Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 20 kwi 2018, o 11:09

Co do numeru 112 to usługa VoLTE jest na tyle nowa, że żaden operator nie narazi siebie na kary w razie gdyby nie pozwalała na uzyskiwanie wysokiej skuteczności w nawiązywaniu/utrzymywaniu połączeń. Technicznie jest to jak najbardziej możliwe, ale to jeszcze nie ten moment. W VoWiFi połączenie na numer 112 można wykonać, ale tylko wtedy, gdy nie ma się żadnego sygnału sieci komórkowej. W service menu mam odpowiednio wybrane opcje:
Obrazek
Obrazek
Przypomnę tylko karę 17,5mln dolarów dla amerykańskiego T-mobile za trzygodzinną przerwę w działaniu numeru alarmowego na ich sieci: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/175- ... 33886.html
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 20 kwi 2018, o 11:12

Dideq napisał(a):PS. nie zapominajmy też że numer 112 nie działa na tych technologiach. Chyba że coś się zmieniło w tej kwestii to przepraszam.


Sprawdzałem przed chwilą na VoLTE - nadal przy 112 zrzuca do UMTS. Przypuszczam, że na VoWiFi tym bardziej nie działa (nie mam teraz dostępu do WiFi by sprawdzić).
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4614
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez MobileMaster » 20 kwi 2018, o 11:19

p2225 napisał(a):Przypomnę tylko karę 17,5mln dolarów dla amerykańskiego T-mobile za trzygodzinną przerwę w działaniu numeru alarmowego na ich sieci: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/175- ... 33886.html


To ciekawsze jak juz mowa o T-mobile US i połączeniach:
T-Mobile przystało na ugodę z amerykańską Federalną Komisją Łączności (FCC), w ramach której operator zobowiązuje się zapłacić 40 milionów dolarów kary. Powód? Sieć T-Mobile wprowadzała w błąd klientów sugerując im, że ci nawiązują połączenie z drugą osobą, podczas gdy... do nikogo tak naprawdę nie dzwonili.

http://www.conowego.pl/aktualnosci/t-mo ... eli-26033/
MobileMaster
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 297
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez iphoneski » 20 kwi 2018, o 11:23

Dideq napisał(a):W moim przypadku telefon jest nadal telefonem, i to ta funkcja ma być stabilna. Jak mam mieć co chwilę rozłączanie czy brak handoveru z VoLTE czy VoWiFi to wolę zwykłe 3G do rozmów.


Tylko właśnie problem zaczyna się, gdy tego 3g do rozmów nie ma. Mam domek w lesie i nigdy tam zadzwonić nie można było. Odkąd mam wifi calling mogę wreszcie zadzwonić, albo smsa wysłać, bo internet jest.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 877
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Dideq » 20 kwi 2018, o 12:45

Ale tylko w domku i w pobliżu. :) A nie ma 2G?
Dideq
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 681
Dołączył(a): 20 wrz 2005, o 22:08
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 20
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez iphoneski » 20 kwi 2018, o 13:06

Na zewnątrz nawet lte złapałem ostatnio, ale wewnątrz domu nie ma 2g nawet. Dlatego jak wyjdę mam zasięg, a w domu gadam po wifi.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 877
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Dideq » 20 kwi 2018, o 13:10

2018 i nadal dziury w zasięgu. :/ Ale to dobrze że masz VoWiFi. :)
Dideq
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 681
Dołączył(a): 20 wrz 2005, o 22:08
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 20
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez alkonauta » 20 kwi 2018, o 13:38

W Bieszczadach są też takie miejsca, gdzie wyszukiwanie sieci wskazuje wyłącznie na LTE orange. Mając volte można zadzwonić. Innej technologii brak.
alkonauta
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 277
Dołączył(a): 25 cze 2011, o 15:06
Lokalizacja: internet
Pochwały: 1

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez dionizosp » 20 kwi 2018, o 15:33

kozien70 napisał(a):
Dideq napisał(a):PS. nie zapominajmy też że numer 112 nie działa na tych technologiach. Chyba że coś się zmieniło w tej kwestii to przepraszam.


Sprawdzałem przed chwilą na VoLTE - nadal przy 112 zrzuca do UMTS. Przypuszczam, że na VoWiFi tym bardziej nie działa (nie mam teraz dostępu do WiFi by sprawdzić).

W play na iPhone wybranie numeru 112 na vowifi skutkuje zerwaniem sesji tunela i rozpięcie wowifi. Połączenie jest realizowane przez sieć komórkową.
dionizosp
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 60
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 02:23

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez iphoneski » 20 kwi 2018, o 16:01

Dideq napisał(a):2018 i nadal dziury w zasięgu. :/ Ale to dobrze że masz VoWiFi. :)

Byś się zdziwił ile takich miejsc jest w naszym kraju :)
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 877
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez pakierhakierxd » 20 kwi 2018, o 23:02

ja w domu mam szczatkowy zasieg -100 dbm odkad uzywam wifi calling jest lepiej ,jest to mily dodatek ;) ,ale siec gsm to podstawa :D ,ale jak kazda ma podobny zasieg i potrafi mi zerwac polaczenie w kazdej :P

dzieki wifi calling wyposazylem sie w 2 telefony z tym
Glowny S8
Zapasowy K10 2017 dual
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5870
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 21:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,S8,K10 2017 dual
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Kuba5262 » 21 kwi 2018, o 09:45

kozien70 napisał(a):Rozumiem, że żadna niebrandowana Xperia nie obsługuje póki co VoLTE/VoWiFi któregoś z naszych operatorów?
Dual Sim z brandem T-mobile obsługuje pewnie tylko VoLTE/VoWiFi T-mobile, więc to takie rozwiązanie połowiczne, bo nie wykorzystuje całego potencjału Dual Sim Dual VoLTE tego telefonu. No chyba, że ktoś ma obydwie karty z T-mobile.

Na moje pytanie o VoLTE i VoWiFi sonymobile.pl odpowiedziało o tak :
Usługi VoLTE są oferowane bezpośrednio poprzez Operatorów, a każdy model musi być przypisany i zatwierdzony przez usługodawcę – Operatora.
Więc mamy jasność, jeśli operatorzy się nie ruszą to nikłe szanse na te usługi w softach CE
Kuba5262
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 28 mar 2017, o 21:17

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez harys » 21 kwi 2018, o 13:51

A co na to Samsung? Samsung może w softach XEO mieć od razu po premierze VoLTE i VoWifi, a reszta nie?
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 21 kwi 2018, o 13:56

To zależy od producenta a nie od operatora. Samsung wrzucił ustawienia operatorskie po prostu do brandu XEO i tyle. Z tego co wiem podobnie jest z Sony w Niemczech jest brand Customized DE i to jest czysty soft tylko są wrzucone ustawienia operatorskie dla każdej sieci.
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez umcusumc » 21 kwi 2018, o 14:02

Wczoraj odkryłem, że w momencie gdy są 2 karty w Samsung S9 i ustawię dane komórkowe oraz tryb sieci "2G/3G/LTE auto" na drugą kartę, to nie ma możliwości korzystania z WiFi calling (sieć Play). Ze zrozumiałych względów podobnie będzie jak Play uruchomi VoLTE. Z tym, że w przypadku VoLTE rozumiem przyczynę, a w przypadku VoWiFi nie bardzo.
umcusumc
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 241
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości