Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 30 maja 2018, o 20:57

W Poznaniu odpalanie L1800 i L2100 idzie jak tornado, tylko dzisiaj spisałem 38 nowych CIDów ;-)

- ul. Św. Rocha 9 +L1800 Orange +L2100 Orange
- ul. Pleszewska 1 (POSNANIA) IN +L1800 Orange +U900 Orange
- ul. Królowej Jadwigi 51 (MULTIKINO) +L2100 Orange
- ul. Półwiejska 42 (STARY BROWAR - Atrium i Słodownia IN) +L2100 Orange +U900 Orange +L1800 Orange +U900 T-Mobile
- ul. Półwiejska 26 / Kwiatowa +L2100 Orange
- ul. Półwiejska 42 (STARY BROWAR - Galeria IN) +L2100 Orange +U900 Orange +U900 T-Mobile (L1800 nie złapałem)
- pl. Wiosny Ludów 2 (DACH) +L2100 Orange +L1800 Orange
- pl. Wiosny Ludów 2 (pasaż handlowy KUPIEC POZNAŃSKI OUT) +L2100 Orange +U900 Orange (co ciekawe numeracja teraz z Orange, a nie z T-Mobile, tam jest taki mały sektor sektor Katherina wiszący obok drzwi na wysokości może 2-metrów, T-Mobile nie wpadło mi na U900)
- ul. Zielona 8 / Podgórna +L2100 Orange
- ul. Grobla 7 +L2100 Orange
- ul. Krakowska 17a +L2100 Orange
- ul. Jana Pawła II 14 +L2100 Orange

Na dachu CH Posnania brak Orange, do tej pory było jeszcze wspólne LTE1800, teraz nie ma już nic.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4366
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Flash999 » 30 maja 2018, o 21:44

Mam więcej informacji odnośnie woj. podlaskiego i rozdzielenia U900. Nowa, tymczasowa nośna jest w strefie 59500 (Łomża, Grajewo), oraz 59700 (Augustów). Strefa 54300 (to już Warmińsko - Mazurskie) oraz 59603 nadal bez zmian. Dodam jeszcze, że żadnej stacji przygranicznej nie przybyło U900.

W Lipsku pojawiło się LTE1800 ze stacji T-Mobile (Kolonie Lipsk) oraz wymieniono anteny na stacji Orange w Lipsku przy ul. Jermakowicza. Jutro wstawię zdjęcia i być może zobaczę czy w przygranicznych Kopczanach też zmieniono anteny.

weissmann napisał(a):Jak ci działa ten ROM i która to wersja dokładnie? Jest to stabilne? I jeszcze pytanie, czy przypadkiem działa VoLTE w Orange lub innej sieci?

Znudziło mi się MIUI i szukałem czegoś nowego, wersja z tego tematu https://forum.xda-developers.com/xiaomi ... 1-t3653016 . Nie zauważyłem wyjątków stabilności, działa bardzo szybko i bateria dobrze trzyma. Wymuszałem tylko LTE w Orange i przerywa próbę połączenia, ale nie testowałem tego jakoś szczególnie. W Play na pewno nie działa.
Flash999
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1536
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 14:59
Lokalizacja: Lipsk | Łomża
Pochwały: 48

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 30 maja 2018, o 22:00

@Flash - dzięki za info. W Białymstoku (strefa LAC 59600) dalej bez zmian. Zobacz, proszę, jak zmieniło się pokrycie w LTE dzięki L1800 z Kolonii Lipsk jak też oferowane prędkości (jak masz karty w O i T to sprawdź obu opków;-). Coś się w końcu i u nas dzieje :)
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 30 maja 2018, o 22:04

Czy na stacjach z osobnym LTE1800 i włączonym LTE2100 jest już mozliwy CFSB z LTE2600 do U900?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 30 maja 2018, o 22:06

Flash999 napisał(a):W Lipsku pojawiło się LTE1800 ze stacji T-Mobile (Kolonie Lipsk)

Co tam było wcześniej? Było w ogóle LTE? Ze zdjęć na Twojej stronie wnioskuję, że są dwie nowe anteny Huawei na sektor. Zdjęcia są średniej jakości ale jedna antena ma podłączone chyba wszystkie porty a druga nic albo jest coś dziwnego na samym rogu?

wymieniono anteny na stacji Orange w Lipsku przy ul. Jermakowicza. Jutro wstawię zdjęcia i być może zobaczę czy w przygranicznych Kopczanach też zmieniono anteny.

Wrzuć linki do zdjęć. Chyba coś w końcu drgnęło w Podlaskim.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 30 maja 2018, o 22:08

p2225 napisał(a):W takim razie czekam.


Mówisz i masz :-D
Sekcja warszawska nie składa się z filozofów-teoretyków sprzed monitora tylko z ludzi konkretnej roboty ;-) Poniżej świeże zdjęcia z mobilnej stacji na OWF-ie 2018.
Jakby Ci to powiedzieć...Może burze przejdą bokiem... :lol:

Z RRU widać, że dali wszystko co mogli dać: 800/900/1800/2100/2600.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Spacedust napisał(a):W Poznaniu odpalanie L1800 i L2100 idzie jak tornado, tylko dzisiaj spisałem 38 nowych CIDów ;-)



W Warszawie podobnie. Melduję z dzisiejszego objazdu nowe dzielnice z L2100/osobnym L1800:

trasa Ryżową od Jerozolimskich (Ursus, Skorosze) przez Stare Włochy, Globusową aż do Cienistej. Koło torów wpadamy już w zasięg starego, wspólnego L1800 stacji przy Połczyńskiej. Jedziemy Połczyńską w stronę centrum i znów na Odolanach w rejonie Goleszowskiej - Jana Kazimierza wpadamy w rejon zmodernizowany z L2100/osobnym L1800.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 30 maja 2018, o 22:12

kozien70 napisał(a):Mówisz i masz :-D
Sekcja warszawska nie składa się z filozofów-teoretyków sprzed monitora tylko z ludzi konkretnej roboty ;-)

Coś sugerujesz? :?
Za zdjęcia dzięki, koszulki pięknie niezgrzane.
Ostatnio edytowano 30 maja 2018, o 22:14 przez p2225, łącznie edytowano 1 raz
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 30 maja 2018, o 22:13

Nie obkurczyli rurek. Może stacja po festiwalu trafi nad morze albo gdzieś na A1/ A2?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 30 maja 2018, o 22:15

p2225 napisał(a):
kozien70 napisał(a):Mówisz i masz :-D
Sekcja warszawska nie składa się z filozofów-teoretyków sprzed monitora tylko z ludzi konkretnej roboty ;-)

Coś sugerujesz? :?


No weź, bynajmniej nie chodzi o Ciebie, a o tych, którzy nie ruszając się sprzed komputera wiedzą wszystko na pewno ;-) A z ich terenu konkretnych informacji brak.
Filtr takich osób na forum jest dobry, ale ma wadę: nie działa, gdy wejdzie się niezalogowanym. No i volens nolens czasem coś się niestety przeczyta...

Mixiorek napisał(a):Nie obkurczyli rurek. Może stacja po festiwalu trafi nad morze albo gdzieś na A1/ A2?


A z obkurczonymi nie mogłaby trafić? ;-) Dajmy im jeszcze szansę. Kontener dziś o 20 był otwarty, ciągle coś tam robili. Zobaczymy za jakiś czas.

Na tej stacji ciekawe jest to, że L2600 podłączone jest w MIMO 4x4, a przecież nadal 4x4 w N! oficjalnie nie działa (poza jakimiś tam testami). Więc albo na OWFie MIMO 4x4 uruchomią, albo póki co konfiguracja 2600 w N! jest taka, że T-m leci z jednej pary, a O z drugiej. Bo po co bawiliby się na stacji "na kilka dni" w podłączanie czterech portów?
Swoją drogą ktoś pamięta z poprzednich lat, czy ta stacja mobilna była Tm/O czy Orange-only?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Flash999 » 30 maja 2018, o 23:02

tomi81 napisał(a):@Flash - dzięki za info. W Białymstoku (strefa LAC 59600) dalej bez zmian. Zobacz, proszę, jak zmieniło się pokrycie w LTE dzięki L1800 z Kolonii Lipsk jak też oferowane prędkości (jak masz karty w O i T to sprawdź obu opków;-). Coś się w końcu i u nas dzieje :)

Oczywiście taki mam plan by sprawdzić jak to sieje. Zaraz po wyjeździe od Dąbrowy B. złapałem zasięg z tej stacji, a więc ładnie, bo to 12 km (a co najciekawsze, kilometr ode mnie była dąbrowska stacja z LTE1800). Łapię z niej sygnał u siebie w mieszkaniu, ale jest dość niestabilny i często mam powroty do 3G.
Załaduję prepaid Orange i sprawdzę prędkości, kartę T-Mobile też gdzieś mam, ale nie po drodze mi z tym operatorem :lol:

Mixiorek napisał(a):Co tam było wcześniej? Było w ogóle LTE? Ze zdjęć na Twojej stronie wnioskuję, że są dwie nowe anteny Huawei na sektor. Zdjęcia są średniej jakości ale jedna antena ma podłączone chyba wszystkie porty a druga nic albo jest coś dziwnego na samym rogu?


Dotychczas był GSM900, GSM1800, oraz UMTS2100. Brak pasm LTE. Niestety takie zdjęcia udało mi się zrobić telefonem, postaram się zrobić lepsze ale nic nie obiecuję.

Mixiorek napisał(a):Wrzuć linki do zdjęć. Chyba coś w końcu drgnęło w Podlaskim.

Jak wrócę z łowów to wrzucę, może uda mi się też podejść bliżej do tej stacji, znajduje się na tyłach zakładu ale myślę, że jutro nie ma się kogo tam spodziewać. Ciekaw jestem czy skończyli już prace, na pewno przebudowali konstrukcję bo dotychczas było tam space diversity, a teraz zdaje mi się że jest identyczny komplet jak na Koloniach Lipsk.
Flash999
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1536
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 14:59
Lokalizacja: Lipsk | Łomża
Pochwały: 48

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 30 maja 2018, o 23:18

kozien70 napisał(a):No weź, bynajmniej nie chodzi o Ciebie, a o tych, którzy nie ruszając się sprzed komputera wiedzą wszystko na pewno ;-) A z ich terenu konkretnych informacji brak.
Filtr takich osób na forum jest dobry, ale ma wadę: nie działa, gdy wejdzie się niezalogowanym. No i volens nolens czasem coś się niestety przeczyta.
(...)
Swoją drogą ktoś pamięta z poprzednich lat, czy ta stacja mobilna była Tm/O czy Orange-only?

Ok, bo już myślałem... ;)
Co do RRU to dziwne, że nie zamierzają puścić U900.
To już jest teren po rekonfiguracji do osobnego LTE1800/LTE2100? Z tego co na blogu to stacja ma być wspólna dla T-mobile i Orange z radiolinią 1Gb/s.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 30 maja 2018, o 23:20

Flash999 napisał(a): Dodam jeszcze, że żadnej stacji przygranicznej nie przybyło U900.


Jeśli to nastąpi, to dopiero po uruchomieniu osobnych nośnych na tym terenie.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Piotrek123456 » 30 maja 2018, o 23:26

Radomsko, województwo łódzkie Orange U900 w trakcie rozdziału na 3055
Obrazek
Piotrek123456
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 88
Dołączył(a): 8 sie 2015, o 16:42
Sieć: nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 30 maja 2018, o 23:40

p2225 napisał(a):Co do RRU to dziwne, że nie zamierzają puścić U900.
To już jest teren po rekonfiguracji do osobnego LTE1800/LTE2100?

Puszczą, puszczą - RRU dla G/U900 jest zawsze wspólne, a na oznaczeniach jumperów w N! jest zawsze tylko "G09"
Teren jest jeszcze przed rekonfiguracją, więc raczej będzie "po staremu".
p2225 napisał(a):Z tego co na blogu to stacja ma być wspólna dla T-mobile i Orange z radiolinią 1Gb/s.

Dzięki :-)

p2225 napisał(a):Czy na stacjach z osobnym LTE1800 i włączonym LTE2100 jest już mozliwy CFSB z LTE2600 do U900?


Sprawdzę to w piątek. W pracy mam telefon, na którym mogę wyłączać pojedyncze pasma.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 31 maja 2018, o 00:04

Spacedust napisał(a):W Poznaniu odpalanie L1800 i L2100 idzie jak tornado, tylko dzisiaj spisałem 38 nowych CIDów

Hmm, licząc w ten sposób to spisałem dzisiaj pewnie setkę :-D

W każdym razie prace wyszły z centrum (będącego administracyjnie częścią Starego Miasta) na południe i na wschód (do Nowego Miasta). Oprócz tego zaobserwowałem pojedyncze przypadki uruchomienia L800 O! na obiektach ex-Era - czyli jakby delikatne storno czerwonego długopisu prezesa F.? ;-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 351
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości