Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 22 lut 2018, o 23:22

klaudia123 napisał(a):https://www.telko.in/min-50-proc-wydatkow-roamingowych-playa-dla-orange

za tyle mln ile można postawić stacji? mam wrażenie iż PLAY kilka razy spłacił - zamiast swoje stacje - roaming krajowy..

A widział ktoś może gdzieś zestawienie ile play płacił za RK w różnych latach? Niby stacji coraz więcej, ponad 80% ruchu po własnej sieci, a wydatki dla W3 zdają się utrzymywać na podobnym poziomie.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 886
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 22 lut 2018, o 23:25

Ruch może i mniejszy, ale czemu by z roku na rok nie oskubać bardziej P4, skoro wiadomo że muszą płacić bo wyjscia nie mają :D
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 227
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom,
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 22 lut 2018, o 23:45

dagonPL napisał(a):Ruch może i mniejszy, ale czemu by z roku na rok nie oskubać bardziej P4, skoro wiadomo że muszą płacić bo wyjscia nie mają :D

No ale umowy masz przecież na kilka lat i opłaty przecież muszą być na jakiejś podstawie. To chyba nie działa tak "wykorzystaliście za milion, a zapłacicie 200, bo szef na wakacje nie ma".
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 886
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 22 lut 2018, o 23:52

Masz rację, ale umowę możesz skonstruować na setki sposobów. Prosty przykład. Prowadziłem kiedyś działalosć i wynajmowałem powierzchnię ~1500m2. Mimo ze umowę mialem na 5 lat, renegocjację ceny najmu raz w roku i jak pewnie się domyslasz z roku na rok płaciłem więcej za ten sam metraż. Oczywiście podwyzka nie mogła być wieksza niz iles % ale zawsze... tu mechanizmy mogą być podobne. To wielki biznes. Każda ze stron instaluje sobie takie furtki :)
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 227
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom,
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 23 lut 2018, o 11:27

Konstrukcje są różne. Najprostsza i najmniej bolesna to waloryzacja o coroczny wskaźnik inflacji co gwarantuje że z biegiem czasu przychód z umowy jest realnie taki sam jak na jej początku.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 446
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Benjamin Linus » 23 lut 2018, o 13:48

Ostatnie zdjęcia z czasu podłączenia.
To już hardkor dla lubiących szczegóły....
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 23 lut 2018, o 14:12

@ Benjamin Linus - super zdjęcia - podziękuj Panu, który pozwolił Ci je wykonać :)
Na zdjęciach widać m.in. schemat elektryczny stacji, schemat podłączeń akumulatorów oraz szczegóły modułów dystrybucji zasilania, BBU z wpiętymi modułami oraz wewnętrzną jednostkę od radiolinii (pierwszy z dołu w siłowni)
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 466
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 23 lut 2018, o 20:09

@iphoneski byłeś może ostatnio w okolicach Lniana i masz jakieś logi ze stacji Playa ?
Zaczynam powoli dodawać do bazy btsearch.pl powiat świecki w miarę możliwości a wcięło mi część logów z Lniana...
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 227
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom,
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 23 lut 2018, o 20:30

dagonPL napisał(a):@iphoneski byłeś może ostatnio w okolicach Lniana i masz jakieś logi ze stacji Playa ?
Zaczynam powoli dodawać do bazy btsearch.pl powiat świecki w miarę możliwości a wcięło mi część logów z Lniana...

Niestety nie, chciałem jechać teraz w tygodniu, ale w tych mrozach roboty i tak nie wykonam, więc nie jechałem :(
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 886
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 23 lut 2018, o 20:42

Jak będziesz, to zwróć uwagę na L2100. Nie znam tej stacji z czasów przed zainstalowaniem się tam Playa, ale wydawało mi się że U2100 i L2100 idzie z anten T-Mobile. Dzisiaj byłem przejazdem i nie złapałem ani L2100 ani U2100, a wcześniej było na 100% bo mam pomiary z 2 sektorów. Nie mogłem sprawdzić bo mialem tylko telefon bez możliwości wymuszenia. Przyszło mi do głowy że może T-Mobile potrzebuje sprzęt pod L2100 i dlatego Play zniknął z pasmem 2100, nie wiem jak to od strony technicznej wyglada. Ale to tylko domysły.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 227
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom,
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 24 lut 2018, o 16:52

Koledzy, jeśli w wyszukiwarce wniosków na budowę masztów, widnieje wpis "wezwano do uzupełnienia", co to znaczy? :)
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1294
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez harys » 24 lut 2018, o 17:00

Oznacza ze zlozony wniosek o pnb byl albo nie kompletny, albo zawieral bledy ktore latwo mozna poprawic

Wysłane z LePro3
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 24 lut 2018, o 18:10

Trochę mnie to przeraziło, bo niektóre podobne wnioski stoją długie miesiące. A dziś zauważyłem wniosek w miejscu gdzie bym nie przypuszczał, że postawią i miałbym bardzo blisko nadajnik. Wielka trójca nigdy nie postawiła tak blisko masztów. A taki Play jak się na wsiach rozpędził, to jestem w szoku. Takie małe wioski a masztów będzie dosyć sporo.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1294
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez umcusumc » 24 lut 2018, o 18:36

U mnie też wniosek kierowano do uzupełnienia. Data wpływu maj, w czerwcu wezwanie do uzupełnienia dokumentacji, w lipcu uzupełnienie przez inwestora i w sierpniu decyzja pozytywna. Ostateczne odpalenie stacji kolejne 4 m-ce później. W moim przypadku stawiali maszt w bardzo dobrym miejscu pod względem zasięgowym, a na dokładkę nikomu to nie wadziło, bo mimo że w środku miejscowości, to daleko od zabudowań. Z ciekawości pytałem w gminie, czy mieli jakieś zgłoszenia od niezadowolonych mieszkańców - okazało się, że nikt nie protestował. Czyli słynne "location, location, location". Nie wiem, czy zrealizują swoje plany (1k masztów), ale naprawdę widać postęp poza miastami.
umcusumc
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 242
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 24 lut 2018, o 19:27

iphoneski napisał(a):
dagonPL napisał(a):@iphoneski byłeś może ostatnio w okolicach Lniana i masz jakieś logi ze stacji Playa ?
Zaczynam powoli dodawać do bazy btsearch.pl powiat świecki w miarę możliwości a wcięło mi część logów z Lniana...

Niestety nie, chciałem jechać teraz w tygodniu, ale w tych mrozach roboty i tak nie wykonam, więc nie jechałem :(

dagonPL napisał(a):Jak będziesz, to zwróć uwagę na L2100. Nie znam tej stacji z czasów przed zainstalowaniem się tam Playa, ale wydawało mi się że U2100 i L2100 idzie z anten T-Mobile. Dzisiaj byłem przejazdem i nie złapałem ani L2100 ani U2100, a wcześniej było na 100% bo mam pomiary z 2 sektorów. Nie mogłem sprawdzić bo mialem tylko telefon bez możliwości wymuszenia. Przyszło mi do głowy że może T-Mobile potrzebuje sprzęt pod L2100 i dlatego Play zniknął z pasmem 2100, nie wiem jak to od strony technicznej wyglada. Ale to tylko domysły.


Nie mogłem spać przez to i dzisiaj wyruszyłem do Lniana. Kosztowało mnie to 50 km trasy i prawie odmrożone ręce, ale zbadałem stacje dokładnie.
Play ma swoje anteny,nie nadaje ze sprzętu T. Z drogi nie było widać nowych anten. Pod stacją wszystko sie klaruje. L2100 jest tylko na jednym sektorze. Poza tym tak jak pisałem kiedyś L800 i 1800 na 3 sektorach.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 227
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom,
Sieć: Play, Orange

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości