Telekomunikacja jak na dłoni






Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 14 kwi 2018, o 11:34

Nie wiem czy do mnie pijesz, ja nie będę niczego pisał, bo to nie moja bajka. Jakoś Netmonitor nie pokazuje danych z kosmosu i to on jest podstawą, plus oczywiście dobre menu serwisowe telefonu. A te wszystkie wynalazki typu Netmonster, NSG, NCI wolę olać niż tracić czas na ich usprawnianie.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1935
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Pabloeq » 14 kwi 2018, o 12:50

Który to taki cudowny Netmonitor nie pokazuje ci danych z kosmosu? Podaj link do niego. I jeszcze powiedz że z zaimportowaną delikatnie nieaktualną bazą z btsearch ci tak idealnie pokazuje.
Pabloeq
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 238
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: Samsung S7 ; iPhone SE
Sieć: Orange ; T-mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez 3G » 14 kwi 2018, o 13:00

Netmonitor jest tylko jeden, jeśli masz nieaktualną bazę no to sorry... Przynajmniej nie pokazuje głupot jak parę postów wcześniej albo 2600 jako 2100 jak ktoś pisał. Co kilka dni ktoś pisze o czymś takim.
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1935
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez ST » 14 kwi 2018, o 13:30

Mixiorek napisał(a):Fajnie, że dodane zostało pasmo na pasku w trybie czuwania apki w tle. Działa mi na S8 ale niestety na S4 mini już nie :/
Ktoś ma kontakt z autorem i może spytać czy jest możliwość by dodać tą funkcjonalność do tego modelu?

Nie ma. To, co pokazuje NetMonster, zależy wprost od danych, które uzyskuje przez API. Nośne komórek serwujących pojawiły się w API z andkiem Nougat, nośne agregowane - z Oreo. Przy czym nie wszyscy producenci implementują wszystkie parametry w poszczególnych wywołaniach, więc warto się zorientować przed zakupem terminala jeśli komuś zależy na czymś szczególnym. Generalnie najlepiej sytuacja wydaje się wyglądać na czipsetach Qualcomma - prawdopodobnie vendor kity mają stosowne "funkcjonalności" zaimplementowane i OEM musi tylko niczego nie zespuć ;-)

Fakt, że NetMonser pokazuje inaczej niż Engineering Mode wynika wprost z tego, że korzysta (podobnie jak zylion innych aplikacji) ze standaryzowanego interfejsu programistycznego (API), natomiast oprogramowanie producenta bierze dane wprost z modemu, do których apki ze sklepu nie mają dostępu. A przynajmniej nie bez roota...
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 354
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Patryk7588 » 14 kwi 2018, o 14:14

S9 fajnie pokazuje czasami sąsiadów:

Obrazek

Jak widać są pasma 3G jak i LTE.
Szkoda że poznaje tylko PCI i nośna, gdyby jeszcze rozpoznawał CID i zapisywał to w logu... jeden przejazd i wszystkie pasma wyłapane. ;-)
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4199
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Morvius » 14 kwi 2018, o 19:36

Pabloeq o prywatnych opiniach możecie porozmawiać sobie w PW. Tu proszę trzymać się tematu.
Klasyczny obserwator wątku.
Morvius
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 3198
Dołączył(a): 4 kwi 2013, o 13:12
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 87
Model telefonu: Huawei P20 PRO; Samsung S7 EDGE; Huawei P9
Sieć: Fioletowy Turbo Kisiel

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez dt » 14 kwi 2018, o 21:00

@Patryk7588 w S8 mam to samo. To wszystko zasługa Oreo :D
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 453
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Patryk7588 » 14 kwi 2018, o 21:01

Ok. Dzięki za potwierdzenie.
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4199
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez McCm » 14 kwi 2018, o 22:16

NetMonster w Huawei P20 Pro pokazuje ładnie sąsiadująceObrazek
McCm
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 162
Dołączył(a): 25 paź 2007, o 18:37
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 6
Model telefonu: HTC
Sieć: Play

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez ST » 14 kwi 2018, o 23:14

McCm napisał(a):NetMonster w Huawei P20 Pro pokazuje ładnie sąsiadujące

To właśnie jest unikatowa cecha tego narzędzia. Nie działa stuprocentowo skutecznie (co wynika z przyjętej logiki), ale i tak bardzo ułatwia monitorowanie sieci i znajdowanie luk w bazie danych - szczególnie istotne po rozwodzie U900, na obiektach bez U2100...
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 354
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Pabloeq » 15 kwi 2018, o 13:50

3G napisał(a):Netmonitor jest tylko jeden


Nie jest tylko jeden. Jest wiele aplikacji które są monitorem sieci (netmonitorem) w tym właśnie netmonster. Nazwa aplikacji "Netmonitor" nie oznacza że to jest wyrocznia wszystkiego i nieomylność. Poprostu tak sobie ją twórca nazwał.
Pabloeq
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 238
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: Samsung S7 ; iPhone SE
Sieć: Orange ; T-mobile

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Skipps » 26 kwi 2018, o 22:36

Panowie jestem ciekaw czy w A5 2017 agreguje B1+B3 a także B1+B7 ? Ponieważ nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat , zależało by mi na tym , akurat mam internet z Playa i miałbym możliwość sprawdzenia , bo zastanawiam się nad kupnem A5 2017 , bo A5 2016 nie ma szans by agregował B1+B3 już próbowałem tego ale w service mode jest określone jakie pasma agregują . Czy ktoś ma informacje na temat agregacji pasm w A5 2017 ?
Skipps
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 41
Dołączył(a): 25 lis 2016, o 15:59
Lokalizacja: Iwaniska (Świętokrzyskie)
Model telefonu: Sony Xperia SP C5303 , Samsung Galaxy A5 2016
Sieć: Play , Plus

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez Młody.. » 26 kwi 2018, o 23:06

@Skipps - B1 tylko z B20.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 540
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: LG G6
Sieć: PLAY

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez tomi81 » 4 maja 2018, o 13:03

Pytanie do użytkowników S9/9+ - w jakich pasmach działają oba sloty na karty sim przy założeniu korzystania z dwóch kart (tzn. czy zarówno w pierwszym jak i drugim slocie działa rownolegle LTE i jak jest wówczas z wyższym MIMO/QAM/VoLTE). Dodatkowe pytanie - czy któryś z programów do monitorowania (Netmonitor, Netmonster itd.) pozwala na rownolegle śledzenie/logowanie dwóch sieci? Przy obu odpowiedziach na tak byłby to ważny argument przy zmianie terminala :-)
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Monitorowanie sieci w smartfonach - pasma, agregacja

Postprzez kozien70 » 4 maja 2018, o 17:49

Na S9/S9+ Duos z Exynosem (czyli wersja europejska) jedna karta (ta z wlączoną transmisją danych) działa max w LTE a druga zaś, ta bez transmisji - max w 3G. Możliwe, że z którąś aktualizacją druga karta otrzyma "równoległe" LTE. W S7ce Duos druga karta otrzymała 3G wraz z androidem 7ką, tu może być analogicznie z LTE.
W telefonach Dual SIM z dwiema kartami w LTE obydwie mogą mieć jednocześnie VoLTE, ale tylko jedna z nich ma aktywną transmisję danych (przełączasz sobie to między kartami, nie ma konieczności przekładania w slotach).
Netmon monitoruje równolegle obydwie karty. Netmonstera nie używam, nie wypowiem się.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4741
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

cron