Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez Mixiorek » 22 maja 2018, o 10:36

jaczewa napisał(a):Na pewno przy cmentarzu stacja nie ma L2100 reszta ma

Wczoraj i w niedzielę na stacji T-Mobile/ N! na Sychty miałem tylko 2600 i 800. Dziś już doszło 1800 na 10MHz. Mam wrażenie, że cały czas grzebią. L2100 jeszcze nie miałem w żadnej konfiguracji. Na początku po przejściu na własne 10MHz chyba nie działa CA x4 tylko x3. Może to jest powód?

Muszę w końcu usiąść i to jakoś ogarnąć bo mam sporo danych i testów, które muszę przejrzeć i poddać obróbce.

3G napisał(a):Mixiorku, też mam coś dla Ciebie - to chyba Twoje tereny ;-) Ta stacja dostała 2600, w bazie nie było: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 88&zoom=22
Nowoursynowska działka 131, ID 15043 (stacja Orange), mobilny maszt tymczasowy.

3G napisał(a):Wiem, tylko że ta jest w pewnym sensie szczególna - Nowoursynowska działka 131, co tak naprawdę niewiele mówi, przez co nie bardzo wiedziałem jak to wpisać, więc dałem link :) Dla porządku dodajmy ID 15043 (stacja Orange) i że jest to mobilny maszt tymczasowy. Dodałem te informacje do mojego poprzedniego postu.

Przejeżdżałem obok w sobotę około 18:00, byłem też obok tej stacji (z 200m obok) w czwartek. Co jak co ale 2600 zgarnąłbym do logów. Miałem terminal ze sobą. Także musiało wystartować stosunkowo niedawno.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez kozien70 » 22 maja 2018, o 10:57

3G napisał(a):Nowoursynowska działka 131


Musieli więc w ciągu ostatnich dni wymienić anteny. Byłem tam zaraz po warszawskim " rozwodzie U900", gdy stacja wreszcie otrzymała U900. Anteny były wtedy jeszcze stare, Powerwave:
viewtopic.php?f=24&t=58796&p=932823#p932823
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez DanielMXPL » 22 maja 2018, o 11:13

Kraków, Rakowicka 18 znowu rozdzielona ciekawe na jak długo. Aktualnie łapie 2600+2100+1800 qam256 w DL I 64 w UP. 3G 2100 poległo. Wcześniej transfery na poziomie około 10Mb/s. Obrazek

Ale LTE śmiga aż miło test robiony bez bezpośredniej widoczności stacji Obrazek

I jeszcze tak dla dopełnienia całości test 3G 900
Obrazek

S9+ Orange
DanielMXPL
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 17:38

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez Remington » 22 maja 2018, o 12:52

Obecny tytuł tego wątku jest nieco prowokacyjny - ma zachęcić do wymyślenia lepszego.

Dyskusja trwa w osobnym wątku viewtopic.php?f=6&t=92746 i zachęcamy Was do wzięcia z niej udziału!

Dziś na koniec dnia zbierzemy akceptowalne (technicznie i wizualnie) propozycje i poddamy pod głosowanie.
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2365
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez piotrzet » 22 maja 2018, o 14:53

http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2988
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez p2225 » 22 maja 2018, o 15:15

Z grafiki wynika jakby T-Mobile nie miał mieć LTE2100.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez piotrzet » 22 maja 2018, o 15:17

Tak wynika ale wydaje mi się, ze oni to podali dla Orange a nie dla 2 sieci wspólnie. Bo tutaj widać tylko te częstotliwości, które rozdzielają żeby pokazać co zostanie po rozdziale. Bo chyba 2100 wspólne nie było? A i takie pytanie skoro teraz na LTE 1800 było max 112 Mb/s to po rozdziale na osobne Orange i T-Mobile ile będzie max? 75 Mb/s? Czy jeszcze mniej?
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2988
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez kozien70 » 22 maja 2018, o 17:04

p2225 napisał(a):Z grafiki wynika jakby T-Mobile nie miał mieć LTE2100.


Grafika jest skopiowana ze strony Orange i dotyczy tylko Orange ;-)

Tu ciekawy fragment z analogicznego komunikatu T-mobile odnośnie wprowadzania osobnego L1800:
"Po zmianach T-Mobile będzie samodzielnie oferował swoim klientom pasmo o szerokości 10 MHz (model MORAN), co automatycznie przełoży się na wzrost pojemności sieci. W 2018 roku zmiana dotyczy 12 największych aglomeracji w Polsce, wśród których są: Warszawa, Trójmiasto, Bydgoszcz, Olsztyn, Toruń, GOP, Kraków, Poznań, Szczecin, Wrocław, Łódź, Lublin. W kolejnych latach będzie ona wprowadzana na terenie reszty kraju.

źródło: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/t-mo ... 42484.html
"
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez spotify » 22 maja 2018, o 17:11

Na gsmonline info ze strony Orange, na telepolis ze strony TMobile.

W każdym razie aneks podpisany. W końcu się dogadali skoro info oficjalne.
TMobile w ramach aneksu '"daje" Orange swoje 5Mhz z 1800 oraz kilka kanałów z G900. Zmieniło się tyle, że nie mają wspólnego a każdy osobno czyli jeden na drugiego obciązeniem nie powinien wpływać.
Dawno powinni już to zrobić a teraz na nowo cała konfiguracja i kolejne koszty.
Ciekawe do kiedy aneks będzie ważny.
Orange bez tych dodatkowych MHz od Tmobile byłby tam gdzie Play bez roamingu....
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 477
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez p2225 » 22 maja 2018, o 17:14

A które z tych miast są już w trakcie zmian? Wiadomo chyba tylko o Warszawie, Trójmieście, Krakowie i Poznaniu. Jakieś inne miasto mamy potwierdzone? Szkoda, że Zielona Góra się nie załapała :(

@spotify dają dokładnie 2 kanały GSM900. Orange używa T-mobile'owe kanały 31-34, ale za to T-mobile używa Orange'owe 93-94.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez Patryk7588 » 22 maja 2018, o 17:15

Ciekawe co w sprawie uporządkowania pasma skoro operatorzy biorą się za takie zmiany w obecnym stanie rozdysponowania pasm.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4191
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez p2225 » 22 maja 2018, o 17:19

I pytanie dlaczego jeden z operatorów nie uruchamia LTE1800 na 15MHz? DCS w T-mobile wyłączony, a Orange'owy (w miastach, w których istnieje) można upchnąć na jakichś skrawkach.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez kozien70 » 22 maja 2018, o 17:22

A który z tych operatorów ma ciągłe własne 15MHz do uruchomienia L1800? :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4731
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez spotify » 22 maja 2018, o 17:24

p2225 napisał(a):@spotify dają dokładnie 2 kanały GSM900. Orange używa T-mobile'owe kanały 31-34, ale za to T-mobile używa Orange'owe 93-94.

To ile teraz ma Orange w 900Mhz?
Swoje 6,8Mhz, odejmujemy 4,2Mhz (u900) i mamy 2,6Mhz. Jeśli chodzi o Orange. A po "dostaniu" kanałów od TMobile ile mają na GSM? 3Mhz? Chyba więcej jak 3

@Patryk
Cieżko powiedzieć, dlaczego. Jak by mieli czekać na UKE to będzie 2030. Podzieli się a później pewnie dokładanie kanałów nie będzie problemem (jeśli się nie mylę).

@p2225
Nie robią LTE1800 bo wszystko dzielą i nie będzie MOCN. A są miejsca, gdzie GSM1800 będzie im jeszcze potrzebny o czym pisał @inżynier. (Play również się 5Mhz GSM1800 nie pozbywa)

EDIT Dzięki za wyjaśnienie. 3Mhz na GSM900 to słabo.
TMobile ma 9Mhz = 4,2 Mhz dla U900, 0,4Mhz dla Orange i 4,4Mhz na GSM900. Gdyby nie 0,4Mhz dla Orange to dodatkowe kanały dla GSM900 lub U900 i już jest pojemniej

W każdym razie chodziło mi o to, że Orange taka duża sieć a ma mniej zasobów niż najmniejszy Play (najmłodszy). Nie wspomnę, że jako jedyna nie ma pasma 3,6-3,8 Mhz. Masakra.....
Ostatnio edytowano 22 maja 2018, o 17:32 przez spotify, łącznie edytowano 1 raz
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 477
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozb. i Konf. Orange i T-mobile

Postprzez p2225 » 22 maja 2018, o 17:27

@kozien70 No własnego nie ma żadna, ale to nie problem jeśli powymieniają się pasmem 1:1. Kwestia decyzji, która sieć bardziej tego potrzebuje.

@spotify +0,4MHz od T-mobile.

edit:
To jest ciekawe: http://marcinnoga75.blogspot.com/2018/0 ... aknie.html
Pierwsze zdjęcie pokazuje coś co jest u mnie. Po 2 kanały po bokach U900 nie są używane na GSM900. Pomiędzy blokami U900 są używane tylko kanały 93 i 94. Ciekawe, że w innych miastach, kanały przy U900 są widoczne w eterze.
Na tym samym zdjęciu, U900 Plusa jest jakby o jeden kanał węższe.
Ostatnio edytowano 22 maja 2018, o 17:42 przez p2225, łącznie edytowano 1 raz
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5197
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości