ja jestem za nokia
po ok. 1.5 roku korzystania z noki troche mi sie znudzila i chcialem cos wiecej (np. foto) kupilem SX-a i jakos nie moglem sie przekonac. wszystko maja podobne -system prawie ten sam => 90%programow jest wspolnie obslugiwana przez oba telefony, mp3,radio... simens jest troche lepszy technicznie - foto, gprs10 via clas6 u noki, 4mb. pam. wewnetrznej via 3,4mb noki => odbija sie to na wielkosci pliku ktory mozna przez BT... do tego w noki po przekroczeniu 1500sms-ow w pamieci telefon zaczyna sie mulic, muli tez strasznie przy wchodzeniu w folder "aplikacje" ale jednak nokia wydaje mi sie bardziej przyjazna/ergonomiczna w uzytkowaniu (nawet otwiera piwo

-
nadal bardziej wole wysylac smski i sluchac muzy ze starego ngage niz N70...
to ze rozmawia sie inaczej niz w wiekszosci komorek w niczym nie przeszkadza.
(zabawnie wygladaja ludzie co pierwszy raz widza ten telefon z bliska i probuja zadzwonic

w noki lepiej od sx jest z zasiegiem.
udawalo mi sie jechac metrem z st. pl.bankowy do st. centrum i rozmawiac. sx nigdy nie pozwolil mi na taka sztuczke.( wlasciwie w tunelu pomiedzy stacjami zasieg traci 99,9% komorek)
wyswietlacz mimo 4tys naprawde wyglada dobrze.
mp3 slabsze niz w SX? (hm... chyba ze chodzi o jakosc dzwonkow mp3. simens odtwarza je jednak troche lepiej) mialem sx przez pol roku i
jakosc mp3 na sluchawkach w ngage jest taka sama jesli nie lepsza, mam ta nokie z sluchawkami philips i mp3 brzmi genialnie (z orginalnymi tez jest git), znacznie lepiej niz na N70 i jej hs3 (lepsze basy i glosnosc).
telefonik nie tylko posiada wyjscie audio ale ma tez wejscie.
mozna podlaczyc telefon pod wieze i nagrac utwor - telefon sam zapisze go - chyba jako mp3 albo aac ale dokladnie juz niepamietam.
- do muzyki i gier ten telefon zostal stworzony -
aparatu w noki brak , ale sx ma tylko VGA wiec cudow tez nie ma na jego fotkach brak (filmy tragiczne)
przez pierwsze dni bawilem sie robiac zdjecia ale pozniej "zapomnialem" o nim, chociaz faktycznie przydaloby sie miec mozliwosc wyslania mms-em zdjecia.
wielki plus to klawiatura, w ngage jest jedna z lepszych jakie widzialem w komorce - smsy pisze sie szybko (w chwili gdy sms-y sa za 1gr. to tez ma znaczenie)
- klawisze spore i doskonale rozstawione - sx i jego klawiatura hm... "awangarda uderzenia"... wymaga treninu wiekszego niz 3650 chociaz po przyzwyczajeniu rzeczywiscie szybko sie pisze => czterema palcami na raz (jeden warunek - sprawny kciuk - nie kazdy moze sie tego nauczyc - kwestia indywidualnej anatomi i zdolnosci psychoruchowych...)
ngage w gierkach jest bezkonkurencyjna zwlaszcza tych specjalnie przygotowanych pod ten fonik (niektore dzialaja tez na SX1 ale grac nie idzie => KLAWIATURA <= nie pozwala na operowanie joyem i jednoczesne wciskanie => gry to jednak nie to samo co smsy). wystarczy zobaczyc
asphalt urban i tony hawk w wersji na ten telefon jest chyba jedne z najfajnieszych gier na komorki.
zreszta prawie wszystkie z dedykowanych gierek wygladaja conajmniej jak na PSone i grywalnosc tez duuuza.
wiekszosc gier ngage ma ponad 20mb. dla porownania java ZWYKLE <1mb. .sis <5mb.
to tez o czyms swiatczy...
dopiero ostatnio java 3d moze konkurowac grafika.
wszystkie gry mozna sciagnac z neta za free (np. p2p)
co do filmow to jest tak jak
piotrz napisal.
avi. zwyklych nie chce. mpg. tez nie...
sx ma podobnie. wszystko zalezy od odtwarzacza z jakiego sie korzysta
dobrym rozwiazaniem jest program smartmovie szybko i skutecznie odtwarza/kompresuje a filmik przez kabel wrzuca sie
pcsuite ngage ma wbudowany kompresor ale zeby z niego skorzystac trzeba polaczyc telefon z kompem przez BT i strasznie wolno to wtedy idzie (polaczenie kablem dolaczonym do zestawu sprawia ze widac tylko karte pam. jako dysk twardy a pcsuite nie widzi phona) chociaz kompresja/jakosc rewelacyjna => na 128mb. miesci sie ok. 3h filmu...
UWAGA: w noki na orginalnym playerze nie ma mozliwosci przewijania filmu w trakcie odtwarzania, jak z tym jest w sx to niepamietam bo sprzedalem go juz z rok temu...
simens troche lepszy do filmow (odtwarzania) => wyswietlacz lepszej rozdzielczosci i wiecej kolorow...
do mp3 i gier zdecydowanie nokia.
sx ma wiecej mozliwosci ingerencji w OS + foto + wyswietlacz...
zalezy do czego telefon ma sluzyc