• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#303205  autor: microcom
 11 gru 2008, 23:15
mariusz9a pisze:
microcom pisze:chirurg napisał/a: Cytat:

Cytat:
Jak myślisz dlaczego w święta nie działają "darmowe numery", są wykluczone w regulaminach?

W zeszłym roku w Orange jedynie tak było.

Wszystkie sieci w okresie przedświątecznym oraz noworocznym wyłączają darmowe pakiety żaby nie przeciążać sieci.
No trochę się mylisz... Polkomtel na 100% nie wyłącza darmowego numeru oraz usług obniżających koszty połączeń/SMSów i innych usług na okres świąt.
Wiem bo korzystam intensywnie także podczas świąt. Poza tym nie ma o tym żadnej wzmianki w jakimkolwiek regulaminie.
microcom pisze:DejwiD napisał/a: Cytat:
microcom napisał/a:
już w tej chwili można zaobserwować sytuacje w których niemożna się dodzwonić do danego abonenta ponieważ słychac że taki nr. nie istnieje dotyczy to wszystkich krajowych operatorów

dotyczy to play

Akurat nie Play tylko Plus ale większość naszych kochanych userów ma automatyczne wybieranie sieci przez co logują się do nadajników Plusa ale oni o tym niewiedzą i za wszystko winią Playa
Poczytaj uważniej forum a zobaczysz że w macierzystym zasięgu Play także czasami nie da się wykonać połączenia, dodzwonić na dany numer Play. No ale rozumiem że Plus zwala na Play a Play na Plusa... A wina pewnie leży po części u każdego.

Ludzie także narzekają na Play Online w godzinach szczytu. Play także sobie nie radzi z dobrą przepustowością sieci. Ale ja się temu nie dziwię bo to młoda sieć i jeszcze daleka droga w rozbudowywaniu szkieletu sieci...
Co do darmowych nr. i tego typu sprawach owszem moge się mylić ale co do nadajników Play to jestem pewien jak już kiedyś pisałem za kazdym razem jak ktoś zgłasza problem z połączeniami czy to przychodzącymi czy wychodzącymi to w systemie mam wyrażnie że był wtedy zalogowany do nadajników Plus, oczywiście nie mówie że tylko Plus jest winiem my też mamy pewne problemy a zwłaszcza w tej chwili widać to z Play online, ale to przez rozbudowe oraz modernizacje dotychczasowych nadajników.

www.it-securite.pl --> Pierwsza Strona o Bezpieczeństwie
Let's Play

#303315  autor: user_delete10
 12 gru 2008, 17:57
muchakk pisze:
muchakk chodzi ci o rejestrację przy nowym numerze,przy pierwszym włączeniu

Nie ;) ten numer mam już ponad 3 lata wiec nie jest to nowy numer. MIałem taką samą sytuacje, zasięg się kurczył, a chwile pózniej moja nokia wywaliła mi komunikat że nie mogę się wbić do sieci. Sytaucja taka trwała okolo 3 minut.
Ja mam od 2 tygodni więc to też nie było pierwsze uruchomienie,jednakże w mojej wsi i okolicy nie ma chyba mowy o obciążeniu,bo to wieś i znacznie mniej użytkowników.Jeśli przydarzyło nam się to samo to możliwe, że też odzyskałbym zasięg po 3 min.ale nie wiadomo,bo restart od razu naprawił problem.

#303361  autor: mar
 12 gru 2008, 21:05
microcom pisze:no chyba że zaczną inwestować w nowe serwery oraz nowe BTS'y/NodB
Aha, czyli według ciebie teraz nie inwestują :) Dobre :) Każdy operator w Polsce w skali całego kraju buduje kilkaset nowych stacji rocznie, doinstalowywuje 3G na kilkuset lokalizacjach, na ktorych ma tylko 2G, dokłada kilka tysięcy trxów w istniejących stacjach 2G, instaluje kilkadziesiąt nowych BSC, RNC... i wiele innych inwestycji za grube miliardy złotych.
microcom pisze:w tej chwili można zaobserwowaц skutki tego co podobno będziemy mieli za 2-3lata czyli całkowitego obciążenia sieci.
Nie wiem skąd ci to przyszło do głowy. Operatorzy potrafią prognozować jak ruch w sieci będzie wzrastał w kolejnych latach i spokojnie, zdążą włożyć odpowiednią ilość sprzętu, aby sieć się nie zapchała :)

W Warszawie jak na razie nie zauważyłem żadnych problemów z przedświątecznym przeciążeniem sieci Orange.

#303456  autor: borax11
 13 gru 2008, 14:07
Ja miaszkam w dość małym mieście bo tylko 1300 mieszkańców (czyt. Krynica Morska) i z Erą, plusem nie miałem problemu z przeciążeniem sieci..., być może że to małe miasto i mała ilość użytkowników sieci , albo że 4 BTSY są oddalone o ok. 1,5 - 2 km do ok 6 km ?
 #303467  autor: mikosh
 13 gru 2008, 15:19
Dla zainteresowanych:

Już w najbliższe Święta Bożego Narodzenia większość naszych klientów będzie mogła korzystać z usług, które do tej pory nie działały w dni świąteczne.

Zmianie ulegają zasady działania w święta dla następujących usług:

Nowy Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrany 1 Numer i Weekendy, Wybrane 3 Numery i Weekendy, Wybrane 3 Numery.

Orange abonament: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Wybrany Numer (prezent na zawsze), Weekendy (prezent na zawsze), Popołudnia oraz Weekendy.

Orange Premium: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 1 numer, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Orange Premium Platinum: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy , Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Plan na Rozmowy: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrane 3 Numery.

Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP.

Twój Plan Oferta Wewnętrzna: Wybrane Numery - 1 numer, Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow.

Orange mix: w święta będą działały wszystkie usługi gratis oraz dodatkowe.

Usługi niewymienione powyżej będą działały na dotychczasowych zasadach.

#303502  autor: hans1054
 13 gru 2008, 18:39
mikosh,

TAK??

Jeżeli to prawda to powiem szczerze ze bardzo byłbym pozytywnie zaskoczony ta informacją. Ale nie chwalny dnia przed zachodem słońca dopiero uwierzę jak zobaczę nowy regulamin :D :D :D

a tak poza tym szykują się jakieś nowe usługi w orange ktoś coś wie??

INTERNET Beskid Media 1GB/300mb

#303505  autor: kowcio
 13 gru 2008, 18:53
Ja większych problemów z zasięgiem ani z przepełnieniem Orange nie mam, prędzej odczuwam to mając telefon w Play w ten czas, gdy korzystam z roamingu Plusa, ale tu nie o tym chciałem.
Ja ostatnio zauważyłem, że Orange dużo lepiej działa w 3G. Pisząc dużo SMSów nie widzę już takiego czegoś jak błąd wysyłania (zazwyczaj w ten czas, gdy dałem wyślij podczas odbierania kolejnej wiadomości itd).
Widocznie z 3G proporcjonalnie do pojemności sieci korzysta mniej użytkowników ;)
W Orange pamiętam tylko raz, gdzie nie mogłem nigdzie zadzwonić z jednego miejsca w Poznaniu. Rok temu sprzed starej części Starego Browaru w Poznaniu. Za chiny nie można było zadzwonić nigdzie przez jakieś 30 minut. Nie tylko ja, ale też inni użytkownicy tejże sieci w tym miejscu.

Póki co nie jest tak źle, przynajmniej u mnie. Tylko co będzie w święta? W Sylwestra o pół nocy? Rok temu z Play za chiny nie można było ani odebrać połączenia, ani nawiązać (cały roaming Plusa), ludzie z Ery dostawali gorączki, w Orange żadnych problemów nie było ;) Iby w tym roku było tak samo w Orange, to będzie dobrze.

#303506  autor: mariusz9a
 13 gru 2008, 19:01
kowcio, chcesz zobaczyć jak wygląda całkowity pad Orange to zapraszam w maju na Igry do Gliwic :-D Orange to jedyna sieć w której nie da się nawet wysłać SMSa a o dzwonieniu nie wspominam. (oczywiście chodzi o obszar kilku nadajników Orange a nie całych Gliwic)

Z Plusa też czasami nie da się zadzwonić, ale rzadko. Średnio raz na 3 miesiące wywala że sieć zajęta.
Najtrudniej u mnie jest się dodzwonić właśnie do Orange :-( To było jedną z wielu przyczyn porzucenia tego operatora... A w sumie szkoda, jakoś byłem związany emocjonalnie z tą siecią :smt005

#303507  autor: Jedrker
 13 gru 2008, 19:03
kowcio pisze:Rok temu z Play za chiny nie można było ani odebrać połączenia, ani nawiązać (cały roaming Plusa),
Bo nawalił Plus, dlatego ;)
O północy zaś bez żadnego problemu udało mi się dodzwonić z telefonu Play w zasięgu sieci Play; )
Ani o północy ani po północy nie miałem żadnych problemów z Play, z orange odziwo też nie miałem ani na święta problemu, ani w sylwestra :-D
Z ery już dawno nie korzystam bo to shit a nie sieć , z plusa też dawno temu zrezygnowaliśmy :D To nie wiem jak sytuacja przedstawiała się w tych właśnie sieciach ;P

#303509  autor: Artur051
 13 gru 2008, 19:25
W orange w święta dodzwonic się gdzieś graniczy z cudem. W Erze i Plusie wszystko za to bez problemu w Płocku.

#303555  autor: mikosh
 13 gru 2008, 22:57
Jak już wspomniałem Orange rozszerzył działanie usług obniżających koszty na niemal wszystkie swoje oferty. Najwidoczniej możliwości sieciowe operatora są przygotowane na wzmożony ruch. Jakby jednak nie spojrzeć w różnych lokalizacjach i u różnych operatorów zdarzają się dziury w zasięgu i przeciążone nadajniki. Osobiście koszystam z Orange i Play i żaden operator mnie nie zawiódł w święteczne dni. Częściej problem z "zajętą siecią" pojawiał mi się jednak w Play (może dlatego, że akurat mi bardziej zależało). :)

#303574  autor: BUCiu
 13 gru 2008, 23:55
Co do zajętości sieci i Orange.

Pamiętam jak po śmierci Jana Pawła II w Krakowie był "Biały Marsz" czy jakoś tak to się nazywało. Korzystałem wtedy jeszcze z Orange. Marsz startował na Rynku Gł. Najbliższe nadajniki Orange w kulminacyjnym momencie były tak zapchane, że w ogóle nie pozwalały się do siebie zalogować nie mówiąc już o dodzwonieniu się gdziekolwiek. Na telefonie brak zasięgu a netmonitor pokazywał nawet -40pare dBm. Wtedy jedyny raz się z czymś takim spotkałem. Dopiero jak ręcznie wymusiłem kanał jakiejś dalszej stacji to pomogło.

A co do Play to w ostatniego Sylwestra w zasięgu własnym w Krakowie Play Karta śmigała aż miło. Zdecydowanie najlepiej z całej czwórki.

#303739  autor: user_delete10
 14 gru 2008, 18:14
mariusz9a pisze:kowcio, chcesz zobaczyć jak wygląda całkowity pad Orange to zapraszam w maju na Igry do Gliwic :-D Orange to jedyna sieć w której nie da się nawet wysłać SMSa a o dzwonieniu nie wspominam. (oczywiście chodzi o obszar kilku nadajników Orange a nie całych Gliwic)
Może i ja sprawdzę następnym razem.
A jaki z tego wniosek,nie wiem czy dobrze kombinuję,ale to chyba ogromna przewaga użytkowników Orange,skoro ta sieć w czasie Igrów jest najmocniej przepełniona.

#303744  autor: mariusz9a
 14 gru 2008, 18:26
fenix189 pisze:
mariusz9a pisze:kowcio, chcesz zobaczyć jak wygląda całkowity pad Orange to zapraszam w maju na Igry do Gliwic :-D Orange to jedyna sieć w której nie da się nawet wysłać SMSa a o dzwonieniu nie wspominam. (oczywiście chodzi o obszar kilku nadajników Orange a nie całych Gliwic)
Może i ja sprawdzę następnym razem.
A jaki z tego wniosek,nie wiem czy dobrze kombinuję,ale to chyba ogromna przewaga użytkowników Orange,skoro ta sieć w czasie Igrów jest najmocniej przepełniona.
Zapraszam. W tym roku na Kulcie Orange zdechło, w zeszłym tak samo, tyle że w zeszłym roku niektórzy nie mieli zasięgu w Orange (widać sieć była tak zapchana że nawet nie dało się zalogować). W tym roku zasięg mieli, ale nie dało się korzystać z telefonu. Zresztą co roku jest pad.
Co do ilości użytkowników to być może jest najwięcej z Orange. Jeśli chodzi o samych studentów ode mnie z roku to mniej więcej jednakowo się rozkładają po wszystkich sieciach z wyłączeniem Play.

#303748  autor: user_delete10
 14 gru 2008, 18:42
Przewaga w liczbie klientów Orange nad Plusem jest malutka,ale jednak to ci pierwsi są liczniejsi gdzie się nie znajdziemy i dziwnym trafem jak piszesz są przeciążenia a u innych nie.

#303754  autor: muchakk
 14 gru 2008, 19:09
Jednym słowem klienci orange non stop piszą, rozmawiają czy też używają internetu. Robią dokładnie to samo co ja, czasami kilka h wiszę na telefonię ;) hehe. Ostatnio dzwoniłem do BOKU upewnić się czy usługa pogadaj sobie oraz darmowe rozmowy działa w święta-i działa ;) super.

#303755  autor: user_delete10
 14 gru 2008, 19:19
A innych sieci nie robią tak?Czy co ty masz na myśli?

#303779  autor: muchakk
 14 gru 2008, 20:31
Mówie ze użytkownicy orange są pewnie bardziej aktywni niż inni.
 #304140  autor: hans1054
 16 gru 2008, 01:02
mikosh pisze:Dla zainteresowanych:

Już w najbliższe Święta Bożego Narodzenia większość naszych klientów będzie mogła korzystać z usług, które do tej pory nie działały w dni świąteczne.

Zmianie ulegają zasady działania w święta dla następujących usług:

Nowy Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrany 1 Numer i Weekendy, Wybrane 3 Numery i Weekendy, Wybrane 3 Numery.

Orange abonament: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Wybrany Numer (prezent na zawsze), Weekendy (prezent na zawsze), Popołudnia oraz Weekendy.

Orange Premium: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 1 numer, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Orange Premium Platinum: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer i Weekendy , Wybrany 1 Numer i Weekendy.

Plan na Rozmowy: Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP, Wybrany 1 Numer, Wybrane 3 Numery.

Twój Plan: Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow, Zatrzymaj Czas, Pakiet Foto, Darmowe Rozmowy MNP.

Twój Plan Oferta Wewnętrzna: Wybrane Numery - 1 numer, Wieczory i Weekendy, Wybrane Numery - 3 numery, Wybrane Numery - 5 numerow.

Orange mix: w święta będą działały wszystkie usługi gratis oraz dodatkowe.

Usługi niewymienione powyżej będą działały na dotychczasowych zasadach.

Witam

Ja niestety nie zauważyłem żeby coś zmieniło się w regulaminach usług także nadal przez święta nie będą działały usługi jak weekendy czy zatrzymaj czas no chyba ze do tego czasu jeszcze mogą się regulaminy pozmieniać.
Z ciekawości sie zapytam skąd uzyskałeś info ze w orange będzie można skorzystać z usług które do tej pory były niedostępne?? odp

#304681  autor: muchakk
 18 gru 2008, 19:49
Ponieważ problemy z Orange mam już codziennie dzisiaj złożyłem reklamacje, zobaczymy co na to powiedzą ;)

Pozdr.

Co mnie spotkało:

"Nieudana rejestracja karty sim"
"Przepraszamy, ale nie możemy zrealizować twojego połączenia"
"Bład połączenia" na wyświetlaczu telefonu
"Znikanie sieci na kilkanascie minut gdzie zawsze mam w tym miejscu zasięg na maksa"