Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 23 mar 2018, o 11:05

Tak trochę uwag z boku - nie wiem niestety, jakie modele BBU i RRU są (i jak powszechnie) w użyciu - trochę już lat nie jestem związany zawodowo z telko ;-) Próbowałem na privie podpytać naszego najlepiej zorientowanego kolegę, ale tfardy jezd ;-) A ponieważ gdzieś między wierszami powiedział, że ich obiekty będą modernizowane (czyli zapewne dostaną "wpółczesne" graty), to chyba można z niewielkim błędem założyć, że rozważamy sprzęt nowej generacji (Hua).

Co do U900 - dla RRU pracujących w mixed mode GSM+UMTS (pasmo 35 MHz) mamy dla obu nośnych UMTS zawsze tę samą moc, podobnie dla nośnych GSM. Podział mocy między technologie jest sterowalny i go nie znamy, ale co do zasady - równy dla obu operatorów, czyli różnic w zasięgu być nie powinno.

Co do 1800 - dla RRU pracujących w mixed mode DCS+LTE jest trochę więcej wariantów, tak naprawdę pod względem pasma wystarczyłby jeden RRU dla obu operatorów (pasmo do 45 MHz) i wtedy możliwy jest podział mocy równo dla obydwóch koniecznych nośnych LTE i dwóch nośnych DCS. Ale także można obie nośne LTE "obdzielić" nierówno mocą i dać więcej na DCS. Ale możliwe, że zostaną na obiektach po 2 RRU albo jeszcze inna kombinacja - "stare" do DCS i nowe (z obsługą QAM256) do LTE. Jak widać, konieczna tu jest wiedza "insajderska". Chyba muszę się umówić z kolegami z dawnych lat na piwo... ;-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 343
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 23 mar 2018, o 11:06

kozien70 napisał(a):EDIT: parę minut po 3 rano zaczęło pojawiać się pierwsze U900 na osobnych nośnych, z Józefowa :-) Na CIDach po wyłączonych nośnych U2100 - dzięki, o Panie!

JAK JA WAM ZAZDROSZCZĘ!!! :-D
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 343
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 23 mar 2018, o 11:15

@ST - cały czas mówimy o strefie Hua - żeby nie było nieporozumień. Z Nokii nie mam wiedzy.

Na miejskich stacjach z DCS i L1800 stosowane są w standardzie dwa RRU. Jedno jest mocniejsze, potrafi obsłużyć jednocześnie dwie nośne LTE, drugie tylko jedną. Pierwotnie, przed rozwodem było tak: to mocniejsze obsługiwało DCS obydwu, zaś to słabsze - wspólną nośną L1800.
Z informacji, które mam nt. testowego terenu rozwiedzionego (Błonie) wynika, że rozwód w L1800 wymusił zamianę ról RRU, co jest logiczne. Mocniejsze obsługuje teraz dwie nośne L1800, dzieląc po równo moc, zaś słabsze przejęło nośne DCS-a. Co do objęcia częstotliwości zarówno Orange jak i T-mobile to nie powinno być problemu, obydwa RRU w specyfikacji dają radę.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4612
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 23 mar 2018, o 13:01

W Poznaniu nadal 3064.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 23 mar 2018, o 13:22

W Bydgoszczy również 3064 oraz 260-34.

Co do miejskich stacji w strefie NSN to również są tu stosowane odrębne RFM-y dla L1800 oraz DCS.
Moduł radiowy RFM (właściwie dwa połączone ze sobą) dla DSC podłączony jest do dualnej anteny 900/1800.
Moduł radiowy RFM dla L1800 podłączony jest przez diplexer do "bliźniaczych" anten 2100/2100 z których nadawany jest UMTS - zwykle do "prawej" strony anteny z której emituje się również U2100 T-M.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 464
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 23 mar 2018, o 13:52

ST napisał(a): Ale możliwe, że zostaną na obiektach po 2 RRU albo jeszcze inna kombinacja - "stare" do DCS i nowe (z obsługą QAM256) do LTE


Jak na mój gust zrobią tak: uruchomią rozdzielone L1800 na obecnym sprzęcie w konfiguracji takiej, jak w testowym Błoniu (czyli zamiana ról RRU od DCS i LTE, bez fizycznej ingerencji). L2100 również uruchomią na dotychczasowym RRU - obszary testowe pokazują, że się da.
Tak to zrobią najszybciej i najmniejszym kosztem - w zasadzie tylko zdalna rekonfiguracja i ew. upgrade oprogramowania.

A jeśli zechcą na L1800 i L2100 uruchomić 256QAM i MIMO 4x4 to zaplanują wymianę RRU. Ale to w jakiejś tam przyszłości. Wówczas nie będzie już tematu DCS-a (Orange w końcu też z niego zrezygnuje) i na stacji zamiast dwóch obecnych RRU pod DCS i L1800 będzie jedno nowe, wspólne RRU z MIMO 4x4 obsługujące dwa osobne L1800. Identycznie jak obecnie w paśmie L2600.
W paśmie 2100 zaś wymienią obecne jedno RRU na nowe z 256QAM i MIMO 4x4.

Te upgrade-y to jednak moim zdaniem najwcześniej w przyszłym roku. W bieżącym L1800 i L2100 poleci "na starych gratach" a kończyć będą doposażanie stacji w L800/L2600.

Takie moje przypuszczenia. Ja bym przynajmniej tak to zrobił, hahahaha :lol:
Co innego strefa Nokii. Tam wobec kulawego działania CA wymiana może być już w tym roku.

Jeśli się mylę, a ktoś "z wiedzących więcej" może mnie sprostować - bardzo proszę :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4612
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Pabloeq » 23 mar 2018, o 14:24

Co stoi na przeszkodzie żeby dziś obaj operatorzy Orange i T mobile wyłączyło całkowicie DCS (GSM1800)? M2M tego pasma też używa? Czy sam GSM900 nie wystarczy im obecnie do obsługi leciwego sprzętu do rozmów?
Pabloeq
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 192
Dołączył(a): 19 mar 2018, o 13:08
Model telefonu: Samsung S7 ; iPhone SE
Sieć: Kazda oprocz tych na P

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 23 mar 2018, o 14:36

T-mobile zaczął wyłączać, choć jeszcze na części stacji ich DCS działa.

Orange podobno jeszcze nie może. Przyczyn może być kilka. Np. nadal spory ruch i za mało własnego pasma 900, by go obsłużyć. Albo za mało stacji w niektórych lokalizacjach z uruchomionym G900 - np w Warszawie T-mobile ma dużo więcej stacji z GSMem, niż Orange.
Pomarańczowi mają tu sporo stacji, na których w 2G mają tylko DCS, a T-mobile już ma na nich swój GSM.

Zobaczymy, jaki będzie rozwój akcji w związku z pasmem 900. Na terenach "po rozwodzie" widać, że Orange zaczął wykorzystywać kanały G900 leżące w zakresie T-mobile.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4612
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 23 mar 2018, o 15:05

I odwrotnie, choć w mniejszym stopniu (tylko 91 i 92).
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1914
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 23 mar 2018, o 15:20

O ile na stacjach z U2100, U900 dostaje w spadku CID po pierwszej nośnej, tak na stacjach bez U2100 CID wygląda źle. Na przykładzie stacji Dąbie, pow. krośnieński - było 30464, 30465 i 30466, a teraz dla Orange jest: 45190, 45200 i 45204. Wcześniej zmieniała się ostatnia cyfra, a teraz na pierwszym i drugim sektorze zmienia się przedostatnia i na trzecim sektorze ostatnia.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5123
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 23 mar 2018, o 16:47

Czy stacje bez GSM900, też nie mają teraz DCS?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4280
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 23 mar 2018, o 16:58

Nie znam takiej stacji w mojej warszawskiej okolicy, która miałaby DCS T-mobile, a nie miałaby GSM. Wyjątek stanowią niektóre pikokomórki z taką konfiguracją.
Inna sytuacja jest w Orange - ten operator na terenie Warszawy ma sporo stacji, gdzie 2G jest obsługiwane tylko przez DCS.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4612
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 23 mar 2018, o 17:19

p2225 napisał(a):O ile na stacjach z U2100, U900 dostaje w spadku CID po pierwszej nośnej, tak na stacjach bez U2100 CID wygląda źle. Na przykładzie stacji Dąbie, pow. krośnieński - było 30464, 30465 i 30466, a teraz dla Orange jest: 45190, 45200 i 45204. Wcześniej zmieniała się ostatnia cyfra, a teraz na pierwszym i drugim sektorze zmienia się przedostatnia i na trzecim sektorze ostatnia.

Nie ma żadnej zależności - od kilku miesięcy w strefie poznańskiej CI dla kolejnych nośnych i sektorów jest przydzielane chaotycznie. "Obmacanie" stacji z U2100, U900, GSM i DCS zajmowało średnio 30-45 minut oraz wymagało sprzętu umożliwiającego wymuszenie nośnej i niekiedy PSC. Czyli - przyzwyczaj się ;-)
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 343
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 23 mar 2018, o 17:23

A to u nas standard od początków N!...
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1914
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez inżynier » 23 mar 2018, o 17:30

kozien70 napisał(a):Inna sytuacja jest w Orange - ten operator na terenie Warszawy ma sporo stacji, gdzie 2G jest obsługiwane tylko przez DCS.

Te wszystkie stacje Orange mają również GSM, różnica jest taka, że TMobile ma osobne komórki dla GSM i DCS, a w Orange jest CommonBCCH z masterem na DCSie, co powoduje to, że na GSM są tylko kanały rozmówne i nie widać go w idle mode.
inżynier
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 312
Dołączył(a): 21 lip 2012, o 13:28
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości