Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 25 lut 2018, o 23:40

GaduAirowiec napisał(a):Orange ma dobry zasięg? Bzdura. 2km od granicy Łodzi, Stróża k/Wiśniowej Góry -zasięg Orange ginie w budynkach. Na zewnątrz brak LTE. Najbliższy BTS -5km w Andrespolu. Dobrze że w Wiśniowej Górze jest BTS Plusa/Aero2 to można normalnie korzystać z internetu i rozmów w domu. Orange zatrzymało się pod Łodzią w rozwoju 15 lat temu.

Ja u siebie już nawet nie mam co narzekać - jedna stacja z kompletem pasm, drugiej brakuje tylko L2600 (ma się pojawić w kwietniu), a trzecia stacja działa na razie niezmodernizowana (zobaczymy kiedy dołożą L800/L2600), więc nie mów że Orange zatrzymało się pod Łodzią w rozwoju 15 lat temu. Wiśniowa Góra to w ogóle jest przykład do niezłych rozważań. Czyjegoś masztu nie chcieli, autostrada przeszkadza (każdy dobrze wiedział gdzie się buduje), masa rzeczy się nie podoba i nie chcą. Są jakieś dwa pozwolenia T-Mobile - jedno w stricte w Wiśniowej, a drugie na Kolumny - zobaczymy czy coś z tego wyjdzie i czy polepszy sytuację.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1749
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mateusz7 » 26 lut 2018, o 00:38

kozien70 napisał(a):Nie ma co kombinować. Odpisałem Ci w wątku o reshufflingu: RRU pod 1800 potrafią obsłużyć zakresy sporo szersze, niż 20MHz. Ogólnie problem maksymalnego zakresu 20MHz dotyczył tylko RRU pod 800kę (z którym to problemem Hua jak widać i tak sobie poradził). Wszystkie pozostałe RRU Hua stosowane przez N! (pod 900, 1800, 2100, 2600) obsługują "z defaulta" zakresy sporo szersze, niż 20MHz (różne zależnie od modelu/pasma). I pod tym kątem N! nie musi nic zmieniać. Sprzęt Hua obecny na stacjach potrafi obsłużyć całe pasmo obydwu operatorów, nawet bez reshufflingu. Co zresztą widać po obecnych "rozwiedzionych" lokalizacjach.

Stąd właśnie był mój warunek na początku wypowiedzi o 20 MHz. To, żeby uprościć sprawę, jeszcze bardziej zamieszam. :D

Tylko właśnie nie do końca mi się to zgadza. Bardzo możliwe, że jest jak piszesz i że Huawei obsługuje zakresy szersze niż 20 MHz pod 1800. Dochodzi pytanie czy w strefie Nokii również nie ma tego rodzaju ograniczenia? Są przecież lokalizacje, gdzie z pasma 1800 leci tylko DCS bez L1800. Powodów może być oczywiście miliony dlaczego tak jest. Zawsze myślałem, że wynika to ze zbyt szerokiego pasma, a więc konieczności instalacji drugiego RRU (czy jego odpowiednika dla Nokii). Możliwa jest także opcja, że jest to po prostu stary sprzęt, który nie potrafi obsługiwać LTE. Zresztą po co by instalowano osobne RRU pod DCS i LTE (dwa na jedno pasmo), skoro tak jak w 900 może być tylko jedno. Może też chodzić o normy promieniowania (mam nadzieję, że nie).
kozien70 napisał(a):Bo ja z kolei mam info, że RRU Hua wykorzystywane przez N! do wspólnego L1800 na nośnej 1798 nie daje rady obsłużyć więcej, niż jednej nośnej LTE.

I teraz również zakładam, że jest tak jak piszesz. Wynikałoby z tego, że RRU pod DCS jednak potrafi obsługiwać LTE. W takim razie po co montowano po dwa RRU na pasmo (była wtedy tylko jedna nośna LTE)? Możliwe, że zakładano już rozwód w przyszłości i na zaś była taka konfiguracja.

Jeżeli piszesz, że RRU nie obsłuży więcej niż jednej nośnej LTE, znaczyłoby że któreś z RRU obsługuje nie tylko LTE, ale także DCS. Ale może być też tak, że rozdzielono DCS po równo i oba działają w konfiguracji LTE+DCS. I to by potwierdzało moją hipotezę (która może być jak najbardziej fałszywa) i wyjaśniało dziwny podział bloków DCS.
Mateusz7
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 12 wrz 2014, o 13:02

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 26 lut 2018, o 08:39

W strefie Nokii również były montowane odrębne moduły radiowe (RFM) dla DCS i LTE.
Moduł dla DCS był zwykle podłączony do dwusystemowej anteny 900/1800 MHz.
Moduł dla LTE był mocowany przez diplexer z anteną dla U2100.
Dla przypomnienia U2100 dla każdego z operatorów nadawane jest z odrębnego RRH.
Postaram się poszukać jakiegoś starego projektu modernizacji i napiszę jakie typy RFM były uwzględnione dla DCS i LTE w strefie N.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 26 lut 2018, o 09:18

Mateusz7 napisał(a):Tylko właśnie nie do końca mi się to zgadza. Bardzo możliwe, że jest jak piszesz i że Huawei obsługuje zakresy szersze niż 20 MHz pod 1800.


Nie "bardzo możliwe", tylko tak jest. Jak opisałem wcześniej.

Mateusz7 napisał(a):W takim razie po co montowano po dwa RRU na pasmo (była wtedy tylko jedna nośna LTE)?


Wymagania mocy?
Jeden moduł RRU ma określoną moc. Ta moc dzieli się na wszystkie nośne (GSM/UMTS/LTE) uruchomione na danym RRU. Im więcej nośnych na jednym RRU uruchomisz, tym mniejsze moce będą one miały. Oczywiście nośnych nie możesz na jednym RRU uruchamiać w nieskończoność. Każdy moduł ma w specyfikacji ich maksymalną liczbę w danej technologii.

Nie wszędzie pasmo 1800 jest obsługiwane z dwóch RRU. Czasem jest z jednego. Wszystko zależy od lokalnych wymagań mocy.

Mateusz7 napisał(a):Jeżeli piszesz, że RRU nie obsłuży więcej niż jednej nośnej LTE,

Napisałem, że RRU stosowane pod wspólne LTE1800 obsługuje jedną nośną LTE. Pod DCS-a wisi inne, mocniejsze RRU. Mowa o stacjach mających dwa RRU na pasmo 1800, niewybudowanych ostatnio (tu może być jakiś nowy sprzęt).

Mateusz7 napisał(a):Ale może być też tak, że rozdzielono DCS po równo i oba działają w konfiguracji LTE+DCS.


Ale tak jednak nie jest.

Cały czas piszę o Huawei. Stacje z Nokią to inna bajka.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4712
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 26 lut 2018, o 12:10

Bez rozstrzygania kto wrzuca dane N! do btsearch zauważyłem, że ten ktoś pominął kilka stacji zmodernizowanych już jakiś czas temu. Np:
- Umiastowska 1, Ołtarzew. Doszło L800 do istniejącego L1800
Warszawa:
- ul. Czerska, Agora
- ul. Europejska, Bricoman. Słynna stacja z poprawek firmy wykonawczej
- ul. Gwintowa, sanktuarium na Siekierkach
- ul. Księcia Ziemowita- św. Bonifacego 9
- ul. Hirszfelda
- ul. Złoczowska 12. Dziwna stacja, jeden sektor?
- ul. Bartycka, dodano 800 do istniejącego już od pewnego czasu 2600
- ul. Wojciechowskiego 35, dodano 800 do istniejącego już od pewnego czasu 2600

Tam gdzie nie wyszczególniłem doszło 2600. Nie wiem czy również nie 800. Dwa ostatnie przypadki pokazują, że Orange "wraca" i uruchamia L800.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3718
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez 3G » 26 lut 2018, o 15:10

Mixiorek napisał(a):Bez rozstrzygania kto wrzuca dane N! do btsearch zauważyłem, że ten ktoś pominął kilka stacji zmodernizowanych już jakiś czas temu.

A zgłaszałeś te stacje? ;)
3G
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1931
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 23:47
Lokalizacja: ERW/WPI
Model telefonu: LG G4, S7 Edge, LG X-mach, Nokia E51, E52
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 26 lut 2018, o 15:25

Częściowo tak ale pewnie jeszcze raz podeślę logi.

@Kozien - nie zgłaszałeś może Ciszewskiego lub Hirszfelda?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3718
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mateusz7 » 26 lut 2018, o 19:30

kozien70 napisał(a):
Mateusz7 napisał(a):Tylko właśnie nie do końca mi się to zgadza. Bardzo możliwe, że jest jak piszesz i że Huawei obsługuje zakresy szersze niż 20 MHz pod 1800.


Nie "bardzo możliwe", tylko tak jest. Jak opisałem wcześniej.

Ja nie kwestionuję, że tak nie jest. Zadaję po prostu kolejne pytania w nawiązaniu do nowych założeń. Ok, mogłem napisać "skoro Huawei obsługuje zakresy szersze..." itd.

kozien70 napisał(a):Nie wszędzie pasmo 1800 jest obsługiwane z dwóch RRU. Czasem jest z jednego. Wszystko zależy od lokalnych wymagań mocy.

kozien70 napisał(a):Pod DCS-a wisi inne, mocniejsze RRU. Mowa o stacjach mających dwa RRU na pasmo 1800, niewybudowanych ostatnio (tu może być jakiś nowy sprzęt).

No ok. Wynika z tego, że kwestia jest na tyle złożona, że nie da się na jej podstawie niczego wydedukować.

kozien70 napisał(a):
Mateusz7 napisał(a):Ale może być też tak, że rozdzielono DCS po równo i oba działają w konfiguracji LTE+DCS.


Ale tak jednak nie jest.

I teraz nie kwestionuje: skoro tak jednak nie jest, to jedno RRU, to mocniejsze (wcześniej pod DCS) obsługuje cały DCS+nośna LTE, zaś drugie drugą nośną LTE (bo dwie nośne LTE na jednym - nie, LTE+DCS na obu czy według podziału na pół czy według operatorów - nie itd.). No, ale sam już napiszę, że tak pewnie też nie jest, bo jest jakiś nowy fakt, o którym się otwarcie nie mówi. Sygnał leci z prostokątnych paneli - tyle wystarczy nam wiedzieć. :P

kozien70 napisał(a):Cały czas piszę o Huawei. Stacje z Nokią to inna bajka.

No dlatego być może taki, a nie inny podział tych bloków DCS jest związany ze sprzętem Nokii. Ale ja nie podejmuję się już dalej samemu dedukować. Chciałem coś jeszcze z tego faktu wyciągnąć, ale pewnie po prostu mieli taką dziwną fantazję z tymi 6 blokami na zmianę.
Mateusz7
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 116
Dołączył(a): 12 wrz 2014, o 13:02

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 26 lut 2018, o 20:47

Mateusz7 napisał(a):
kozien70 napisał(a):Cały czas piszę o Huawei. Stacje z Nokią to inna bajka.

No dlatego być może taki, a nie inny podział tych bloków DCS jest związany ze sprzętem Nokii. Ale ja nie podejmuję się już dalej samemu dedukować. Chciałem coś jeszcze z tego faktu wyciągnąć, ale pewnie po prostu mieli taką dziwną fantazję z tymi 6 blokami na zmianę.

A mamy w ogóle namierzony taki "rozwiedziony" obiekt w strefie Nokii? Jest tak samo z L1800 i U900?
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 351
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Benjamin Linus » 26 lut 2018, o 20:52

ktoś podpowie na szybko gdzie jest ta lokalizacja ?

112766241 - L2600 Or.
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 414
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ST » 26 lut 2018, o 20:56

Benjamin Linus napisał(a):ktoś podpowie na szybko gdzie jest ta lokalizacja ?

112766241 - L2600 Or.

Gdańsk, Słowackiego 200
ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 351
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Benjamin Linus » 26 lut 2018, o 21:07

ST napisał(a):
Benjamin Linus napisał(a):ktoś podpowie na szybko gdzie jest ta lokalizacja ?

112766241 - L2600 Or.

Gdańsk, Słowackiego 200



DZIĘKI :smt006

czyli 5,20km w lini prostej z RSRP -89, RSSI -66,
na antenie zewnt,
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 414
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 26 lut 2018, o 21:52

W starym (2014 rok) projekcie stacji zbudowanej na sprzęcie Nokii moduły Flexi RFM dla DCS jak i LTE są przystosowane do obsługi GSM oraz FDD LTE, szerokość ciągłego obsługiwanego pasma: DL 35 MHz, UL 60 MHz, moc wyjściowa 3 x 20/40/60/80 W. Sposób podłączenia H (dwa moduły razem).
Moduły Flexi RFM dla UMTS 2100 przystosowane są do obsługi WCDMA oraz FDD LTE. Moc 3x20/40/60, szerokość obsługiwanego pasma - ciągłego 20 MHz dla DL i UL.
W innym projekcie zastosowano zamiast Flexi RFM moduł Flexi Remote Radio Head, również przystosowany do obsługi WCDMA, FDD LTE o szerokości ciągłego obsługiwanego pasma DL 20 MHz, UL 60 MHz, moc wyjściowa 2x20/30/40 W.
Wszystkie moduły 2 x RX/TX MIMO.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez klaudia123 » 27 lut 2018, o 01:54

czyli już w 2014 NW! był zdolny odpalać LTE2100, z osobnych nośnych T&O, byle owe 2x10Mhz były - a są - obok siebie...
LTE 23 8/5, 3G 25 14/8 jakoŚ NW!
klaudia123
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 105
Dołączył(a): 28 lis 2017, o 17:27
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 27 lut 2018, o 02:49

Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4352
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości