• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #971243  autor: KSI
 11 sty 2018, 07:22
Chcę przetestować jakość zasięgu do rozmów/jakość rozmów/szybkość internetu LTE, tak przez miesiąc może dłużej, jak mi się spodoba: orange oraz play.

W tej chwili korzystam z a2mobile, mam telefon dual sim, internet leci na drugiej karcie (PLUS biznes służbowy) a w a2mobile mam tylko rozmowy i smsy. Z uwagi, że chcę też porównać internet, na pierwszej karcie musi być on uruchomiony i jakiś tani do testowania.

Oferta tylko orange i play na kartę bądź jakąś umowę "krótkoterminową" jak njumobile.
Jakie promocje, taryfy, oferty warte uwagi? Numer będzie przeniesiony. Z oczywistych względów chcę płacić jak najtaniej za to samo co mam teraz, tylko u innego operatora. Będę dzwonić głównie na jeden numer w a2mobile.
 #971274  autor: neotele
 11 sty 2018, 10:19
Najtaniej i bez zobowiązań będzie zamówienie darmowego startera lub kupienie za 3-5zł w innej sieci i przeniesienie do Orange( marcinb podał już link) oraz Play, gdzie obecnie, przy przenoszeniu numeru, dostaniesz bonus 200 zł i 20 GB https://www.play.pl/kampanie/rejestracja/#tab3 .

Możesz także kupić jakiś starter bezpośrednio od Orange/Nju czy Play lub przez Allegro https://allegro.pl/kategoria/startery-o ... =1&order=d
 #971304  autor: kaspeed
 11 sty 2018, 12:31
Ale i tak.mnp.najlepiej sie opłaca

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #971305  autor: KSI
 11 sty 2018, 12:32
A co do dostanę w orange za przeniesienie numeru - niektóre linki z wątku wyżej nie działają, nie chce mi się tego wszystkiego czytać.

MNP - o co kamana?
 #971307  autor: kaspeed
 11 sty 2018, 12:34
Mobilny nr przesiony.Dostaniesz 100gb za darmo na92dni.Oczywiście jak cie.ktos poleci

#971311  autor: jarekt
 11 sty 2018, 12:43
Aby sprawdzić P4 (taryfy Play/RBM/Fakt, między którymi można darmowo migrować bez utraty kasy na koncie głównym) najlepiej w tym momencie przenieś dowolny numer od innego opa do Fakt Mobile (taryfa / submarka P4) w salonie Play.

Po włączeniu Bonusu za Przeniesienie dostaniesz między innymi 50GB ważne 150 dni działające z pełną prędkością w danej lokalizacji (bez żadnych ograniczeń). Dostaniesz też 500zł na 150 dni i RWK.

Potem można numer zmigrować kodem albo przez infolinię do docelowej taryfy.
To wszystko będzie Cię kosztować tylko tyle ile dasz za starter od innego opa (lub zero jeśli już masz jakiegoś leżaka).

Inny wariant, to np.:
1. Zakup dowolnego startera z kwotą 5zł na starterze (taki starter z reguły 3-5zł kosztuje).
2. Starter rejestrujesz, aktywujesz i migrujesz kodem *163*10# do taryfy FPnK.
3. Ładujesz 5zł poprzez stronę https://doladowania.play.pl zakładając jednocześnie konto PayU (jeśli nie masz) i płacąc kartą MasterCard, zlecając jednocześnie płatność cykliczną (np. co miesiąc).
4. Za takie doładowanie otrzymasz bonus 500MB - stan MB/GB sprawdzisz kodem *108#.
5. Gdy doładowanie i bonus MB dojdzie, to w mailu (informującym o aktywowaniu płatności cyklicznej) otrzymasz link z rezygnacją z płatności cyklicznej - rezygnujesz z niej klikając w link.
6. Na koncie masz w tym momencie 10zł ważne 50dni i 500MB ważne 30dni.
7. Aktywujesz cykliczny pakiet "600MB za darmo 7dni" kodem *111*735*1#. Gdy pakiet dojdzie (*108#) wyłączasz go kodem *111*735*2#. Masz w tej chwili 1100MB i 10zł.
8. Aktywujesz cykliczną usługę "F3w1 z 1GB za darmo 7dni" kodem *111*400*1#. Gdy pakiet dojdzie (*108#) wyłączasz go kodem *111*400*2#. Masz w tej chwili 2124MB i 10zł.

9. Aktywujesz pakiet cykliczny 700MB za 5zł co miesiąc (w pierwszym miesiącu 600MB) kodem *111*541*1#. Gdy pakiet dojdzie (*108#) będziesz miał 2724MB i 5zł. Po miesiącu otrzymasz 700MB i wszystko się połączy i przedłuży o kolejny miesiąc.
Będziesz miał łącznie 3424MB ważne 2 miesiące (ale korzystać będziesz mógł tylko 50dni bo taką ważność daje doładowanie 5zł - możesz zrobić 51. dnia kolejny cykl od p.3 z pominięciem p.7 i p.8 - otrzymasz wtedy 1100MB za 5zł - połączy się z resztą i ja przedłuży).

lub jeśli nie chcesz czekać miesiąc na kolejny pakiet 700MB:

9. Aktywujesz 2 pakiety 600MB za 5zł kodem *111*531*1#. Gdy pakiety dojdą (*108#) będziesz miał 3324MB ważne 30 dni. Możesz zrobić 30. dnia kolejny cykl od p.3 z pominięciem p.7 i p.8 - otrzymasz wtedy 1100MB za 5zł - połączy się z resztą i ja przedłuży.

Jest wiele innych wariantów w Play/RBM/Fakt (mniej lub bardziej rozbudowanych - jest kilka ciekawych wariantów w FaktM) gdzie za łącznie 0-5-10zł można wyszarpać kilka GB na transfer z pełną prędkością.

Są też darmowe startery PnK i rbmE (coraz trudniejsze do zdobycia) na których jest 3GB na początek (pakiet jest ważny 30dni ale bez doładowania starter jest ważny tylko 3-5 dni na wychodzące). 3GB na 3 dni za darmo z pełną prędkością też nadaje się do testów

PS. Do przedwczoraj było za darmo na miesiąc 50GB w taryfach głosowych lub 100GB w taryfach internetowych (tzw. Bonus na Start za rejestrację i aktywację startera). Może lada moment pojawi się podobna promocja lub kolejna jej edycja.

PS2. Po przeniesieniu do RBM7MNP zamiast do FaktM (w tym samym salonie), otrzymasz 20GB ważne 60 dni na transfer z pełną prędkością, z tym że do RBM7MNP trudniej się przenieść.
Przeniesienie z kolei do "Play na Kartę" (PnK lub PnKStart) zamiast do FaktM, da Ci 20GB ważne 60 dni ale transfer jest ograniczony do 7Mbit/s (można go zdjąć ale nie zawsze).
Ostatnio zmieniony 11 sty 2018, 12:44 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #971312  autor: KSI
 11 sty 2018, 12:43
A w play te 200 zł na co mogę wykorzystać?

Ile będę musiał płacić mies. w orange/play przez 1, 2 i 3 mies. (dłużej na pewno nie będę testował)?
 #971314  autor: jarekt
 11 sty 2018, 12:49
Przeczytaj mój post. Najlepszy wariant dla Ciebie w Play (w zasadzie w P4) to MNP (przeniesienie numeru) do Fakt Mobile w salonie Play.

Dostaniesz 50GB ważne 150 dni działające w pełną prędkością, 500zł ważne 150 dni (na rozmowy, SMSy i MMSy) i RWK (Rok Ważności Konta) - wszystko to za 0zł. O koszta będziesz się martwił po kilku miesiącach dopiero (albo wcale).

W taryfie np. FPnK aby przedłużyć GB i PromoZŁ oraz konto główne (ważność i środki) o miesiąc do przodu wystarczy doładowanie 5zł.

Są taryfy, że konto przedłużysz o rok za 5zł (FaktM) lub nawet bez doładowania (PnKRWK) lub nawet konto jest ważne na zawsze (OdN) bez doładowania.
Większość taryf daje 100 dni ważności (3 miesiące i 10 dni) za 50zł przy czym w niektórych taryfach jest duży bonus GB za takie doładowanie (rbmE, PnKLT).

Po MNP masz RWK czyli o doładowania aby przedłużyć ważność konta nie musisz się martwić przez pierwszy rok.
Do tego masz darmowy SD - Stan Darmowy czyli darmowy nolimit w sieci P4 czyli darmowe rozmowy i SMSy do Play/RBM/Fakt/Virgin/Vikings/Netia/Vectra/nc+/Folx i do kilku innych.
SD nie jest w każdej taryfie darmowy - np. w FaktM nie ma darmowego SD (jest płatny bodajże 10zł).

Jeśli chodzi o bezwzględnie najwięcej GB za najmniej kasy to liczy się oczywiście z tych dwóch opów tylko OFnK, rbmE, InK/PInk (taryfy internetowe) i PnKLT.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2018, 13:03 przez jarekt, łącznie zmieniany 2 razy.
 #971315  autor: kaspeed
 11 sty 2018, 12:53
W Orange te92dni Tez darmo

#971319  autor: Medelles
 11 sty 2018, 13:04
jarekt pisze:Przeczytaj mój post. Najlepszy wariant dla Ciebie w Play (w zasadzie w P4) to MNP (przeniesienie numeru) do Fakt Mobile w salonie Play.
Dostaniesz 50GB ważne 150 dni działające w pełną prędkością, 500zł ważne 150 dni (na rozmowy, SMSy i MMSy) i RWK .
@jarekt - To nie jest takie proste albo wrecz niemozliwe aby przeniesc numer bezposrednio do Fakt mobile i otrzymac bonus. Mianowicie nigdzie w salonach Play nie ma kart FM (Wroclaw) i proponuja przejscie do Play a potem zmiane taryfy kodem na FM. Tylko, ze w takim przypadku, zgodnie z pkt III, 2 regulaminu bonusu 500zł/50GB150dni za przeniesienie do FM cytuje:
"Z Bonusu, o którym mowa w pkt III.1 nie mogą skorzystać Użytkownicy Play lub Red Bull Mobile, którzy zmienią ofertę na Fakt Mobile lub którzy przed aktywacją Bonusu zmienią ofertę Fakt Mobile na inną ofertę Play lub Red Bull Mobile."
Nie otrzymamy bonusu bo bylismy w Play (tak nas zmigrowali w salonie, bo kart FM nie mieli) i pozniej zmienilismy taryfe kodem na faktmobile.
Chyba , ze jest cos o czym nie wiem.
 #971324  autor: jarekt
 11 sty 2018, 13:12
W taki sposób BzP 500z/50g/150d/RWK nie dostaniesz.
Musisz przenieść numer do FaktM (lub do RBM ale tam jest 20GB na 60 dni).

Jeśli nie ma starterów (salon tak twierdzi), to prosisz o zamówienie takowego i poinformowanie Cię kiedy masz się zgłosić (zostawiasz kontakt do siebie).

Jeśli temat się przeciąga (załóżmy, że dla Ciebie 7 dni to za długo), to robisz zgłoszenie na infolinii lub poprzez Play24, lub ostatecznie poprzez maila ([email protected]) aby "pogonili" salon (lub salony - możesz podać kilka, które Cię interesują). Wtedy już nie mają w salonie wymówki i dostaniesz info kiedy możesz zgłosić się aby przenieść numer do FaktM/RBM7MNP.
 #971326  autor: 24bis24
 11 sty 2018, 13:18
kaspeed pisze:W Orange te92dni Tez darmo
nawet 93 dni :mrgreen:

ZM we Freshu Darmowe rozmowy i SMSy w Play
 #971327  autor: kaspeed
 11 sty 2018, 13:19
Dokładnie nawet Orange da sie tak pogonić jak by wkrecali ze brak sim.No moze i93 dla 100gb warto jak dla mnie

#971332  autor: Medelles
 11 sty 2018, 13:25
jarekt pisze: Jeśli nie ma starterów (salon tak twierdzi), to prosisz o zamówienie takowego i poinformowanie Cię kiedy masz się zgłosić (zostawiasz kontakt do siebie).
Chcialem zamowic starter FM salonie Play, stwierdzili, ze nie ma takiej mozliwosci bo "moga mnie przeniesc do Play i potem zmiana oferty na FM", o bonusie i warunkach nie wspominalem, chodzilo mi tylko o to, aby przeniezc bezposrednio do FM.
Infolinia FM, olewa temat, twierdzac, ze moge sie przeniesc sposobem jak wyzej czyli posrednio i zadnej pomocy w zdobyciu karty FM nie oferuja. Chcialem takze aby mi przeslali kurierem karte i dokumenty do MNP do podpisu i odeslania. Od dwoch osob uslyszalem, ze nie ma takiej moliwosci,
Tak wiec temat FM odpuscilem.
 #971334  autor: jarekt
 11 sty 2018, 13:51
Zamiast się tak bawić (MNP, czy tak jak opisałem w tymi bonusami darmowymi w FPnK), to można doładować 10zł na nowym starterze w taryfach rbmE, PnKLT, InK/PInK.
Zakładam, że starter kosztował 5zł i 5zł jest na koncie:

1. W rbmE będzie 3,6GB (1GB zwykły bonus za doładowanie, 2GB za 9zł i 0,6GB za 5zł) na 15 dni (5+10) lub 6,6GB jeśli na starterze było 3GB na start.

2. W PnKLT będzie 3,8GB (1GB bonus za doładowanie wg p.3-5, 0,2GB zwykły bonus za doładowanie, 2GB za 9zł i 0,6GB za 5zł na 15 dni (5+10).

3. W InK będzie 3,2GB (2,52GB zwykły bonus za doładowanie, reszta to rozliczenie cennikowe GB) na 10 dni (3+7) lub 14 dni (7+7). W InK nie ma starterów za 5zł z kwotą 5zł na koncie ale taki hipotetyczny starter wziąłem do tego porównania - faktycznie są startery InK1, InK9 i Ink19 oraz InK50.

4. Na test dobry (albo najlepszy) jest też PInK. Za doładowanie 5zł (10 zł jest bez sensu w tej taryfie) praktycznie nie będzie bonusu ale możesz włączyć w tej taryfie za darmo na miesiąc nielimitowane GB na weekendy i nielimitowane GB na nocki i ściągnąć nawet 2TB (2048GB) danych przez te 7 dni (2TB ściągniesz mając prędkość 50Mbit/s przez całe 48h w weekend i 5 dni w tygodniu w nocy od 0:00-9:00). Wada - startery trudno osiągalne.
Po 7/8 dniach możesz znowu doładować 5zł aby wydłużyć ważność o 7/8 dni i dalej korzystać z tych 2 darmowych nolimitów (są ważne miesiąc).
Ostatnio zmieniony 11 sty 2018, 13:58 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #971335  autor: marcinb
 11 sty 2018, 13:56
Tylko, że kolega wspominał o teście transmisji danych i rozmów:
Chcę przetestować jakość zasięgu do rozmów/jakość rozmów/szybkość internetu LTE, tak przez miesiąc może dłużej, jak mi się spodoba: orange oraz play.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.
 #971338  autor: jarekt
 11 sty 2018, 14:01
No przecież mu nie bronię rozmawiać. Nawet w taryfach internetowych InK/PInK może dzwonić i SMSować.
Koszt rozmów "testowych" jest znikomy w porównaniu z kosztem testów internetu.

Odpalenie tylko 10 razy testów prędkości w 3 lokalizacjach to średnio 1GB.
Jak do tego dodasz 3 różne pory dnia i 3 dni to transfer na same testy szybko się skończy.

Także większość (takie mam odczucia) chce za jak najmniej mieć jak najwięcej tych GB na testy.

Ale można też doładować 50zł i się "obkupić" pakietami i nolimitami i szaleć z testami.
Ale nie każdy chce 50zł na jednego opa wydawać na testy. 2 opów to już 100zł (plus 10zł 2 startery).
 #971342  autor: jarekt
 11 sty 2018, 14:19
W każdym razie jeśli zrobi MNP do taryfy/submarki FaktM to będzie miał przez 5 miesięcy dużo neta (50GB) i złotówek (500) na testy.

Do taryfy/submarki RBM trochę mniej i krócej, bo na 2 miesiące 20GB i 200zł.

Najgorzej MNP do taryfy Play (do "Play na Kartę") bo jest 200zł i 20GB na 2 miesiące ale te bonusowe i darmowe GB są w PnK ograniczone do 7Mbit/s dlatego MNP do PnK odradzam (ale w ostateczności można to zrobić i spróbować limit usunąć).

Trzeba się też zastanowić nad metodologią testu. Można np. tak:
1. Pierwszy tydzień: rozmowy a2m, net Play/RBM/Fakt (P4).
2. Drugi tydzień: rozmowy P4, net Orange.
3. Trzeci tydzień: rozmowy Orange, net wybrany (docelowy?).
4. Czwarty tydzień: rozmowy wybrane (docelowe), net wybrany (docelowy) lub tylko jedna karta SIM (na rozmowy i net).

Acha - gdzieś tam też po drodze trzeba sprawdzić warianty (aby w tym samym momencie sprawdzać szybkość u rożnych opów):
- net Plus, net Orange,
- net Plus, net P4,
- net P4, net Orange :)