• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#444146  autor: marcel84
 01 gru 2010, 16:33
Zawsze mozesz zadzownic czy do TP, czy do Orange (bo ci maja Freedoma stacjonarnego) i zapytac, co oni zaproponuja. Bedziesz mial porownanie.
Swoja droga, netie na laczach tp? Smiesznie sie ich rywalizacja zaczela ukladac. Na swieta netia daje bony 50 i 100 zl, to TP 100 i 150. :) Promocyjna bitwa normlanie. :)

#445422  autor: marcin9913
 06 gru 2010, 23:05
Wysłałem do netii wypowiedzenie umowy.

Oczywiście dzisiaj zadzwonili do mnie dlaczego chce zrezygnować...
No to im tłumacze że 1Mb/s mnie nie interesuje.
Konsultant Netii zapytał czy będe chciał przejść na neostrade.
Zaznaczył że jeżeli w netii na linii TP moge mieć max 1Mb/s to i w TP tak będzie.
W dalszej rozmowie stwierdził że w sumie nie mogą mi powiedzieć konkretnie jaka prędkość będzie możliwa u mnie ponieważ TP nie udostępnia im takich danych.
Powiedział także że prędkość łącza zależy od odległości od nadajnika.
Do tej pory myślałem że netia ma swoje nadajniki a TP swoje, ale PAn Konsultant stwierdził że tak nie jest, że korzystają z tych samych nadajników.

W sumie już mam mętlik w głowie.

Nie wiem co teraz zrobić.

Mam takie opcje: umowa 24 miesiące:

1 Opcja 6Mb/s NETIA
1 miesiąc za 1zł
23 miesiące za 60zł

2 Opcja 6Mb/s NEOSTARDA
2 miesiące za 0zł
22 miesiące za 59zł
+ przy zakupie przez internet PREZENT:
np Nawigacja GPS FreeBird 35.7 lub bon 150zł

3 Opcja 10Mb/s NETIA
1 miesiąc za 1zł
23 miesiące za 73zł

4 Opcja 10Mb/s NEOSTARDA
2 miesiące za 0zł
22 miesiące za 64zł
+ przy zakupie przez internet PREZENT:
np Nawigacja GPS FreeBird 35.7 lub bon 150zł

Doradźcie co wybrać???

A i jeszcze takie pytanko czy dalej jest tak że po włączeniu komputera, przed wejściem do internetu trzeba kliknąć ikonkę Neostrady i wcisnąć przycisk POŁĄCZ???

#445425  autor: zoltan666
 06 gru 2010, 23:30
marcin9913 chyba chodzi raczej o centrale, a nie o nadajniki. Nie rozumiem jak to jest, że za każdym razem podają ci inne informacje dotyczace mozliwych dla twojego łącza prędkości internetu. Na początku napisałeś, że Netia oferuje ci 8 mbit/s, czyli wynika z tego, ze jest to przez LLU. teraz, ze tylko 1mbit/s. Musisz dorwać tam kogoś dobrze poinformowanego i w końcu dowiedzieć się jaka konkretnie prędkość są w stanie ci zaoferować i w jakiej technologii. Ja mam obecnie 8mbit/s w Netii na łączach TP po LLU. Wprawdzie wyciaga max. 7,3mbit/s, ale rok temu w TP podano mi, ze od nich 6mbit/s u mnie nie pojdzie.

Co do łączenia się z Neostradą to jeśli masz router to on się sam łączy z internetem, a w komputerze juz żadnego połaczenia sie nie wybiera. Jeśli natomiast tylko zwykły modem to pewnie nadal trzeba klikać w Połącz, choć sa chyba aplikacje które takie połączenie nawiązują automatycznie po właczeniu kompa.

#445433  autor: marcin9913
 06 gru 2010, 23:50
zoltan666 pisze:marcin9913 chyba chodzi raczej o centrale, a nie o nadajniki. Nie rozumiem jak to jest, że za każdym razem podają ci inne informacje dotyczace mozliwych dla twojego łącza prędkości internetu. Na początku napisałeś, że Netia oferuje ci 8 mbit/s, czyli wynika z tego, ze jest to przez LLU. teraz, ze tylko 1mbit/s. Musisz dorwać tam kogoś dobrze poinformowanego i w końcu dowiedzieć się jaka konkretnie prędkość są w stanie ci zaoferować i w jakiej technologii. Ja mam obecnie 8mbit/s w Netii na łączach TP po LLU. Wprawdzie wyciaga max. 7,3mbit/s, ale rok temu w TP podano mi, ze od nich 6mbit/s u mnie nie pojdzie.

Co do łączenia się z Neostradą to jeśli masz router to on się sam łączy z internetem, a w komputerze juz żadnego połaczenia sie nie wybiera. Jeśli natomiast tylko zwykły modem to pewnie nadal trzeba klikać w Połącz, choć sa chyba aplikacje które takie połączenie nawiązują automatycznie po właczeniu kompa.
Jeżeli chodzi o 8Mb/s takie info wyskakuje mi na stronie netii po wpisaniu moich danych w zakładce dostępność usług.

Zaś wszyscy konsultanci mówili że jest teoretycznie są dostępne prędkości 4,6 i 10.

Lecz niestety nie wiedzą czy dadzą rade uruchomić takie prędkości.

#445677  autor: marcel84
 08 gru 2010, 16:46
rozwiazan masz wiecej niz netia i tp. to juz ktos wczesniej pisal. ja sam wspominalem o orange freedom, takze spokojnie oprownaj sobie oferty. Co do pzepustowosci lacza, to tam trzeba sprawdzic poziom szumow czy cos takiego. Przez router to chyba da sie zrobic, ale ja dokladnie wytlumaczyc nie potrafie jak.

#445681  autor: luccicare
 08 gru 2010, 17:01
marcin9913, napisz jakiego sprzętu teraz używasz. Da się z niego odczytać parametry typu SNR i tłumienie. Po tym można ocenić mniej więcej jaka opcja będzie działać.

#445758  autor: Spioszek
 08 gru 2010, 23:43
Pamiętaj że zmieniając operatora musisz doliczyć opłate za aktywacje Internetu, w przypadku Neo na rok około 50zł a tak to chyba 19zł na dwa lata

#445844  autor: marcel84
 09 gru 2010, 18:00
luccicare: no wlasnie o to mi chodzilo. :) oplata aktywacyjna jest w kazdej sieci?

#445860  autor: biszek
 09 gru 2010, 20:22
mimo wszystko aktualnie najtańsza w tej chwili jest era przy założeniu , ze wszystko się tam przenosi,
internet
6mb - 34 zł
10 i 20 mb - 39,50
telefon 35 zł
wiec lepszej oferty na rynku nie znalazłem.
Moim zdaniem abonament za tel tez trzeba brać , bo jesteśmy do tego zmuszeni.

mam pytanie do tych co maja usługi świadczone różnych operatorów na linii TP , przenosił już ktoś taka usługę , bo wygląda na to , że znowu nas chcą co poniektórzy ..............

#445870  autor: zoltan666
 09 gru 2010, 21:01
biszek zapomniałeś dodać, ze takie ceny jak podałeś to są pod warunkiem, ze ma się jeszcze telefon komórkowy w Erze.

#445892  autor: marcin9913
 09 gru 2010, 23:59
luccicare pisze:marcin9913, napisz jakiego sprzętu teraz używasz. Da się z niego odczytać parametry typu SNR i tłumienie. Po tym można ocenić mniej więcej jaka opcja będzie działać.
TP-Link TD-8840T

Znalazłęm coś takiego:
SNR Margin: Downstream 20.3 db, Upstream 28.1 db
Line Attenuation: Downstream 20.0 db, Upstream 9.1 db
Data Rate: Downstream 1312 kbps, Upstream 318 kbps

#446387  autor: diorocker
 12 gru 2010, 13:20
Jeżeli interesuje Cię internet dla firm to polecam stronę w odnośniku. Często mniej znane firmy oferujące internet w twoim regionie, by się przebić oferują całkiem przystępne i atrakcyjne stawki