• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

#224265  autor: mariusz9a
 29 wrz 2007, 21:00
elrond, tylko że u mnie na mapce Plusa nie ma nawet zasięgu w najbliższym otoczeniu nodeB:D I to jest najlepsze w tym wszystkim:D W budynkach w bliskiej okolicy miejsc wskazanych przez UKE jako lokalizacja nodeB mam pełny zasięg 3G (tzn na zewnątrz budynków także ale to chyba oczywiste) a na mapce Plusa powinno tam działać tylko i wyłącznie EDGE a najbliższy zasięg UMTS telefon ma prawo złapać 2km od tego miejsca idąc w stronę Katowic i to jeszcze na zewnątrz budynków! To ten program co oni mają w tym Polkomtelu to chyba jakiś lewy jest:D Albo ktoś notorycznie zapomina przy każdej aktualizacji zasięgu wprowadzać tych nadajników do programu:D bo z doświadczenia mojego wynika, że te nodeB wskazane przez UKE stoją i działają sobie u mnie już dobrych kilka miesięcy;)

#224270  autor: elrond
 29 wrz 2007, 21:06
mariusz9a, tylko że mapki to dane orientacyjne. Żebyś wiedział, że "3G w tym mieście jest, a gdzie dokładnie - szukaj sobie sam" :wink:

Poza tym problem bierze się też z tąd, że ludziom sie wode z mózgu robi. Wczoraj na innym forum musiałem wybić z głowy jednemu człowieczkowi informacje jakie uzyskł z Play, jakoby NodeB oddalony od niego o 40km - dał mu dobry zasieg :smt005

#224282  autor: mariusz9a
 29 wrz 2007, 21:24
elrond pisze:mariusz9a, tylko że mapki to dane orientacyjne. Żebyś wiedział, że "3G w tym mieście jest, a gdzie dokładnie - szukaj sobie sam"
No że są orientacyjne (i to bardzo!) to się zgodzę. No ale wydaje mi się że jeżeli już postawili jakieś nadajniki UMTS/HSDPA to chyba powinni się tym chwalić a nie to ukrywać (a Plus nawet podczas ostatniej aktualizacji mapek zasięgu z 18/08/2007 jeszcze bardziej okroił zasięg u mnie niż pokazywała wcześniej jego mapa). W końcu tracą przez to potencjalnych klientów, bo dziwiłbym się komuś kto akurat mieszka w tej części miasta w której NIBY nie ma zasięgu HSDPA tylko EDGE aby wybrał iPlusa skoro według mapek Orange i Era mają całe miasto elegancko pokryte HSDPA. Dlatego ja jestem tym bardzo zaskoczony. Plus ma w Sosnowcu postawionych i działających 14 nodeB a z ich mapki można wywnioskować że mają 1, no max 2 nodeB a pozostały zasięg "zawiewa" od strony Katowic.

#224299  autor: widex
 29 wrz 2007, 21:55
Baluu pisze:Jesli chodzi o Brodnice to z tego co wiem operatorzy maja problemy z pozwoleniami ktore sa blokowane w urzedzie miasta...
No tak, w większości winna jest rada miasta: Hildebrand i burmistrz - Derlicki. Normalnie z chęcią bym wytłukł ich i resztę...

Co do przekaźników (Centertel) Kościół Farny i przekaźnika Ery za miastem M- protestowali ludzie, ale to tylko BTS.

Co do tematu, jest wpisane Bobrowo (wieś) do 2017, ale tam nic nie ma chyba hmm, muszę pojechać jak będe w okolicy...

#227429  autor: Pawrzes
 15 paź 2007, 19:55
Na stronie http://www.wieprz.net/bts/ jest Google Maps z naniesionymi danymi z wykazu UKE z całej Polski :)

Ten wykaz jest jednak niekompletny (brakuje stacji od lat działających no i tych nie do końca legalnych a o których wiem) , nie do końca aktualny (są w nim stacje zlikwidowane) oraz jest po prostu masa błędów (pomyłki adresów, błędne współrzędne, błędne nazwy miejscowości w tym np. kilka stacji z Warszawy w wykazie podane jest jako z miejscowości a są to obszary/osiedla dzielnic albo podane jest Warszawa a BTS jest w innym mieście, są też np. dwaj operatorzy na jednym maszcie czy dachu ale wg UKE mają różniące się adresy z różnymi ulicami)
Ciekawe w jakim celu UKE to opublikowało :?:

Pozdrawiam

#227437  autor: elrond
 15 paź 2007, 20:13
Pawrzes pisze:Ciekawe w jakim celu UKE to opublikowało :?:
Naprawdę, ciekawe pytanie :wink: Chyba tylko po to, żeby 'staruszke-antynadajnik-fighter' mogły rozboleć nagle krzyże od nadajnika na jej osiedlu, o którym nic nie wiedziała (i wtedy jej nic nie bolało) i aby teraz mogła rozpocząć działania likwidacyjne.
A tak serio, to myślę, że Stereżyńska postanowiła po prostu poinformować społeczeństwo :wink:

Pawrzes, dzięki za link - o wiele to wygodniejsze niż xls'y.

#229683  autor: cleax531
 26 paź 2007, 15:55
Szkoda, że wykaz niekompletny ale w miarę oficjalny :wink:
 #230478  autor: Pawrzes
 30 paź 2007, 22:30
Mixiorek pisze:Uwagi dotyczące danych zawartych w opublikowanym wykazie prosimy zgłaszać na adres e-mail: [email protected]

Ciekawe... Coś mi tu śmierdzi :wink: Jeśli UKE ma nieprawidłowe i niekompletne dane to zwykły szary obywatel ma wiedzieć więcej :?: :roll:
A może to taka podpucha aby ludzie zgłaszali stacje których nie ma w wykazie i o których UKE nic nie wie aby potem mogli ukarać operatorów.
A jakie stacje istnieją i wiem gdzie są tak więc drodzy operatorzy kontaktujcie się ze mną - jakoś się dogadamy - a jak nie to zacznę sypać bazą danych :mrgreen:

Pozdrawiam
 #230505  autor: Baluu
 31 paź 2007, 07:40
ELu..

Moze ten wykaz byc niedokladny, spotkalem sie z sytuacja w ktorej operator w promieniu okolo 1 km wystepuje w 3 pozwolenia na budowe masztu [uwarunkowania srodowiskowe] i jak w jednym miejscu oprotestuja to ma papiery aby starac sie 500 metrow dalej.

Te tereny na ktorych taka sytuacje zaobserwowlem nie sa silnie zurbanizowane wiec wniosek jest jeden: Zezwolenia warto miec a gdzie sie uda tam sie uda... :)

#230506  autor: babeo
 31 paź 2007, 07:47
Baluu pisze:operator w promieniu okolo 1 km wystepuje w 3 pozwolenia na budowe masztu [uwarunkowania srodowiskowe]
Coś nie do końca chyba tak. Bez tego całego raportu nie można wystąpić o pozwolenie na budowe, więc jakoś Cię nie rozumiem.

#230507  autor: Baluu
 31 paź 2007, 08:04
Dobra, operator w promieniu 1km wystepuje o 3 pozwolenia srodowiskowe.

#230512  autor: babeo
 31 paź 2007, 09:01
Baluu pisze:Dobra, operator w promieniu 1km wystepuje o 3 pozwolenia srodowiskowe.
No i o to chodziło :-)

#230516  autor: widex
 31 paź 2007, 09:40
Baluu pisze:Te tereny na ktorych taka sytuacje zaobserwowlem nie sa silnie zurbanizowane wiec wniosek jest jeden: Zezwolenia warto miec a gdzie sie uda tam sie uda...
Baluu, załóżmy, że jesteś twórcą Baluu GSM. No i budujesz przekaźniki dla własnej sieci. Żeby zacząć budowę musisz zdobyć pozwolenie. Dlatego składasz papiery o pozwolenie przy każdej dobrej okazji.

Operator woli dostać pozwolenie i budować kiedyś indziej, niż planować budowę dopiero starając się o pozwolenie...

#230518  autor: Baluu
 31 paź 2007, 09:58
Operator woli dostać pozwolenie i budować kiedyś indziej, niż planować budowę dopiero starając się o pozwolenie...
Na to nie wpadlem. Czyli skladamy wnioski, ktore kiedys moga zostac zrealizowane??

Czyli. Maja 3 lokalizacje do wyboru, na ktorych sa załatwione uwarunkowania srodowiskowe, a to gdzie stacje zostanie wybudowana to juz kwestia innych czynnikow np. protestow??

#230520  autor: babeo
 31 paź 2007, 10:17
widex pisze:Operator woli dostać pozwolenie i budować kiedyś indziej, niż planować budowę dopiero starając się o pozwolenie...
Przypuszczasz czy wiesz, że tak robią?
Wiesz jakei to są koszty? Jakie terminy?

#230521  autor: widex
 31 paź 2007, 10:20
Przypuszczam... uważam, że operator woli złożyć trzy wnioski i dostać pozwolenie, niż za każdym razem składać kolejny,

Przecież, jest taka opcja, że w danej lokalizacji niedostaną pozwolenia, aw dwóch kolejnych dostaną...

#230525  autor: babeo
 31 paź 2007, 10:50
widex pisze:uważam, że operator woli złożyć trzy wnioski i dostać pozwolenie, niż za każdym razem składać kolejny,
Żeby dostać pozwolenie, trzeba mieć projekt budowalny, budowlano-wykonawczy (whatever), wszytskei uzgodnienia, zapewnione media. Jest to kolosalna praca i koszty, więc osobiście wątpie w coś takiego...

#230573  autor: widex
 31 paź 2007, 16:14
To nie wiem, ale jakiś cel muszą mieć w tym, że starają się o pozwolenia w tym samym rejonie...

#230579  autor: babeo
 31 paź 2007, 16:58
widex pisze:starają się o pozwolenia w tym samym rejonie...
Jaki obszar (np. w km2) masz na myśli?
  • Strona 2 z 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4