Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pabloeq » 30 kwi 2018, o 12:14

Pawrzes napisał(a):Bezpośrednia widoczność stacji:
Obrazek


Jak zaimportować bazę danych z btsearch do tego wynalazku? Gdzie to pokazuje RSSI i RSRP dla LTE?
Pabloeq
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 238
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: Samsung S7 ; iPhone SE
Sieć: Orange ; T-mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 30 kwi 2018, o 18:12

Gubin, ul. Koszarowa 1. Stacja Orange na maszcie Plusa (dolne anteny):
Obrazek
Nadaje stamtąd LTE800/1800/2600, ale z dość niską mocą. Będąc zaraz na ulicy przed stacją, miałem zaledwie 3/5 kresek zasięgu LTE2600 (wiem, mało miarodajne). Radiolinia to 2x2,5Gb/s. Jest to stacja oddalona o 840m od granicy. Prędkości bardzo przyzwoite jak na wcześniejszy prawie zupełny brak zasięgu w tej okolicy:
Obrazek
Ciekawa stacja, bo pomimo bliskości do granicy, leci stamtąd również LTE800/1800 Plusa i to jedyna stacja w mieście z pasmem 800MHz. Za to Play ma już wszelkie pozwolenia (łącznie z radiowym od UKE) na stację w tej okolicy, na ul. Spokojnej.
Ponadto BOA T-mobile twierdzi, że stacja na ul. Wołyńskiej ma zaplanowane LTE800 na sierpień. Plany są przekładane od sierpnia 2016.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 30 kwi 2018, o 21:31

Dwie nowości z warszawskiego podwórka. Dodane LTE 2600 do dwóch stacji T-Mobile:
Warszawa - Mokotów, Mazowieckie
al. W.Witosa 31 (C.H. Panorama)

Było tylko L1800. Muszę zbadać czy nie ma również L800.

Warszawa - Ursynów, Mazowieckie
ul. Bażancia 34 (maszt T-Mobile)
Dąbrówka

Dziwne. Na stacji według btsearch było L800 a nie było L1800? Chyba, że to jakaś mikrokomórka.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3733
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Rezen » 30 kwi 2018, o 23:03

Po co dzwonicie do BoK jak oni nic nie wiedza? :-P
Rezen
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): 13 gru 2014, o 23:10

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 1 maja 2018, o 08:42

Nie patrzcie na to co gadają w BOK. Ostatnio pytałem odnośnie jednej stacji,która była zapchana w pierwszym emailu odpowiedzieli IV kwartał 2018 później pytałem czy może coś nie przyspieszą dostałem odpowiedź, że w ogóle nie ma planów, a tu 2 tygodnie temu stacja dostała 800 i 2600 i działa. Także oni tam mają takie właśnie pojęcie
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3005
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 1 maja 2018, o 08:44

Kiedyś ich informacje się sprawdzały. Widać, że ostatnio się pozmieniało.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 1 maja 2018, o 10:10

Przejechałem wczoraj pół Krakowa od Dworca Głównego po Kurdwanów z rozmową w 2G (celowo). Karta Orange. Cały czas skakanie po kanałach GSM, zero DCSu. Potem wymusiłem G1800 na telefonie i okazało się, że po prostu DCS-a Orange w powietrzu brak.

Ktoś się orientuje, od kiedy 2G Orange nie ma w Krakowie GSM1800 i leci na samym GSM900?

BTW rozdzielenie nośnej U900 nie zmieniło tu nic a nic w konfiguracji sieci, która nadal pozostaje beznadziejna i pomija to pasmo przy hand-offie. Rozpoczynam rozmowę przy oknie w średnim sygnale U2100. Wchodzę wgłąb mieszkania, U2100 zanika a rozmowa spada prosto do GSM900. Rozłączam się, a telefon od razu wskakuje w silne U900 na poziomie -78dBm. Porażka.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4741
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez zwariowany.kurczak » 1 maja 2018, o 11:48

Zaraz mnie tu zjecie, ale NW! to jakaś porażka czy szarpanie się na kasę, a straca znów wagon kasy?
- oszczędzili za bardzo, nic z łączenia pasm nie wyszło, rozwód
- chyba czwarty raz będą graty wymieniać, bo LTE2100 + konfiguracja na osobne UMTS
- agregacja, czy przełączanie pasm podczas rozmowy leży... plan radiowy na odpał?

I teraz logiczny argument podajcie, poza megamarketingiem i oszczędnościami. Dlaczego do cholery dwie międzynarodowe marki z ogromnym wsparciem nie umieją:
- zapewnić agregacji, dostępności, pojemności, mając po 5-6 stacji w mieście, a działa to gorzej niż Plus/Play z "Wifi-BTS" z wszystkim co mają przy 1-3 lokalizacjach :-) przy tak gęstej ilości lokalizacji, stacje 3 pasmowe LTE Nw! zjadały by na śniadanie konkurencje. Ok, zaraz będzie argument iż nie potrzeba pojemności bo masz te 2-8Mb/s na LTE1800, jakoś działa... jakoś a reszta pasm luz...
- skonfigurować "hopy" w trakcie rozmowy/@ po LTE/UMTS, a nie do GSM i tak sobie jesteś do końca połączenia/sesji.

Reszta sieci chyba zbaraniała, Play stacja od początku ustawiana pod wszystko + nowe lokalizacje, a Plus zamiast lokalizacji, dowiesza co może do istniejących stacji. Pomieszało się trochę na tym naszym ryneczku.

Zawsze wydawało mi się, jednak okazało się to błędem, iż to Nw! powinien wykorzystać w pełni możliwości technologii, a mam wrażenie iż zrobił to PLAY. Pomijam prędkość* czy zasięg, ale techniczną możliwość sieci/telefonu np. balansowanie ruchem wykonywane przez sieć, a nie wymuszanie pasma przez Klienta :D

To teraz możecie mnie zjeść :D

*- sieć mobilna zapewniając stabilne 5-10Mb/s wystarczy - synchronizacja, video whatapp, mail... A ciężkie pliki telefon po wi-fi/ftth/usb z laptopa :mrgreen: Ale może ja dziwny jestem, nie oglądam Ultra HD w 3D na 5"...
max. http://www.speedtest.net/result/7675339389.png http://www.speedtest.pl/test/188542501
zwariowany.kurczak
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 556
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 11:45
Lokalizacja: wlkp.
Pochwały: 2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 1 maja 2018, o 11:58

Zdaje się, że po ostatnich zmianach tylko ja jestem zadowolony z N! ;-)

Wystarcza mi te PLAYowe 3/1 Mbps, ale gdyby tak zrobili chociaż 5/2 Mbps to byłoby sporo lepiej.

Na 1,5/1 Mbps wszystko już chodziło naprawdę wolno jak na dzisiejsze czasy.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4371
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pabloeq » 1 maja 2018, o 12:47

zwariowany.kurczak napisał(a):Zaraz mnie tu zjecie, ale NW! to jakaś porażka czy szarpanie się na kasę, a straca znów wagon kasy?


Generalnie masz wiele racji w tym co piszesz, pomimo ogromnego potencjału i przewagi lokalizacyjnej czy ilościowej Networks uwala na prostej konfiguracji, jednak zarządzanie zawodzi a nie graty.
Ja nie mogę narzekać, na "mojej" stacji po dodaniu L800/2600 a jeszcze przed rozwodem jest szybko, ale wydaje się to wszystko jakieś takie... "skręcone", w sensie jakby to nie szło pełną mocą, nie wiem czy to nasze polskie na wyrost ograniczenia emisji PEM...
W Czechach to T mobile CZ praktycznie wszędzie wali mocnym L800 na bloku 10MHz, jak rozmowa to spadnie do U2100 w mieście a poza miastem.... do 2G. A u nas? Niby jest dobrze, ale wiele wymaga dopracowania.
Pabloeq
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 238
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: Samsung S7 ; iPhone SE
Sieć: Orange ; T-mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 1 maja 2018, o 13:12

Mi natomiast w obecnej konfiguracji N! najbardziej przeszkadza:
1. Ignorowanie stacji z L1800 i usilne trzymanie się nadajników z L2600, których w mojej okolicy jest jeszcze niewiele
2. Ignorowanie U900 - wewnątrz żelbetowych pomieszczeń telefon trzyma się szczątkowego U2100 mimo dostępnego silnego sygnału U900
Powyższe uwagi - o których pisałem wielokrotnie - są najbardziej widoczne dla zwykłego użytkownika, który na swoim telefonie widząc dwie czy jedną "kreskę" uważa, że T-M lub O mają "słaby zasięg". Często stwierdzają oni, że Play miał w ich lokalizacji znacznie lepszy zasięg.
Nawet na profilach facebookowych można odnaleźć posty o pogorszeniu się zasięgu N!
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 482
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez muchakk » 1 maja 2018, o 13:27

lordbyd w takiej sytuacji osoby które piszą, że mają słaby zasięg piszą prawdę. Co z tego, że w powietrzu jest UMTS900 skoro sieć z automatu nie przerzuca tam klienta w odpowiednim momencie?Nikt przecież nie będzie wymuszał pasma bo operator nie potrafi skonfigurować poprawnie sieci.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1102
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 1 maja 2018, o 13:39

Z moich uwag co do N! - mizerny sygnał w pasmach zasiegowych vs konkurencja. Sytuacja z dnia dzisiejszego - trasa Białystok - Grajewo - na odcinku Łazy (gdzie tuż obok jest stacja TMobile na wysokim maszcie własnym - typ Lewandowski) tuż pod Ciemnoszyje przejeżdżamy na 2G (trasa gdzie N! ma najwiecej stacji). Po chwili L800 momentalnie spadamy do równie słabego U900 i 2G welcome to. Plus, pomimo stacji dalej, w Goniądzu (jest tam tez N! z masztu Orange) wspomniany odcinek przejeżdża na U900. Test dla N! (osobno o i T) na S7E oraz IP7 Plus, oba z aktywnym VoLTE.
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 1 maja 2018, o 14:58

zwariowany.kurczak napisał(a):Zaraz mnie tu zjecie, ale NW! to jakaś porażka czy szarpanie się na kasę, a straca znów wagon kasy?


Jak najbardziej się zgadzam. Śmiem twierdzić, że to wina Orange i ich zaciskania pasa od lat. To Oni od ok 10 lat ciągle trąbią o kosztach i ich optymalizacji. A wiadomo jak spółki jaskółki. Oszczędzenia wychodzi bokiem. Podobnie France Telekom i ich sieć - gdzie poskromili grosza i się zapycha na styków łącz (czytaj Telia.net)
Jedyna szansa, jak teraz po podziale w końcu usiądą i się zastanowią nad tym co sknocili. TMobile pewnie najlepiej by wszędzie RRU wymieniał a Orange pewnie od kilka tygodni chodzi z kalkulatorem a pracownikom kazali załatwiać swoje potrzeby w ToiToi bo na papier nie będzie.

Plus kolejny, który inwestuje tylko ile trzeba. Swój potencjał jest całkowicie marnowany.
A Play - i tak wcześniej czy później idzie na sprzedaż. Im nie zależy aż tak bardzo na kosztach, bo to fundusz inwestycyjny z 3 źródłami.

Suma sumarrum - każda sieć ma za uszami. Mimo wszystko i tak nadal N! ma przewagę. Mieli by jeszcze większą, gdy $ nie brał górą. Gdyby jechali tak z budową jak Play, dzisiaj by za nimi wszyscy "spaliny wąchali"
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 488
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 1 maja 2018, o 14:59

kozien70 napisał(a):Ktoś się orientuje, od kiedy 2G Orange nie ma w Krakowie GSM1800 i leci na samym GSM900?

U mnie najprawdopodobniej wyłączyli DCS razem z rozwodem U900. Na pewno po rozwodzie już DCS'u nie było, choć nie od razu to skojarzyłem, a zaraz po rekonfiguracji spisywałem kanały GSM900, które pozostały. Być w może w Krakowie było podobnie.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości