Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 24 maja 2018, o 22:22

T-Mobile w Jastarni, S8, agregacja x3, około 300m od stacji:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3729
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 24 maja 2018, o 22:36

Szkoda, że nie miałeś dla porównania Orange. Na półwyspie od lat rządziła Era jeśli chodzi o zasięg i ilość użytkowników. Zaraz za nimi Plus. Nie wiem jak teraz, bo pewnie Play spowodował dużą rotację.
Nie mniej fajnie by było porównać na tych samych stacjach Orange i TM.
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 24 maja 2018, o 22:45

Mixiorek, czy przypadkiem przy tej agregacji "w górę", gdzie nie widać zbyt dużych prędkości, to nie jest przypadkiem tak jak przed rokiem, że agregacja się pokazuje, ale jakby nie działa? Może to są stacje nietknięte obecnymi zmianami? Mówię oczywiście o strefie Nokii.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1933
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 24 maja 2018, o 22:51

Orange w Jastarni, iPhone 6S, pasmo podstawowe 2600, około 300m od stacji:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

3G napisał(a):Mixiorek, czy przypadkiem przy tej agregacji "w górę", gdzie nie widać zbyt dużych prędkości, to nie jest przypadkiem tak jak przed rokiem, że agregacja się pokazuje, ale jakby nie działa? Może to są stacje nietknięte obecnymi zmianami? Mówię oczywiście o strefie Nokii.

Pokazuje się na stacjach, które mają już 10MHz na LTE. Czy działa? To jest dobre pytanie ale nie odpowiem na nie. Service mode i telefon pokazują, że CA jest. Prędkości nie potwierdzają tego jednoznacznie.
Do tego moim zdaniem na półwyspie nadal trwają prace konfiguracyjne. Nie widać L2100 w agregacji i za bardzo w eterze na kilku stacjach. A ono moim zdaniem jest ale nie mogę wymuszać... Stacje, które są skończone i mają 4 CA czyli Chałupy i Jastarnia oczyszczalnia fruwają jeżeli chodzi o prędkości (>200Mbps w DL). Tyle, że nie kręciłem się przy nich na tyle długo by zobaczyć czy i jak wygląda agregacja "w górę".
Jaczewa opisał sytuację w Warszawie i to już wygląda na kolejny "level" konfigu czyli płynne działanie pasm przy obciążeniu itp. i to jest to czego bym oczekiwał wszędzie ;-)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3729
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 25 maja 2018, o 08:41

A u mnie znowu powróciły lagi, czyli co jakiś czas transmisja staje, a wykonany speedtest w tym czasie pokazuje 2-3x wyższy ping oraz jitter sięgający 200ms. Kolejny test i już wszystko normalnie. Zarówno na 3G jak i LTE.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5199
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 25 maja 2018, o 09:06

@Mixiorek trochę dziwny ten brak CA w L2100.
W Warszawie pierwszego dnia jak złapałem L2100 to od razu w CA z 2600
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 25 maja 2018, o 10:28

@jaczewa, @Mixiorek - jakoś nie jestem przekonany, że to co zaobserwowaliście jest związane z uruchomieniem load balancingu po pasmach. Wg mnie to raczej efekt "placu budowy": rozgrzebanej, niedokończonej konfiguracji CA związanej z uruchomieniem L2100 i rozdzieleniem L1800. Konfiguracja ciągle trwa, optymalizacji jeszcze brak, dlatego telefony skaczą po dziwnych pasmach, a CA zachowuje się raz tak a raz inaczej.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4734
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5 » 25 maja 2018, o 10:37

p2225 napisał(a):A u mnie znowu powróciły lagi, czyli co jakiś czas transmisja staje, a wykonany speedtest w tym czasie pokazuje 2-3x wyższy ping oraz jitter sięgający 200ms. Kolejny test i już wszystko normalnie. Zarówno na 3G jak i LTE.

Miałem wczoraj coś takiego na mojej stacji koło pracy, za chwile wszystko wróciło do normy.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1717
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez iphoneski » 25 maja 2018, o 10:48

p2225 napisał(a):A u mnie znowu powróciły lagi, czyli co jakiś czas transmisja staje, a wykonany speedtest w tym czasie pokazuje 2-3x wyższy ping oraz jitter sięgający 200ms. Kolejny test i już wszystko normalnie. Zarówno na 3G jak i LTE.

Jeszcze tego nie naprawili? Gdy 2 lata temu u nich byłem to już tak było. Ciekawe w czym tkwi problem.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 975
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 25 maja 2018, o 10:54

U mnie dopiero niedawno się to pojawiło. Dzisiaj spotykam się z tym drugi albo trzeci raz i co prawda nie jest to uciążliwe, ale od razu widać, że strony przestają się ładować. Oczywiście pomijając to jak w zeszłym roku przez ponad miesiąc, codziennie miałem w wybranych godzinach ping po około 200ms.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5199
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez iphoneski » 25 maja 2018, o 13:46

No mnie to akurat strasznie denerwowało, może nie przy stronach, ale jak np użyłem dyktowania głosowego i myślał kilkanaście sekund, albo gdy trafiłem na to przy wysyłaniu zwykłego "ok" w messengerze. I u mnie też pojawiło się to jakoś w połowie maja, sprawdzone na kilku numerach prepaid i nie minęło do sierpnia. Potem już nie wiem co z tym dalej zrobili, zmieniłem sieć. Może to taki patent na okres letni, żeby pobrać mniej danych :)
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 975
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 25 maja 2018, o 18:56

Dobra wiadomość dla ściany wschodniej :). T-mobile zaczyna odpadać swoje UMTS900. Dzisiaj w Przemyślu pojawiło się UMTS900 dla T-mobile :). Działa na nośnej 3055.

To z kolei może być też dobra informacja dla klientów Orange. Możliwe, że zacznie O nadawać UMTS również z stacji należących do T. Do tej pory nadawało tylko z swoich lokalizacji co skutkowało średnim zasięgiem :)
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1102
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 25 maja 2018, o 19:22

Dobry news. Sekcja podlaska, sprawdzicie eter pod tym kątem?

MOP Krzyżanów Zachód przy A1. Maszt Play (góra), niżej T-Mobile/ N!. Przy A1 w kilku miejscach są takie dowieszki do Play. Co ciekawe na niektórych stacjach N! wiesza anteny jeszcze niżej, coś około połowy masztu.
Według btsearch Play ma tutaj komplet pasm LTE. Są niesamowici z odpalaną ilością anten/ pasm ale w ich przypadku to zrozumiałe. T-Mobile/N! L800. U900/ U2100 jest w weryfikacji :)

Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3729
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 25 maja 2018, o 19:49

W Przemyślu to ten UMTS900 jest chyba w trakcie uruchamiania. Sieć pojawia się i znika, działa to obecnie bardzo niestabilnie. Najśmieszniejsze jest to, że odpalenie tej sieci zauważyłem przez to że play przelogował mnie z automatu do T-mobile (Z Orange).
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1102
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 25 maja 2018, o 19:59

Sekcja podlaska melduje, iż w Białymstoku dalej jedziemy na nośnej 3064. Chwilowo, bliżej granicy nie mam jak się wybrać. @Flash - może Ty masz jak rzucić okiem?
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości