• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#471111  autor: rogmaniek
 17 kwie 2011, 13:01
KamaZ pisze:rogmaniek napisał/a:

Oj, marzyłby mi się telefon, który działałby w takich technologiach i pasmach, jak:

- CDMA: 420/450 MHz,
- GSM: 850/900/1800/1900 MHz,
- UMTS: 850/900/1800/2100 MHz.

Wiem- marzenia, ale taki "KK- komórkowy kombajn" byłby super rozwiązaniem, przynajmniej dla celów "badania" sieci i zasięgu prawie wszędzie

Trochę takich telefonów wypuściliby na rynek i sieć CDMA leżałaby, bo większość ustawiłaby Tryb CDMA zamiast potrójnego, żeby bateria dłużej trzymała
Znając Polaków, to rzeczywiście mogłoby tak być. Skoro byłyby już takie "KK- komórkowe kombajny", to mogli być zablokować możliwość sterowania wyborem konkretnego systemu czy częstotliwości :-D Niestety dla nas byłaby to niedogodność, bo ograniczałoby to możliwość monitorowania sieci. Do tego, gdyby sieć byłaby źle skonfigurowana- przy powiedzmy max zasięgu GSM telefon byłby zrzucany na CDMA- nie mielibyśmy możliwości ustawienia tylko UMTS czy GSM/UMTS, bez CDMA. Chyba, że taka "blokada" byłaby tylko w jedną stronę, tzn. na wybieranie niższej technologii. Wiem, trochę poniosła mnie wyobraźnia :P
kerim36 pisze:raczej nie ma i nie bylo sieci w ktorej ten sam nr telefonu bylby dostepy az w 3 technologiach
Też nie chce mi się wierzyć, dlatego zaintrygowała mnie informacja, w w/w dyskusji na jakimś forum, że podobno były takie telefony wyprodukowane, ech.
kerim36 pisze:o ile gsm i umts sa "tradycyjne"
W końcu takie było założenie przy "projektowaniu" UMTS'a, żeby ta technologia była kompatybilna z technologią drugiej generacji.
kerim36 pisze:poniewaz ciezko byloby zoptymalizowac prace sieci (dokladniej moment w ktorym telefon ma sie przelaczac miedzy tymi pasmami)
Chyba ktoś na tym forum już poruszał wątek konfiguracji sieci CDMA. Bardzo ciekawa kwestia. Chyba szłoby tak zoptymalizować sieć, aby na CDMA szedł voice, a nie tylko data? Skoro NMT był analogową, ale jednak mobilną siecią, to z CDMA też chyba by się tak dało?

Gdyby były telefony, choćby obsługujące jednocześnie CDMA/GSM, to myślę, że mogłoby to być jednym z rozwiązań w kwestii, tzw. "ostatniej mili". Coś takiego, jak mamy z netem, właśnie w techologii CDMA, u Centertela i teraz też Polkomtela :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!