lip 2011, 23:38
rogmaniek pisze: Jak najbardziej racja. Gdybyś Mógł mi jeszcze wskazać nowsze telefony, które mają dobrą czułość radiową na zasięg (takie z 3G)
Nie mam dostępu do nowych telefonów w celu testowania. Testowałem sobie na tym co miałem dostępne pod ręką, czyli Samsung Z170, Nokia 5530, jeszcze jakieś lowendowe nokie. Najgorzej z zasięgiem wychodził zawsze samsung. chociaż nie chcę tu robić czarnej reklamy tej marce, to tak niestety było.

#491864  autor: rogmaniek
 24 lip 2011, 23:40
playonline pisze:ze I9100 pozytywnie mnie zaskoczyl i najnowsza zabawka P7500.
Ciekawe, jak naprawdę jest z zasięgiem, odnośnie tych modeli :smt042
playonline pisze:Sam znam taka miejscowosc. Np moja rodzinna.
Właśnie :smt047
playonline pisze:A co za tym idzie - wiecej informacji na wyswietlaczach "siec zajeta"...
I tego nie życzę nikomu.
playonline pisze:Nie zrezygnuja bo za duzo ludzi ma telefony 2G...
Niestety. Do tego, mając nawet słuchawki 3G, sami sobie ustawiają na tylko GSM :smt009 Ale znów P4 jest sobie winne. W końcu sprzedawali (a może dalej tak jest) modele nie obsługujące UMTS'u :smt009

[ Dodano: 2011-07-24, 23:43 ]
słoneczny pisze:Najgorzej z zasięgiem wychodził zawsze samsung.
I to mnie nie dziwi. Choć, podobno, Solid'y z zasięgiem mają sobie radzić dobrze. Ciekawe, jak jest naprawdę :smt042
Nie mam dostępu do nowych telefonów w celu testowania.
Ok.

O2 - Together is better!

#491865  autor: Quetzal
 24 lip 2011, 23:47
rogmaniek pisze:
playonline pisze:Nie zrezygnuja bo za duzo ludzi ma telefony 2G...
Niestety. Do tego, mając nawet słuchawki 3G, sami sobie ustawiają na tylko GSM :smt009 Ale znów P4 jest sobie winne. W końcu sprzedawali (a może dalej tak jest) modele nie obsługujące UMTS'u :smt009
Rynek nie jest jeszcze po prostu gotowy na 3g i nie będzie dopóki producenci telefonów nie będą montowali 3g w tańszych słuchawkach. Weź pod uwagę, zę standardowo telefony takie jak Avila, Cookie, Star II (czyli tanie hity sprzedażowe) nie miały 3g. Mało tego nawet tańsze smartfony najczęściej nie mają 3g.
Nie wiedzieć czemu to właśnie producenci telefonów uczynili z 3g rarytas. Do telefonu wpychają seryjnie już nawet GPS a zaraz NFC ale oczywiście nie 3g.
Poza tym olbrzymią cześć klientów Playa to pre-paid. A przy obecnych cenach telefonów w Play to się raczej szybko nie zmieni.

#491867  autor: MK_
 24 lip 2011, 23:50
Poza tym olbrzymią cześć klientów Playa to pre-paid. A przy obecnych cenach telefonów w Play to się raczej szybko nie zmieni.
Właściwie to aktualnie telefony w abo w każdej sieci są absurdalnie drogie. Jak mam oszczędzić 200-300zł i być trzymany umową, która po 6 miesiącach jest już niekorzystna bo są tańsze oferty to ja dziękuje za taki biznes.

#491868  autor: rogmaniek
 24 lip 2011, 23:55
Quetzal pisze:Rynek nie jest jeszcze po prostu gotowy na 3g i nie będzie dopóki producenci telefonów nie będą montowali 3g w tańszych słuchawkach.
Racja. Sam się zdziwiłem kiedyś, że Avila nie miała 3G.
Quetzal pisze:Nie wiedzieć czemu to właśnie producenci telefonów uczynili z 3g rarytas.
Pytanie, czy rzeczywiście moduł 3G (czy jak to tam nazwać) jest tak drogi dla producenta. Chyba, nie aż tak. Pewnie producenci telefonów chcą zarobić. 3G to coś lepszego, od 2G, a wiec musi kosztować :smt042
MK_ pisze: Jak mam oszczędzić 200-300zł i być trzymany umową, która po 6 miesiącach jest już niekorzystna bo są tańsze oferty to ja dziękuje za taki biznes.
Jak najbardziej się zgadzam.

O2 - Together is better!

#491872  autor: Barciur
 25 lip 2011, 00:05
Ja osobiscie w Lublinie korzystam z Play Fresha i z zasiegu UMTS jestem bardzo zadowolony. Pare razy nawet patrzylem na UMTS Plusa i tamten o wiele wolniej chodzil. Zasieg Playa w Lublinie jest dobry i czesto wlasnie szybszy niz Plus. Jesli chodzi o 2G to jednak oczywiscie Plus niszczy Playa ale nie oszukujmy sie - ta siec byla zrobiona troche na odwal, zeby ograniczyc roaming Plusa. Ona nigdy nie bedzie pokrywala calego kraju i dopoki beda sluchawki 2G i 3G nie bedzie w calym kraju to bedzie roaming Plusa. Ale jak ludzie mowia - mozna ustawic sztywno Plusa i bedzie jak w Plusie, jesli to konieczne.

#491884  autor: playonline
 25 lip 2011, 07:12
To już możesz śpiewać od dwóch ;)
Jak gdzies, kiedys przypadkiem sie na piwie spotkamy to zaspiewam. ;)
rogmaniek pisze:Bo ja tego nie rozumiem?
Nie ma. :/
słoneczny pisze:Najgorzej z zasięgiem wychodził zawsze samsung.
Zgadzam sie.
rogmaniek pisze:Ciekawe, jak naprawdę jest z zasięgiem, odnośnie tych modeli :smt042
Tutaj sie poprawili. O niebo lepiej niz w iP4... ;) Choc przyznam szczerze, ze iP4 szybko dziala. :) Nexus Samsa rowniez. :)
rogmaniek pisze:I tego nie życzę nikomu.
Ja tam bywam msciwy.. ;)
I to mnie nie dziwi. Choć, podobno, Solid'y z zasięgiem mają sobie radzić dobrze. Ciekawe, jak jest naprawdę :smt042
Solid Solidowi nierowny. :) Choc przyznam, ze funkcji nie ma za ciekawych jak i wygladu to nawet calkiem niezla sluchawka. Jak ma sie garnek ponizej 1m wysokosci i przypadkiem gotuje sie tam woda no i telefon calkiem przypadkiem tam wpadnie to nawet dodzwonic sie da. Jak sie nie ma strachu przed bolem to i po wyciagnieciu dziala. :)

#491887  autor: sumix
 25 lip 2011, 08:32
Dla mnie osobiście najwiekszą porażką Playa jest to że MMS,WAP,INTERNET nie działa po ich 2G tam gdzie mają odpalone UMTS900.

Promowanie przez nich smartfonów 4G ma dodatkowy aspekt. Poprostu telefony 2G w rejonach UMTS900 nie odbierają/wysyłają niczego po WAP,INTERNET,MMS !!!!! Niby można sie przelogować do Plusa, ale nie ma wideorozmów.

#491895  autor: mkowalski
 25 lip 2011, 09:11
sumix pisze:Promowanie przez nich smartfonów 4G ma dodatkowy aspekt. Poprostu telefony 2G w rejonach UMTS900 nie odbierają/wysyłają niczego po WAP,INTERNET,MMS !!!!! Niby można sie przelogować do Plusa, ale nie ma wideorozmów.
Ale w żadnym 2G nie ma wideorozmów ;)

Masz telefon z 3G, to korzystasz z 3G - i nie ma większego znaczenia, czyjego operatora. Jak masz tylko telefon 2G i problemy na 2G Playa, wtedy korzystaj z roamingu krajowego.

#491905  autor: sumix
 25 lip 2011, 09:43
Masz telefon z 3G, to korzystasz z 3G - i nie ma większego znaczenia, czyjego operatora. Jak masz tylko telefon 2G i problemy na 2G Playa, wtedy korzystaj z roamingu krajowego.
Sytuacja 1.
Nie do końca, jak masz słaby sygnał 3G na którym zrywa lub zniekształca rozmowy to poprostu ustawiasz sobie na sztywno 2G. A tu zonk... WAP/MMS nie działają, więc wybierasz zasięg Plusa... a tu kolejny zonk bo zasięg plusa jest jak dobrze wiatr zawieje.

Sytuacja 2.
Nie każdy telefon 3G obsługuje obie czętstotliwości tj. 900 i 2100. Weźmy na przykład SE K800i, P1i, K610i itd. Nawet gdy masz właczone 3Gto gdy wychodzisz z zasiegu 2100 to jesteś na GSM 900 Play i dochodzimy do momentu gdy WAP/MMS nie działają.

Założenia: niechęć do grzebania w ustawieniach wyboru sieci oraz wyboru pomiędzy GSM/UMTS