Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez f0ku5 » 15 kwi 2018, o 13:53

Mixiorek napisał(a):Tegoroczne to jeszcze przed nami
Wiesz o co mi chodziło ;-)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1709
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 15 kwi 2018, o 16:45

Mixiorek napisał(a):Czyli ten tweet był "nieco na wyrost" a konkretnie data jego publikacji:
https://twitter.com/RzecznikOrange/stat ... 3417690112

Działy PR zarówno TMobile i Orange nie śpią. Pomarańczowi się chwalą 438Mb/s a magenta 490Mb/s
Ale żeby kurna napisać, która słuchawka to obsługuje to już dla nich wielki problem.
Jestem ciekaw, czy któraś z sieci w końcu wpadnie na pomysł aby zrobić odpowiednią tabelkę z terminalami które obsługują takie prędkości: LTE Cat, Mimo 4x4, Mimo 2x2 i QAM256 oraz QAM64

Play jak sie chwalił LTE Ultra potrafił zrobić tabelkę. :roll:
spotify
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 325
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 kwi 2018, o 18:14

f0ku5 napisał(a):Dlatego też właśnie sugerowałem, że to nie sprawa aktualizacji Samsungów, a po prostu zmian po stronie operatora ;)


Myślę, że to nie jest oczywiste i sprawa jest wiązana (konieczne było i to i to)

W przypadku S9/S9+ może faktycznie obsługa wyższych modulacji była już aktywna w sofcie zanim operatorzy je włączyli na stacjach, a może jednak została dodana wraz z ostatnią aktualizacją z 30 marca, w której zawarte było m.in. nowe oprogramowanie modemu.

W przypadku S8/S8+ na pewno wymagana była aktualizacja oprogramowania, bo mam obecnie w testach S8kę z oprogramowaniem kwiecień 2017 i obsługuje ona jedynie Cat9, nie ma ani CA więcej niż trzech nośnych, ani 256QAM/64QAM w DL/UL. Wczoraj w Błoniu ten telefon agregował jedynie trzy nośne pokazując max 64QAM/16QAM, zaś S9+ w drugiej ręce agregował cztery nośne z 256QAM/64QAM.
Od @Mixiorka wiadomo, że S8 z najnowszym softem ma tam parametry CA i modulacji takie same jak powyższa S9+, zatem ewidentnie któraś aktualizacja po drodze "zrobiła dobrze".


Mixiorek napisał(a):Działa, działa. Jestem w Błoniu na rynku


@Mixiorek - gites wynik :smt023

Dla porównania moje wyniki z Błonia z wczoraj wieczorem, których nie zdążyłem tu wrzucić. Bardzo ładne, biorąc pod uwagę porę dnia (sobota, ok. 21:00)

Stacja Błonie, Grodziska 15, odległość ok. 400m. CA 800+1800+2100+2600. 256QAM/64QAM DL/UL (Galaxy S9+)
Orange:
Obrazek

T-mobile:
Obrazek

Stacja Błonie, ul. Powstańców 8A, odległość ok. 100m, CA 800+1800+2100+2600. 256QAM/64QAM DL/UL (Galaxy S9+)
Idąc chronologicznie od dołu, cztery pierwsze wyniki to Orange, trzy kolejne to T-mobile.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4622
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Dodo84 » 15 kwi 2018, o 23:06

Właśnie T-Mobile zalicza u mnie poważną awarię. Rozmowy rozpoczynane w UMTS 900 zrzuca prawie natychmiast w bardzo slabe UMTS 2100 i po chwili ciszy bądź dziwnego bulgotu zrywa rozmowe. Już 3 raz w ciagu kilku minut zerwalo rozmowe. Po zakonczonej rozmowie wraca do UMTS 900 a jak ponownie ktoś zadzwoni albo ja do kogoś to po okolo minucie zrzuca do UMTS 2100. Pomaga ustawienie na sztywno GSM 900.
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 155
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 kwi 2018, o 00:45

Ja z kolei dzisiaj cały dzień spędziłem na U900 ;)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4288
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Benjamin Linus » 16 kwi 2018, o 09:15

kozien70 napisał(a):Warszawa-Wesoła, stacja ul. 1 Pułku Praskiego, karta Orange, działa 256QAM:
Obrazek

Obrazek



Tylko tu L1800 jest na 15 MHz ? wszędzie widzę 10
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 kwi 2018, o 09:18

To raczej wszędzie powinieneś widzieć wspólne L1800 na 15MHz ;-)
L1800 na 10MHz jest tylko w kilku miastach testowych w kraju: m.in. Błonie, Rumia, Skawina i Świdnik. Tam każdy operator testuje osobne L1800, na swoim bloku 10MHz.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4622
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 16 kwi 2018, o 09:48

Po cichutku, mimochodem zrobiłeś wrzutkę z tymi dwoma nowymi miastami :-)
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3657
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 16 kwi 2018, o 19:17

Nie śledziłem tak dokładnie tematu - czy może ktoś przypomnieć ile stacji i jaki obszar został objęty nową konfiguracją w Błoniu i okolicach?

Edit. OK, w sumie to filtrując L2100 na BTSearch ładnie widać :) Wychodzi jakieś 20 stacji.

A i jeszcze pytanko jak tam z CID-ami U900 - przenieśli z wyłączonych nośnych U2100 czy wszystkie nowe?
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1917
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 16 kwi 2018, o 19:39

kozien70 napisał(a):To raczej wszędzie powinieneś widzieć wspólne L1800 na 15MHz ;-)
L1800 na 10MHz jest tylko w kilku miastach testowych w kraju: m.in. Błonie, Rumia, Skawina i Świdnik. Tam każdy operator testuje osobne L1800, na swoim bloku 10MHz.

Właśnie spojrzałem na Rumię i tam też masowo LTE2100, czego w Gdyni, Sopocie i Gdańsku nie ma. Kiedy zatem N! ruszy w te rejony? Do końca roku zdąży z nową konfiguracją w całej Polsce?
spotify
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 325
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 kwi 2018, o 20:28

3G napisał(a):A i jeszcze pytanko jak tam z CID-ami U900 - przenieśli z wyłączonych nośnych U2100 czy wszystkie nowe?


To zależy chyba od rejonu. W Warszawie na stacjach z U2100 nowe nośne U900 dostały CIDy po wyłączonych nośnych U2100. Na stacjach bez U2100 wyglądało to tak, że T-mobile dostało CID po starej wspólnej nośnej U900, zaś Orange - całkiem nowy CID. Ale nie badałem od jakiegoś czasu takich stacji, więc nie potwierdzę, że nadal tak jest.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4622
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 16 kwi 2018, o 20:43

kozien70 napisał(a):W Warszawie na stacjach z U2100 nowe nośne U900 dostały CIDy po wyłączonych nośnych U2100.

To wiem, u mnie też.
kozien70 napisał(a):Na stacjach bez U2100 wyglądało to tak, że T-mobile dostało CID po starej wspólnej nośnej U900, zaś Orange - całkiem nowy CID. Ale nie badałem od jakiegoś czasu takich stacji, więc nie potwierdzę, że nadal tak jest.

Parę dni temu widziałem stację Wola Prażmowska i tam właśnie tak jest.
No a Błonie?
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1917
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pawrzes » 16 kwi 2018, o 23:14

Na terenie gminy Błonie CIDy po dawnym wspólnym U900 pozostały na nośnej 3055 T-Mobile a Orange dla U900 na nośnej 3082 dostało nowe CIDy ale nie wiem czy coś się tam zmieniło od kiedy rozdzielono U900 w całej Aglomeracji Warszawskiej.
Pozdrawiam
Pawrzes
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2372
Dołączył(a): 22 sie 2005, o 16:44
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 55
Model telefonu: Smartfony
Sieć: PLAY Orange VirginMobile Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Dodo84 » 17 kwi 2018, o 10:18

Panie i Panowie przenoszenie transmisji z 3G do LTE w T-Mobile od rana działa w Gorzowie Wielkopolskim :D. Po około dwóch minutach transmisja z 3G ląduje płynnie w LTE.
Dodo84
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 155
Dołączył(a): 22 kwi 2014, o 19:05

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Ron » 17 kwi 2018, o 10:26

Przenoszenie transmisji jakby to był największy problem sieci komórkowych :lol:
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 372
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: LG K8 2017 DS
Sieć: PLAY, Orange

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości