• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
  • Strona 10 z 82
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 82
 #935289  autor: Blank
 29 cze 2017, 12:51
To jest dość ciekawa sprawa.

Orange wprowadził RLAH, ale tylko w POSTPAID - by po prostu zyskać klienów abo. Pozostali nie wprowadzili RLAH. Nie miał w planach z początku w ogóle wprowadzać RLAH - a tym bardziej w prepaid. Zrobił to, bo inni tego nie zrobili.
Pozostali operatorzy wprowadzili jednak RLAH - ale także w PREPAID - orange nie miało wielkiego wyboru, i też to zrobili, ale zrobili to w OSTATNIEJ chwili - ich systemy kompletnie nie były na to przygotowane.

Wycofanie z RLAH w Orange dotyczyłoby wyłącznie NOWYCH klienów oczywiście. I ewentualnie karty.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #935296  autor: lord_kr
 29 cze 2017, 12:58
Blank pisze:To jest dość ciekawa sprawa.

Orange wprowadził RLAH, ale tylko w POSTPAID - by po prostu zyskać klienów abo. Pozostali nie wprowadzili RLAH. Nie miał w planach z początku w ogóle wprowadzać RLAH - a tym bardziej w prepaid. Zrobił to, bo inni tego nie zrobili.
Pozostali operatorzy wprowadzili jednak RLAH - ale także w PREPAID - orange nie miało wielkiego wyboru, i też to zrobili, ale zrobili to w OSTATNIEJ chwili - ich systemy kompletnie nie były na to przygotowane.

Wycofanie z RLAH w Orange dotyczyłoby wyłącznie NOWYCH klienów oczywiście. I ewentualnie karty.
Ewentualne wycofanie RLAH lub nałożenie dodatkowych oplat za sama usługę roamingu z pewnoscia dotyczylo by tylko nowych umów i ewentualnie ofert na karte w kazdej sieci nie tylko Orange.

Inne podejście bylo by pretekstem do zrywania umow.

Zastanawiam sie tylko jak sprawa wyglada w Prepaid. Mam taryfę "Ja + Na karte" aktywowana jeszcze gdy byl stary regulamin. Czy Plus moze od tak zmienic sobie usługi ? Byc moze podobnie jak w Abo zmiany dotyczyc beda jedynie nowych aktywacji

Wysłane z mojego Lenovo A2016a40 przy użyciu Tapatalka
 #935301  autor: Blank
 29 cze 2017, 13:01
Sprawdziłem RŚUT Orange, jest tam zapewnienie świadczenia roamingu. Podobnie będzie pewnie w inych sieciach.

I teraz pytanie - czy jeżeli operator zmienia RŚUT, nie oferując już roamingu - czy klient mógłby zażądać zwrotu środków z doładowań na konto?

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #935302  autor: kaspeed
 29 cze 2017, 13:02
Dowiemy sie po31.07 w wypadku plusa

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #935303  autor: lord_kr
 29 cze 2017, 13:03
kaspeed pisze:Dowiemy sie po31.07 w wypadku plusa
Mysle ze dowiemy sie 31.06 czyli A dwa dni. Takie rzeczy zawsze sa zapowiadane wczesniej.

Wysłane z mojego Lenovo A2016a40 przy użyciu Tapatalka
 #935308  autor: kaspeed
 29 cze 2017, 13:06
Mowie o Plusie.Tam jest data 31.07 Więc ewentualne dopłaty wyjada od sierpnia?

#935309  autor: habish
 29 cze 2017, 13:07
Ile razy można wam to pisać.
Po 1. To jest nowa taryfa na którą trzeba przejść kodem.
Po 2. Orange jako pierwsze wycofało RLAH w wybranych taryfach DATA więc proszę nie pisać że ktoś nie sądzi że Orange zrobi to czy tamto.
Po 3. Roaming dziś to 5% ruchu, rok temu o tej porze było to 1%.
Jeszcze jakieś pytania?
 #935311  autor: kaspeed
 29 cze 2017, 13:09
Niema nic o nowej taryfie.Albo ja znow ślepy.Blank moj blad 31.08

#935314  autor: Remington
 29 cze 2017, 13:16
@reboot,
już tłumaczę. Zmiana cennika w prepaidzie oraz abo tylko SIM to dla operatora koszt tylko na poinformowanie klientów o zmianach. Rezygnacja klienta wówczas nie zmusza operatora do zwrotu kasy z konta, co więcej nie byłoby jak tego dokonać - tylko doładowujący z abonamentu kupują to od operatora, reszta kupuje od pośredników typu Blue Media, Liberty itp. - to oni by musieli realizować takie zwroty (bo kasę wzięli i faktury wystawili). Nierealne.

Kierunek obrany w abo Lajta wydaje się najmniej inwazyjny i możliwe, że tak zrobią inni operatorzy. Czyli dane kwoty abi lub pakietów obowiązują dla niekorzystających z roamingu, a kto korzysta ten ma je drożej. Zmienić ceny pakietów promocyjnych odnawianych co miesiąc będzie jeszcze łatwiej niż zmieniać cały główny cennik taryfy.

[Tapatalk]
 #935318  autor: kaspeed
 29 cze 2017, 13:29
W wypadku prepaid kłócić sie bedzie.z zasada.ralh

#935328  autor: reboot
 29 cze 2017, 14:25
Remington - czyli kupuję ofertę Formuła Play na Kartę, doładowuję za 1000 zł, bo mam taki kaprys, a operator zmienia cennik i zmienia cenę z 29gr na 100 zł/min oraz z 50 dni ważności na 1 dzień ważności po doładowaniu i Twoim zdaniem klient rozwiązując umowę ma tracić pieniądze?

Jeśli klient ma kaprys zerwać umowę w abonamencie = płaci karę umowną i traktować to należy tak samo jak wyrzucenie karty prepaid do kosza lub przeniesienie numeru prepaid mając X zł na koncie (czyli następuje ich utrata).
Jeśli operator jednostronnie zmienia zasady gry czyli modyfikuje cennik taryfy, który stanowi integralną część Umowy klienta z operatorem, klient ucieka i zabiera swoje pieniądze. Jakoś w abonamencie jest możliwe wtedy rozwiązanie umowy bez płacenia kary, dlaczego zatem klient prepaid miałby być okradany, tylko dlatego, że nie płąci comiesięcznego haraczu?

Może wprowadzić nowe taryfy bez tych usług, ale nie może modyfikować starych pogarszając ofertę i zachowując doładowania.

WKS
 #935333  autor: Remington
 29 cze 2017, 14:48
reboot pisze:Remington - czyli kupuję ofertę Formuła Play na Kartę, doładowuję za 1000 zł, bo mam taki kaprys, a operator zmienia cennik i zmienia cenę z 29gr na 100 zł/min oraz z 50 dni ważności na 1 dzień ważności po doładowaniu i Twoim zdaniem klient rozwiązując umowę ma tracić pieniądze?
(...)
Może wprowadzić nowe taryfy bez tych usług, ale nie może modyfikować starych pogarszając ofertę i zachowując doładowania.
To podaj podstawę prawną swoich twierdzeń. Operator może zmienić cennik dowolnie, z zachowaniem miesięcznego obowiązku informacyjnego i wyprzedzenia, podczas którego klienta ma prawo wypowiedzieć umowę. Nie ma w Pt zapisu, który mówiłby o zwrocie pieniędzy klientowi w przypadku takiego wypowiedzenia umowy. W Pt mowa jest tylko o zwrocie (lub braku zwrotu) ulgi udzielonej przez operatora. A tu jest sytuacja odwrotna - to usługa opłacona z góry, w dodatku zafakturowana przez inny podmiot niż operator.

Podwyżki/zmiany w cennikach prepaid pamiętam w Lyca (wiele razy), Kluczu (raz czy dwa, dawno), a2mobile (skrócenie ważności konta po doładowaniu). Nie przypominam sobie, by którykolwiek informował o prawie zwrotu kasy z konta. Nawet gdy jakiś MVNO zwijał interes też nie było oficjalnej wykładni, że powinien oddać kasę (jednak oddawali).
 #936032  autor: kaspeed
 02 lip 2017, 14:06
Mam info odnośnie prepaid orange :

w odpowiedzi na zgłoszenie informujemy, że portal Mój Orange oraz aplikacja są systematycznie dostosowywane do nowych usług oraz modyfikowane tak, aby w jak najlepszym stopniu przekazywać informacje o stanie konta, wykorzystaniu pakietów itp.

W przypadku dodatkowych pakietów, dla których ustalony jest limit na transfer danych w UE informujemy, że wszystkie limity są sumowane.
Czyli majac pakiet za 35zł 5gb czy rosnace + no limit w PL mam w UE 1,76gb oraz mając 2gb za 12zł mam =0,62gb łącznie mam w UE ponad 2300mb;) ssumuje mi;) i to chciałem wiedzieć. Z informacji wynika że pracują nad poprawą widocznosci dla prepaid.Pokrywa sie to z moim źrodłem.

#936116  autor: -Gosc-
 02 lip 2017, 19:27
Gdzie jest algorytm wyliczania ile z pakietu krajowego będzie za granicą? Na oficjalnych stronach nie widzę.
Albo ktoś wie jak w nowym plushu będzie wyglądało 10GB za granicą? Ile z tego będzie do wykorzystania?
 #936120  autor: adziu82
 02 lip 2017, 19:34
Nie wyliczaj z 10GB, tylko abonament jaki płacisz.
5 pln = 257 mega.

RawStyle
 #936124  autor: -Gosc-
 02 lip 2017, 19:49
Nie abonament, w prepaidzie z tą opcją 25zł/nolimit+10GB w Polsce, a ile będzie za granicą? Wszystko z cennika pójdzie? Czy jakaś część pakietu będzie do wykorzystania?
 #936127  autor: adziu82
 02 lip 2017, 20:04
+/- 1.25 GB w roamingu. I te 1.25 GB zejdzie z 10GB, czyli w PL, będziesz miał 8,75GB.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2017, 15:36 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.

RawStyle
 #936130  autor: -Gosc-
 02 lip 2017, 20:21
Dzięki, a jest oficjalny algorytm do wyliczania tego, oczywiście dla prepaida?
 #936132  autor: kaspeed
 02 lip 2017, 20:33
Masz cennik dla prepaid.Masz.tabelę.W wypadku plusa i tmobile prepaid masz w aplikacji na telefonie/na stronie wskazania.Jest jeszcze sms i nr telefonu.Wszystko masz w temacie.

• Strona 10 z 82
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 82
  • 1
  • 8
  • 9