• Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
    :?:
Szukasz taryfy dla siebie? Nie wiesz, na którą ofertę się zdecydować? Zadaj pytanie tutaj.
:?:
Regulamin forum: 
Przy zakładaniu tematu rozpocznij tytuł od:
[ABO] - jeśli szukasz tylko oferty na ABONAMENT
[KARTA] - jeśli interesuje Cię tylko oferta na KARTĘ
[DOWOLNY] - jeśli szukasz po prostu najlepszej oferty, niezależnie czy będzie to karta, czy abonament

Aby społeczność mogła coś Ci podpowiedzieć, musisz określić swoje priorytety, czy jest to np.:
- cena,
- zasięg,
- stabilność sieci,
- usługi dodatkowe, np. VoLTE, WiFi Calling, HD Voice,
- ważność konta (w przypadku usług na kartę),
- dobra apka do zarządzania kontem

KONIECZNIE NAPISZ TEŻ: ile miesięcznie potrzebujesz minut, SMS-ów, MMS-ów oraz Internetu
  • Strona 53 z 136
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 136

#721012  autor: JacekK
 30 maja 2014, 09:22
Emsi pisze:Virgin nie jest jedyną siecią z darmowym BOK. W Kluczu również darmowy kontakt (w 4 językach).
Darmowy BOK ma Virgin Mobile, KLUCZ Mobile, Lebara Mobile.

Ja zaczynam podejrzewać, że są tu osoby, które otwarcie sympatyzują z poszczególnymi sieciami, gdyż wcale nie są tu podawane najtańsze rozwiązania :)

Przejście do NJU Mobile wcale nie wiąże się z "papierologią", gdyż z Orange POP, czy też innej oferty Orange na kartę, do NJU można przejść za pomocą SMS-a. Potem powrót do oferty abonamentowej Orange będzie trwał tyle samo z każdej sieci. Przecież przeniesienie numeru trwa dłużej tylko wówczas, gdy chcemy go przenieść do operatora MVNO (musimy czekać na dokumenty i potem je odesłać). Przenosząc numer do Orange wszystko załatwiamy w salonie i dzięki temu Orange od razu rozpocznie procedurę przeniesienia.

Namawianie usera do ofert Orange na kartę narazi go wyłącznie na dodatkowe koszty, bo oferty te są o 1/3 droższe od NJU na kartę.

Założyciel i redaktor naczelny MVNO-GSM.PL. Tu prywatnie.

#721022  autor: Sahim
 30 maja 2014, 09:54
mvno-gsm_pl pisze:Ja zaczynam podejrzewać, że są tu osoby, które otwarcie sympatyzują z poszczególnymi sieciami, gdyż wcale nie są tu podawane najtańsze rozwiązania :)
Każdy ma jakieś "doświadczenia" z operatorami które w konsekwencji mają wpływ na nasz stosunek do nich. Zapewniam cię, że moim "ulubionym" opem nie jest Orange. :D
Polecasz przejście do Nju za pomocą smsa z abonamentu firmowego? Nie wydaje się mi to możliwe :D

#721034  autor: JacekK
 30 maja 2014, 10:22
NIE! Polecam przejście do usługi Orange na kartę, a potem bezpłatną migrację do NJU. Trwa to chwilę. A jest taniej. Powrót do któregokolwiek abonamentu z NJU będzie trwał tyle samo co z Orange na karte. Więc po co przepłacać? W dodatku ostatnio w NJU Mobile pojawiła się oferta NO-LIMIT niemal taka sama, jak w abonamencie.

#721042  autor: Emsi
 30 maja 2014, 10:49
mvno-gsm_pl pisze:W dodatku ostatnio w NJU Mobile pojawiła się oferta NO-LIMIT niemal taka sama, jak w abonamencie.
Dokładnie! Autor wątku ma zamiar przejść później do oferty abonamentowej no-limit, także może przejść od razu do Nju na kartę, bo jak nie korzysta to i tak nic nie płaci. No, ale tutaj nie upieram się z tym Nju, jedynie upieram się przy wybraniu Orange prepaid, a nie kombinowaniu z Virginami etc.

#721182  autor: BogadR
 30 maja 2014, 17:02
Dzięki Panowie za info, na razie przeskocze na karte w Orange, bo to faktycznie najprostrze, zobacze co i jak i najwyzej poźniej dalej do Nju.

#721220  autor: ?T
 30 maja 2014, 19:17
Ruben pisze:(...)
To czy będzie to koszt 5pln czy 3pln w skali roku, to nie ma w zasadzie żadnego znaczenia, bo to znikoma różnica.
Jeżeli by nie miało znaczenia żadnego, to po co pytać o najtańsze rozwiązanie?
Pytanie jest o najtańsze, nie o średnio drogie, nie o trochę droższe niż najtańsze etc.
Emsi pisze:Virgin nie jest jedyną siecią z darmowym BOK. W Kluczu również darmowy kontakt (w 4 językach).
KA pisze:Także w Plusie mając no-limit w sieci można dzwonić za darmo do BOK, ale trzeba na numer 9-cio cyfrowy, o czym nie wszyscy wiedzą.
mvno-gsm_pl pisze: Darmowy BOK ma Virgin Mobile, KLUCZ Mobile, Lebara Mobile.
Dlatego napisałem o VM, cytuję: "a w dodatku to jedna z niewielu, jeśli nie jedyna"
Nie jedyna i chwała tej reszcie i krzyż na drogę reszcie reszty.
Sahim pisze:(...) Przejście do innego operatora wiąże się z dodatkową papierologią i czekaniem na aktywację nowej karty (w przypadku Virgin trzeba wszystko załatwiać przez pocztę)(...)
Litości, temat ogarnął (fakt, przy mojej minimalnej pomocy) znajomy bezdomny (sic!) który przeszedł do VM, za pomocą poczty właśnie. Ma tą/tę dychę na wydatki związane z telekomunikacją i jest zadowolony z Virginów, wcześniej miał w W3 i za 10 zł sobie nie poużywał za wiele, musiał zabecalować więcej. Swoją drogą wszystko co trzeba zrobić, to wypełnić kilka pól na ich stronie, potem podpisać się w kilku miejscach na przysłanych blankietach i wrzucić je (plus ksero dowodu) do zaadresowanej i opłaconej już koperty, zakleić ją i tą/tę kopertę wrzucić do skrzynki, ale koniecznie jak będą przechodzić jakieś dwie dziewczynki, inaczej się nie liczy, to fakt, może być wyzwanie i trudność:)
Sahim pisze:(...) (...) dodatkowo mogą się pojawić jakieś nieprzewidziane trudności (któraś usługa nie uruchomi się albo uruchomi chociaż tego nie zamawialiśmy)(...)
Takie rzeczy tylko wiadomo gdzie, serio.
mvno-gsm_pl pisze: (...)
Ja zaczynam podejrzewać, że są tu osoby, które otwarcie sympatyzują z poszczególnymi sieciami, gdyż wcale nie są tu podawane najtańsze rozwiązania :)
(...)
Jeśli o mnie chodzi, (takie hobby i nieraz potrzeba) to mam karty u większości opów, i polskich i zagranicznych i amerykańskich, licząc też mnvo (oczywiście że nie u wszystkich, nieraz z powodów światopoglądowych:), a nieraz choćby nawet z niewiedzy o istnieniu oferty:), omijam abonamenty i mixy, dlatego podejrzenie panów, że uwielbiam VM są bezpodstawne. Ten pan przyszedł z Orange firmowego i może iść gdzie chce (oczywiście o ile nie jest zobowiązany umową, bo o tym nie wspominał w sumie, ale to chyba oczywisty warunek zmiany operatora, albo ureguluje swoje zobowiązania płacąc umowną karę za odstąpienie od umowy przed terminem.)
Po prostu wg mnie (IMHO jak kto woli) do przedstawionego profilu użytku VM jest najtańsze a o to pytał autor tematu. Jeżeli jest jeszcze tańsza oferta, sam chętnie poznam, bo mimo, że dla samego mnie VM nie jest ofertą ciekawą (nie licząc zapasowego lejka), to dla znajomego bezdomnego każda złotówka naprawdę stanowi różnicę.
pomożecie? do 60 minut rozmów miesięcznie (oczywiście bez numerów premium), kilka sms na różnosieciowe komórki, a i nieraz nawet żadnego + jakikolwiek internet w cenie <10 zł miesięcznie.
bez spiny, pozdrawiam

#721234  autor: Wiksa11
 30 maja 2014, 19:51
RedBull Mobile: 38 zł i masz wszystkie rozmowy smsy nielimitowane i 2GB - umowa na czas nieokreślony.
Ew. Nju mobile:
19 gr x 100 minut = 19 zł
50 x 9 gr = 4,10 zł
19 zł za 1 GB neta
czyli łącznie 42,10 zł
Drożej niż w RBM i mniejszy pakiet, ale w miesiącach gdy mniej skorzystasz zapłacisz mniej.

#721271  autor: perun
 30 maja 2014, 23:19
A czemu się ograniczać?? Czemu roczne?? A nie lepiej dwuletnie darmowe utrzymanie numeru?? :D trochę to 'hipsterskie' , ale operator wrodzinie daje dwa lata ważności konta po pierwszym połączeniu. Konto przeniesiesz przez www, odebranie dokumentów, podpisanie, dodanie ksera dowodu i odesłanie

#721312  autor: Pankiew
 31 maja 2014, 09:50
To trzeba chyba bedzie spojrzeć w stronę RBM, bo nju to od orange a ja na samą myśl o nich .... wrrrr.
Dobra dzięki chociaż za jedną opinie, Pozdro.

#721339  autor: DanielR
 31 maja 2014, 11:39
Moim zdaniem niebezpiecznie jest się pakować w ofertę sieci wRodzinie. Po co mieć później ewentualne problemy z przeniesieniem numeru od nich do innej sieci (np. z powrotem do Orange)? A zabawa nie warta świeczki. Różnica polega jedyne na tym, że w pozostałych sieciach jest 5 zł na rok, a tu 10 zł na dwa lata.
Według mnie, lepiej doładować konto raz na rok za 5 zł, a być za to w jakiejś pewniejszej sieci. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#721435  autor: JacekK
 31 maja 2014, 18:30
DanielR pisze:Moim zdaniem niebezpiecznie jest się pakować w ofertę sieci wRodzinie. Po co mieć później ewentualne problemy z przeniesieniem numeru od nich do innej sieci (np. z powrotem do Orange)? A zabawa nie warta świeczki. Różnica polega jedyne na tym, że w pozostałych sieciach jest 5 zł na rok, a tu 10 zł na dwa lata.
Według mnie, lepiej doładować konto raz na rok za 5 zł, a być za to w jakiejś pewniejszej sieci. :wink:
Jak 10 zł na 2 lata? Przecież mówimy o przeniesieniu numeru a nie zakupie startera. Przeniesienie jest przecież DARMOWE. Poza tym jeśli już mówić o doładowaniach to wRodzinie minimalne to 5 zł bo konto ładuje się Plusem. I o jakich problemach z przeniesieniem numeru piszesz? Uważasz, że wyprowadzenie numeru z wRodzinie będzie trudniejsze, niż z Play czy Heyah? Dlaczego?

#721442  autor: LOOPO
 31 maja 2014, 18:52
mvno-gsm_pl pisze:Uważasz, że wyprowadzenie numeru z wRodzinie będzie trudniejsze, niż z Play czy Heyah? Dlaczego?
A spróbuj zarejestrować numer u takiego MVNO.

#721498  autor: DanielR
 31 maja 2014, 22:27
mvno-gsm_pl pisze:Jak 10 zł na 2 lata? Przecież mówimy o przeniesieniu numeru a nie zakupie startera. Przeniesienie jest przecież DARMOWE.
Ja mam na myśli utrzymanie ważności numeru w ogóle. Nie jedynie przez pierwsze dwa lata. Choć przyznaje, że to nie jest krótki okres. Na start po przeniesieniu jest dwa lata, ale po tych dwóch latach trzeba jednak w końcu doładować...
mvno-gsm_pl pisze:Poza tym jeśli już mówić o doładowaniach to wRodzinie minimalne to 5 zł bo konto ładuje się Plusem.
Jak rozumiem, to co piszesz jest pewne, bo sam tak doładowywałeś, lub ktoś z twoich bliskich? Ja opieram się na informacjach z oficjalnej strony sieci. A tam sugerowane doładowania, czy to przez przelew czy kuponem, to od 10 zł wzwyż. I tak też było od początku istnienia tej sieci.
mvno-gsm_pl pisze:I o jakich problemach z przeniesieniem numeru piszesz? Uważasz, że wyprowadzenie numeru z wRodzinie będzie trudniejsze, niż z Play czy Heyah? Dlaczego
Mam na myśli właśnie to, o czym wspomina LOOPO. I to jest właśnie główny problem. Swego czasu przeczytać można było o problemie z rejestracją karty, gdy ktoś chciał np. przenieść od nich numer. Nie wiem jak jest obecnie.

Dlatego też jeśli mowa o szybkiej bezpiecznej i pewnej "przechowalni", dla kogoś kto nie lubi się bawić i jest w temacie laikiem, ja poleciłbym raczej np. Orange. Być może obecnie sporo się w sieci wRodzinie zmieniło na lepsze, po prostu nie jestem jej pewien. I tyle.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)

#721506  autor: 4r73k
 31 maja 2014, 23:45
Proszę o pomoc w wyborze oferty.
7 lipca kończy mi się abonament RedBull Mobile za 66zł,
czy powinienem wysłać wypowiedzenie?
Interesuje mnie abonament bez telefonu, z min. 500 mb internet, z zasiegiem tmobile lub orange, nie potrzebuje smsow.

#721512  autor: ?T
 01 cze 2014, 00:31
Ale żeby przenieść do nich numer, kartę musisz mieć już zarejestrowaną przecież. W sumie nigdy nie przenosiłem dalej, ale czy nie jest tak, że po przeniesieniu kartę masz automatycznie zarejestrowaną na dane podane przy przenoszeniu?

#721531  autor: KA
 01 cze 2014, 09:28
Red Bull ma teraz ofertę no-limit wszyscy operatorzy (w tym stacjonarne) za 29zł/mies, w tym 2GB internetu, umowa z 30-dniowym wypowiedzeniem. Jeśli nie potrzebujesz sms/mms - zapłacisz tylko tyle. Z sms/mms plus 9zł.
Lepszej oferty nie znajdziesz, to co masz to skandal na obecną chwilę.

#721532  autor: LOOPO
 01 cze 2014, 09:31
?T pisze:czy nie jest tak, że po przeniesieniu kartę masz automatycznie zarejestrowaną na dane podane przy przenoszeniu?
Yyy, nie.

#721569  autor: JacekK
 01 cze 2014, 12:18
LOOPO pisze:
mvno-gsm_pl pisze:Uważasz, że wyprowadzenie numeru z wRodzinie będzie trudniejsze, niż z Play czy Heyah? Dlaczego?
A spróbuj zarejestrować numer u takiego MVNO.
Że trudne? U większości MVNO numer rejestruje się on-line przez internet! Bez wychodzenia z domu. Spróbuj zarejestrować u dużej sieci, np. T-Mobile, jak poproszą Cię o kod kreskowy ze startera.

#721694  autor: ?T
 01 cze 2014, 21:41
LOOPO pisze:
?T pisze:czy nie jest tak, że po przeniesieniu kartę masz automatycznie zarejestrowaną na dane podane przy przenoszeniu?
Yyy, nie.
A to mnie zaskoczyłeś, byłem pewien, że skoro mają dane potrzebne do przeniesienia, to i od razu rejestrują taką przeniesioną kartę na owe dane.
Ale faktycznie u wirtualnych operatorów rejestracja on-line idzie w miarę sprawnie.
WRodzinie akurat nie mam numeru żadnego, to nie sprawdzę, ale rejestrowałem sobie i komuś w Virgin właśnie i zero problemu.

A co do zadanego wcześniej przeze mnie pytania - zna ktoś ofertę lepszą pod kątem tych wymagań?
Przypomnę - miesięcznie: ~godzina rozmów na komórki, nieraz w tym też jakiś stacjonarny, maks kilka sms (<10, nieraz zero) na komórki, jakikolwiek internet. Zero premium, roamingów, połączeń zagranicznych. No i oczywiście cena - 10 zł lub mniej.
Bo wg mnie nic lepszego przy takim profilu użycia od VM nie spłodzono, ale nie zawsze wszystko mam wyśledzone, może coś umknęło w natłoku ofert.

#721733  autor: manyaky
 02 cze 2014, 02:56
konik1977, Mobile Vikings - 19zł/miesięcznie.

W prezencie: 2GB, 1000SMS, a za te 19zł będziesz miał 65 minut po stawce 29gr.
  • Strona 53 z 136
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 136
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53