Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pawrzes » 13 cze 2018, o 15:58

ja.michal napisał(a):Panowie, Emitel zawsze stawia malowane wieże?

Nie.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2392
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 13 cze 2018, o 17:16

doktor napisał(a):
Robert K napisał(a):Ciekawe co z niego odpalą ? , bo ma po dwie anteny na sektor i może być uzupełnieniem dla masztu Łany Tyczyńskie.

Oby wszystko na co mają pozwolenia. Ja po cichu liczę ze Networks tez tam się dołączy, fajnie pokryło by to dziurę zasięgową jaką jest miejscowość Kielnarowa.
Co ciekawe ten masz miał powstać już w 2010 roku, jednak trochę się wydłużyło.

Lepiej późno niż wcale. Borek Stary, coś tam jeszcze łapie ale słabo, Nowy Borek na oparach ciągnie a miejscami żadna sieć nie działa. Kiedyś plus miał w Nowym Borku pozwolenie radiowe, ale masztu tam nie zbudowali, a bardzo by się przydał jakikolwiek zasięg. W Tyczynie Play bardzo wysoki maszt wybudował, nawet jeśli networks by coś niżej zawiesił to i tak będzie wyżej od sąsiedniego plusa.
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 77
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez doktor » 13 cze 2018, o 19:43

Robert K napisał(a): Kiedyś plus miał w Nowym Borku pozwolenie radiowe, ale masztu tam nie zbudowali, a bardzo by się przydał jakikolwiek zasięg

Nie zbudowali przez Pana co miał pasiekę pszczół w pobliżu i oprotestował. Nadajnik Playa jest ponad 20m wyższy od sąsiedniego Plusa, wiec pokryje kawałek terenu.
https://www.speedtest.net/result/4349173672.png
LTE2600+LTE1800+LTE800

http://www.speedtest.net/result/7676107800.png
GPON w domu
doktor
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 450
Dołączył(a): 22 lis 2005, o 11:44
Lokalizacja: Podkarpacie
Pochwały: 3
Model telefonu: LG G6
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 14 cze 2018, o 12:24

https://www.youtube.com/watch?v=JS-mEl9zPFo
... a na banerach "Sieć nr 1". Która to już sieć nr 1 w Polsce? ;)
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5201
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Dodo84 » 14 cze 2018, o 16:47

Mój LG G4 z Playa dostał aktualizację systemu. Czyżby to VOLTE na androidzie? Już długo nie miałem żadnych aktualizacji a tu nagle jakaś poprawka z maja 2018r.
EDIT:
Aktualizacja waży 47,64MB. W opisie piszą "Wprowadzono kolejne usprawnienia Wygoda obsługi i funkcjonalność telefonu." Wersja: V20m-MAY-06-2018
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 159
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 14 cze 2018, o 16:55

LG G4 nie ma sprzętowego wsparcia dla VoLTE. To pewnie tylko aktualizacja zabezpieczeń, których to LG ostatnio sporo wydał. Nawet dla telefonów typu LG GFlex.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5201
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Dodo84 » 14 cze 2018, o 20:45

@p2225 za szybko się "ucieszyłem". Ta aktualizacja przyniosła mi tylko komunikat odnośnie zaktualizowanych regulaminów który trzeba było zaakceptować.
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 159
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 14 cze 2018, o 22:20

p2225 napisał(a):LG G4 nie ma sprzętowego wsparcia dla VoLTE.


Snapdragon 808 według strony producenta wspiera voLTE. Ale pewnie jak zwykle poszło o kasę, po co wspierać starocia, jeśli są nowsze jednostki :-)
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1359
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 14 cze 2018, o 22:29

Tłumaczył to już @Pabloz: viewtopic.php?f=24&t=86967&p=994158#p994158
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5201
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 15 cze 2018, o 10:46

Dodo84 napisał(a):Mój LG G4 z Playa dostał aktualizację systemu
Mój LG G6 również z Playa dostał wczoraj Androida 8.0.0 wer.oprogramowania V20a-260-06
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 77
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 13:00

@Robert K i powinieneś mieć VoLTE
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5201
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 15 cze 2018, o 14:09

p2225 napisał(a):@Robert K i powinieneś mieć VoLTE
Niestety Play jeszcze nie przygotował ustawień VoLTE i w Hidden Menu to widać. Play na razie dla androidów nie udostępnił VoLTE, chociaż w wideoblogu o uruchomieniu VoLTE na iphonach zdradził że z Lg ma najbardziej zaawansowane prace w tym temacie. Pozostaje cierpiwie czekać aż udostępnią ustawienia operatorskie do zaakceptowania. Szkoda :( że jeszcze nie tym razem.
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 77
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 14:22

Hmm, a na forum androida mówią, że VoLTE już jest. Zapytałem ich o potwierdzenie i dam znać.
Może musisz aktywować usługę w Playu?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5201
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Robert K » 15 cze 2018, o 14:42

p2225 napisał(a):Hmm, a na forum androida mówią, że VoLTE już jest. Zapytałem ich o potwierdzenie i dam znać.
Może musisz aktywować usługę w Playu?
Ale jak ją aktywować? Jak ci się uda pozyskać informację to będę wdzięczny. :D
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 77
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 14:46

A działa Ci WiFi Calling? Jeśli nie to próbuj sms o treści START na numer 282 i może VoLTE też złapie. Oczywiście w ustawieniach nie ma opcji uruchomienia VoLTE?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5201
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości