Nie narzekasz bo nie znasz innych routerów w tym tych z LTE-A. B525 z Plusa też posiada bramkę 3G i VoIP, podobnie jak E5186 z Plusa. W przypadku Play istotną funkcją jest możliwość wyboru pasm LTE, operator korzysta z 4 pasm LTE. B593s-22 te pochodzące z polskiej dystrybucji w FW jej nie posiadają, wymagana jest zmiana na FW Vodafone gdzie taka opcja występuje ale bez LTE2100. Nie każdy wie jak i chce to robić, zawsze istnieje ryzyko uwalenia routera. B525, E5186 mają taką możliwość za pomocą zewnętrznych aplikacji i programów. Do tego agregują dwa pasma LTE co w Play daje dobre rezultaty. W Konstantynowie BTS-y maja komplet pasm i ich agregację więc warto wypróbować. Zakup za 200-250 z B593s-22 czyli routera sprzed 4 lat jest już nieuzasadniony, minimum to LTE 6 kat. Sam posiadam B593s-22, B315 czy E5186 i przymierzam się do zakupu B715 z LTE9/11 kategorii a nawet 16 kategorii o ile Huawei wypuści router stacjonarny w tej klasie. Mobilny 16 kategorii już jest czyli E5788.
A lokalizacja, Kns Żabiczki, obok Chaty Wuja Toma. Jak jesteś z Łodzi (podobnie zresztą jak ja) to na pewno wiesz gdzie to jest.
Ogólnie to fajnie, że są różne rozwiązania. Ja żadnego z góry nie odrzucam. Sęk w tym, że jak pisałem wcześniej chodzi mi o to, żeby to wszystko było w miarę proste. Wiesz, ciężko tak komuś powiedzieć, żeby sobie dokupił zewnętrzną antenę i rył dziury w ścianach. No i też zależy mi na tym, żeby oni sami byli w stanie to ogarnąć i np robić sobie zasilenie konta raz w miesiącu np za pomocą przelewu z konta (czyli tak jakby płacili f-re za net) bo jak sprawy za bardzo się pokomplikują to oczywiście ja będę musiał potem wszystkiego pilnować i będę miał dodatkowy garb na plecach

zaraz się wczytam w te oferty RBM, a co do modemów to chyba faktycznie trzeba będzie się rozejrzeć za czymś lepszym bo może ten B593 to takie pójście po najniższej linii oporu, i nawet jeśli nie jest sam w sobie zły bo jak widać są zadowoleni użytkownicy, to nie jest to zakup przyszłościowy. Internet mobilny cały czas się rozwija i myślę, że z czasem będzie działał lepiej więc może namówię ich jakoś żeby dołożyli te 100-150 zł więcej.
Ogólnie nie jest łatwo namówić starszych ludzi na inwestycje w sprzęt, bo zawsze jest tak, że coś jest dobre, niepotrzebne, nie będą korzystać itp. Wiem po swoich rodzicach, których próbuję namówić żeby kupili sobie lepszy tv to będą mieć kanały z DVB-C a nie tylko analogowe