• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#540713  autor: pakierhakierxd
 13 mar 2012, 20:24
Fajnie by było gdyby to była prawda :)

Pozdrawiam :)

#540726  autor: alkonauta
 13 mar 2012, 21:04
pakierhakierxd pisze:Fajnie by było gdyby to była prawda :)
Jesli dadza to pewnie z limitem... i to sporym.

#540729  autor: pakierhakierxd
 13 mar 2012, 21:20
E tam ważniejsze że coś będzie :)

#540784  autor: kwistas
 14 mar 2012, 01:08
Plus myśli jakby tutaj wyrzucić abonentów Playa na nadajniki Orange, a wy tutaj o internecie :)

#540787  autor: amigo007
 14 mar 2012, 02:14
Kwistas a skąd taka informacja? O ile mi wiadomo to co do standardowego roamingu na rozmowy i smsy. To na pewno pozostanie plus, a orange jest nowością od czasu problemów z sygnałem na wschodniej granicy. A co do roamingu na dane, to na prawde ciężko cokolwiek powiedzieć. Moim zdaniem, to jest to dla play zbyt kosztowne. Powinni dać sobie spokój. W przeciwnym wypadku za ten luksus zapłacimy my wszyscy. Zarówno abonamentowcy, jak i prepaidowcy :-) Jeszcze mogą nam bardziej "dokręcić śrubę".

#540968  autor: ja.michal
 15 mar 2012, 00:40
Jeśli byłaby opcja abonamentu standardowego + kilka GB za dopłatą w Plusie/Orange to czemu nie. Zawsze to coś dodatkowego i nie trzeba by było nosić 2 SIM.

#541789  autor: baxito
 20 mar 2012, 15:25
Może i będzie możliwość korzystania z usług Play Online na roamingu. Jednakże Orange i Plus pogardzą pewnie prędkością. Na zwykłym roamingu w Play jest to dosyć widoczne. Ktoś nawet kiedyś wrzucił porównanie. Na karcie Play (Roaming Orange) uzyskano prędkość 1.5mb/s, zaś na normalnej SIM "orangutana" około 7mb/s. Sam sprawdzałem i miałem podobne wyniki. Podejrzewam, że na więcej niż 1mb/s nie ma co liczyć. Ale to zawsze coś ;).

#541808  autor: ja.michal
 20 mar 2012, 15:50
Też robiłem testy Play via Orange i Plus. Podobnie miałem. Prędkości są przycinane.

#541815  autor: KC-KARLOS
 20 mar 2012, 15:57
ja.michal pisze:Też robiłem testy Play via Orange i Plus. Podobnie miałem. Prędkości są przycinane.
Zgadza się, m.in. Orange przycina do 2 mbit/s.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#541842  autor: radar77
 20 mar 2012, 16:38
Karlos20 pisze:
ja.michal pisze:Też robiłem testy Play via Orange i Plus. Podobnie miałem. Prędkości są przycinane.
Zgadza się, m.in. Orange przycina do 2 mbit/s.
Co w tym dziwnego, to nie orange czy plus przycinają, tylko play. Ruch IP kierowany jest przez tą sieć i dla niego warstwa fizyczna jest przeźroczysta. Wystarczy sobie zapuścić traceroute lub sprawdzić z jakiego IP się wychodzi będąc w roamingu czy to krajowym czy międzynarodowym. Oczywiście dany nadajnik może być przeciążony i nie da się wycisnąć pełnej prędkości.

--
pozdrawiam
radar77

#541865  autor: ja.michal
 20 mar 2012, 18:38
To wytłumacz mi łaskawie dlaczego przez sieć macierzystą idzie szybciej w porównania do roamingowej. Wytłumacz dlaczego w Orange i Plusie zawsze, w wielu lokalizacjach jest na po linijce? Tyczy się to zarówno prepaida jak i pospaida.

#541879  autor: radar77
 20 mar 2012, 19:57
ja.michal pisze:To wytłumacz mi łaskawie dlaczego przez sieć macierzystą idzie szybciej w porównania do roamingowej. Wytłumacz dlaczego w Orange i Plusie zawsze, w wielu lokalizacjach jest na po linijce? Tyczy się to zarówno prepaida jak i pospaida.
Być może te nadajniki, na których testowałeś są przeciążone, być może dosył nie wyrabia, albo rozmów jest dużo. Technicznie też nie ma przeszkód, żeby Orange czy Plus ustawili jakieś wyższe priorytety dla własnych abonentów, co będzie skutkowało wolniejszym działaniem abonenta play w roamingu.
Reasumując, z kolei na 98% nie ma szans, żeby w plusie czy orange działało szybciej niż w sieci macierzystej, bo lejek jest ustawiony w Play.

--
pozdrawiam
radar77

#541920  autor: ja.michal
 20 mar 2012, 22:32
Bez lejka oferta. Jeśli chodzi o Orange to na karcie Orange w tej samej lokalizacji testowane.

#541925  autor: pakierhakierxd
 20 mar 2012, 22:41
Jemu chodziło o lejek w innym znaczeniu :D

#553195  autor: lucasp
 10 maja 2012, 11:11
Play Fresh z taryfą All Inclusive Internet.

Na nadajniku Play lata między HDSPA i UMTS ale na obu max ile wyciągam to 54 KB/s

Przełączyłem telefon na roaming nadajnik Plusa i prędkość to 380 KB/s na speed teście łapie pełne 3MB/s
Za transfer zabiera mi z pakietu.

Mam też Play Online Abonament 10GB brany rok temu który powinien mieć 128 KB/s.
Na nim również w tym miejscu ciągnie tylko 30-50 KB/s czy mogę go przestawić na Plusa bez dodatkowych kosztów ?

Edit:

Znalazłem:
Czy Play Online będzie działał na zasięgu innych sieci?
Nie, Play Online realizowany jest w dalszym ciągu jedynie na własnej infrastrukturze.

#560405  autor: djkarateka
 13 cze 2012, 13:48
Ale jednym działa Play Online na sieci Plusa innym działa nawet na Orange info są na www.media2.pl więc pewnie coś robią operatorzy w tym kierunku aby oferta była poszerzona

#560699  autor: kwistas
 14 cze 2012, 17:20
Akurat Orange ma takie jakieś niewyraźne to światełko, pingi i stabilność jakby światło ciągnęli z kosmosu, Plus na radioliniach radzi sobie o wiele lepiej.

Play ostatnio bardziej idzie w stronę Orange w sumie się nie dziwie jest to bardziej przewidywalna firma niż Polkomtel za Solorza, infrastruktura Orange (aktualnie fatalna jakość połączeń i obciążona infra) też się poprawi dzięki współpracy z T.

#560703  autor: drcox
 14 cze 2012, 17:45
2G z Orżnąć u mnie jest fatalne, ale do 3G się raczej nie mogę przyczepić (oprócz tego że takie zagęszczenie nadajników w tak zurbanizowanym obszarze jakim jest Górny Śląsk to jest totalna żenada, taki Play potrafi nastawiać 2 razy więcej nadajników UMTS, a "światowi" Orżnąć i TM nie. Ale jak już się złapie dobry zasięg to 5-10Mbps leci.

#560735  autor: Vieslav
 14 cze 2012, 20:41
drcox, Orange cofnął się ostatnio jedną technologię wstecz. Ich HSDPA działa tak jak EDGE w innych sieciach a EDGE w wykonaniu Orange to GPRS w innej sieci :lol: . Zresztą pewnie widziałeś moje wyniki w innym temacie.
Nie wyobrażam sobie, żeby wpuścili do siebie jeszcze Play Online. To byłaby apokalipsa :P .

#560852  autor: djkarateka
 15 cze 2012, 13:23
Trwają prace nad Play Online w roamingu po sieci Plusa i Orange, trwają testy w Śląskim i w Mazowieckim, rozmawiałem z technikiem który wcześniej pracował dla sieci Era obecnie jest w Play, prędkość tego neta ma być max 2 Mbps