• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #982681  autor: jarekt
 11 mar 2018, 00:27
@tytyt, napisałem Ci ale widzę, że albo nie przeczytałeś albo przeczytałeś po łebkach.
Ładujesz 50zł co 50dni (nie mniej, nie więcej i nie częściej i nie rzadziej - no chyba że potrzebujesz jeszcze więcej GB) i masz dodatkowo średnio 12GB miesięcznie do tych 10GB z nolimitu. Razem 22GB średnio miesięcznie lub więcej jeśli nie zużyłeś wszystkiego.
Przy czym GB z doładowań Ci się kumulują i są ważne zawsze 100dni do przodu od doładowania (nie przepadają po 30 dniach) więc po kilku miesiącach możesz mieć i 100GB zaoszczędzone.
 #982682  autor: tytyt
 11 mar 2018, 00:57
marcin19883 pisze:kto w dzisiejszych czasach korzysta z mmsów?
Czasem mnie się zdarzy wysłać, jak ktoś nie posiada FB etc ;]
jarekt pisze:
Teraz Cię zrozumiałem ;) i chyba właśnie wybiorę tę ofertę. Nawet jest lepsza niż moja na abonament w RBM swoją drogą. Płacę 29zł (wypowiedzenie do 30dni) abonament i mam 10GB tylko, a tutaj karta 30zł i co najmniej 20GB.

Nie chce komplikować i chyba zrobię tak, uproszczając:
Doładuje za 50zł na start: 30zł od razu na aktywację wariantu wszystko bez limitu "na 30 dni za 30 zł" i mam 30GB na 100dni od razu. Cyklicznie za 30dni zostanie mi pobrane kolejne 30zł, więc za 30dni muszę doładować za 50zł (żeby mieć no limit sms/rozm) i będę miał 10GB + to co zostało z poprzedniego miesiąca GB + 20GB bonusu i jakby w ogóle nie korzystał mam 60GB neta na 100dni. Zostanie mi 40zł też i będę miał INTERNET na 100dni ważny.
 #982684  autor: jarekt
 11 mar 2018, 01:17
Można to robić (moment doładowania) na kilka sposobów. Ważne żeby ten mechanizm zrozumieć (ważność konta, ważność pakietu, kumulacja itp. itd.) wtedy można się bawić i optymalizować do woli. A nawet wstrzymać całkowicie doładowania nawet na 100 dni (można jechać na SD i złotówkach z konta jeśli się będzie mało dzwonić poza sieć w danym okresie, a kaski trochę zostało na koncie).
 #982686  autor: tytyt
 11 mar 2018, 01:32
Tak, ale to już przesada. Właściwie to już na 100% wybiorę tą opcję i sieć - rejestracja nowego numeru (bo z Playa na RBM "z miejsca" nie da się) - pierwsze doładowanie 50zł / 25 dzień kolejne 50zł - i tutaj zostaje właściwie 2miesiące za free (60zł) i internet na 100dni i średnio 10GB+10GB=20GB miesięcznie a od razu mam 30GB i wykorzystam lub nie wszystko - to już dobrowolna kompilacja. Ogólnie 120zł na 120dni czyli 30zł co 30dni. Ale nawet jak dla pewności za miesiąc doładuje 25dnia za 50zł to nic się nie stanie i tak cyklicznie się uruchomi po 30dniach - a ważność internetu będzie od dnia 25 - 100dni. A bawić się co do dnia nikt będzie, lepiej wcześniej doładować i mieć na zaś wszystko - i jak najprościej.

Dzięki wszystkim za liczne odpowiedzi w temacie ;)
 #982711  autor: Gregrin
 11 mar 2018, 10:02
tytyt pisze: rejestracja nowego numeru (bo z Playa na RBM "z miejsca" nie da się)
Z play'a jak najbardziej da się przejść do RBM siema na kartę. Jarekt potwierdził przejście z taryf PnKRWK, FormulaPnK i chyba z taryfy odnowa. Jeśli nie masz w swojej taryfie na play24 albo w telefonie (kodem *163#) możliwości przejścia na tą taryfę bezpośrednio to zmień najpierw na jedna z tych podanych. Kolejna zmiana taryfy jest możliwa po ok 4-rech godzinach.

PnK= Play na kartę.
 #982718  autor: jarekt
 11 mar 2018, 10:11
tytyt pisze:Właściwie to już na 100% wybiorę tą opcję i sieć - rejestracja nowego numeru (bo z Playa na RBM "z miejsca" nie da się)
@Gregrin, @rudymax, no właśnie nie wiadomo, co @tytyt miał na myśli w tym fragmencie:
- że nie można zarejestrować numeru RBM na dane numeru Play,
- że nie można przenieść (w sensie MNP) numeru z Play do RBM, czy
- że nie można migrować (zmienić taryfy) z Play na RBM.
 #982749  autor: tytyt
 11 mar 2018, 11:47
rudymax pisze:
Gregrin pisze:
jarekt pisze:
- że nie można przenieść (w sensie MNP) numeru z Play do RBM, czy
- że nie można migrować (zmienić taryfy) z Play na RBM.[/quote]

Chodzi mi o to, że kiedyś były problemy z przeniesieniem numeru Play na RBM. Chyba, że się coś zmieniło. Tak czy inaczej, tamta osoba ma UNLIMITED na Kartę Play - i jeżeli da się przejść bez problemu na RBM SIEMA no to w sumie jeszcze lepiej - jeżeli można to kodami zrobić. A dokładniej chodziło o "nie można migrować (zmienić taryfy) z Play na RBM". Jeżeli teraz można kodami ten sam nr no to bajka...
 #982754  autor: jarekt
 11 mar 2018, 11:58
Możesz migrować (zmienić taryfę) na rbmSM (przez Play24, kodem, infolinię, zgłoszenie). Przenieść się nie możesz (staraj się używać słowa "przenieść" tylko wtedy kiedy chodzi o proces MNP), bo nie można się przenieść (w sensie MNP) z jednej submarki/taryfy na inną submarkę taryfę w ramach jednego operatora nazwijmy go nadrzędnego - w przypadku submarek/taryf Play/RBM/Fakt jest to P4.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2018, 14:42 przez jarekt, łącznie zmieniany 2 razy.
 #982756  autor: mateo1995
 11 mar 2018, 12:06
Witam,
właśnie jestem w podobnej sytuacji jak autor wątku, minimalizuję babci opłaty za media(dvbt zamiast kablówki z której nie korzysta, stacjonarny tel, stacjonarny internet, drogi abonament komórkowy z płatnymi usługami które wciśnięto). Wychodzi na to że wyrzuca w błoto grubo ponad 200 zł miesięcznie.
Pytanie jest takie czy istnieje jakaś możliwość przeniesienia stacjonarnego numeru do oferty na kartę do tego 30GB/mc + no limit rozmów na kom+stacjonarne? Domyślam się że nie, więc jestem zdecydowany na Orange na kartę 25zł za nolimit + 50GB/mc. Plan jest taki, żeby zamiast internetu stacjonarnego babcia podłączała sobie dłuższym kablem USB telefon(Samsung Galaxy S 2) do laptopa, dzięki temu telefon się nie rozładuje, będzie działać jak stacjonarny, w razie potrzeby zawsze będzie można go odłączyć. Internet na laptopie będzie z udostępniany z telefonu przez kabel. Czy to zda egzamin? Potrzebuję tylko sposobu żeby tethering włączał się automatycznie po podłączeniu kabla. Obecnie testuję, działa dobrze ale trzeba za każdym razem po podłączeniu kabla przekopywać się przez ustawienia menu a jest to uciążliwe. Czy na androidzie 4.1.2 można to jakoś ustawić/zautomatyzować?
 #982762  autor: iphoneski
 11 mar 2018, 12:25
@mateo1995 A nie lepiej kupić babci modem na usb zamiast tak kombinować? Modem za jakieś 60 zł dostaniesz. I ta karta ma być tylko do neta czy normalnie rozmawiać też z niego chce? Bo jak net tylko to może lepiej jakiś elastyczny abonament np 10 gb za 10 zł w play? Cyfrowy Polsat miał chyba coś podobnego kiedyś. Jak babcia nie będzie korzystać to rachunek nie przyjdzie, a starsze osoby rzadko kiedy zużyją więcej niż te 10 gb. Albo z t-m 10 gb za 10 zł na 10 miesięcy :)
 #982763  autor: Gregrin
 11 mar 2018, 12:30
Jak telefon ma być na stale w prądzie to udostępnianie neta przez kabel sobie daruj i zrób to po wifi.
Stacjonarny da się przenieść do voip i jego utrzymanie do odbierania to 1zl na rok.
To tak na szybko prostych rzeczy. Gdybyś chciał bardziej zoptymalizować to możesz wykorzystać voip do dzwonienia a w telefonie mieć sama kartę do netu. Ale to już trochę bardziej skomplikowane i wszystko zależy ile minut potrzeba bo pomimo niskich stawek to przy dużych ilościach przestaje być opłacalne. Tu stawki do PL http://www.voip-comparison.com/?ll=0&ll ... %5B%5D=169 (średnio 3,2gr na kom i 2gr na stac (ale sa tez operatorzy mający 0,4gr na stacjonarny).
PS. Do czego jest ten net używany ?? W a2mobile za 10zl jest nolimit ale od 15GB na lejku 0,5Mbit i do voip by się sprawdził.

Generalnie jeśli zaoszczędzi się 200zl miesięcznie to może warto zainwestować w router z voip (przypuszczam ze 200-300zl) i modemem LTE ?
Po stronie babci nic się nie zmieni bo będzie dalej korzystała sobie ze swojego stacjonarnego telefonu.
 #982788  autor: tytyt
 11 mar 2018, 14:36
Zapytam może tak - mogę przejść z PLAY UNLIMITED na RBM SIE MA kodam kodem *163# ?
Ostatnio zmieniony 11 mar 2018, 14:45 przez tytyt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #982793  autor: tytyt
 11 mar 2018, 14:47
Pogubiłem się właśnie ;) Rozumiem, że mam zrobić *163# czy *163*99# i przechodzę z PLAY UNLIMITED na RBM SIE w ciągu 24h, tak?
 #982796  autor: jarekt
 11 mar 2018, 14:53
Jeśli kodem chcesz, to *163*99# (możesz tez w Play24 zlecić zmianę).

Zmiana nastąpi w kilka minut. Maksymalnie to 7 dni (zgodnie z dotychczasowymi regulaminami, bo regulaminu migracji do rbmSM na razie nie ma).

*163# to kod do Menu Migracji (pojawi się lista taryf do których możesz migrować ale na razie nie ma na niej ani rbmSM ani rbmSMpl).

No i "Play Unlimited" to usługa w taryfie FPnK (Formuła Play na Kartę) tak dla ścisłości.
 #982800  autor: TomLee
 11 mar 2018, 15:17
Trochę mnie zadziwiłeś bo dla starszej osoby 10 GB to raczej jest nie do przerobienia na smartfonie. Niemniej obecnie najlepszą ofertę bez kombinacji ma Orange na kartę za 25 pln (po przeniesienu numeru około 50 GB) lub a2mobile za 19,90 (15 GB z lejkiem co 5 GB).
 #982864  autor: darekka
 11 mar 2018, 19:18
Też tak uważam-Orange bez wielkich kombinować daje ogromne ilości internetu(50GB) za 25zł+nolimit rozmów i sms.
Jak drogo to można jeszcze spojrzeć na RBMenergy i nolimit rozmów za 20zł. przedłużany 100 minutami za 10zł. Net dostaniemy za darmo do każdego doładowania np. za 50zł. mamy 20GB ważne 100dni-za nadmiar kaski można neta dokupić lub też przedłużyć jego resztę doładowaniem lub dokupieniem pakietu GB. Plusem tego jest zdalny dostęp do konta numeru przez Play24 lub aplikację mobilną-nie musimy mieć dostępu fizycznie do telefonu.

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #982872  autor: mateo1995
 11 mar 2018, 20:22
50 GB nie jest przesadą bo internet wykorzystywany jest do oglądania seriali, skype. Osobny modem do komputera ok ale to już jednak trzeba drugą kartę sim, 2 razy doładowywać no i trochę drożej. Jeśli nie będzie problemów z tym udostępnianiem na dłuższą metę to będzie najlepsze wyjście. Tylko czy jakoś można ustawić automatyczne udostępnianie bezpośrednio po podłączeniu usb? Jak narazie widzę aplikacje ale z wyskakującymi reklamami. nr stacjonarny jednak będzie do likwidacji bo i tak nie był wykorzystywany.
 #982880  autor: jarekt
 11 mar 2018, 20:37
@mateo1995, tak jak Ci pisał już @Gregrin: daruj sobie kablowe połączenie fona i kompa aby udostępnić net.
Ładowanie fona kablem i czuwanie na kablu - OK, tak ma być. Ale net zawsze bezprzewodowo (w takim przypadku jak Twój).

Będzie z tym masa problemów np. funkcjonalnych, jeżeli ma być tylko jeden numer i jedno urządzenie.

Przykładowo, jak już wszystkie inne problemy rozwiążesz, to wyobraź sobie taką sytuację:
- dzwoni telefon (ważny bo od córki);
- babcia odbiera;
- ale leciała też jakaś transmisja live (prognoza pogody na jutro, mecz siatkówki, olimpiada);
- babcia jest bez neta i nie wie co robić: czy się z córką rozłączyć i połączyć z netem czy rozmawiać z córką (i pół godziny) ale na kompie nic w tym momencie nie zrobi (a córka prosi żeby właśnie coś tam prostego w necie zrobić/zobaczyć podczas rozmowy).

Jeśli jedno urządzenie i jeden numer to net bezprzewodowo, a niezależnie od tego niech sobie fon cały czas na kablu siedzi.