• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #97884  autor: Arkanadien
 23 sie 2006, 20:37
Przepraszam jeśli porusze podobny już wcześniej obecny temat.. Ale sam nie mogłem się doszukać niczego podobnego.
Chodzi o filmy 3gp. Jeśli zajmują więcej niż jeden mega, zaczynają się zawieszać.. Tzn obraz "stoi" a dźwięk idzie dalej...
Co może być tego przyczyną? czy jak będę filmy konwertował do mp4 coś to poprawi?

Czy to może wina mojej karty mmc (1 giga to nie jest zbyt dużo chyba.. telefon nie specjalnie "muli" )
Czy ktoś już miał podobny problem? I jak go rozwiązał (może inny soft.. a tak przy okazji.. :P jak sprawdzić jaką wersje softu się ma?? ;) :P )

Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość.. :) :D
 #97887  autor: ywis
 23 sie 2006, 20:40
Arkanadien pisze:Przepraszam jeśli porusze podobny już wcześniej obecny temat.. Ale sam nie mogłem się doszukać niczego podobnego.
Chodzi o filmy 3gp. Jeśli zajmują więcej niż jeden mega, zaczynają się zawieszać.. Tzn obraz "stoi" a dźwięk idzie dalej...
Co może być tego przyczyną? czy jak będę filmy konwertował do mp4 coś to poprawi?

Czy to może wina mojej karty mmc (1 giga to nie jest zbyt dużo chyba.. telefon nie specjalnie "muli" )
Czy ktoś już miał podobny problem? I jak go rozwiązał (może inny soft.. a tak przy okazji.. :P jak sprawdzić jaką wersje softu się ma?? ;) :P )

Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość.. :) :D
Soft sprawdzisz za pomocą kodu, a mianowicie wpisz na klawiaturze... *#0000#
Jeśli chodzi o pliki 3gp, to dziwna sprawa. Powinno wszystko chodzić normalnie, to raczej wina softu niż karty. Zawsze można przefleszować i sprawdzić co się będzie działo.

#102149  autor: oozz
 04 wrz 2006, 10:27
Mam podobną sytuację.
Film wielkości 86MB (shrek2) zrobiony z DVD za pomocą Xilisoft DVD Ripper Platinium Wiesza się w podobny sposób. Czasem po minucie..czasem dwóch (najdłużej szedł 5 minut).
Może to wina ustawień lub Xilsoftu (może soft komórki?-mam N6230i v3.70)?
Najgorzej, gdy próbuję zmienić coś w ustawieniach Xilisoft'u- otrzymuję FAIL.
A ustawienia standardowe to:
-------------------------
Video:
Video Codec : h263
Video size: 176x144
Bit Rate: 120
Frame Rate: Auto
Aspect: Atuto
Bitrate Tolerance: 60
Same Quality: False

Audio:
Audio Codec: amr_nb
Bit Rate: 48
Sample Rate: 8000
Chanels: 1(Mono)
Disable Audio: False
----------------------------

Czy ktoś może mi poradzić co zmienić? (i jak wtedy zmusić program do działania?)
Czy można uzyskać stereo w filmach? (by działało w N6230i)
Może inny format? (jakie oprogamowanie?)

Dzięki za wszystkie rady i propozycje.

#102158  autor: Krisu6230i
 04 wrz 2006, 11:10
no a w ustawieniach nie da sie zmienic na 2 chanels (stereo) ?

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#102164  autor: oozz
 04 wrz 2006, 11:34
Da, tylko po naciśnięciu "start Ripping", po chwili wyskakuje FAIL. (Bez zmiany ustawień konwertuje poprawnie)

#102173  autor: szulzykk
 04 wrz 2006, 11:56
ja proponuje inny program np 3gp Video Converter czy ImTOO 3GP Video do przerabiania :-D Converter

n6230i.prv.pl back in action !!

#102180  autor: oozz
 04 wrz 2006, 12:13
Jakiś link? :?
I jeszcze jedno pytanie...tylko 3gp? W opisie jest mp4 (ale mi nie udało mi się stworzyć filmu w mp4, który byłby poprawnie widziany przez telefon)....
Będę wdzięczny za rady i porady.
A tak przy okazji..da się stworzyć film z napisami?

#102181  autor: szulzykk
 04 wrz 2006, 12:16
oozz pisze:1.Jakiś link? :? 2.A tak przy okazji..da się stworzyć film z napisami?
1. www.google.pl
2. tak da sie jesli wczesniej wklejisz napisy w film a nastepnie przerobisz go na 3gp ... po za tym nie wiem jak dobry masz wzrok bo ja przy sokolim wzroku bym mial problem z przeczytaniem napisow :wink:

#102223  autor: oozz
 04 wrz 2006, 13:34
Wyszukałem, spróbowałem.

1.
3GP Video conerter (to też filmy Xilsoft). Przy zmianie dzwięku z 1(chanel) na 2 (chanels). FAIL.
2.
ImTOO 3GP Video Converter 3 (i jak czytam...również Xilsoft Corporation)...objaw identyczny-nawet się nie zdziwiłem.

Może ograniczeniem formatu 3gp jest dźwięk mono?

Nikt nie walczył z innym formatem wideo w tym telefonie?

#102286  autor: szulzykk
 04 wrz 2006, 16:09
hmmm ... ja sie przyznam szczeze ze poprostu walilem i przerabialo ... nie zwrcalalem uwagi na to jaki dzwiek ...

#102468  autor: Krisu6230i
 04 wrz 2006, 23:19

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#102511  autor: oozz
 05 wrz 2006, 09:19
Walczyłem wczoraj. Garść konkluzji:
Mogę z czystym sercem polecić program . www.erightsoft.com/SUPER.html
Po próbach:
Najlepszy obraz: -format 3gp, video codec -MPEG-4 (176x144, 25frame/sec-można więcej, bitrate 144-można więcej).

Dźwięk. Tu niestety porażka. N6230i nie odtwarza AAC przy filmach. Tylko zwyky AMR (czyli mono, sampling Freq-8000, Bitrate 13kbps)-max. Na razie nie znalazłem możliwości stereo.