Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Patryk7588 » 21 cze 2018, o 20:34

A Sony?
Oni tego chyba nigdy nie ogarną, ta marka leci w dół po równi pochyłej od dawna...
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4202
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez piotrzet » 21 cze 2018, o 20:43

Sony ma również 4CA i 256QAM. Nie wiem tylko jak jest z MIMO 4x4. Więc nie wiem jaki masz problem.
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3022
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 21 cze 2018, o 21:00

Ale który konkretnie?

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez piotrzet » 21 cze 2018, o 21:17

Na pewno XZ2, XZ Premium, a więc i podejrzewam, że skoro XZ Premium to na pewno też XZ1, bo jest to model nowszy od XZ Premium. Sprawdzone na brandzie T-Mobile i CE1 czyli dla Polski bez brandu, a więc inne sieci mogą blokować. A i jeszcze widziałem u kogoś na forum 294 Mb/s czyli na pewno agregacja 3 pasm w Orange albo T-Mobile na zwykłej XZ.
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3022
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez spotify » 22 cze 2018, o 11:53

Nie wiem czy to już było ale nie mogę odkopać
Jak sprawdzic lub tez być pewnym czy na IPhone działa agregacja ?
Na Andku to łatwizna bo jest LTE+
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 489
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez arasel » 23 cze 2018, o 08:53

W przypadku iPhone to nie jest już takie proste. Trudno mi powiedzieć czy nic się nie zmieniło od zeszłego roku, ale można to sprawdzić w trybie Field Test. Więcej info do poczytania: KLIK
arasel
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 373
Dołączył(a): 29 lis 2009, o 13:09
Lokalizacja: Toruń
Model telefonu: Moto G6
Sieć: T-Mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez piotrzet » 23 cze 2018, o 08:57

Na iPhone to chyba najprościej sprawdzić to na speedteście. Gorzej jak sieć jest tak obciążona, że nie wiadomo czy jest CA czy nie ma.
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3022
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Patryk7588 » 23 cze 2018, o 09:50

A co jeśli ktoś chce to sprawdzić mając telefon na kartę u operatora który nie jest w stanie udostępnić w swojej ofercie prędkości wyższej niż 15Mbps? Co wówczas wynika z takiego speedtest?
Ostatnio edytowano 24 cze 2018, o 18:11 przez Morvius, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Niepotrzebne docinki. Wymoderowano.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4202
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez arasel » 23 cze 2018, o 10:50

Patryk7588 napisał(a): A co jeśli ktoś chce to sprawdzić mając telefon na kartę u operatora który nie jest w stanie udostępnić w swojej ofercie prędkości wyższej niż 15Mbps? Co wówczas wynika z takiego speedtest?


No cóż, to wtedy powinien się zainteresować innym urządzeniem ewentualnie poczekać aż pojawi się jakieś narzędzie, które ułatwi dostarczanie takich informacji. Rzeczywistość jest taka, że poza garstką (w stosunku do całości) zapaleńców takie sprawy jak agregacja pasm czy konkretne częstotliwości i ich właściwości, zdecydowanej większości użytkowników zupełnie nie interesują. Dodatkowo, iPhone jak i cały ekosystem Apple jest zaprojektowany tak, aby wszystko było proste jak tylko się da, najlepiej jakby samo się robiło, a jeśli już wymaga interakcji usera, to suwak włącz/wyłącz, bo po co komplikować.
arasel
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 373
Dołączył(a): 29 lis 2009, o 13:09
Lokalizacja: Toruń
Model telefonu: Moto G6
Sieć: T-Mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez lordbyd » 23 cze 2018, o 20:08

Wpadł mi w ręce Samsung Galaxy J3 2017.
Kod *#268... - niestety nie działa. Działa jedynie *#0011# - i tu pojawia się moje pytanie.
W trybie LTE podane są m. in. parametry PCI oraz Cell ID. Czy jest sposób aby z tych parametrów "wyciągnąć" CID komórki, który można porównać z bazą BTS search?
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 482
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 24 cze 2018, o 08:35

Niestety w Samsungu w LTE się nie da, to jest tylko krótki CID, zwany czasem sektorem. Brak informacji o eNodeB. Trzeba zainstalować Netmonitor.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1937
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez lordbyd » 24 cze 2018, o 10:41

@ 3G - dzięki za odpowiedź.
Szkoda, bo dla innych technologii wszystko jest ładnie opisane :)
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 482
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Pabloeq » 24 cze 2018, o 13:39

lordbyd napisał(a):Czy jest sposób aby z tych parametrów "wyciągnąć" CID komórki, który można porównać z bazą BTS search?


Zainstalować Netmonstera. Prosty i skuteczny, czasem zdarzają się babole ale trzeba napisać do Michała to poprawi.
Pabloeq
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 242
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: Samsung S7 ; iPhone SE
Sieć: Orange ; T-mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez makivara » 29 cze 2018, o 15:20

Niestety mój LG G3 odszedł z tego świata...
Stąd pytanie jaki telefon kupić z co najmniej LTE CAT. 6, WiFi 5GHz, pełnym menu serwisowym jak w dotychczasowych LG z możliwością wymuszania pasma, i z VoLTE.

Oczywiście 700/800/900/1800/2100/2600 ma mieć na pokładzie.

Przyglądam się intensywnie LG Q6 i LG G6 ... jakieś sugestie ?
makivara
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 76
Dołączył(a): 25 paź 2011, o 18:17
Lokalizacja: RP
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orangutan

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez ST » 29 cze 2018, o 15:42

makivara napisał(a):Przyglądam się intensywnie LG Q6 i LG G6 ... jakieś sugestie ?

Jeśli budżet wytrzyma, to zdecydowanie G6... :-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 354
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości