• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#220273  autor: tesla
 10 wrz 2007, 20:30
Mixiorek pisze:W Orange też będzie 3812A?
nie wiem co to
Mixiorek pisze:czemu Play nie stosuje siłowni? Sprzęt huawei ma to wszystko "w sobie"?
nB hW jest instalowany w szafie siłowni.
Mixiorek pisze:No i czemu taka różnica 1 do 5 szaf? Mała pojemność?
bo Play nie ma BTSów (900/1800), allInone- siłownia, transmisja, nodeB. To z czasem stanie się standardem. Nie wiem o jaką chodzi ci pojemność, ale ilość szaf nie ma z tym nic wspólnego.
Mixiorek pisze:Z czego 2 to chyba siłownie benninga.
w jednej są baterie a w drugiej siłownia.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#220278  autor: Mixiorek
 10 wrz 2007, 20:48
TimeSlot pisze:nie wiem co to
http://www.huawei.com/products/umts/umt ... .do?card=0
TimeSlot pisze:Nie wiem o jaką chodzi ci pojemność, ale ilość szaf nie ma z tym nic wspólnego.

Myślałem, że może by pomieścić dodatkowe trx trzeba rozbudować stację o dodatkowe szafy.

#220281  autor: tesla
 10 wrz 2007, 20:58
w tej chwili nie mogę odpowiedzieć na to pytanie.
Mixiorek pisze:Myślałem, że może by pomieścić dodatkowe trx trzeba rozbudować stację o dodatkowe szafy.
niekoniecznie, można zamiast dwóch szaf z 16 trx`ami zainstalować jedną która da możliwości takie jak 18 trx`ów. Sprzęt ciągle ewoluuje.

[ Dodano: 2007-09-10, 21:23 ]
darnok pisze:Moglbys podac nazwy modulow w Nortelu?
iCCM, Core Control Module. Jednostka centralna nB. Interfejs RNC<->nB
iCEM, Channel Element Module. Modulacja, call procesing, down-link, uplink.
iTRM, Transmit Recive Module. Dużo by pisać. Sama nazwa dużo mówi.
GPSAM, GPS and Alarm. Alarmy, konfiguracja.
MCPA. Multi Carrier Power Amplifier Wzmacniacz down-link.
DDM. Dual Duplexer Module Filtr TX/RX

To najciekawsze moduły. Może być?

#220496  autor: darnok
 11 wrz 2007, 22:39
TimeSlot pisze:To najciekawsze moduły. Może być?
Dzieki.
Jak bys dysponowal fotka NDB Huawei i wrzucilbys byloby milo :)

#222156  autor: user_delete10
 20 wrz 2007, 18:36
czy do korzystania z internetu UMTS bedąc w zasięgu tej sieci potrzebna jest karta USIM czy zwykła SIM też wykorzystujeje ten system transmisji teoretycznie te 384kb/s?

#222160  autor: PingNoMore
 20 wrz 2007, 19:06
Na początku w Orange potrzeban była karta USIM, ale teraz wystarczy zwykła.

#240143  autor: tesla
 17 gru 2007, 14:45
darnok pisze:Jak bys dysponowal fotka NDB Huawei i wrzucilbys byloby milo
odgrzewamy kotleta?

Obrazek

Obrazek

#240151  autor: darnok
 17 gru 2007, 15:08
TimeSlot pisze:
darnok pisze:Jak bys dysponowal fotka NDB Huawei i wrzucilbys byloby milo
odgrzewamy kotleta?

ObrazekObrazek
Chetnie :)

To rozumiem jakis indoorek. I to jakis taki zintegrowany chyba. Jeden taki modul to jak mniemam czesc radiowa jednego sektora - modul pewnie tylko wymienialny - nienaprawialny?
Na tej drugiej fotce to pewnie CC od niego/nich. Chyba ze to "chinskie radyjko" :-) Ale mi nie wyglada.

A gdzie fota tylnej scianki tych radiowek :D ?
Ostatnio zmieniony 17 gru 2007, 15:21 przez darnok, łącznie zmieniany 3 razy.

#240153  autor: tesla
 17 gru 2007, 15:16
To rozumiem jakis indoorek.
dokładnie
darnok pisze:Jeden taki modul to jak mniemam czesc radiowa jednego sektora
tak
darnok pisze:modul pewnie tylko wymienialny - nienaprawialny?
jak si psuje to raczej naprawialny, ale pewenie pytałeś czy ma jakieś wymienne moduły? Hmm... konwerter optyczny (wielkości zapalniczki). Reszta to monoblock.
darnok pisze:Na tej drugiej fotce to pewnie
dystrybucja AC, BaseUnity x2 - czytaj 1 i 2 nośna.
darnok pisze:A gdzie fota tylnej scianki tych radiowek
stoi pod ścianą, to jak jej zrobić fotę? Zresztą nic tam nie ma. Jumpery i zasialanie wchodzą od dołu.
Tyle o chińczyku, zanim zdradzę jakąś tajemnicę handlową :-D

#240292  autor: Szalony
 18 gru 2007, 13:27
:? Troche jestem smutny... U mnie w miescie Panowie nodeB montuja(Plus)- watek ten napisalem tu bo widze ze dyskusja jest techniczna... po cichu siedza sobie w "lodowce" i pracuja :) - zaszlem widze - furtka otwarta ale lodowka "zamknieta" wiec zapukalem :mrgreen: i Pan z srodka otworzyl zdziwiony co za licho puka :-D Niestety tylko sie dowiedzialem ze prawdopodobnie przed swietami nodeB uruchomia a reszta jest tajemnica ... doslownie nic sie nie dowiedzialem - tajemnica koniec i kropka :( I Pan mnie przeprosil ze nie moze rozmwiac i niestety musilaem odejsc :( Nawet nie chcial powiedziec jakiej firmy nodeB montuje - czy to faktycznie taka tajemnica :?: Co by sie stalo jakby mi powiedzial :?: No chyba ze sie bal szpiegostwa to rozumiem jego zachowanie - w koncu mnie nie zna :wink:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#240305  autor: tesla
 18 gru 2007, 14:29
Szalony pisze:po cichu siedza sobie w "lodowce"
lodówka to określenie stojaka zamykanego na zamek, przede wszystkim chodzi o małe siłownie typu outdoor. Nikt by tam nie wlazł :D
Szalony pisze:Nawet nie chcial powiedziec jakiej firmy nodeB montuje
a na drzwiach do kontenera nie było naklejeczki? Trzba było pstryknąć zdjęcie systemu antenowego, to byśmy zaraz rozkminli :-D

#240306  autor: darnok
 18 gru 2007, 14:31
Szalony pisze: Nawet nie chcial powiedziec jakiej firmy nodeB montuje - czy to faktycznie taka tajemnica :?: Co by sie stalo jakby mi powiedzial :?: No chyba ze sie bal szpiegostwa to rozumiem jego zachowanie - w koncu mnie nie zna :wink:
Bo takie informacje sa tajemnica. Choc jest to tajemnica poliszynela ;-)
O ile nie robia jakiegos pilota Ericssonowego w tamtej lokalizacji to stawiaja nodeB Nokii.
O tym pilocie to wspominam, bo gdzieniegdzie sie Polkomtel odgrazal ze wyswapuje 3G Nokii na Ericssonowe.
Jesli chodzi o nadzor tego to bym powiedzial... z deszczu pod rynne ;-)

[ Dodano: 2007-12-18, 14:33 ]
TimeSlot pisze:Nawet nie chcial powiedziec jakiej firmy nodeB montuje
a na drzwiach do kontenera nie było naklejeczki? Trzba było pstryknąć zdjęcie systemu antenowego, to byśmy zaraz rozkminli :-D[/quote]

Eeeee jak na podstawie systemu antenowego ustalisz producenta nodeB?
Bo to ze to byly plusiaki (lub podwykonawcy) to on wie.

#240309  autor: tesla
 18 gru 2007, 14:38
darnok pisze:Polkomtel odgrazal ze wyswapuje 3G Nokii na Ericssonowe.
no co ty, na takie?

Obrazek

8)

#240311  autor: tesla
 18 gru 2007, 14:40
darnok pisze:Eeeee jak na podstawie systemu antenowego ustalisz producenta nodeB?
no przecież w określonym rejonie nie będzie różnych nodów. Po antenach można rozpoznać operatora.

[ Dodano: 2007-12-18, 14:41 ]
darnok pisze:Ta fotka tylko potwierdza ze jestes z regionu
jakaś komisja śledcza ? :twisted:

#240312  autor: darnok
 18 gru 2007, 14:42
TimeSlot pisze:
darnok pisze:Eeeee jak na podstawie systemu antenowego ustalisz producenta nodeB?
no przecież w określonym rejonie nie będzie różnych nodów. Po antenach można rozpoznać operatora.
Ale my operatora juz znamy. A oczywiscie ze pilota danego producenta mozna puscic na niewiekim obszarze - pomiedzy glownym dostawcą. Tak sie dzieje nawet teraz.

#240313  autor: tesla
 18 gru 2007, 14:44
darnok pisze:A oczywiscie ze pilota danego producenta mozna puscic na niewiekim obszarze - pomiedzy glownym dostawcą. Tak sie dzieje nawet teraz.
nie opowiadaj że stawiają RNC dla kilku stacji. No i jeszcze sprawa wewnętrznego roamingu. Jak widać na przykładnie PLAY, nie jest to takie łatwe...

#240315  autor: darnok
 18 gru 2007, 14:49
TimeSlot pisze:
darnok pisze:A oczywiscie ze pilota danego producenta mozna puscic na niewiekim obszarze - pomiedzy glownym dostawcą. Tak sie dzieje nawet teraz.
nie opowiadaj że stawiają RNC dla kilku stacji. No i jeszcze sprawa wewnętrznego roamingu. Jak widać na przykładnie PLAY, nie jest to takie łatwe...
Znam to akurat na przykladzie 2G. A w czym problem zeby postawic BSC i kilka stacji? I tak za to placi nowy dostawca ktory chce skusic operatora. Mylisz pojecia. Nie roamingu, tylko normalnego wspoldzialania elemetnow. Przeciez to tak samo jak handovery na granicy dwoch BSC/MSC. To moga byc i na granicy dwoch RNC - w czym problem.
Sprawa Play to inna kwestia. Bo tam to intra-network handovery sa. A trudniej ustalac i czesto aktualizowac sasiadow cel u dwoch operatorow. Stad takie raczej hurtowe odpalanie "plam" zasiegu Playa.

#240317  autor: tesla
 18 gru 2007, 14:58
darnok pisze:Bo tam to intra-network handovery sa
No widzisz nie do końca. Z takim zonkiem można było się spotkać w miastach gdzie wykonywany był swap Alcatel > HuaWei. Oba RNC działały u tego samego operatora, pomimo tego nie można było przełączyć się pomiędzy nimi. Szczególnie zauważalne podczas przejazdu samochodem pomiędzy obszarami tychże RNC.
Hmm, niemniej jednak ten RBS to jedyny jakiego spotkałem. Trudno do końca powiedzieć. Musiałby się wypowiedzieć ktoś z Polkomtela :wink: