• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #991658  autor: lukjac
 04 maja 2018, 10:14
darekka pisze:2x RBMenergy gdzie doładowując każdy numer kwotą 50zł. [...]
Taniej będzie ciężko wykombinować. 8)

to i ja z tego skorzystam, tylko jak Ci wyszło 11zł/msc? 30dni*50zł/100dni=15zł na miesiąc
 #991665  autor: kamil4862
 04 maja 2018, 11:42
Używam a2mobile i z zasięgiem nie ma problemu. Przy okazji w bankowości elektronicznej Twojego Banku ustawiasz cykliczne doładowanie co miesiąc i w ogóle zapominasz o pakietach i doładowaniach :)

Obrazek
 #991669  autor: perdos1
 04 maja 2018, 12:12
sylwekZolkusza pisze:Doładuj 200 zł, włącz cykliczny pakiet, otrzymamy, 15GB, rozmowy i smsy do wszystkich sieci bez limitu. doładowanie starczy na 9-10 miesięcy z uruchomioną usługą skarbonka, oczywiście w parze.
kod do właściwego pakietu cyklicznego >> *102*75#
przyda się. https://www.orange.pl/omnibook/doladowa ... u-na-karte#
http://bezlimitunakarte.pl/
Trochę bez sensu. Za doładowanie 200 zł dostajemy 100GB ważne 5 miesięcy, które schodzi w drugiej kolejności (po danych z cyklicznego pakietu), więc na 99% się tego w całości nie wykorzysta. Przy doładowaniu za 100 zł otrzymujemy 15 zł bonusu (5 za skarbonkę+10 za doładowanie), a do tego 50GB internetu ważnego również 5 miesięcy. Średnio na miesiąc wychodzi 21,73 zł, przy doładowaniu za 200 zł (40 zł bonusu) cena maleje do 20,83 zł, ale tracimy pakiet 100GB interntu (który przepadnie po 5 miesiącach) no i zamrażamy mnij pieniędzy, 90gr oszczędności nie jest tego warte.
lukjac pisze:to i ja z tego skorzystam, tylko jak Ci wyszło 11zł/msc? 30dni*50zł/100dni=15zł na miesiąc
No nie wyjdzie, to jest opłata za pakiet, a i tak trzeba robić skarbonkę i ładować za 50 zł, przez co koszt to 15 zł/miesiąc. Poza tym oferta nie spełnia wymagań autora - nie ma no limit sms. A z internetem też nie jest różowo, w praktyce dostajemy 6GB/miesiąc. Już wolałbym ofertę multimedia, 15 zł/miesiąc za no full no limit+5GB neta bez żadnego kombinowania, z tym że tutaj ona nie pasuje, bo trzeba podpisać umowę na 2 lata.

Ja ze swojej strony polecę Plush na kartę z promocją piąte doładowanie gratis. Przez pierwsze 3 miesiące 10 zł/miesiąc za numer, potem 20 zł/miesiąc. Dodatkowo kilka razy w roku Plus robi promocję doładowań (ostatnio 14.02, następna będzie prawdopodobnie 1.06), gdzie dostajemy np. 50% więcej do doładowania. Wystarczy w dzień promocji włączyć RWK, doładować 4x43 zł (w sumie zapłacimy 172 zł, a na konto dostaniemy 301 zł) i mamy cenę średnio 14,33 zł/miesiąc (taniej niż RBME), za full no limit+10GB/miesiąc i co najważniejsze - spokój na rok. Nie trzeba przez rok robić absolutnie nic (pakiet sam się odnawia). Dodatkowo gdyby brakło internetu to można dokupić 5GB za 5 zł, nie muszę chyba komentować jak wygląda przy tym pakiecie pakiet 600MB za 5 zł w RBME :) .
 #991687  autor: sylwekZolkusza
 04 maja 2018, 13:02
perdos1 pisze:
sylwekZolkusza pisze:Doładuj 200 zł, włącz cykliczny pakiet, otrzymamy, 15GB, rozmowy i smsy do wszystkich sieci bez limitu. doładowanie starczy na 9-10 miesięcy z uruchomioną usługą skarbonka, oczywiście w parze.
kod do właściwego pakietu cyklicznego >> *102*75#
przyda się. https://www.orange.pl/omnibook/doladowa ... u-na-karte#
http://bezlimitunakarte.pl/
Trochę bez sensu. Za doładowanie 200 zł dostajemy 100GB ważne 5 miesięcy, które schodzi w drugiej kolejności (po danych z cyklicznego pakietu), więc na 99% się tego w całości nie wykorzysta. Przy doładowaniu za 100 zł otrzymujemy 15 zł bonusu (5 za skarbonkę+10 za doładowanie), a do tego 50GB internetu ważnego również 5 miesięcy. Średnio na miesiąc wychodzi 21,73 zł, przy doładowaniu za 200 zł (40 zł bonusu) cena maleje do 20,83 zł, ale tracimy pakiet 100GB interntu (który przepadnie po 5 miesiącach) no i zamrażamy mnij pieniędzy, 90gr oszczędności nie jest tego warte.
lukjac pisze:to i ja z tego skorzystam, tylko jak Ci wyszło 11zł/msc? 30dni*50zł/100dni=15zł na miesiąc
No nie wyjdzie, to jest opłata za pakiet, a i tak trzeba robić skarbonkę i ładować za 50 zł, przez co koszt to 15 zł/miesiąc. Poza tym oferta nie spełnia wymagań autora - nie ma no limit sms. A z internetem też nie jest różowo, w praktyce dostajemy 6GB/miesiąc. Już wolałbym ofertę multimedia, 15 zł/miesiąc za no full no limit+5GB neta bez żadnego kombinowania, z tym że tutaj ona nie pasuje, bo trzeba podpisać umowę na 2 lata.

Ja ze swojej strony polecę Plush na kartę z promocją piąte doładowanie gratis. Przez pierwsze 3 miesiące 10 zł/miesiąc za numer, potem 20 zł/miesiąc. Dodatkowo kilka razy w roku Plus robi promocję doładowań (ostatnio 14.02, następna będzie prawdopodobnie 1.06), gdzie dostajemy np. 50% więcej do doładowania. Wystarczy w dzień promocji włączyć RWK, doładować 4x43 zł (w sumie zapłacimy 172 zł, a na konto dostaniemy 301 zł) i mamy cenę średnio 14,33 zł/miesiąc (taniej niż RBME), za full no limit+10GB/miesiąc i co najważniejsze - spokój na rok. Nie trzeba przez rok robić absolutnie nic (pakiet sam się odnawia). Dodatkowo gdyby brakło internetu to można dokupić 5GB za 5 zł, nie muszę chyba komentować jak wygląda przy tym pakiecie pakiet 600MB za 5 zł w RBME :) .
Moja podpowiedź pomija bonus GB po doładowaniu, dostaje wszystko bez limitu + 15GB oraz GB ze stażu, na obecną chwilę mam 42GB + wszystko bez limitu, wydaje 200 zł co 10 miesięcy.
 #991692  autor: Pabloeq
 04 maja 2018, 13:22
Ja polecam albo nju albo T mobile, niczego od plusa i pleja, nie tylko ceny są ważne ale i sieć.
Najlepiej sprawdzić przetestować na terenie na którym najbardziej wam zależy jak działają poszczególne sieci i potem wybierać ofertę, nigdy odwrotnie.
 #991695  autor: Pabloeq
 04 maja 2018, 13:26
mkkot pisze:Ja bym na Waszym miejscu wziął nju dodatkowy numer -- też orange, tylko taniej. Po co płacić drożej za to samo? Tylko ta umowa, wiem.
A2 nie bierzcie, brak HD-Voice i prawdopodobnie niższy priorytet w sieci (ciągle do potwierdzenia).
A2 - przecież to typowy przykład: Niska cena = niska jakość i priorytet, przecież to jest tak oczywiste.... ludzie się dają jeszcze na to nabierać że może być "niewiarygodnie tanio i dobrze", nie, nie jest tak i nie może być.
 #991700  autor: Johnny
 04 maja 2018, 13:39
Pabloeq pisze:Najlepiej sprawdzić przetestować na terenie na którym najbardziej wam zależy jak działają poszczególne sieci i potem wybierać ofertę, nigdy odwrotnie.
Dokładnie tak :smt023
 #991707  autor: perdos1
 04 maja 2018, 14:00
sylwekZolkusza pisze:Moja podpowiedź pomija bonus GB po doładowaniu, dostaje wszystko bez limitu + 15GB oraz GB ze stażu, na obecną chwilę mam 42GB + wszystko bez limitu, wydaje 200 zł co 10 miesięcy.
Wg mnie lepiej wydać 100 zł co 5 miesięcy i mieć w sumie 100GB więcej internetu. Mrozisz 200 zł a korzyści nie masz z tego praktycznie żadnej.
 #991709  autor: adacomp
 04 maja 2018, 14:07
Pabloeq pisze:
mkkot pisze:Ja bym na Waszym miejscu wziął nju dodatkowy numer -- też orange, tylko taniej. Po co płacić drożej za to samo? Tylko ta umowa, wiem.
A2 nie bierzcie, brak HD-Voice i prawdopodobnie niższy priorytet w sieci (ciągle do potwierdzenia).
A2 - przecież to typowy przykład: Niska cena = niska jakość i priorytet, przecież to jest tak oczywiste.... ludzie się dają jeszcze na to nabierać że może być "niewiarygodnie tanio i dobrze", nie, nie jest tak i nie może być.
Ja tam nie narzekam na A2.
W roamingu także używałem i było OK.
HDV nie jest mi tak bardzo potrzebne i bardzo dobre są opcje łączenia nolimitów rozmów, sms i neta w różnych konfiguracjach podobnie jak w Plush ale o wiele taniej.
 #991711  autor: sylwekZolkusza
 04 maja 2018, 14:11
perdos1 pisze:
sylwekZolkusza pisze:Moja podpowiedź pomija bonus GB po doładowaniu, dostaje wszystko bez limitu + 15GB oraz GB ze stażu, na obecną chwilę mam 42GB + wszystko bez limitu, wydaje 200 zł co 10 miesięcy.
Wg mnie lepiej wydać 100 zł co 5 miesięcy i mieć w sumie 100GB więcej internetu. Mrozisz 200 zł a korzyści nie masz z tego praktycznie żadnej.
Tak też można, ładując 100 zł mamy podobny efekt, aż tyle internetu nie potrzebuje, mam grunwald i kasę na innej karcie sim.
 #991717  autor: darekka
 04 maja 2018, 14:50
@lukjac 11zł./msc. ponieważ ładując za 50zł. masz 100dni ważności konta. W tym czasie wydasz w najgorszym(pierwsza aktywacja nolimitu rozmów) przypadku 20zł.+10zł+10zł co da za usługi(nolimit rozmów +20GB neta) średnio 13,33zł/msc(pierwsze 3miesiące). W następnych miesiącach wydasz na odnowienia tylko po 10zł. czyli za 3 msc. calutkie 30zł co da średnio 10zł./msc. Teraz 13,33zł+10zł. da nam łącznie 23,33zł. czyli średnio 11,66zł/msc i tu musisz pamiętać, że koszt ten będzie malał z każdym odnowieniem nolimitu rozmów zakupem 100minut za 10zł. Czyli średnia cena nolimitu rozmów z netem wyjdzie 11zł. jak nic.
Oczywiście interwał doładowań wynosi 100dni więc średni koszt wydanej kasy z portfela na doładowania wyniesie 50zł/100dni czyli 0,50zł/doba czyli 15zł./msc. ale całej tej kasy nie wydasz na odnawianie nolimitu rozmów więc ten "koszt" nie jest ceną usług.
Reszta kasy z doładowania za 50zł. zostaje i się kumuluje(internet również)-możesz wydać to na smsy poza Stan Darmowy(inne sieci niż Play i jego submarki), dokupienie neta lub MMSy ewentualnie na inne pierdoły ale nie musisz tego robić więc hajs zostaje....

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #991730  autor: perdos1
 04 maja 2018, 16:50
@darekka Nie wyjdzie 11 zł, bo musisz zapłacić operatorowi minimalnie 15 zł/miesiąc. Jak uzbierasz sobie więcej środków na koncie to i tak musisz to wydać na usługi świadczone przez operatora (nie możesz zlecić zwrotu np. na konto), więc co mi po tym, że hajs zostaje? Pakiet sam w sobie wyjdzie 11 zł, ale żeby go mieć musisz płacić 50 zł/100 dni (czyli 15 zł/miesiąc), więc hajs zostaje u operatora, ty go tylko widzisz na play24. To byłaby dobra oferta do samych rozmów i internetu, gdyby było RWK. Pomińmy na chwilę pierwszą opłatę 20 zł. W praktyce to wygląda tak:
15 zł/miesiąc za no limit voice + no limit sms w play +7,5GB internetu (przy zakupie pakietu 6GB co 4 miesiące), SMS poza sieć 9gr, MMS w sieci i poza 19gr
lub
15 zł/miesiąc za no limit voice + no limit sms w play+ 6GB internetu + 55 sms poza sieć wymienne na 26 mms w sieci i poza sieć

Do tego dochodzi brak jakiegokolwiek pakietu internetu w roamingu, no chyba, że akurat włączymy w tym samym czasie w którym wyjeżdżamy pakiet 6GB to wtedy mamy 1GB w UE na 30dni od momentu aktywacji pakietu.

Poza tym wszystkim trzeba co miesiąc aktywować pakiet w konkretnym dniu. Spóźnienie owocuje ponowną opłatą 20 zł "na start".

Jaki to ma sens? Nie lepiej mieć po prostu no full limit+5GB (1GB w UE) za 15 zł w takiej multimedia albo doładować w Plushu w promocji raz na rok i mieć full no limit+10GB (1,7GB w UE ) i spokój na rok nawet nieco taniej niż w RBME? Gdyby tu jeszcze była jakaś oszczędność, ale w praktyce nie ma żadnej. A nawet gdy policzymy, że oszczędność wynosi 5 zł miesięcznie (w porównaniu np. do Plusha bez promocji doładowań), to trzeba pamiętać, że tracimy ją za każdym razem gdy zamulimy z aktywacją pakietu albo wyślemy za dużo smsów poza sieć lub mmsów (bo nie staczy na pakiet minut i trzeba będzie doładować wcześniej). Jak komuś się chce zastanawiać kto ma w jakiej sieci i liczyć ile jeszcze wiadomości może wysłać to proszę bardzo :) dla mnie to nie jest warte 5 zł.

Trzeba jeszcze wyjaśnić jedną kwestię, to pierwsze 20 zł wcale nie jest jednorazowe, kupując pakiet za 20 zł dostajesz w praktyce 44640 minut, które potem przedłużasz pakietem 100 minut. Jednej osobie wystarczy to na dłużej, drugiej na krócej, ale w końcu się skończy i trzeba będzie pakiet za 20 zł kupić ponownie.
 #991738  autor: danielcmr
 04 maja 2018, 19:12
jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi. Stanęło na tym, ze testuje orange. Mam gdzieś stara karte w play (jeszcze sporo giga tam jest promocyjnych przez miesiac wazne) ustawie na sztywno Orange LTE - i bede wiedział jaki zasieg jest w mojej okolicy u pomaranczy