Telekomunikacja jak na dłoni






[RBM] Darmowy Internet LTE (DIL) w RBM5 i RBM1

Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez eldescento » 22 sty 2018, o 00:00

ricki123 napisał(a):Witam
Może mi ktoś podać namiar na jakiś sprawdzony salon w Warszawie gdzie mają startówki Red Bulla do przeniesienia numeru do rbm7?


Cześć, salon play Tesco Gocław, dobrze wiedza jaka karta jest potrzebna i maja startery rbm7
eldescento
Obserwator
Obserwator
Avatar użytkownika
 
Posty: 5
Dołączył(a): 21 sty 2018, o 23:51
Model telefonu: google pixel xl 128

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Dzejkob » 22 sty 2018, o 01:25

Jak myślicie, RBM i/lub DIL mają niższy priorytet w sieci niż Play?

Na karcie RBM zdarzają się często packetlossty, teraz używałem kilka dni karty Play z bonusem za rejestrację i było lepiej. Plus nie blokowało mi sesji po XX godzinach jak to bywało w rbm, gdzie musiałem router restartowac.
Dzejkob
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 80
Dołączył(a): 20 sie 2015, o 12:20
Sieć: RBM, VM, Play

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Pijo » 22 sty 2018, o 01:43

Pewnie już było w tym wątku, ale warto zwrócić uwagę jeszcze raz. Jeżeli ktoś korzysta z karty tylko do DIL, to warto wyłaczyć zasięg partnerów roamingowych. Dziś sam się naciąłem na to, że modem zalogował mi się do LTE Orange, zjadło mi pakiety darmowe MB i wskoczył lejek 32Kbit. E3276 miał wymuszony tryb LTE only , ale odkąd jest wjazd do LTE Orange to nie jest już wystarczające ustawienie.
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1254
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Andrzej311 » 22 sty 2018, o 02:05

Pijo napisał(a):Pewnie już było w tym wątku, ale warto zwrócić uwagę jeszcze raz. Jeżeli ktoś korzysta z karty tylko do DIL, to warto wyłaczyć zasięg partnerów roamingowych. Dziś sam się naciąłem na to, że modem zalogował mi się do LTE Orange, zjadło mi pakiety darmowe MB i wskoczył lejek 32Kbit. E3276 miał wymuszony tryb LTE only , ale odkąd jest wjazd do LTE Orange to nie jest już wystarczające ustawienie.

Twój modem miał wymuszony tryb LTE only, a mimo to Ci przełączyło na LTE orange. I słusznie. Bo trzeba nie tylko ustawić tryb LTE only, ale również ręcznie wybrać sieć tylko Play i nigdy nie pobierze z konta. DIL od początku działa tylko na sieci macierzystej Play. Więc roaming jest zbędny.
Ostatnio edytowano 22 sty 2018, o 02:12 przez Andrzej311, łącznie edytowano 1 raz
Andrzej311
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 377
Dołączył(a): 8 lut 2012, o 06:17
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 9
Model telefonu: .

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Pijo » 22 sty 2018, o 02:12

Andrzej311 napisał(a):Twój modem miał wymuszony tryb LTE only, a mimo to Ci przełączyło na LTE orange. I słusznie.


Thx Cpt. Obvious! :)

Andrzej311 napisał(a):ale również ręcznie wybrać sieć tylko Play i nigdy nie pobierze z konta.


Zebyś sie nie zdziwił.
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1254
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Andrzej311 » 22 sty 2018, o 02:15

Pijo napisał(a):
Andrzej311 napisał(a):Twój modem miał wymuszony tryb LTE only, a mimo to Ci przełączyło na LTE orange. I słusznie.


Thx Cpt. Obvious! :)

Andrzej311 napisał(a):ale również ręcznie wybrać sieć tylko Play i nigdy nie pobierze z konta.


Zebyś sie nie zdziwił.

Pijo już miałem tak kilka razy. Zasięg całkowicie znika. Wyskakuje brak usług. Nie ma możliwości, aby zalogował się do innej sieci. Może masz zepsuty modem.?
Andrzej311
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 377
Dołączył(a): 8 lut 2012, o 06:17
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 9
Model telefonu: .

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Pijo » 22 sty 2018, o 02:25

Andrzej311 napisał(a):Pijo już miałem tak kilka razy.


Słowo kluczowe -"miałeś". Integracja się pomiedzy Play i Orange sie pogłebia. I jak play bedzie serwował celki Orange do HO jako macierzyste to modem bedzie szarpał LTE orange jak Reksio szynkę.
Ostatnio edytowano 22 sty 2018, o 14:48 przez Pijo, łącznie edytowano 1 raz
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1254
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez adacomp » 22 sty 2018, o 03:33

LTE only + ręcznie wybrana sieć Play

Mam tak od ponad miesiąca ustawione na 3 modemach.
Każdy ma inny soft i inną wersję Mobile Partnera
2x E3372 i 1x E3276.
Działają idealnie i żaden nigdy się nie przełączył na LTE Orange.
Jak tracił zasięg Play to po prostu migał zieloną diodą czyli nie było sieci.


Podobnie działają taryfy internetowe POnK, PInK lub InK w Play tylko tam wystarczy LTE only bez wymuszania Play, bo i tak mają zablokowany roaming do W3, ale nie mają za to DIL.
adacomp
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1336
Dołączył(a): 22 gru 2016, o 18:25
Lokalizacja: ZS
Model telefonu: Samsung Huawei Ulefone MyPhone Manta
Sieć: Play RBM Fakt Virgin Orange A2 Plush TM BDI

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez bolek2004 » 22 sty 2018, o 11:19

Korzystam z topnet_info i po prostu ustawiłem tam lte do tego roaming na wyłączony i wszystko działa jak należy.
bolek2004
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2788
Dołączył(a): 8 maja 2008, o 16:42
Lokalizacja: LBN
Pochwały: 53
Model telefonu: Lenovo C2Power E3372
Sieć: fresh FPnK rbm5

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez mpiter » 22 sty 2018, o 14:40

Mam do przeniesienia dwa numery z nju. Moje pytanie: czy dalej trzeba przenieść sie RBM na starterze RBM7MNP? Czy może ten starter jest domyślną opcją MNP i nie trzeba na niego polować?
mpiter
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 99
Dołączył(a): 14 gru 2014, o 19:28

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Johnny » 22 sty 2018, o 15:38

Tak tylko na starterze RBM7MNP i nadal trzeba na niego polować
Johnny
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 549
Dołączył(a): 12 gru 2017, o 11:32

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Johnny » 22 sty 2018, o 15:38

Tak tylko na starterze RBM7MNP i nadal trzeba na niego polować
Johnny
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 549
Dołączył(a): 12 gru 2017, o 11:32

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez future0 » 23 sty 2018, o 21:05

Czy pakiet cykliczny nadaje sie do DILa?
future0
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): 31 gru 2012, o 21:54
Lokalizacja: WAWA

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez Gregrin » 23 sty 2018, o 23:05

future0 napisał(a):Czy pakiet cykliczny nadaje sie do DILa?

Jak najbardziej.
Gregrin
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 3424
Dołączył(a): 1 kwi 2014, o 16:29

Re: Darmowy Internet LTE w Red Bull Mobile 5 (koniec w RBM7M

Postprzez jarekt » 23 sty 2018, o 23:32

To jest tak, że wszystko co trafia na to pierwsze konto MB/GB (sprawdzane kodem *107#) - bo jest jeszcze drugie konto MB/GB (sprawdzane kodem *108#) - "nadaje się" do DILa czyli odblokowuje pełną prędkość LTE/LTE+.

Nie ma znaczenia czy to płatny pakiet, czy darmowy, czy cykliczny, czy ręcznie wklepany przez konsultanta jako rekompensata, czy jeszcze z jakiegoś innego źródła (np. błąd systemu :)).

Jest to powód dla którego np. nakrętki i inne tego typu promocje nie działają w RBM1/5 (a dawniej i w RBM7MNP) - byłoby za dobrze :) więc RBM z takich promocji zawsze wypadał i wypada.

Gdy na koncie jest 0MB/GB (a dokładniej to 0B czyli Zero Bajtów), to DIL działa z ograniczoną do 32kbps (0,032Mbps) prędkością - to każdy wie, bo jest to nawet zapisane w regulaminie i niektórzy takiej "prędkości" czasami doświadczają gdy mają 0MB/GB.

Gdy na koncie jest 1B (Jeden Bajt) czyli około 0,000001MB lub 0,000000001GB (takiego Bajta nie widać w Play24), to prędkość jest wciąż ograniczona - co jest niezgodne z regulaminem :).

Niektóre rodzaje usług i aktywności na danym numerze mają efekt uboczny w postaci "doładowania" na konto MB/GB Jednego Bajta. Da się tak zrobić, aby na konto "wpłynęły" Dwa Bajty (2B) czyli około 0,000002MB lub 0,000000002GB (około, bo 1GB=1024MB, 1MB=1024kB, 1kB=1024B).

I co ciekawe, gdy na koncie MB/GB mamy już 2B (Dwa Bajty), to DIL działa z pełną prędkością...
Ja (częściowo zmuszony przez te wszystkie babole i utrudnienia) na razie robię sobie wolne od forum i Telepolis.
Tutaj więcej info: https://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=94141&start=30#p1011827
jarekt
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 2110
Dołączył(a): 27 paź 2015, o 16:19

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oferta na kartę i mix

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości