Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 15 cze 2018, o 14:42

p2225 napisał(a):Hmm, a na forum androida mówią, że VoLTE już jest. Zapytałem ich o potwierdzenie i dam znać.
Może musisz aktywować usługę w Playu?
Ale jak ją aktywować? Jak ci się uda pozyskać informację to będę wdzięczny. :D
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 81
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 14:46

A działa Ci WiFi Calling? Jeśli nie to próbuj sms o treści START na numer 282 i może VoLTE też złapie. Oczywiście w ustawieniach nie ma opcji uruchomienia VoLTE?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5248
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 15 cze 2018, o 15:39

p2225 napisał(a):A działa Ci WiFi Calling? Jeśli nie to próbuj sms o treści START na numer 282 i może VoLTE też złapie. Oczywiście w ustawieniach nie ma opcji uruchomienia VoLTE?
Wi fi Calling mam już ponad rok i sms-a wysyłałem by usługa była aktywna. W ustawieniach połączeń jest tylko VoWifi , przypuszczam że gdyby mieli (Play) gotowe ustawienia sieciowe to poinstruowali abonentów jak włączyć usługę. Ale w ustawieniach z kodu *#546368#*870# Fieled Test / jest lista funkcji GPRI VoLTE/VoWifi i trochę ustawień. Jednak w tych ustawieniach dotyczących VoLTE suwaki dotyczące tych połączeń są wyłączone, a manualne ich przesuwanie nie skutkuje pojawieniem się VoLTE.
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 81
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 15:47

Czyli jednak forum androida nie ma co do końca wierzyć. @Pabloz jakbyś mógł to usuń informację na swojej stronie.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5248
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 16 cze 2018, o 19:26

Stacja bazowa PLAY (niskie maszty) oraz Plusa (wysokie maszty) w Swarzędzu na ul. Grudzińskiego 7 (budynek mieszkalny) po rozbudowie o LTE800/LTE2600 w PLAY i prawdopodobnie LTE900 w Plusie, PLAY na dwóch radioliniach 1107 Mbps, Plus na światłowodzie, obu operatorów ma po dwie anteny na sektor:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stacja bazowa PLAY w Swarzędzu na ul. Strzeleckiej 2 (wieża ciśnień) po rozbudowie o LTE800/LTE2600, tutaj dołożono po jednej antenie na sektor (w Google jest jeszcze wersja z jedną anteną), stacja na światłowodzie:

Obrazek

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4412
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Athantor » 17 cze 2018, o 12:08

Podlaskie, Mielnik, gm. Mielnik, SMT4451:

Obrazek
Zakładając, na podstawie innych masztów, rozmieszczenie anten na „rogach”, szacuję takie oświetlenie:
Obrazek

Wygląda że robią podlaskie kupą. :) Oby tylko odpalenia nie zakończyły się kupą jak w Rzędzianach. :lol:
:-)
Athantor
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 67
Dołączył(a): 24 sie 2006, o 21:45
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 17 cze 2018, o 12:15

Ooo, to ta sama Adamowo-Zastawa, która od lat pojawia się w komentarzach pod newsami nt. zasięgu operatorów?
Cytuję:
W Nurzec-Stacja mnie stacja Play nie interesuje, jest tam nadajnik Plus z którego i tak nic nie dochodzi za lasem do miejscowości MĘTNA, ADAMOWO, ADAMOWO-ZASTAWA, gmina Mielnik nad Bugiem, powiat Siemiatycze, woj. podlaskie. Podobnie sytuacja przedstawia w Klukowicze oraz siedzibie gminy w samym MIELNIK nad Bugiem, tam brak zasięgu PLAY, PLUS jest nadajnik w Mielnik nad Bugiem, ale też nic nie dochodzi na miejscowości MĘTNA, ADAMOWO,ADAMOWO-ZASTAWA, poprzez tereny mocno zalesione i pagórkowate. Zgadza się w Adamowo jest jeden nadajnik Orange i NetWorkS!, ale brak z niego zasięgu macierzystego sieci Play, no i jak pisałem całkowity, zerowy brak nawet podstawowego zasięgu GSM sieci Plus, nic nie dochodzi z okolicznych nadajników, a nadajnika Plus brak. Temu najlepiej jakby to zostało tam na tym jednym nadajniku Orange w Adamowo dołożone, bo jak zostanie zrobione tylko w samym Mielnik nad Bugiem to i tak to nie dojdzie, podobnie jak zasięg sieci Plus i jest zerowy, nie wynajduje w telefonie wcale..........



źródło: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/play ... .html?cp=1
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4408861015.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5248
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Athantor » 17 cze 2018, o 15:13

p2225 napisał(a):Ooo, to ta sama Adamowo-Zastawa, która od lat pojawia się w komentarzach pod newsami nt. zasięgu operatorów?


Ta. :-)

Teren jest tam specyficzny. Orange ma maszt poniżej tej całej bużańskiej moreny, terenowo ok. 30m niżej, więc do Adamowa nie ma szans by cokolwiek dotarło, jako że mu góra zasłania.
Plus ma śmieszną, ~ 6m-8m wieżyczkę, więc nie dziwne, choć pomimo ulokowania względnie na szczycie, nie sięga ponad drzewa. Wieża widokowa nieopodal wyżej sięga. :lol:

Play natomiast ma lokalizację praktycznie w najwyższym punkcie okolicy (g. Uszeście), więc jak postawią swój normalny, standardowy maszt, to szansa jest niezła, że jednak doleci, jako że Adamowo jest terenowo ok 15m niżej od podstawy masztu w Mielniku.
:-)
Athantor
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 67
Dołączył(a): 24 sie 2006, o 21:45
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 17 cze 2018, o 17:08

Plus za to ma tam strategicznych klientów.
Nie mają zasięgu ale zamiast zmienić sieć to wolą narzekać w komentarzach na Telepolis a rachunki płacą dalej. :-)
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4222
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 17 cze 2018, o 18:10

Ciekawe czy ten użytkownik napisze czy sytuacja uległa poprawie czy przeczytamy znowu ten sam wpis, zamieszczony już chyba tysiąc razy.
iphoneski
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1044
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 18 cze 2018, o 06:14

Ale w Plusie nie ulegnie poprawie więc co ma pisać? :-)
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4222
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 18 cze 2018, o 07:49

Patryk7588 napisał(a):Ale w Plusie nie ulegnie poprawie więc co ma pisać? :-)

Gdybys nie zauważył jest to wątek o play, dlatego odnosiłem się do tej części o braku zasięgu play.
iphoneski
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1044
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 18 cze 2018, o 07:53

Ale ten użytkownik nigdy nie pisał w komentarzach o Play...
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4222
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 18 cze 2018, o 10:42

„Podobnie sytuacja przedstawia w Klukowicze oraz siedzibie gminy w samym MIELNIK nad Bugiem, tam brak zasięgu PLAY, ”
„W Nurzec-Stacja mnie stacja Play nie interesuje, ”
iphoneski
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1044
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Patryk7588 » 19 cze 2018, o 22:08

@Pawrzes,
Czy ilość azymutów które Play podaje w rejestrze urządzeń odpowiada ilości sektorów na stacji?
W przypadku Plusa tak właśnie jest, ale w Play wychodzą mi kosmiczne ilości gdy sprawdzam stacje w okolicy, np. Śrem SRM3001:
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 18°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 45°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 72°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 153°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 180°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 207°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 253°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 280°) (2018.02.02)
PLAY LTE800 (SRM3001) (OUT 307°) (2018.02.02)
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4222
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości