• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#396413  autor: Baluu
 30 mar 2010, 21:57
Patryk: To zdjęcie to jak dobrze mi sie zdaje to Żegiestów??

#396420  autor: Patryk_
 30 mar 2010, 22:08
Baluu pisze:To zdjęcie to jak dobrze mi sie zdaje to Żegiestów??
Bielsko-Biała, opuszczony szpital "Stalownik" :)

#396422  autor: krzykos
 30 mar 2010, 22:10
Pewnie ta stacja długo już nie pociągnie.. ;-)

#396424  autor: Patryk_
 30 mar 2010, 22:20
krzykos pisze:Pewnie ta stacja długo już nie pociągnie..
Od lekko licząc dwóch lat gminna wieść niesie, że energetyka ma im wymówić umowy na dostawę prądu.
Ale jak na razie mają się doskonale ;)
Era to jeszcze pół biedy, IMHO gorzej będzie z Centkiem, jak szybko będzie musiał opuścić Stalownika.

#396434  autor: Szalony
 30 mar 2010, 22:58
Czemu ten szpital jest w takim stanie :?: Co sie stalo - pozar czy jak :?: I jak to jest ze budynek rudera ale na dachu nowe komplety sprzetu operatorow :-D

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#396470  autor: krzykos
 31 mar 2010, 07:32
Szalony - mogę odpowiedzieć na drugą część pytania - wysoki budynek, dobra lokalizacja (w sensie miejsca - a nie budynku) - widocznie z tego miejsca dobrze idzie siać sygnałem, stąd rozbudowują stację i dokładają nowe części. Pewnie jest też tak, że w okolicy nie ma zbyt dużo innych stacji - dlatego ta na tym budynku musi przejmować dużo ruchu - stąd trzeba zwiększyć jej zasoby pojemnościowe (między innymi przez dołożenie sprzętu). Ale z doświadczenia wiem, że jeśli budynki są w takim opłakanym stanie - to w niedługim czasie (zależnym od różnych czynników) stacja ta będzie zdemontowana. Zacznie się pewnie od tego, że nadzór budowlany stwierdzi, że wejście na budynek i na dach jest zbyt niebezpieczne i do widzenia... Może być tak jak Kolega pisał powyżej, że wcześniej załatwi całą sprawę Energetyka - wypowiadając im zasilanie. Wiem też, że bardzo często takie budynki stoją także dlatego, że właśnie na nich wiszą sieci komórkowe i to one opłacają i przedłużają "życie" takich budowli.....poprzez opłaty miesięczne... Ale chyba najlepiej będzie wiedziała osoba z tamtych tereneów :-D

#396509  autor: Patryk_
 31 mar 2010, 12:34
Szalony, nigdzie nie pisałem, że tam jest nowy sprzęt - ZCTW to stacje tak stare jak Era i Idea, tylko Era kiedyś dołożyła 1800, a Orange 900 i UMTS.

Szpital został zamknięty bodajże w 2000 r., z powodu niespełniania norm ppoż.
Pojawił się pomysł adaptacji obiektu na akademiki dla miejscowej uczelni wyższej, ale z uwagi na olbrzymie koszty pomysł zarzucono i w końcu zarząd województwa sprzedał Stalownika prywatnemu "inwestorowi", który jak widać "zainwestował"...młotami pneumatycznymi i kilofami :lol: