Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 18 kwi 2018, o 22:30

Kurde jaki bałagan się zrobił w tym 1800 ;)
Więc jak Orange może sobie zrobić 15Mhz w LTE, skoro obok LTE Orange jest TMobile a obok TMobile LTE jest Orange?
Może czegoś nie rozumiem?
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 488
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 18 kwi 2018, o 22:37

Ten wykres uwzględniał jeszcze istnienie DCS T-mobile, którego obecnie nie ma w eterze.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez dt » 18 kwi 2018, o 23:21

Ciekawie to by się zrobiło gdyby te 2,4 w 1800 kupili różowi a zieloni kupili od nich 2,2 MHz z 900. To by była dopiero transakcja :o
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 453
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 19 kwi 2018, o 08:48

Mixiorek napisał(a):pasmo 2600 na drugiej stacji na terenie gminy Konstancin-Jeziorna. Stacja:
Orange ID: 287 (N!)
ul. Mirkowska 45 (wieża własna - dawnego Centertela NMT)
uke_enbi 80428

Testy o wschodzie słońca, około 800m od stacji, terminal przy oknie, brak bezpośredniej widoczności stacji:

Obrazek

Przed odpaleniem 2600 takie wyniki nie byłyby możliwe. W dobrych momentach było połowę tego w DL. 2600 nadal grzecznie znika po schowaniu się głębiej. Moim zdaniem to super konfig :smt023 2600 ogarnia ruch na zewnątrz a potem wchodzi do gry odciążone L1800 a głębiej L800.

Przejechałem dziś rano 25km po Warszawie, kilka dzielnic. Terminal cały czas przechodził po L2600 (100% logów).

Kolejne odpalanie L2600:
Warszawa - Wilanów, al. Rzeczypospolitej 14 (CH Alto Wilanów)

W btsearch jest mowa o pikokomórce. Chyba są również instalacje na dachu bo złapałem to pasmo na Wiertnicznej/ Przyczółkowej z CLID 37.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3733
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez JanPet » 19 kwi 2018, o 09:26

U mnie to samo, odpalenie 2600 znacząco poprawiło mi wyniki.
JanPet
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 44
Dołączył(a): 15 mar 2018, o 13:49
Lokalizacja: Toruń
Model telefonu: Iphone 5s
Sieć: Orange

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 kwi 2018, o 09:42

Mixiorek napisał(a):Kolejne odpalanie L2600:
Warszawa - Wilanów, al. Rzeczypospolitej 14 (CH Alto Wilanów)

W btsearch jest mowa o pikokomórce. Chyba są również instalacje na dachu bo złapałem to pasmo na Wiertnicznej/ Przyczółkowej z CLID 37.


Raczej tylko piko, przynajmniej tak to wyglądało z miesiąc/dwa temu. Prawdopodobnie będę tam przejazdem w weekend, to sprawdzę.

dt napisał(a):@kozien70 - egzemplarz na wagę złota :D Wyłącz automatyczne aktualizacje ;) Ciekawe na co czekają z 4x4. Jak tylko uruchomią wrzuć screena z service mode. Będzie potwierdzenie na komplet obsługiwanych technologii przez S8.


Wykonałem trochę testów (karta Orange i T-mobile) w minioną sobotę w Błoniu, gdzie działa CA czterech nośnych, 256QAM oraz (podobno, wg T-mobile) MIMO 4x4. Niestety telefon nadal pokazywał tylko MIMO 2x2:
Obrazek

Wniosek: albo MIMO 4x4 nie jest nadal komercyjnie odpalone (nie dziwiłbym się, bo np. 256QAM chwalili się już dawno temu, a komercyjny dostęp jest dopiero od paru dni) albo telefon mimo włączenia opcji w Service Menu nadal nie obsługuje 4x4, bo czegoś mu jeszcze brak w tak starym sofcie.
Albo jedno i drugie.

Być może w najnowszym sofcie wszystkie niezbędne ustawienia już są, ale niestety menu jest zablokowane i się o tym nie przekonamy :?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4741
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 19 kwi 2018, o 09:49

kozien70 napisał(a):Raczej tylko piko, przynajmniej tak to wyglądało z miesiąc/dwa temu. Prawdopodobnie będę tam przejazdem w weekend, to sprawdzę.

Z około 900-100m? To piko ma anteny na zewnątrz? Do tego nieco dziwne CLID - 37.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3733
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 kwi 2018, o 09:56

A jaki miałeś poziom tego sygnału z 1km? Tryb wymuszony czy auto?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4741
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 19 kwi 2018, o 09:59

Nie wiem. Telefon w trybie auto zebrał stację do logu.

P.s.
Ja już nie mogę wymuszać pasm :(
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3733
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez dt » 19 kwi 2018, o 10:22

@kozien70 - na tym starym sofcie działa też 4CA? Teraz by się przydał ktoś z softem Oreo i będzie widać w zwykłym serviceMode czy jest 4x4. Tylko znowu póki nie będzie pewności że 4x4 działa na stacji kręcimy się w kółko.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 453
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 19 kwi 2018, o 10:31

@dt - nie, nie działa. Jest tylko 3CA i dostępna max cat10. Podobnie nie zmienia nic włączenie 256QAM - telefon nadal pokazuje max 64 QAM.
Sugeruje to, że włączenie w menu MIMO 4x4 może nie dawać faktycznej obsługi, podobnie jak z modulacją.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4741
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 19 kwi 2018, o 13:53

http://marcinnoga75.blogspot.com/2018/0 ... aknie.html

"Wyłączono 9 kanałów GSM T-Mobile (ha ha to nie przypadek, właśnie tyle dało ORANGE do składki na U900 NetWorkS!)
NetWorkS! U900 UARFCN 3064 = T-Mobile 79-90 + ORANGE 91-99 // widmo 4.2MHz (950.7-954.9MHz) //
Nowe T-Mobile [link] UARFCN 3055 (70-90) = 951MHz // widmo 4MHz (949-953MHz) //"
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4371
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 19 kwi 2018, o 14:15

Spacedust napisał(a):NetWorkS! U900 UARFCN 3064 = T-Mobile 79-90 + ORANGE 91-99 // widmo 4.2MHz (950.7-954.9MHz) //
Nowe T-Mobile [link] UARFCN 3055 (70-90) = 951MHz // widmo 4MHz (949-953MHz) //

70-90 to jest 21 kanałów, więc blok na U900 to 4,2MHz, a nie 4MHz, czyli względem współdzielonego U900 (3064) nie zmienia się nic, poza tym że jest to tylko do użytku T-mobile.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 0kti » 19 kwi 2018, o 14:29

Inowroclaw
Jest płynne przejście między H+ a LTE i na odwrót.
Testowane podczas słuchania internetowej stacji radiowej 320kbps.


Tapatalk - Xiaomi MI6
0kti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 115
Dołączył(a): 18 lis 2007, o 15:16
Lokalizacja: PL
Pochwały: 2
Model telefonu: Xiaomi Mi6
Sieć: RBM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 19 kwi 2018, o 14:31

T-Mobile jak rozumiem? Inowrocław jest chyba na granicy producentów. NSN czy Huawei?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3733
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości