Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 14 sty 2018, o 15:25

Ja mam 6 aktywnych kart Playa i na żadnej nie przeniosło mi na pierwsze miejsce. Za to u znajomego który większość czasu spędzał z rodziną w roamingu T-Mobile, 4 karty razem z dostępem do Orange dostały konfig z Orange na pierwszym miejscu.
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 252
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Samsung S8+
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ubinoob » 14 sty 2018, o 15:59

Config configiem, ale coraz więcej komórek sąsiednich jest zmieniona z T na O w związku czym mimo kolejności priorytetów na karcie, następuje przeniesienie do O.
Ubinoob
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 115
Dołączył(a): 14 cze 2017, o 13:47

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez drozda » 14 sty 2018, o 16:20

Nie mogę zalogować się do LTE Orange na karcie Virgin. Jeszcze przed świętami było to możliwe. Czy komuś nadal to działa ?
drozda
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 123
Dołączył(a): 29 sie 2014, o 10:27

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 14 sty 2018, o 16:25

U mnie działa.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 14 sty 2018, o 17:00

Nie mogę zalogować się do LTE Orange na karcie Virgin

Ja również nie mogę zalogować się ani do LTE ani nawet do 2G Orange.
Około 3 miesięcy temu mogłem - nawet telefon sam logował się w Orange.
Skoro Koledzy piszą, że sąsiedztwa komórek są zamieniane z T na O to należy też zacząć obserwować zachowanie telefonu w czasie rozmów.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 481
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez op252 » 14 sty 2018, o 18:00

Mixiorek napisał(a):
op252 napisał(a):W takim tempie do wakacji LTE zawita wszędzie.

Bardzo śmiała teza i moim skromnym zdaniem niemożliwa do realizacji ;-)



To było tak pół żartem pół serio, bardziej w kontekście wprowadzenia Net Box.
Nawet bez niego miałem wczoraj ponad 15 Mb/s kawał za miejscem gdzie na mapie kończy się zasięg. Mam routery z kartą Play w wielu miejscach kraju jako główny net i śmiga. ( czym mniejsza miejscowość tym lepiej) Może w aglomeracjach muli ale w takich miejscach gdzie potrzebuje często mam wyniki nawet w okolicy 200 Mb/s. (godziny robocze więc inne niż szczyt u większości) Od zawsze miałem net tam gdzie podobno nie masz szans. Dobra antena i odpowiedni sprzęt dużo zmienia, zobaczymy jak Net Box się sprawdzi.
op252
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 58
Dołączył(a): 1 sty 2010, o 18:26
Lokalizacja: Chojnice

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 14 sty 2018, o 23:33

Benjamin Linus napisał(a):Jadąc na mazury sprawdziłem na 1 karcie jak to działa ten nowy roam.

Trasa z trójmiasta w kierunku Elbląg , Pasłęk, Ketrzyn, Bartoszyce,Węgorzewo,itd
Zauważyłem, że tam gdzie wskakiwało na Roam TM - czyli zaraz za Pasłękiem i dalej, teraz miałem LTE z O.
Owszem zdarzały się miejsca z z plusem czy TM ale zdecydowanie więcej LTE pomarańczy niż 2G czy 3G . jedno fajne że tel nie gubił już danych bo miał dostęp do LTE czy zwykłego czy z O. Wcześniej jak spadł do TM 2G to wiadomo że nici z navi czy yanosika.
Ogólnie na tej trasie to tm - ma słabą sieć. Przeważnie za wioskami i miastami króluje 2G.
reszta znacznie lepiej

Przenosi płynnie transmisję między LTE Playa, a LTE Orange?

drozda napisał(a): Nie mogę zalogować się do LTE Orange na karcie Virgin. Jeszcze przed świętami było to możliwe. Czy komuś nadal to działa ?

U mnie działa i co ciekawe po włożeniu SIM do routera mobilnego z opcją automatycznego łączenia się z siecią jest sygnał najpierw LTE Orange (nie ma w okolicy w ogóle zasięgu Playa ). Przed nowym rokiem trzeba było ręcznie wymusić LTE i ręcznie wybrać Orange, aby połączenie było w LTE.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2382
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 16 sty 2018, o 00:30

Jest aktualizacja mapy Play'a o nadajniki z grudnia. Za to "spsuł" im się zasięg NetBoxa. Pokazuje jakieś skrawki zasięgu i ewidentnie pokazuje lekko powiększony zasięg LTE-A zamiast zwykłego LTE.
LTE + LTE Ultra:
Obrazek
Samo LTE Ultra:
Obrazek

Tymczasem Play może przejąć Virgin Mobile: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/play ... 41107.html
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 16 sty 2018, o 12:36

Czy nie przypomina Wam to tego co się dzieje z LTE1800 w Radomiu?
Obrazek

Trochę więcej ciekawych rzeczy w raporcie GSA w temacie CloudAIR: https://drive.google.com/file/d/17Ms60E ... sp=sharing
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez patrix-83 » 16 sty 2018, o 13:01

p2225 napisał(a):Czy nie przypomina Wam to tego co się dzieje z LTE1800 w Radomiu?
Trochę więcej ciekawych rzeczy w raporcie GSA w temacie CloudAIR: https://drive.google.com/file/d/17Ms60E ... sp=sharing

Możesz po Polskiemu to wyjaśnić co się dzieje w konfiguracji bo nic z tego nie rozumiem?
Co takiego zauważyłeś w Radomiu?
Sieć co się reklamuje Best in the Test a ogranicza prędkość w ofertach na kartę do 15Mb/s, zwykła hipokryzja różowego niemieckiego operatora!
patrix-83
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
Avatar użytkownika
 
Posty: 488
Dołączył(a): 29 wrz 2009, o 01:08
Lokalizacja: NOWA HUTA (KRK)
Pochwały: 3
Model telefonu: Huawei P20 LITE DS, LG K10 2017 DS, Iphone 4 16GB
Sieć: Mix PLAY, PLAY INTERNET abo, ORANGE FREE abo, AERO2, LTE PLUS, LYCAMOBILE, KLUCZ, NJU, REBTEL, WRODZINIE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez p2225 » 16 sty 2018, o 13:05

LTE1800 Play'a zostało przesunięte do środka pasma, a DCS jest po bokach:
http://marcinnoga75.blogspot.com/2017/1 ... -play.html
Nie ma już też transmisji w 2G.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5200
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez iphoneski » 16 sty 2018, o 13:46

Tak jeszcze odnośnie nowego modemu dachowego, play chyba wiąże z tym spore nadzieje, dzisiaj pierwszy raz, odkąd mam numer w play dzwonili, żebym kupił internet.
iphoneski
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 977
Dołączył(a): 6 sie 2017, o 18:37
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: iPhone SE
Sieć: Play

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez piotrzet » 16 sty 2018, o 20:33

Jakie teoretycznie są maksymalne prędkości w Play? I czy jest modulacja 256-QAM?
http://www.speedtest.net/result/a/4297134853.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2995
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 16 sty 2018, o 21:36

UMTS900/UMTS2100 do 21 Mbps
LTE800 do 37.5 Mbps
LTE1800/2100 do 75 Mbps
LTE2600 do 150 Mbps
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4368
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Kryniczanin » 16 sty 2018, o 21:58

LTE1800/2100 do 75 Mbps


LTE 1800 Radom około 112,5
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3780
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP20
Sieć: W4 i dziewica

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości