Pijo pisze:Aktualizacja pozwoleń : stan na 10 maja 2010. Pojawiły sie pozwolenia UMTS 900 dla Polkomtela . O co w tym kaman? To chyba pomyłka, pewnie im sie arkusze pomieszały

Prezes Polkomtela zapowiadał w wakacje, że przeniosą część pasma 900MHz z GSM do UMTS. Może w końcu to następuje? Pisała o tym Rzeczpospolita.
A jednak Polkomtel nie zamierza tylko "patrzeć" na konkurencję (mam na myśli UMTS Sferii w paśmie 850Mhz'ów i Aero 2- w paśmie 900Mhz'ów), ale sami chcą spróbować "pobawić się" w UMTS 900Mhz. Szczerze- nie wiedziałem, że jednak mieli to w planach. Myślę, że to jednak dobrze, że chcą wykorzystywać dostępne możliwości budowy- szeroko rozumianej- sieci komórkowej, tu 3G
Patryk_ pisze:Mają 45 kanałów, a 25 musieli by wydzielić na UMTS.
Pewnie w tych lokalizacjach chcą przetestować, czy to zda egzamin.
Może i da radę na takich niezurbanizowanych terenach

I pewnie niedługo pojawią się pozwolenia dcs w tych lokalizacjach

To wszystko ciekawie się zapowiada. Nie wiem czy pamiętacie, ale kiedyś pod którymś z artykułów, chyba o P4, nasz WitekT pisał, że niby P4 myśli w przyszłości na E-GSM 900Mhz'ów odpalić 3G. Była dyskusja co, jak i po co tak "szybko"

Ale podobno WitekT wspomniał, że udało się na niektórych lokalizacjach wybudować tak, że można byłoby już uruchomić NodeB, chyba łącznie z BTS'em- oba w 900Mhz'ów. Skoro P4 ma- niestety- tylko 25 kanałów, to dlaczego Polkomtel nie mógłby "spróbować"
[ Dodano: 2010-05-10, 17:43 ]
Tylko tak sobie przypomniałem, że raczej nie "nacieszę się", na mojej e51, Plus'owym UMTS'a na 900Mhz'ów. W końca ta Nokia działa w 3G, ale pasmach 850/2100Mhz'ów. Za to znów mogłem obserwować, jak Sferia w Poznaniu odpalała pierwsze NodeB

Cóż, zawsze mogę- na chwilę- przełożyć kartę Sim+a do 6220 classic