Jak tam idzie modernizacja na wybrzeżu (Trójmiasto)? 

Zgodnie z przewidywaniami w trójmieście nie dzieje się nicbed pisze:Jak tam idzie modernizacja na wybrzeżu (Trójmiasto)?
Niestety nie. Mają cały maszt dla siebie to szalejąyo2u pisze:Posiadasz może zdjęcie tego kosmodromu, zastanawia mnie jak oni zamocowali sektory ?, poziomami czy wszystko wrzucili na jednej wysokości, bo przy 4 sektorach na jednym poziomie to już rzeźnia.Spacedust pisze:W Rokietnicy koło Poznania - Play ma 6-sektorową stacją UMTS2100/LTE1800/LTE2100 i do tego na tej samej stacji są 3 sektory LTE800, UMTS900, GSM1800 i jeden sektor GSM900. Czegoś takiego to już dawno nie widziałem
Raczej wymienili dotychczasowe 3 anteny tradycyjne na 3 anteny dual beam (czyli po 2 sektory w jednej obudowie, rozchylone o 60 stopni). Prawdopodobnie zatem także UMTS 2100 ma teraz 6 sektorów.yo2u pisze: Posiadasz może zdjęcie tego kosmodromu, zastanawia mnie jak oni zamocowali sektory ?, poziomami czy wszystko wrzucili na jednej wysokości, bo przy 4 sektorach na jednym poziomie to już rzeźnia.
Też tak pomyślałemharys pisze:Trzeba było spisać stan licznika, a potem za tydzień znowu. Byłoby wiadomo który z opów najbardziej grzeje;)
Są i penta band anteny, tylko gdzie wedle twojego założenia separacja częstotliwości. Jedynie że w pozaniu znają jakieś magiczne anteny.ST pisze:Raczej wymienili dotychczasowe 3 anteny tradycyjne na 3 anteny dual beam (czyli po 2 sektory w jednej obudowie, rozchylone o 60 stopni). Prawdopodobnie zatem także UMTS 2100 ma teraz 6 sektorów.yo2u pisze: Posiadasz może zdjęcie tego kosmodromu, zastanawia mnie jak oni zamocowali sektory ?, poziomami czy wszystko wrzucili na jednej wysokości, bo przy 4 sektorach na jednym poziomie to już rzeźnia.
Jest kilku producentów, także wśród tych "difoltowych" dla naszych operatorów. Ładny dokument na temat dual/twin-beamów jest np. tutaj:zajadacz pisze:@ST: Możesz powiedzieć jakie to są typy anten? Bo jak kiedyś grzebałem w katalogach to takich nie widziałem, ale mogło coś się zmienić.
harys pisze:Pingi wymiatają. Ostatnio byłem tam i z ciekawości puszczalem test Orange na 1800MHz to były 3x takie
Ciekawe jak te anteny sieją, dwie skrajne to chyba U2100 i L2100 a reszta ?Pawrzes pisze:harys pisze:Pingi wymiatają. Ostatnio byłem tam i z ciekawości puszczalem test Orange na 1800MHz to były 3x takie
Na 1800 miałem tam 40-60 Mb/s o różnych porach więc pewnie dlatego nie zdecydowali się dołożyć 2600, być może nastąpi to gdy zjadą się tłumy letników.
Wieliszew, ul. Modlińska 19A - stacja po rozbudowie o L800/2600 ma taki zestaw anten:
Dwie skrajne to: jedna DCS i LTE1800, druga UMTS2100 i LTE2100.RicoExus pisze: Ciekawe jak te anteny sieją, dwie skrajne to chyba U2100 i L2100 a reszta ?
Dzięki popatrzę przy okazji jak jest u mnie na razie, i jak będzie modernizacji.Yey pisze:Dwie skrajne to: jedna DCS i LTE1800, druga UMTS2100 i LTE2100.RicoExus pisze: Ciekawe jak te anteny sieją, dwie skrajne to chyba U2100 i L2100 a reszta ?
Play zwykle nadaje wszystkie technologie jednego pasma z jednej anteny i jednego RRU.
Szerokie anteny to niższe częstotliwości: LTE800 i UMTS900.