A witam. To i ja się dołączę do dyskusji bo właśnie stoję przed podobnym dylematem, znaczy waham się pomiędzy CL71, EL71 a S88. CL71 jest bardzo ładny ale trochę duży, EL71 ma podobno słabą baterię jest jego test na GSMonline ale tragicznie kiepski (o gramatyce piszącego wypowiadał się nie będę bo to woła o pomstę do nieba) po mimo tego zawiera trochę informacji, dobra i rozległa recenzja jest
tutaj ale po angielsku. Co do CL71 to niestety bardzo mało informacji.
Natomiast jeśli chodzi o s88 to:
Jest recenzja użytkownika
tutaj
i im więcej o nim czytałem tym bardziej mi się podobał chociaż na początku chciałem slider'a ze względu na gabaryty to coraz bardziej skłaniam się właśnie do S88. Świetny wyświetlacz OLED, aparat 2Mpix, (podobno) niezłe mp3 (chociaż te dedykowane słuchawki

, ale można znaleźć adaptery na allegro) i lepsza bateria niż EL71 (chociaż EL71 też ładny ale tylko czarny).
A'propos dźwięku to radzę zajrzeć
tutaj jak dla mnie wystarczająco, nie mam zamiaru słuchać mp3 przez głośnik. Z tego co czytałem to ma też ciekawe manu (dwa rodzaje) polecam pogooglać na jakimś polski serwisie jest krótki test.
A w odpowiedzi na rady dotyczące SE, Nokii oraz Samsunga to zastanawiałem się też nad (odpowiednio)K750i, 5300 i D600 ale :
K750i - jest wszędzie i cena
5300 - duża, plastikowa (wygląda jak zabawka), cena
D600(lub D800) - i tutaj w zasadzie tylko cena
Myślałem też o SE serii W bo tak na prawdę z wszystkich bajerów zależ mi na dobrym mp3 ale ich cena jest odstraszająca.
Benq-Siemens są tanie (stosunkowo) za niecałe 500PLN można mieć to co SE, NOKIA lub SAMSUNG oferują za 700PLN. Większość sprzedawców poważnych (a od takich warto kupować na allegro daje 24msc gwarancji poza tym miałem już kilka Siemensów nigdy nic się nie psuło.
No trochę się rozpisałem i wrzuciłem swoich zachcianek ale mimo wszystko mam nadzieję że trochę pomogłem.
tutaj jest jeszcze opis S88 po angielsku ale są linki do zdjęć robionych aparatem z S88 jak dla mnie rewelacyjne jeśli chodzi o aparat wbudowany w komórce.