Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Mixiorek » 14 cze 2018, o 10:25

K10 2017 wygląda bardzo rozsądnie jeżeli chodzi o cenę i parametry. Ktoś używa tego modelu typowo pod kątem monitoringu sieci, logów, wymuszania pasm itp.? Wrażenia?

Nigdy nie miałem LG więc nie wiem na co się ewentualnie nastawiać.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3733
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 14 cze 2018, o 10:36

@harys, Mixiorek - dzięki. Szukam jeszcze informacji o dostępnych trybach CA, nie mniej dla K10 2017 tego nie znalazłem (Q6 ma LTE do 300). Telefon ma praktycznie wyłącznie służyć do monitorowania sieci, stąd "budżetowiec" (do pozostałych zastosowań są inne słuchawki) :). W Samsungu boje się, że któraś wersja softu w cudowny sposób wyłączy service menu (jak to było w S7) i słuchawka do monitorowania mocno ograniczy swoją funkcjonalność. W takim razie czas obejrzeć K10 2017 :)
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 14 cze 2018, o 11:23

K10 2017 ma niby też cat6 do 300Mbps,ale lepiej to sprawdzić.
Ja tak kupiłem honora. Kirin 960 ma LTE Cat 12 600Mbps, czyli 3CA i 256QAM.
W rzeczywistości jest Cat 4 bez CA. Po wymianie kilku maili z supportem Huawei swteirdzili że chyba jednak jest tylko Cat 6. Nie ma na 100%. Nie ma znaczka + przy LTE, wyniki speed testów robione równolegle dwóch sprzętach ( drugi z 2CA) jednoznacznie wskazują na brak CA. Na tego maila już nie odpisali. Co lepsze połowę tańsza wersja lite ma normalnie 2CA

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Mixiorek » 14 cze 2018, o 12:06

Mam wrażenie, że Huawei strasznie leci w kulki właśnie z takimi rzeczami. Swego czasu też grzebałem i szukałem czy jakiś model ma CA i jeżeli tak to którą kategorię i poległem. Brak jednoznacznej odpowiedzi. Odbiłem się od ściany. Może będzie mieć a może nie.
Śmieszna jest ta firma pod tym względem.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3733
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 14 cze 2018, o 12:22

No nic, więcej już nie kupię. Nie jest to najwyższa półka, ale od telefony za 1,5k można chyba już oczekiwać trochę więcej niż od Xiaomi za 150$.

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 14 cze 2018, o 19:10

Zdecydowanie polecam LG do monitoringu sieci. Hidden Menu moim zdaniem wygodniejsze w użyciu niż Menu serwisowe Samsunga (pomijając już, że w pewnym momencie Samsung całkiem je zablokował).
Tylko nie wiem jak ten K10 2017, bo to MediaTek - wprawdzie działa na nim wspomniana wyżej apka MTK engineering mode, ale ja tam wolę Hidden Menu w modelach na Snapdragonach. No plusem engineering mode jest możliwość dowolnej konfiguracji pasm - można np. wyłączyć niektóre z nich. Ale jak się bawiłem chyba K8 to tak średnio wygodnie mi się tego używało. W Hidden Menu można np. wymusić jedno pasmo LTE + całe 3G + całe 2G albo np. jedno pasmo LTE i całe 3G czy 2G. Poza trybami mieszanymi oczywiście działa wymuszanie dowolnego pasma 2G/3G/LTE.
Ogólnie bardzo sobie chwalę Hidden Menu LG.

A może X-mach? Starszy model, ale ma 3CA. Z tym, że nie działa kombinacja 2600+2100+1800. Działa 2600+1800+800, 2100+1800+800, no i wszystkie spotykane u nas 2CA (w tym 2600+2100).
W ogóle X-mach bazuje trochę na G4, ale ma w odróżnieniu od niego właśnie 3CA. Taka sama bateria, wyświetlacz i procesor. Z minusów to jest dość prądożerny no i taka trochę patelnia jak i G4 :) W normalnym użytkowaniu SoT 3-4h, ale już Netmonitor + jasność auto w plecaku (czyli pewnie ustawia się na minimum) daje SoT 15-16h, co sprawia, że na trasę nadaje się świetnie :)
Aha, w 2G pokazuje sąsiadów. Szkoda, że android 6 i nowszego już nie dostanie. Ale K10 chyba też 8 nie dostanie. Szkoda, bo na oreo widać nośne w Netmonitorze a nie tylko w Hidden Menu.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1935
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 14 cze 2018, o 21:59

Stałem się posiadaczem LGK10 2017. Poniżej garść uwag:
1. Do samej słuchawki (wygląd, wyświetlacz) większych uwag nie mam, nie mniej nie to było celem zakupu ;-). Po wejściu do hidden menu pierwszy zawód - w engineering mode nic nie działa (brak jakiegokolwiek odczytu sygnału, pasma itd. do którego byłem przyzwyczajony z LG Spirit LTE). Nie da się wiec podejrzeć absolutnie nic. Idziemy dalej - wymuszanie konkretnego pasma (LTE, WCDMA) także nie działa - wybieramy dane pasmo i brak jakiegokolwiek komunikatu (succes/fail). W Spirit LTE działa wszystko. Jednym słowem do hidden menu można wejść tyle że nic tam nie można zrobić.
2. Dobrze że choć działa MTK Engineering - przynajmniej można wymusić dane pasmo, choć jest to dużo bardziej kłopotliwe niż poprzez hidden menu. Najgorsze jest jednak to, że nie mamy żadnego odpowiednika *#0011# w Samsungu, czy tez wspomnianego engineering mode z LG. Jedyne co można faktycznie zrobić to wymusić dane pasmo poprzez MTK Engineering i odczytać CIDy np w Netmonitorze. Nie da się podejrzeć nawet żadnej nośnej.

Zgadzam się z tym co napisał @3G - lepiej się jednak pracuje na hidden menu na Snapdragonach (czego przykładem jest choć stary Spirit LTE, gdzie działają wszystkie w/w rzeczy - brak właściwie tylko agregacji). Ogólnie zawód i wrażenie 550 pln wyrzuconych w błoto (ale tak to jest jak się człowiekowi spieszy :wink:). Wydaje się, ze Q6 byłby jednak lepszym wyborem.
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 14 cze 2018, o 23:30

tomi81 napisał(a):Jednym słowem do hidden menu można wejść tyle że nic tam nie można zrobić.

Tak właśnie jest z tymi LG na MTK...
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1935
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 15 cze 2018, o 08:26

Gdzieś na XDA czytałem że to domena nowszych słuchawek od LG a nie tylko tych na mtk.
Macie jakieś kody jak wejść w to hidden menu? Leży w szufladzie k8 2017 na snapie to chętnie się pobawię i ewentualnie potwierdzę ( lub nie) to o czym napisałem na początku posta

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 15 cze 2018, o 10:11

@harys - *#546368#*250#

Zamiast 250 musisz wstawić numer modelu z pudełka (dla K10 2017 jest to właśnie 250). Jak nie znajdziesz numeru tu masz podpowiedź - https://www.youtube.com/watch?v=OdVhjqupmRY
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 15 cze 2018, o 10:23

@tomi81 wielkie dzięki.:)

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 16 cze 2018, o 09:40

harys napisał(a):Gdzieś na XDA czytałem że to domena nowszych słuchawek od LG a nie tylko tych na mtk.

No nie wiem, na G6, a nawet na V30 Hidden Menu działa elegancko. Ciekawe jak z G7.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1935
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 21 cze 2018, o 20:23

Na marginesie dzisiejszego newsa plusa o teoretycznych 750Mb/s w Białymstoku jest potwierdzenie które telefony wspierają 4CA, MIMO 4x4 i 256QAM w DL:
S9- to już było wiadomo
P20
P20 pro
Mate 10 pro.


Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez p2225 » 21 cze 2018, o 20:26

LG G7 i LG v30 chyba też.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez harys » 21 cze 2018, o 20:32

G7 ma snapa 845, v30 835. W teorii oba powinny. LG raczej nie wycina w softach takich funkcji więc mozesz mieć rację

Wysłane z Honor 9
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości